Fumatul pe la colţurile liceelor – teribilism sau inconştienţă?

Nici nu a început bine şcoala, că pe la colţurile instituţiilor de învăţământ din municipiu se pitesc deja zeci de elevi pentru a trage câte o ţigară. Astfel, recreaţia este transformată, de majoritatea adolescenţilor, în pauză… pentru fumat. În toate liceele din Olteniţa există elevi fumători care folosesc trotuarele din jurul şcolilor în fiecare pauză. Nu fac rabat de la regulă nici elevii de gimnaziu. Nu contează vârsta sau nivelul claselor, se fumează din clasa a VI-a şi până într-a XII-a. Este dramatic faptul că, în ultimii ani, s-a putut observa că elevii olteniţeni fumează de la vârste din ce în ce mai fragede.
Teribilismul, dorinţa de a fi în ton cu alţii sau de a fi acceptat de grup sunt mai puternice decât propria voinţă. Regulamentele existente în unităţile de învăţământ interzic elevilor fumatul în incinta şcolii. Elevii, însă, găsesc repede soluţii, trecând de poarta şcolii sau, în unele cazuri, sar gardul doar ca să-şi aprindă o ţigară. De pildă, la Grupul Şcolar “Nicolae Balcescu” din municipiu, ca să nu fie surprinşi în incinta şcolii, elevii trec strada şi „se ascund” în blocurile din apropiere. Locatarii sunt pur şi simplu indignaţi că, zilnic, „micii” fumători lasă zeci de mucuri de ţigări aruncate peste tot, nemaipunând la socoteală faptul că în spatele blocurilor este un adevărat vacarm. „Eu sunt pensionară. În afară de gălăgia pe care o fac când se adună şi câte zece odată, lasă în urma lor multă mizerie. Nu ştiu de ce nu ia nimeni nicio mãsurã. Eu le-am spus o dată să plece şi m-au înjurat.” – declară o locatară din blocul de vizavi. Liceenii sunt conştienţi de faptul că încalcă reguli, dar nu-i interesează.
„Oricum o să fumez, indiferent ce măsuri s-ar lua. Ştiu că nu avem voie în şcoală, că aşa este regulamentul, de aceea mergem în altă parte”, spune senin Călin, elev al unităţii.
Nici colegii de la Liceul „Neagoe Basarab” nu se lasă mai prejos. Fumătorii ies din şcoală şi fumează lângă gardul instituţiei. S-a trimis o circulară ce arată că se poate ajunge până la scăderea notei la purtare şi chiar exmatriculare în cazurile în care un elev este prins de mai multe ori că fumează. Elevii nu conştientizează pericolul la care se expun. „Am început să fumez din clasa a IX-a pentru că le-am văzut şi pe colegele mele şi vroiam şi eu să intru în rândul lor. Recunosc că a fost o fiţă, dar uite că, după doi ani, nu mai pot să mă las şi, sincer, nici nu vreau”, mărturiseşte o elevă de la „Neagoe”. Pauză de pauză, elevii se întâlnesc „afară” la o poveste, mai schimbă o impresie şi mai trag câte un fum. Nu fumează în curtea şcolii, ci… în apropierea gardului de împrejmuire. Când mai apare câte un profesor „în vizită”, îşi aruncă repede ţigările, însă niciunul nu renunţă la obicei. Adevărul este că, în vecinătatea liceelor funcţionează, fără nicio restricţie, şi magazinele cu ţigări, iar a le procura e simplu. Cam în toate liceele toaletele sunt spaţiul prielnic fumatului, îndeosebi atunci când plouă sau este frig. Cadrele didactice susţin cã fenomenul fumatului este din ce în ce mai greu de oprit, vina aparţinând şi părinţilor. Tragic este faptul că fenomenul tinde să se extindă, tinerii devenind dependenţi de tutun de la o vârstă fragedă.

Pîrnac Răzvan
sursa : Ziarul „Reflector”

Comentarii

 1. Florin spune:

  Ar trebui sa ne faca si noua un loc pentru fumat:>:>:>

 2. LaLuCa spune:

  asa este…fumatul a devenit o ,,fitza”..

 3. Mihai Ceausu spune:

  ca unul ce am trecut prin scoala si m-am lovit de fumatori mai toata viata, va pot spune ca multi fumeaza doar pentru a fi „trendy” si/sau acest lucrea reprezinta o forma suprema de socializare pentru ei.
  stiu ca unii dintre elevii de liceu au venit chiar si cu parintii la scoala pentru a cere sa poata fuma in scoli.
  despre efectele tutunului s-a scris intr-un post anterior.
  daca vor sa fumeze, nici o problema, sa fumeze in spatii libere si sa nu-i mai oblige pe nefumatori sa inhaleze acelasi aer plin de fum.
  personal, nu am fumat niciodata si astept ziua cand se va interzice fumatul in spatiile inchise. sa nu ma intelegeti gresit, multi dintre amicii mei fumeaza si putem interactiona foarte bine.

 4. Marius spune:

  devine din ce in ce mai rau…nu vad care sunt masurile de luat in privinta asta, mai ales ca tot timpul vor gasi locuri si tigari de fumat

 5. Georgiana spune:

  Si cu tine…acum,vreau sa-ti spun ca eu am avut profesori care imi „lansau invitatia la fumat „inainte de a ma apuca …,uii dintre ei mi-au zis ca in timpul pauzelor ,sau la medidatii aceasta „intrebare”..fumezi?,era o incercare de a se apropia,socializa mai mult cu elevii,lucru des intalnit in randul profilor tineri.
  Cu toate astea,e drept…imaginea e deplasata ,”dupa colturi la o tigare”,dar e unul dintre muuuultele cazuri in care …teoria e calcata in picioare.

 6. sindy spune:

  fumatsi ma la greu !!!

 7. babydoll spune:

  Majoritatea celor care se apuca de fumat o fac in timpul liceului. Fumatul nu este doar un moft demonstreaza adevarata cantitate de snobism care zace in fiecare. Si eu am fost la fel in timpul liceului. Am incercat sa ma apuc de fumat prin clasa a XII-a. Am fumat vreo 3 luni si m-am lasat, asta pentru ca – spre binele meu- am inceput sa constientizez faptul ca nu sunt mai cool daca fumez si ca sunt privita mai bine de toti cei care fumau numai doar pentru ca ei sunt tot timpul in cautare de noi fraieri care sa le imprumute tigari si atunci cand au nevoie „se dau cu binisorul” si se prefac ca intr-adevar te plac si te includ in categoria lor ( mai ales cei cu bani se comporta astfel). La un moment dat am ajuns sa observ ca nu fac altceva decat sa-mi ard si sanatatea si banii si am spus STOP. La data cand m-am apucat de fumat mi se parea ca sunt cea mai tare de pe planeta ca sunt capabila sa tin tigara cum trebuie si mi se parea ca toti cei din jur ma privesc altfel ( mai bine gandeam eu), dar la scurt timp am observat ca prieteniile adevarate nu se ascund in spatele fumului de tigara si ca nu trebuie neaparat sa fii „cool” ci doar sa fii tu insuti. Asa ca nu uitati – TUTUNUL DAUNEAZA GRAV SANATATII.

 8. siminaaa spune:

  mdea…sunt fumatoare…fumez la liceu, pe unde apuc,cat mai repede!asa cum profesorii indraznesc sa fumeze in curtea scolii in fata elevilor fumatori asa ar trebui sa avem si noi un loc pt fumat!cat mai retras!nu ni se face?ni-l facem noi!si sa stiti k fumatul nu e un moft,sau o lauda,sau ceva cu care sa te mandresti,e un viciu,o dependenta de care suntem cat se poate de constienti!e greu sa te lasi1eu nu ma las de fumat din comoditate,pt k nu am putere sa lupt cu dorinta!ii felicit pe nefumatori dar totusi voi nu aveti alte vici?fiecare om are cate unul!!

 9. alex..... spune:

  In primul rand vreau sa subliniez ce sustin caderele didactice,care sigur majoritatea dansilor au copii si acestia fumeaza asta e viata de liceu ne apucam de fumat nimeni nu are ce sa ne faca….dansii dc fumeaza si mai grav se plimba nestingherti prin curtea liceului cu tigare aprinsa.Noi dc nu avem dreptul la un loc de fumat??Asta e fumez parintii mei stiu dar sa stiti ca eu nu „promovez”acest viciu poate indirect dar nu vreau sa invat bobocii sa fumeze asa cum zic profesorii ca noi astia de a XII-a ii invatam pe boboci sa fumeze nu este adevarat.Domnilor profesori as vrea sa vedeti aceti comm si sa nu ne mai acuzati atat ce sa facem suntem si noi fumatori ca si unii dintre dumneavoastra.eu sunt fumator si dak nu fumnez o tigare in fiecare pauza devin agitat la ora si nu mai pot fi atent :)))

 10. alex..... spune:

  si ink ceva DACA NU FUMATI NU VA APUCATI MIE IMI PARE RAU CA FUMEZ POATE O SA MA LAS DE FUMAT DAR NU AQM IN LICEU PT. CA ESTE DEOSEBIT DE GREU!!!!!!;) 🙂

 11. Miha :) spune:

  e in trend sa fumezi :> [nu fumez, dar snt curioasa:”>]

 12. ciolanus spune:

  profesorii ce fumeaza sunt mai putini decat cei nefumatori. la fel si la copiii lor.
  astea cu „nu pot sa ma las” e vraja ieftina. am cazuri concrete ce s-au lasat de la 2 pachete/zi la 0 tigari! si definitiv.