Oltenita si Tutrakan – proiecte comune

Intr-una din zilele saptamanii precedente ,  in cadrul primariei Oltenita a avut loc o intalnire intre membrii ai  administratiei locale, mici intreprinzatori si o delegatie formata din 11 persoane  din orasul invecinat Oltenitei, Tutrakan (membrii ai consiliului local de acolo si cativa oameni de afaceri). Principalul subiect pe seama caruia  s-a discutat este legat de proiectul finantat de PHARE in parteneriat cu primariile celor doua localitati si care are in vedere dezvoltatrea cooperarii transfrontaliere pe baza crearii unor grupuri de lucrari capabile sa pregateasca si sa implementeze proiecte transfrontaliere in vederea dezvoltarii economice sociale si culturale .Scopul acestor proiecte este acela de a se evita problemele de nepotrivire legate de inlaturarea granitelor si introducerea principiului liberei circulatii. Obiectivul general al proiectului este reducerea disparitatilor, a lipsei de legatura din zona granitei prin actiuni tip “ people to people “ (întâlniri, seminarii pe diverse teme intre locuitorii celor doua localitati). Aceasta este cea de-a treia intalnire a celor doua grupuri . Primul subiect dezbatut s-a referit la dezvoltarea afacerilor transfrontaliere. De altfel, primariile celor doua localitati incurajeaza afacerile transfrontaliere, stabilesc intalniri intre firmele doritoare de colaborari , asadar au o atitudine pozitiva fata de asemnea initiative. S-a mai avut in vedere posibilitatile de promovare a turismului regional, de realizarea schimburilor culturale si s-au luat in seama gasirea de solutii privind problemele legate de poluarea pe Dunare . Vecinii bulagari considera ca punctele tari ale acestei colaborari sunt reprezentate de stabilitatea politica in regiune si de faptul exista o intelegere ce persista intre autoritatile Tutrakan si Oltenita. UE incurajeaza astfel de proiecte, aloca sume destul de mari insa e nevoie de proiecte plauzibile pentru accesarea de fonduri . Exista din pacate temeri ale investitorilor fata de diferite aspect si anume : teama de birocratie care descurajeaza oamenii sa ia initiativa, faptul ca legislatia se schimba destul de des, cel putin in Bulgaria . De altfel, bulgarii vad construirea unui hotel in Oltenita ca o necesitate in vederea cazarii investitorilor bulgari aici.  Ei mai propun ca semestrial sau anual sedintele de consiliu local sa se tina in comun. Acestia au mai propus realizarea unor proiecte de asocieri multiple prin care fermierii si fabricile din zona sa colaboreze in vederea realizarii unor afaceri comune . Exista si proiecte pe termen lung ce vizeaza constructia unor scoli comune cu predare in limba engleza prin care elevi romani si bulgari sa poata interactiona. In luna septembrie , in Oltenita, se prezinta rezultatele finale ale acetui proiect, urmand ca investitorii sa propuna teme in vederea accesarii de fonduri europene. Durata de desfasurare a proiectului transfrontalier este de 12 luni iar suma totala a costurilor se ridica 39.280 Euro.

Comentarii

  1. Anonim spune:

    A fos o cunostinta de a mea in Tutrakan si sunt 3 hoteluri acolo si la noi…ii cazam pe bulgari in camin la industrial! sa ne fie rusine!

  2. PETER spune:

    Am un plan de dezvoltare pt oltenita, doar ca trebuie foarte bine pus la punct si e vorba de foarte multi bani. Cu ce mi-am propus eu sa fac, Oltenita poate devenii in maxim 2 ani un oras turistic, un fel de statiune. Banii pot fii obtinuti din fonduri europene, imprumuturi. Cum v-ar placea oltenita cu un hotel de lux, restaurant, piscina, club propriu, piscina si diverse servicii de calitate? Am nevoie doar de unul sau doi oameni capabili, un primar destept, care deja exista si sustinere. Ganditi-va numai cate vapoare cu turisti isi arunca ancora in portul din oltenita, am putea organiza si excursii in tara, concursuri s.a.. Pt cei care ar fii interesati, desi nu ma astept, puteti lasa mail pe me_petre_19@yahoo.com