Campania „Marea Debarasare”, minuscula la Oltenita

In fiecare prima sambata a lunii se desfasoara la nivel national o campanie de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie, care antreneaza primariile (orasele cu peste 20.000 locuitori si cele 6 sectoare al municipiului Bucuresti), firmele de salubritate, organizatiile colective ECOTIC, RECOLAMP si ENVIRON, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Dat fiind faptul ca municipiul Oltenita are, conform ultimului recensamant, aproximativ 30.000 de locuitori, campania se desfasoara si aici. Din pacate oltenitenii se despart cu greu de vechile aparate electrice si electronice. In urma primei actiuni desfasurate in municipiu, pe 4 octombrie, au fost colectate 350 de kilograme de deseuri electrice/electronice ( 10 televizoare, 3 monitoare si 2 frigidere). In urma cu 3 zile, pe 1 noiembrie, oltenitenii au scos in strada numai 100 de kilograme de „vechituri electronice” (4 televizoare si o tastatura pc ) . Conform statisticilor Ministerulului Mediului si Dezvoltarii Durabile, localitatea nostra se afla printre municipiile codase in ceea ce priveste cantitatea de deseuri electrice si electronice colectata de la populatie. Asadar olteniteni, daca vreti sa scapati de electronicele vechi si nefolositoare (aparate de uz casnic de mici si mari dimensiuni, echipamente informatice si de telecomunicatii, unelte electrice si electronice >cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni<, echipamente de iluminat, echipamente de larg consum: aparate de radio, televizoare, camere video, aparate video, aparate de înalta fidelitate, amplificatoare audio, instrumente muzicale , jucarii, echipamente sportive si de agrement), nu ezitati sa depozitati aceste deseuri în fata blocului sau a casei în fiecare prima sambata a lunii, urmând ca primaria, prin agentii de salubritate (sau companii private care au contract cu primariile) sa le colecteze si sa le transporte la punctele de colectare special amenajate pentru DEEE (conform HG 448/2005), iar producatorii le vor prelua de la de la aceste puncte municipale pâna la firmele de tratare/reciclare.

Comentarii

 1. adi spune:

  De mentionat faptul ca marile lanturi de magazine distribuitoare de produse electronice si electrocasnice au fost oarecum obligate de Ministerul Mediului sa ridice aparatele electrocasnice vechi la cererea clientilor care cumpara de la ei. Deci, daca aveti prin case frigidere Fram, Tv-uri Electronica din 1900 toamna 🙂 si v-ati cumparat alte aparate noi, puteti cere magazinului care vi le livreaza la domiciliu pe cele noi, sa le ridice pe cele vechi.

 2. Mihai Ceausu spune:

  stiam de campania asta, nu stiam ca o sa fie si la noi.
  exista un program prin care poti achizitiona, de exemplu, un frigider nou cu reducere intre 10-25% fata de pretul de catalog daca predai la schimb un electocasnic vechi. fara inscrieri, doar sa mai fie in stoc. se intampla destul de des, la marile magazine ce vand de obicei en-gros sau cu ridicata.
  o alta problema e ca romanii au mania de a stoca lucrurile, poate vor fi bune candva. altii, mai inventivi, le convertesc: cuibare, custi, ladite, etc.
  si ce ne facem ca multi nu au bani de o masinarie noua, deci trag de cele vechi, chiar daca sunt zgomotoase si energofage.

 3. getapetcu spune:

  Cred ca problema reciclarii deseurilor este inca un vis frumos pe care autoritatile incearca sa-l foloseasca pt. a mai castiga simpatii electorale… la fel ca si plantarea de pomi,strangerea de gunoaie,etc.Scopul real al acestei practici nu este explicat de nimeni si cu atat mai putin nu este inteles de cei mai multi romani, care,asa cum spunea si Mihai au obiceiul de a se inconjura de vechituri.De la olteniteni ce putem cere ,atata vreme cat „ghenele” de gunoi sint o veritabila baza de aprovizionare „food & nonfood” pt. unii…
  Despre electrocasnicele vechi… cred ca multi ati vazut ca mai sint magazine de „second hand” cu astfel e produse si in consecinta clienti ai produselor care nu ar mai avea alta destinatie decat tomberonul.Degeaba ne preocupa pe noi,cei care am ajuns la nivelul de „internauti”,cu dotare tehnica corespunzatoare… SARACIA celor multi dicteaza modul de „tratare” a deseurilor.
  Daca tot facem putina ecologie,s-a gandit cineva,de prin locurile noastre la ce efect are poluarea Argesului asupra orasului nostru? Va dati seama ca la noi ajunge RAHATUL adnuat de la una din cele mai mari capitale europene…si uneori ati constatat cat de nesimtiti sunt unii bucuresteni.

 4. Razzvan spune:

  Pana cand romanu’ nu are podul(camara, beciul) plin cu stricaciuni nu se simte bine.

 5. adi spune:

  Cele trei firme mentionate mai sus sunt cam cele mai „smechere” de pe nou infiintata piata a reciclarii deseurilor electronice si electrocasnice. Aceste firme primesc pt fiecare aparat niste bani de la stat (taxa verde din pretul aparatelor noi), iar investitia pt o astfel de afacere tinde spre 0 – n-au avut nevoie decat de niste calculatoare si o rampa ecologica (cica de dezmembrare a echipamentelor), dar au avut in schimb pe cine trebuie unde trebuie ca sa se faca reciclatori. Castigul acestor firme este atat de rusinos de mare raportat la nivelul lor de munca, incat isi permit sa isi ia subcontractori care au masini, oameni si se duc si colecteaza deseurile de la populatie!
  Deci pe langa interesul politic exista si un puternic interes financiar!

 6. dinupet spune:

  buna campania aceasta …dar ne trebuie multa educatie…eu zic sa ne ocupam de argesul acesta,de apa pe care o bem,este infiorator ce curge din Dambovita in Arges!

 7. Mihai Ceausu spune:

  ce legatura exista intre poluarea de pe dambovita si vechiturile electrocasnice? poate ca le mai arunca bucurestenii prin dambovita.
  daca o sa se faca statia de epurare de la glina (pana in 2010 cum a promis tariceanu), o sa avem si noi un arges cat de cat ok. si atunci o sa fie si parculetul acela nou de langa pod la mare cautare. sau daca e in proprietatea cuiva, acela sa scoata banul gros si sa ne arate noua cum se fac banii. iar daca e al primariei, sa ni se arate ca nu s-au cheltuit banii degeaba.
  apropo, (ca nu am chef sa caut postul cu parculetul) la ce ne trebuie in zona aia parcele cu flori in noiembrie? probabil ca mai sunt bani de cheltuit, comisioane de luat.

 8. babydoll spune:

  @Mihai – parculetul este al nostru, al municipiului , dar banii nu au fost ai nostrii, au fost veniti din fondul de mediu si au fost veniti special pentru asta (trebuia sa marim spatiile verzi si sa prezentam un proiect pentru asta si cum proiectul era deja gandit dinainte s-a prezentat proiectul, s-au castigat fondurile si s-a facut parcul)- nu se putea face altceva cu ei, aveau destinatie speciala – si dau atatea explicatii ca sa evit polemicile. 😀