Profesori de istorie în vizită la Tutrakan

Parteneriatul româno-bulgar se dezvoltă sub diverse forme, cele două comunităţi de pe malul Dunării continuând să facă schimburi de experienţă educativă, socială, politică şi de afaceri. Sâmbătă, 4 octombrie un grup de profesori de istorie din zona Olteniţa au vizitat oraşul bulgar vecin Olteniţei, Tutrakan. Profesorii au vizitat cele două muzee: cel de istorie şi de etnografie. „Muzeul de etnografie este unul extrem de interesant, pentru faptul că este secţionat pe mai multe compartimente istorice. Am văzut acolo şi un document semnat de regele Ferdinand I, regele României Mari. În anul 1938 Turtukaia era pământ românesc. Colegii noştri profesori sunt receptivi, calzi” declară Mavrodin. Acesta spune că vizita face parte din planul de parteneriat româno-bulgar, dar are şi scop de evaluare metodică. „Vizita a fost planificată de la începutul unui curs pe care îl facem profesorii de istorie. Cursul a început la sfârşitul lunii septembrie. Rolul lui este ca noi să devenim evaluatori ai subiectelor de la tezele cu subiect unic precum şi ai subiectelor examenului de bacalaureat. Ministerul Educaţiei s-a gândit ca aceste subiecte să nu mai fie realizate de comisia centrală, ci practic profesorii de specialitate să fie formaţi pentru asta. Formatorul nostru este profesor şi doctor în istorie, Chiţu Ecaterina, care a fost şcolită la Brăila iar acum instruieşte profesorii de istorie de aici. Pe finalul acestor cursuri s-a hotărât să se facă o vizită la Tutrakan”, susţine prof. Mavrodin. Organizatorii acţiunii de sâmbătă au fost profesor de istorie şi consilier educativ al Liceului „Nicolae Bălcescu” din Olteniţa, Liliana Niculiţă şi profesor de istorie de la şcoala generală nr. 1 Olteniţa Ecaterina Chiţu. „A fost foarte frumos şi o experienţă interesantă. Am făcut şi un cerc literar la un restaurant din Tutrakan, unde domnul profesor Mavrodin ne-a recitat poezii şi un poem despre Turtucaia” declară profesoara Liliana Niculiţă.

Comentarii

 1. Stan Florin spune:

  Un comentariu mai mult decât elocvent despre colaborarea dintre profesorii de istorie din zona Olteniţa. În legătură cu vizita efectuată în Tutrakan,(Turtucaia)menţionez că a fost de un real augur în consolidarea imagini depre această zonă. Al doilea scop cu care a fost organizată aceată vizita a fost cea menţionată de colega Laura Suzeanu în articol. Mulţumim pentru articol şi pentu imaginea pozitivă relatată.
  Prof.Stan Florin

 2. Mihai Ceausu spune:

  e bine ca se face un efort si pentru profesori.
  e bine ca ii mai baga in seama si pe alti profesori in afara de matematica, romana si limbile straine.
  mai ales ca pe unii dintre dvs. va cunosc personal, eu va salut si va doresc tot binele din lume!

 3. valentina spune:

  felicitari doamnei chitu si ii urez tot binele din lume!chiar imi pare rau ca am ratat evenimentul,dar sper ca voi mai fii alte ocazii.imi salut si colegul de breasla:florin stan.
  prof.valentina barbu

 4. mihai b. spune:

  ba eu nu o vad p niculita….und se ascunde….e cea mai tare… [*****]

 5. Dincan Vasile spune:

  Dar pe ce banii sau deplasat? sant elev dar ma gandesc k si yo o sa platesc impozite!

 6. ale... spune:

  dirigu’ nu a fst:( sau cel putsin nu’l vad prn poza;))

 7. Luca Dorina spune:

  Dincan Vasile
  10 October, 2008 @10:59 pm

  Dar pe ce banii sau deplasat? sant elev dar ma gandesc k si yo o sa platesc impozite!

  s-au deplasat pe banii lor…nicio grija

 8. valentina spune:

  e si foarte departe turtucaia…adica le trebuiau foarte multi bani.mai multi bani le-ar fi trebuit pana la bucuresti!
  sunt convinsa ca o parte din cheltuieli le-a suportat partea bulgara.
  dar ca de fiecare data romanul trebuie sa fie carcotas sau lipsit de bun simt!
  draga dincan vasile, mai degraba ar trebui sa te intereseze terminarea studiilor si apoi imozitele pe care o sa le platesti,asta daca o sa fii un cetatean constiincios!stai linistit ca nu ti-au luat profesorii painea de la gura!

 9. valentina spune:

  scuze marius pt deviere de la subiect,dar nu pot sa ma abtin cand vad ce framantari existentiale au unii dintre noi!

 10. deea spune:

  da peste tot unde sunt comentarii se cearta lumea? :)) nu poate omu sa zica ce gandeste? poi daca nu poate,de ce mai e optiunea <> ? :)) Atunci scoate-ti-o!
  ca sa ma refer la subiect,
  d-na chitu a fost diriginta mea si este intr-adevar o profesoara pe care nu o vei prinde niciodata in lispsa de informatii.dar mai sunt destui ca dansa.si chiar daca s-ar deplasa pe banii nostri,nu vad care ar fi problema,pt ca in fond nu sunt ai nostri…sunt ai ministerului…plus ca si noi ne-am plimbat pe banii scolii la concursuri…

 11. Mihai Ceausu spune:

  in primul rand elevii si studentii (cei de la buget) se scolesc pe banii statului! plus ca beneficiezi de asigurari medicale tot de la stat, iar in facultate ti se cumuleaza o vechime pentru pensie, tot de la stat.
  mai bine v-ati interesa cum s-au imbogatit unii din Oltenita „furand” sau cumparand pe nimic de la stat si acum se dau mari oameni de afaceri. daca se schimba puterea la toamna, sa vedeti cum unii bogatasi isi vor pierde averile, ca nu mai au ce fura. ei nu sunt in stare decat sa fure. la astia nu va uitati ca pe banii vostrii (sau ai parintilor vostrii)- ca si contribuabili- si-au facut averi, nu doar o simpla plimbare?
  asa ca mai lasati profesorii in durerea lor, ca si asa sunt cei mai prost platiti (si fara alte avantaje) dintre bugetarii cu studii superioare!
  nu stiu ce se intampla, dar in fiecare zi ma uimesc faptele petrecute langa noi. poate ca ne meritam soarta.
  vorba lui D.I., nu ne mai facem bine!

 12. dan elena spune:

  cei mai tari profesori.pe florin stan il pup ca doar e nasul meu,iar pe diriga(niculita liliana) o iubesc enorm!!!!

 13. lidia spune:

  mihai,ti-e frica sa dai nume? numeste-i pe acei ”unii ” sa-i stie tot poporul,daca ti-e teama ii voi spune eu ! astept raspuns !

 14. Mihai Ceausu spune:

  @lidia, desi e off-topic, incerc sa-ti raspund: se pot vedea persoanele ce acum cativa ani se lafaiau in masini, chefuri, relatii, „basini”. cum s-a schimbat puterea politica, cum s-au schimbat „jmekerii”. multi dintre cei vechi o duc chiar rau, pentru ca nu stiu altceva decat sa fure! o sa-i vedem si pe actualele vedete ale orasului ce o sa se faca in cazul in care se schimba puterea la toamna.
  nume? la ce sa le dau eu? sa ma leg la cap? sa ma trezesc cu procese de calomnie? de unde sa dau dovezi cand se fura cu legea pe masa? azi se da legea, cine trebuie stie si profita, si in cateva zile ori legea se anuleaza ori nu mai ai ce face cu ea. crede-ma ca stiu ce vorbesc!
  ii puteti vedea si dumneavoastra prin toata oltenita, oamenii care acum cativa ani erau muritori de foame si acum se cred mari afaceresti.
  exista o vorba veche: noi sa fim sanatosi!
  scz de offtopic!

 15. Marius Dociu spune:

  gata cu off-topic-urile va rog !