Oltenita, in paginile cotidianului national „LIBERTATEA”

Situatia sportului oltenitean ocupa, in editia de astazi, una din paginile cotidianului national „Libertatea” . In articolul semnat de Gabriel Chirea, se vorbeste despre declinul sportului din Oltenita, inceput in urma cu 8 ani, atunci cand fotbalistul Catalin Hîldan a cazut secerat pe gazonul stadionului din localitate . Cateva zeci de minute mai tarziu, dinamovistului i s-a constatat decesul.

Blestemul lui Hâldan

După ce dinamovistul Cătălin Hâldan a decedat la Olteniţa în urma unui meci amical cu echipa locală, Navol, sportul din localitate a dispărut cu desăvârşire. Baza a ajuns în paragină, iar clubul, singurul din oraş, a fost desfiinţat.

Sportul are o veche tradiţie în oraşul de pe malul Dunării. Echipa de fotbal a activat mai bine de 30 de ani în Divizia B şi se mândreşte cu un record: este singura formaţie care a jucat împotriva lui Dinamo şi nu a fost învinsă. De asemenea, secţia de box a clubului a produs numeroase talente ce au luat apoi drumul marilor cluburi bucureştene. Panta descendentă a început însă pe 5 octombrie 2000, când Cătălin Hâldan a căzut secerat pe gazonul din Olteniţa şi a decedat, în ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita.

Echipa de fotbal s-a desfiinţat

Echipa de fotbal, care activa atunci în Divizia C şi se lupta pentru promovarea în eşalonul secund, nu a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul, iar câţiva ani mai târziu lua drumul Diviziei D. În urmă cu trei ani, clubul s-a desfiinţat pentru că principalul finanţator, Şantierul Naval Olteniţa (ŞNO), a intrat în colaps financiar. Terenul de fotbal a fost năpădit de buruieni, înalte cât un om, vestiarele sunt mizerabile, iar tribunele, care altădată găzduiau 5.000 de spectatori, sunt un real pericol pentru copiii care vin să se joace printre ruine.

Nici sala de box, aflată în imediata apropiere a stadionului, nu se găseşte într-o situaţie mai bună. Tencuiala a căzut de pe pereţi şi singurul lucru care mai aminteşte de pugilat este inscripţia de pe faţadă.

Olteniţa, trecut glorios, viitor incert

Situată în Lunca Dunării, Olteniţa are o populaţie de aproape 30.000 de locuitori. Singurul motiv de bucurie pentru olteniţeni este că viile înconjoară oraşul, iar toamna vinul este ieftin. În rest, situaţia economică a oraşului este dezastruoasă, femeile lucrând în confecţii, iar bărbaţii prestând ca agenţi de pază, dacă nu fac naveta în Bucureşti sau Călăraşi ori nu au plecat la muncă în străinătate. Pe vremea comunismului, zona era una puternic industrializată, în Olteniţa funcţionând Şantierul Naval, turnătoria Turol, o fabrică de conserve, una de zahăr, un abator, silozuri sau filatura de bumbac. Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, locuitorii oraşului trăiesc mereu sub ameninţarea revărsării Dunării, care a făcut ravagii în urmă cu doi ani în satele din jur.

sursa : (foto si text) Libertatea

Comentarii

 1. rugby15 spune:

  Moartea lui Haldan nu are nici-o legatura cu moartea sportului Oltenitean si dovada este chiar acest articol facut pe genunchi si nedocumentat temeinic . Pseudo-ziaristul a „uitat” ca printre fotbal si box a existat si echipa de rugby care la un moment dat intre anii 1997-2000 cand sa desfiintat era in Divizia A II ………………cat despre regretatul Catalin Haldan sa-l ierte Dumnezeu si am tinut sa-i spun fratelui Cristi Haldan fost jucator de rugby la Dinamo si actualul antrenor cu 3/4 la Nationala Romaniei ca eu personal i-am aprins o lumanare la spital si tot eu i-am inchis ochii . Am fost chiar acolo langa el ………………
  ………….acum doar ma doare ENORM sufletul ca nu se mai joaca rugby la Oltenita ………….terenul de rugby de la stadion a fost facut de mana celor care au infiintat echipa printre ei si unchiul meu ….dar aici este alta poveste care peste ani va fi ca si uitata……astazi doar fitze , masini , fete , tras pe nari si-n vena , internet……si sportul scris si vorbit..doar atat !

 2. Sorin Anghel spune:

  Un articol scris fara cap. Echipa de fotbal s-a desfiintat cu mult timp dupa moartea lui Catalin Haldan. Nu are nici o legatura sula cu prefectura. In plus, echipa nu a fost in Divizia C cand s-a meciul cu DInamo, ci in campionatul judetean.

 3. marian spune:

  E dureros sa vezi o baza sportiva cum se distruge si sportul cum moare lent.Stadionul SNO era mic si cochet.Multe echipe din divizia A si-ar fi dorit sa aiba gazonul de pe SNO.Ar fi bine daca cineva s-ar ocupa sa readuca la viata sportul oltenitean.Cineva care sa fie interesat sa descopere tinere talente si sa le promoveze catre sportul de performanta.Inca nu este totul pierdut.

 4. Nicolle spune:

  Adevarate vorbe,nu mai avem nimic in oras cu care sa ne mandrim,sa ne relaizam un vis in lumea sportului.Aqm care mai de care q masini de lux,ferrari s.a nebunii,viteze kre moare mai repede in intreceri,fete fitoase,bani,jmekerii si dujmanie.Mai ganditi-va si la altii si realizati ceva in orasu asta,sa ajunga undeva,sa fie remarcat in lume;)

 5. Mihai Ceausu spune:

  articol de doi bani. noi suntem mandri ca a mai auzit lumea de magnificul municipiu Oltenita.
  sa multumim celor ce au condus atatia ani (ma refer dupa 89) santierul naval pentru ca nu s-a ales praful atat de santier cat si de baza/bazele sportive. stiti ca doar santierul nostru e singurul care nu mai functioneaza de pe linia Dunarii?
  nici autoritatile nu s-au omorat, stim scopul lor suprem 😉
  ca sa nu mai vorbim de unii care se faceau a fi sponosori si daca nu au fost votati au plecat precum au venit.
  e adevarat, in oras e lume cu bani, oameni care sa fac a avea bani si altii care fac pe saracii. (sunt multi ce traiesc modest). poate se gasesc niste resurse si pentru sport. dar de la mai multi, nu de la 2-3 inimosi.
  chiar daca sunt un antitalent in sport, imi este greu sa stiu ca nu se poate face nimic in oltenita.

 6. petrica spune:

  dragidomni propritari ai acestui site,imin pare rau pt dvs.atit timp cat el poarta numele orasului meu,este public.oltenita este proprietatea tuturor cetatenilor orasului si nu a dvs.nu ne-ati cumparat ca pe sclavi.NU SUNTEM SCLAVII VOSTRI SI AI NIMANUI!!!!!!!!!!!!NICI AI TAI DOCIULE

 7. Marius Dociu spune:

  public…dar in acelasi timp privat . Siteul nu este subventionat de primarie . Nu primesc bani de la Consiliul Local si nici de la Guvern pt el! Este proprietatea mea! Fa-ti tu unul si scrie ce vrei in el . Aici scriem numai ce vrem noi ..Publicam ce vrem noi..Aprobam ce vrem noi ! puncT.

 8. rugby15 spune:

  Pentru Mihai Ceausu .
  Te stiu de cand aveai 4 ani si acum esti cat „casa” . Iti garantez ca daca ai fi avut unde sa faci volei, handbal, rugby sau baschet de la varsta de 8-9 ani si asta cu continuitate – cu siguranta acum puteai fi jucator de divizie .
  Ai 1.99 ?

 9. maria spune:

  concluziile de la sfarsitul articolului din Libertatea sunt perfect adevarate…din nefericire. Cat despre moartea lui Haldan…un eveniment nefericit care se putea intampla oriunde in alta parte decat in Oltenita. Consider acest site un inceput bun pt dezvoltarea presei locale, o initiative buna. imi plac informatiile. sunt oferite clar, concis fara prea multe inflorituri. Asa ca dragi olteniteni… care aveti putere, atat materiala cat si intelectuala, asteptam si alte site-uri de acest gen.
  P.S.Asteptam sa ne informati in legatura cu noi locuri de munca si pt absolventii cu studii superioare, dk orasul nostru are nevoie de asa ceva…bye-bye

 10. nae spune:

  Nu pot sa cred ce a ajuns terenul lu echipa navol aqm stiu ca are un antrenor Stan care antreneaza copiii de toate varstele am fost si eu antrenat de el doar 2 luni sala de box era locul unde ne pregateam de antrenamete dar si cand aveam meci ce cele lante echipe… Milescu nu trb sa vie primar nu a facut nimica pentru spuortul oltenitean el poate sa fac trenul si sala de box dar nu vrea nu trb sa vie primar [*********] oltenita este pe ultimul loc la fotbal pana si manastirea are teren mai frumos decat noi si budesti si griu … ((: Va rog dom Milesc face terenul de fotbal pentru copiii ei vor vi uramsi nostri …
  (editat de admin care a adaugat : Ai cam tras chiulul de la orele de gramatica )

 11. lili spune:

  Se pare ca ne place sa ne plangem de mila .Si spun asta pentru ca sportul in OLTENITA nu a murit si acel asa zis blestem al lui HALDAN este alimentat de nepasarea noastra,a tuturor.Cand spun ca sportul nu a murit ma refer la un om de suflet ,un antrenor care iubeste copiii si vrea sa faca ceva in binele lor,,nea” STAN care a reusit sa faca o echipa de fotbal formata dein copii din tot orasul deci practic ,,ECHIPA ORASULUI” dar care nu a reusit sa gaseasca ajutor din partea nimanui.Acum cu atat mai mult ar trebui sa primeasca ajutor din partea orasului, sau a unor oameni care vor sa ajute dezvoltarea sportului in oras,ca a reusit sa-i inscrie pe copii intr-o competitie judeteana si asta va insemna un efort financiar suportat de parinti in ce priveste deplasarile si arbitrii.Nu mi se pare corect sa bagam banii publici numai in betoane cand s-au facut promisiuni si in privinta sportului.Ganditi-va cum ar fi ca stadionul sa fie iar plin si noi sa ne putem incuraja echipa favorita(asta oricum o facem noi parintii)Am scris toate aceste pentru ca intotdeauna mass-media au avut un cuvant de spus in orice,este nevoie insa de putina bunavointa.Ar fi prea multe de spus despre copii dar puteti sa ii vedeti,si puteti sta de vorba cu antrenorul luni,miercuri,vineri la 17 sau sambata la 10 Nu ezitati sa le intindeti o mana de ajutor pentru ca chiar merita sa rasara soarele si pe strada lor.Sa avem si noi u mijloc de transport nu doar sa ne uitam dupa autocarele oaspetilor cand noi de abia ne descurcam de un microbuz .

 12. Bogdan Paun spune:

  @petrica… De ce nu ai facut si tu unul daca esti asa destept?…unu la mana.. si al doilea.. Ca sa fii sclav trebuie sa fii sub robia cuiva, ceea ce nu cred ca facem noi cu tine… Daca vrei sa intri pe site bine, daca nu NU… si gata.

 13. valurile dunarii spune:

  Domnule M. Dociu,
  Daca ai ghinionul(norocul) sa calci peste un rahat…este posibil sa retii acest”eveniment” mai multe zile, sa-l povestesti prietenilor, chiar sa-l transformi intr-o poveste scrisa.Dar mult mai intelept ar fi sa nu pomenesti nimanui si sa cauti drumuri mai curate.
  Personal consider ca,cel putin pana acum,acest site este,ca nivel intelectual si cultural,peste cel al ziarului mai sus amintit…Parerea mea este ca trebui sa scoti articolul de pe site si sa faci o discutie serioasa despre sportul din oltenita iar despre catalin haldan…o crestineasca lumanare si o pomenire asa cum considera fiecare.

 14. Mihai Ceausu spune:

  @ dl di.
  dupa ce am trecut de 1,90 nu am mai fost preocupat de inaltimea mea. incaltat, drept si cu ceva par cred ca am 2m.
  cred ca as fi fost mult mai castigat din toate punctele de vedere daca as fi urmat o cariera sportiva. dar nu a fost sa fie: nici nu a avut cine si nici sanatatea nu e punctul meu forte.
  va promit ca va trimit un mail zilele acestea.
  @restul. va rog nu mai jigniti pe nimeni, nu suntem aici pentru a inghiti mizeriile voastre! doar Marius primeste niste bani din publicitate, prea putini insa. Noi, restul, ce mai scriem pe aici, facem acest lucru fara nici o pretentie, in timpul nostru liber si pe banii nostrii! Mai tarziu, poate vom cere si noi ceva.
  Referitor la acest articol, MD doar a informat asupra existanta lui, cu un mic comentariu. Restul e de la Libertatea.
  Multi veti spune ca e o mizerie de ziar. Alaturi de CLick si Cancan. Foarte probabil. Dar acest lucru v-il doriti dvs.! Cum e un subiect de scandal, cum creste numarul de comanetarii si cum creste traficul. Cum intra cineva in pom, cum sariti cu „fara numar”. In rest…doar cativa ce mai trec pe aici. Deci, dvs. va doriti un site gen Libertatea, ceea ce eu nu imi doresc si probabil ca daca se va intampla eu voi disparea de aici.

 15. Luca Dorina spune:

  E adevarat ca moartea lui Haldan nu are nicio legatura cu starea de fapt si de drept a orasului oltenita, era, zic eu, doar un punct de plecare. Si e adevarat, Oltenita e un oras mort, un oras in care se investeste in mod caraghios in cosuri de gunoi pe care foarte putini le folosesc cu adevarat, desi sunt foarte viu si electoral colorate, probabil de aici repulsia unora de a arunca … in fine, daca se investea in astfel de lucruri frumoase, daca se punea pret pe educatie si formare a micului cetatean, aveam si noi sportivi, dansatori, de ce nu, pictori, muzicieni, ceva care sa ne indemne si pe noi parintii sa descoperim talentele copiilor nostri.
  dar , de ce sa nu ingrosam randurile celor ce sparg seminte in parc sau joaca CS in retea, sau pierd noptile in baruri pline de fum de tigara si bautura ieftina!

 16. rugby15 spune:

  @lili
  Acum cand fotbalul nu prea mai este sport ci este privit ca o afacere – cred ca cel mai nimerit este sa ” furam ” modelul de afara al dezvoltarii sportive.
  Daca vrem educatie sportiva a individului se face sport in scoala regulat ca mijloc de educatie si dezvoltare cu ore de sport zilnic unde participa atat fetele cat si baietii . Aici intervine statul cu sprijin material si de alta natura. Daca vrem sport ca afacere-gen fotbal- unde copii nostri sa se faca fotbalisti si asta sa fie meseria lor si de unde sa poata castiga bani multi , aici intervine investitorul care-si doreste asta – adica clubul PRIVAT si sustinatorii sai . Club privat inseamna ca toti banii vin din buzunarul cuiva- una sau mai multe persoane fizice sau juridice si care vor profit . Clubul privat este ca o firma ..o firma privata….de ce sa bage statul bani publici intr-o firma privata? De ce statul trebuie sa construisac un stadion de fotbal pe banii statului si sa vina un club privat sa-l folosesca eventual gratis ?!
  Cumva statul constrieste magazine sau hale de productie si zice ..i-ale tu X , Y , Z ca ai firma privata si desfasoara activitati economice . In majoritatea tarilor dezvoltate statul constrieste baze sportive pentru majoriatea sporturilor si altii isi constiutie cluburi sportive private pe diferite domenii sportive si inchiriaza terenul / sala , isi plateste antrenorii , medicii , salvarea, paza , transportul , contractele jucatorilor acolo unde este cazul….etc etc …numai la noi se vrea ca statul si numai statul sa ne faca stadioane dar noi sa bagam profitul in buzunar. Dl.Stan nu face de florile marului ….ce face acum….incaseaza si el ceva..ca doar n-o sa faca degeaba …voluntar !!!
  Eu am spus mereu ca sunt dispus sa ma asociez cu 20-30 de persoane care sa dam fiecare cate 400-500 de lei / luna sa constituim un club privat de rugby dar nu avem un teren la dipsozitie si am avea 4 grupe de copii a cate 40 de copii / grupa de varsta – deci am angrena in joc si sport peste 160 de copii care ar face sport regulat si organizat. Nu am nici-un drept si responsabilitate sa-mi asum riscul sa dezbrac copii prin parc , padure sau tribune si sa-i trimit bolnavi acasa. Pentru asta exista vestiare si dus dupa efort pentru recuperare etc etc……………………..
  ………………..

  @giovani
  cand a aparut Radio Oltenita am fost printre primii care am contractat publicitate si prin contract am decis sa fiu agresiv cu spoturi din ora-n ora . Se primeau telefoane la radio si se cereau informatii ca cine i-a dat domnule voie lui ala sa faca asta ..?…si alte bazaconii ca sa se scoata de pe post………asa si cu blogul-site-ul tau……..te „injura”la tine-n casa..nu-i obliga nimeni…TU SA MERGI DOAR INAINTE iar noi ceilalti te vom veghea si sprijini……da-i bataie…

 17. Mia spune:

  Stati asa sa’mi vin in fire ca nu inteleg nimic.Ce legatura are moartea baiatului cu ce se intampla cu stadionul?Are,doar daca o dam in paranoia si o fi vreun blestem.Sa fim seriosi totusi…

 18. Sorin Anghel spune:

  Daca as avea bani, as face la Oltenita doua bazine acoperite. Dimineata sa se faca acolo sport organizat, iar seara, cand lumea iese de la serviciu, sa fie deschis publicului. Un alt sport care s-ar lipi foarte bine de oras este canotajul. In plus, o baza pentru canotaj este mult mai ieftin de construit decat un stadion. La cum arata acum baza sportiva din Oltenita, ar fi mult mai ieftin daca s-ar face undeva doua bazine acoperite. Multi parinti din Oltenita vor sa-si dea copiii la inot, dar nu au unde.

 19. rugby15 spune:

  Uite o idee excelenta cu canotajul / caiac canoe !!!
  Bravo Sorin

 20. lili spune:

  DAR DACA AR AVEA SI PRIMARIA INITIATIVA CREDETI CA AR FI RAU,CA FONDURI PENTRU SPORT AR TREBUI SA EXISTE

 21. olteniteanul spune:

  Nu am inteles de unde sunt imaginile alea .!???
  A iesit iarba prin asfaltul din primavara .!!!???
  ………
  Aaaaaaa …. aia este baza sportiva Oltenita .(SNO )

  pai mai ,nu ne trebuie , avem asfalt si ne gonim cu masinileeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.

  Vai mama noastra .

  cenzureazal si pe asta admine

  Tot Olteniteanul

 22. olteniteanul spune:

  Ps
  Sunt DINAMOVIST .
  Nu cred ca Haldan are legatura cu asta .
  Ce facem …..???? Acum dam vina pe morti .

  In memoriam puteam sa-l pomenim altfel nu prin asociere cu neputinta noastra .

  OLTENITEANUL

 23. sorin spune:

  nu se castiga bani din acest stadion si s-ar putea castiga bani din vanzarea lui dar nu a venit banu s-au nu a venit cat trebuie

 24. gabi spune:

  As dori sa cer de la stapanul acestui site il rog frumos , eu as dori sa fac un teren de fotbal pentru juniori si pentru asta as face orce si as dori sa aflu daca se va face vro data vro echipa de fotbal

 25. ciolanus (mihai) spune:

  fa-ne sa intelegem: vrei sa faci un teren de fotbal ca sa-l inchiriezi echipei? sau vrei sa faci tot ce tine de o echipa locala? (inclusiv teren, stadion, vestiare, echipament, plata jucatori?)

 26. ionut spune:

  catre domnul primar va rog forte foerte frumos sa reconstruiti stadionul si sa facety o echipa de fotbal

 27. andreea spune:

  bine de tot cu ferrari sa schimbat orasul eu nu ma aflu in tara dar asta vara am vazut cum sa schimbat orasul bv.tie sefulica sa traiti domnul bulaie

 28. oltenita spune:

  se fac antrenamente cu copii pe terenul 2 la oltenita dak nu stiati pt k nu va duceti sa vedeti….cei de la olteniteanul

 29. Danut adrian spune:

  Catalin Hildan a fost intodeauna preferatul meu fotbalist. Eu normal sunt un fan mare al lui caci tin cu echipa DINAMO si nu o sa schimb echipa asta niciodata.Imi pare foarte rau ca a murit.Dumnezeu sal odihneasca!!!

 30. marian stere spune:

  am facut ani bunicei de box sub indrumarea regretatului marian niculescu erea o baza sportiva excelenta pentru acea vreme acum cind vad imagini cu ce este …………