Ajutoare de urgenta de la Primarie pentru cei aflati in „situatii deosebite”

CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI OLTENITA, intrunit in sedinta ordinara, ieri 23 octombrie 2008, a aprobat proiectul de hotarare privind situatiile deosebite, criteriile si modalitatile de acordare a ajutoarelor de urgenta. Iata care sunt acestea:
situatia in care locuintele dintr-un cartier sunt afectate de ploi torentiale si de lunga durata, fara ca zona respectiva sa aiba canalizare, iar locuintele au fost inundate, afectandu-le peretii sau acoperisul partial sau integral ori mobilierul de stricta necesitate a devenit inutilizabil;
-situatia in care familia care ingrijeste minori se confrunta temporar cu probleme financiare determinate de o situatie exceptionala si care pune in pericol dezvoltarea armonioasa a minorilor( situatie prevazuta de art. 121 din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului). Aceste ajutoare se acorda cu prioritate copiilor ale caror familii nu au posibilitatea sau capacitatea de a acorda copilului ingrijirea corespunzatoare ori ca urmare a necesitatii suportarii unor cheltuieli destinate mentinerii copilului in familia sa.
-sprijinirea tinerilor proveniti din centrele de plasament si centrele de primire a copilului pentru reintegrarea lor in societate, cu un ajutor banesc pe o perioada de maxim 3 luni pentru acoperirea cheltuielilor cu inchirierea unei locuinte, fiind sprijinit in cautarea unui loc de munca pentru a-si asigura nevoile traiului zilnic.
-situatia defunctilor fara apartinatori, a cadavrelor neidentificate aflate pe raza municipiului Oltenita si a defunctilor ai caror apartinatori nu realizeaza venituri si se afla in evidenta Serviciului Public Asistenta Social sau au venituri la nivelul venitului minim garantat,fara a fi neaparat beneficiari ai Legii nr.416/2001, situatie in care, pe langa decontarea cheltuielilor de imbalsamare, a transportului, a achizitionarii crucii, sicriului si altor obiecte strict necesare inhumarii sa fie alocat si un loc de veci pentru inhumare.
-situatia in care afectiuni de sanatate deosebit de grave ce necesita interventii chirurgicale urgente care nu pot fi efectuate decat in strainatate, situatie ca sa rezulte din referatul intocmit de medicul specialist curant, cu estimarea costurilor certificata oficial;
-situatia in care o persoana necesita multiple interventii chirugicale, tratament ori proteze, mijloace care sa ii usureze deplasarea ori alimentatia sau alte situatii similare, ca urmare a unui accident, mutilari, infirmitati, etc. si al carui venit mediu pe mebru de familie se situeaza sub nivelul salariului minim brut pe economie.

Sesizarea acestor situatii se va face in forma scrisa si va fi insotita de acte doveditoare a situatiei pentru care se solicita ajutorul banesc, in functie de caz, precum si acte doveditoare privind componenta famniliei si veniturile realizate de aceasta.
Constatarea situatiilor susmentionate se va face prin ancheta sociala efectuata de catre functionarii din cadrul Serviciului Asistenta Sociala, iar in cazul locuintelor afectate de inundatii datorate de ploi torentiale din comisia pentru efectuarea anchetei sociale va face parte si un functionar din cadrul Directiei de Urbanism din cadrul Primariei municipiului Oltenita..
In functie de fiecare caz in parte, Primarul dispune prin Dispozitie, cu privire la acordarea acestor ajutoare si a cuantumului acestora, pe baza anchetelor sociale efectuate la domiciliul solicitantilor si a referatului de specialitate.

Comentarii

 1. Mihai Ceausu spune:

  pentru cei ce vor invata din greselile trecute aceste ajutoare sunt meritate. de exemplu, pt tinerii neajutorati ce trebuie sa aibe un acoperis si sa invete o meserie.
  pentru cei ce au fost si vor ramane vesnic asistati reprezinta doar un ajutor pentru a trece si de ziua de maine, nu vor invata nimic, nu vor face absolut pentru a iesi din situatia lor disperata. nu-si vor pune semne de intrebare referitoare la situatia lor amarata. deci, e doar un ajutor electoral gratis si ineficace: ei vor vota doar pentru cei ce vor da o bere in ziua alegerilor.
  stiti foarte bine cum s-au vandut sacii de ciment, termopanele, bca-urile si alte materiale de constructii dupa inundatiile de acum cativa ani.

 2. babydoll spune:

  Nu cred ca aceste situatii stabilite acum au ceva a face cu domeniul electoral Mihai. Iti respect parerile care in general sunt pertinente, dar de aceasta data indraznesc sa te contrazic. Sunt foarte multi cei care mor si nu are cine sa ii ingroape – si pana acum tot Primaria prin Serviciul Public de Asistenta Sociala s-a preocupat de ei. Din pacate am intalnit si cazuri de persoane care au nevoie de interventie chirurgicala in strainatate si Primaria a acordat ajutorul de care era nevoie ( le mai trebuia aprox. 3000 Euro pt. ca de restul aprox. 10-12.000 facusera rost prin intermediul unei fundatii deoarece cetatenii municipiului – din ce imi amintesc nu s-au prea inghesuit sa ofere). Si mai avem si alte cazuri, specificate in articol. Era nevoie o hotarare de Consiliu local din 2 motive:
  1. la fiecare control efectuat de organismele superioare celor de la SPAS Oltenita li s-a reamintit ca au obligatia legala de a stabili aceste criterii.
  2. pt. ca in caz de nevoie sa nu mai trebuiasca sa convoci Consiliul ( o procedura mai anevoioasa ) ci sa poti actiona in sprijinul celor care au cu adevarat nevoie.

 3. Mihai Ceausu spune:

  stimata doamna,
  si eu va respect opinia si respecte opiniile celorlalti.
  eu raman la parerea ca exista o categorie de „vesnic asistati social”, oameni fara valoare din toate punctele de vedere. am spus-o si anterior. deci, nu ma refer la cei ce au cu adevarat nevoie, ma refer la cei ce nu fac nimic pentru a se ajuta singuri.

 4. babydoll spune:

  Si eu sunt de acord ca exista o categorie de „vesnic asistati”. Chiar am mai spus lucrul acesta atunci cand era vorba de locuri de munca si spuneam de cei care vin si cer dar nu vor sa isi gaseasca un loc de munca, dar nu sunt de acord ca aceasta hotarare a consiliului local ar avea ceva a face cu apropiatele alegeri- pur si simplu acum s-a intamplat sa facem hotararea.