La Radovanu se fac săpături

De Ziua Portilor Deschise, la Radovanu s-a inaugurat un punct muzeistic. Casa Asociaţiei pentru Sprijinirea Cercetărilor Arheologice Sebastian Morintz, în incinta căreia se află noul muzeu, este baza arheologică din localitate. Aici se întâlnesc, dar şi locuiesc arheologi din diferite colţuri de ţară. Invitaţii evenimentului de ieri au avut ocazia să viziteze locurile unde se lucrează la definirea patrimoniului naţional. Pe cele două coline din vecinătatea casei, au fost scoase la suprafaţă câteva aşezări neolitice. Mircea Babeş, membru în Comisia Naţională de Arheologie, prezent ieri la Radovanu, declară că lunile de vară sunt cele propice săpăturilor de acest fel. Acesta mai spune că sursele de finanţare există. Banii pentru susţinerea lucrărilor arheologice vin prin Ministerul Culturii, dar numai dacă proiectele sunt viabile. Vasilica Dobrescu, primar al localităţii Radovanu a vizitat punctual muzeistic declarând că este o bucurie pentru administraţia locală din zonă să aibă aceste bogăţii, cu atât mai mult cu cât aici se va concretiza un punct turistic. Arheologii ce lucrează aici, au descoperit urmele unui schelet uman, pe care în acest moment îl cercetează. „E sărac. Nu are podoabe. A fost înmormântat fără podoabe” ne spun cercetătorii sosiţi aici, explicându-ne cum se îngropau civilizaţiile de la malurile fluviilor şi râurilor. Directorul Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa, prof. dr. Done Şerbănescu s-a arătat însă indignat de faptul că scheletul descoperit, a suferit unele modificări. Craniul acestuia a fost lovit, după toate probabilităţile unealta folosită fiind un topor. “Face parte din patrimoniul naţional şi uitaţi ce oameni. Ce plăcere or fi avut să lovească aşa? Cu toporul cred că au dat. Câtă răutate şi lipsă de cultură şi civilizaţie. O să facem plângere la poliţie.”, declară Şerbănescu. Directorul muzeului olteniţean de arheologie şi-a propus ca la poalele acestor coline, vizitatorii să poată vedea într-un viitor apropiat, un sat preistoric. La acţiunea de ieri au mai participat alţi oameni de cultură, absolvenţi ai facultăţilor de profil care pregătesc lucrări ştiinţifice, masteranzi, şeful secţiei de arheologie de la Muzeul Naţional Român, George Trohani, o cercetătoare în arheologie din Scoţia.

Comentarii

 1. Urecheatu spune:

  Sunt incantat de informatiile primite.Personal m-am mandrit si ma mandresc cu localitatea mea Radovanu. Prin anii 1972,1973 stiu ca in localitate a fost descoperit un OPAIT, situatie care a determinat o sesiune de comunicari stiintifice la Muzeul National Forma si materialul folosit la acest obiect punand pe ganduri arheologii de atunci fiind prea avansat fata de epoca respectiva. Cu scuzele de rigoare sunt informatii redate din memorie! Poate era bine sa fie o fotografie a casei muzeale din interiorul localitatii.

 2. Urecheatu spune:

  http://www.primaria-radovanu.ro este situl localitatii dar desi se solicita propuneri si sesizari de catre administrator, toate raman undeva in caseta emailului.
  Poate ar fi interesant sa se organizeze si un punct informativ privind sapaturile arheologice,acum cu ocazia manifestarilor omagiale din data de 31 mai 2009 din localitate.

 3. andrey madin spune:

  INTERESANT!!!

 4. EMILIA CIOBANU spune:

  Sunt mandra pt faptul ca m-am nascut in frumoasa comuna RAdovanu.Sunt deosebit de incintata ca este administrata de unul dintre cei mai destoinici primari pe care i-a avut aceasta comuna pina acum in persoana d-nei DOBRESCU pe care o felicit sincer.O rog din suflet pe d-na primar sa nu uite sa promoveze si istoria communei cu care ne mandrim.

 5. TREPADUS GHEORGHE spune:

  AS DORI SA FAC UN FILM DOCUMENTAR IN LEGATURA CU CIVILIZATIA GETO -DACICA DESCOPERITA IN COMUNA RADOVANU.
  ULTERIOR ACEST FILM VA FI TRANSMIS PE POSTUL TELEVIZIUNI „TRINITAS”.
  DACA VA POT AJUTA CU CEVA FILMARI GRATUITE.

  VA MULTUMESC ANTICIPAT.

 6. Liviu spune:

  Si eu am fost in vara anului 2005 la Radovanu si am facut sapaturi pe Gorgana impreuna cu Alexandru Morintz si Cristian Schuster . Tot respectul si multa sanatate domnului profesor Cristian Schuster!!!