Program anti-tutun pentru olteniţenii dependenţi de fumat

Un program al Ministerului Sănătăţii vine şi în sprijinul fumătorilor din Olteniţa. Medicul pneumolog, Niculina Popescu de la secţia de pneumologie-TBC din cadrul Spitalului Municipal Olteniţa a declarat  că cei care fumează şi doresc sa se lase de fumat dar nu au voinţă, se pot înscrie în acest program. El este gratuit şi presupune tratamentul cu diverse medicamente şi aplicare de plasture ce conţin nicotină. Medicul specialist susţine că procesul este uşor de parcurs, depinde doar de nivelul de dependenţă al celor care fumează. În funcţie de problemele pacientului, se stabileşte varianta de “vindecare” de fumat. Cei care suferă de anumite boli, vor fi îndrumaţi să foloseasca metoda plasturelui, celălalt caz de urmare a tratamentului medicamentos se recomandă celor care nu sunt diagnosticaţi cu boli de plămâni sau alte afecţiuni. “Singura condiţie ca pacientul să între în acest program, este ca el să se lase de fumat. Noi încercăm să cooptăm şi un psiholog că e foarte important. Mulţi au nevoie de consiliere psihologică. Nu am găsit încă unul, el trebuie să facă nişte cursuri în acest segment. Succesul ar trebui să fie garantat, pentru că la mulţi nu este dependenţa de nicotină, cea biologică, cât dependenţa psihologică. Sunt foarte mulţi care asociază fumatul cu o anumită împrejurare sau un anumit obicei. Multora le lipseşte gestul. Îmi spun unii că nu ştiu ce să facă cu mâna. Eu le pot explica, dar un psiholog are alte metode. Este alt mecanism”, declară medicul Niculina Popescu.. Aceasta doreşte o colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică, pentru ca programul să fie promovat. Niculina Popescu se gândeşte la amenajarea unui cort în faţa primăriei. Medicamentele pentru cura anti-tabac sunt cumpărate din banii obţinuţi din tax ape viciu. Dr. Niculina Popescu a început acest program în spital. La el s-a înscris o parte din personalul medical. În Bucureşti programul anti-tutun a debutat în anul 2007 şi a avut rezultate foarte bune. Programul a fost folosit şi în alte oraşe din ţară, cu aceleaşi rezultate pozitive. În Olteniţa a început din sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie 2008.

Comentarii

 1. Luca Dorina spune:

  infiorator desenul, doar ca el arata posibilele afectiuni ale celor ce fumeaza foarte mult. Vointa de a renunta la tutun tine foarte mult de psihicul individului, probabil ca sedintele sunt pentru a determina fumatorul sa capete acea vointa.

 2. Mihai Ceausu spune:

  daca imi permiteti, ia sa incepeti prin cluburi, discoteci, restaurante si terase
  se pot scumpi tigarile oricat, tot se va fuma pe rupte.

 3. valentina spune:

  groaznic!!!poate desenul va da de gandit fumatorilor inraiti!eu cred ca exista mijloace mult mai putin devastatoare de a gasi o ocupatie „la moda”-pt cei mai multi fumatul reprezinta o „fitza”.

 4. selenna spune:

  trebuie sa ma inscriu si yo…. :))

 5. reb spune:

  stiti bine ca legile sunt facute pentru a fi incalcate. asa ca, e in natura omului sa faca ce nu ar trebuii

 6. Viorel spune:

  Cand va veti hotari sa reuntati la “placerea” de a fuma,va asteapta o echipa de sprijin aici :
  http://www.stopfumatul.ro/forum/index.php