Un oltenitean la Turneul International Dunarea 2008

Turneul Internaţional Dunărea (TID) este cel mai lung turneu anual internaţional de caiac, canoe şi canotaj organizat pe Dunăre, în lungime de 2082 km, pornind de la Ingolstadt, Germania până la Silistra, Bulgaria. Neoficial, o parte din participanţi continuă acest turneu prin România până la Marea Neagră (încă 410 km). Ţările organizatoare sunt: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia şi Bulgaria.

TID a avut din totdeauna un considerabil impact internaţional. Încă de la început, din anul 1955, unul dintre obiectivele cheie a fost să aducă la un loc participanţi din diferite ţări, care să cunoască şi alte feluri de a trăi, culturi şi obiceiuri, fără a se ţine cont de orientările politice, religioase sau rasiale. Scopul său principal este să promoveze prietenia între participanţi dar şi faţă de cetăţenii locurilor prin care trece TID.

De obicei, TID începe în ultima sâmbătă din iunie şi se termină în primele zile din septembrie. Sunt aproximativ 50 de locuri de campare pe tot parcursul turului timp de 65 de zile, incluzând 16 sau 17 zile de odihnă. Conform datelor de înscriere, participanţii pot intra şi ieşi din turneu în orice moment (loc de campare) dinainte stabilit.

Participanţii vin din diverse categorii profesionale sau sociale. Ei pot fi cântăreţi de operă, preoţi, muncitori, studenţi, doctori, şomeri sau pensionari în vârstă de 70 sau chiar 80 de ani. Ei nu vin numai din ţările riverane Dunării, ci din toată lumea, de exemplu Franţa, Italia, Israel, Australia, Japonia, Chile sau America de Nord. Trebuie să fie pregătiţi sa treacă unele provocări fizice cât şi psihice. Indiferent de vreme (căldură, ploaie sau vânt puternic), secţiunile parcurse zilnic sunt între 40 şi 65 km, padelând 6 până la 7 zile consecutive, petrecând 5 până la 7 ore pe zi pe apă. Din motive de siguranţă este interzis participanţilor sa rămână pe apă după lăsarea întunericului. Persoanele cu probleme de sănătate trebuie sa consulte medicul înainte de a participa la TID.
Olteniteanul Costin Iatan, urmeaza sa ia si el parte la acest turneu, odata cu sosirea competitorilor la Oltina. Daca iubiti acest sport si vreti sa interactionati cultural, inscrieti-va si voi la anul la acest turneu (TID) . Mai multe informatii gasiti pe http://tid2008.xhost.ro/

Comentarii

  1. Mihai Ceausu spune:

    ete ca avem si noi cu ce sa ne mandrim