Adapost pentru maidanezii din Oltenita

Numărul alarmant de mare al câinilor fără stapân  a facut ca Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Calarasi sa trimită o adresa şi o cerere primăriei  Olteniţa privind amenajarea unui adăpost corespunzător autorizat sanitar-veterinar pentru câinii comunitari. ANSVAS Călăraşi cere asigurararea fondurilor necesare în anul în curs pentru capturarea şi cazarea maidanezilor în adapostul pe care primăria ar urma să îl construiască. Proiectul a fost validat de membrii consiliului local în şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii mai . Asta înseamnă că în lunile următoare toţi câinii fără stăpân de pe străzile municipiului vor fi “cazaţi” pe o perioadă nedeterminată în adăpostul ce urmează a fi amenajat pe un teren intravilan , situat între baza siloz şi stadionul “Navol” . Terenul pe care va fi construit are o suprafaţă de 4.000 metri pătraţi , corespunzând normelor impuse de ANSVAS. Firma de ecarisaj şi neutralizare a deşeurilor de origine animală cu care Primăria va semna ,se pare contractul, este din Ungaria (PROTAN – ATEV) şi este în conformitate cu prevederile Ord ANSVSA 80/2005 şi OG 47/2005. Legile 227/2002 şi 205/2004 cu modificările şi completările ulterioare la Legea 9/2008 privind protecţia animalelor , impun reguli stricte firmei care se va ocupa de capturarea şi tratamentul patrupedelor pe toată durata şederii acestora în adapostul pentru animale.
Din păcate, problema câinilor vagabonzi e într-adevar o problemă majoră care trebuie rezolvată, în mod cât mai uman posibil, pentru că n-ar trebui uitat că situaţia actuală a fost creată şi perpetuată de nepăsarea oamenilor. Nu ştiu câţi dintre cei care propun soluţii radicale pentru exterminarea câinilor au avut vreodată un caine.Niciunul, aproape sigur…deşi sunt şi idioţi cărora li se pare extrem de distractiv să-şi asmută câinele agresiv împotriva unor câini vagabonzi.Mă rog, chestie de educatie, bun simţ şi…suflet.
N-aş vrea sa intru într-o polemică fără sens cu unii care nu ştiu ce înseamnă să ai un câine, ce înseamnă loialitatea şi afecţiunea necondiţionată a unui câine. Oricum, câinii vagabonzi – agresivi, zgomotoşi, şchiopi, care işi apără teritoriul,puii, viaţa, în cautare de afecţiune, mâncare, călcaţi de maşini, alungaţi, bătuţi, omorâţi – sunt rezultatul societăţii imperfecte (poate e puţin spus) în care trăim.Aşa că măcar să nu-i privim ca pe nenorocirea care ne-a lovit din senin în perfecţiunea vieţii noastre şi să arătăm puţină toleranţă.Atât.În orice caz, o iniţiativă lăudabilă ce merită salutată.