Cu 20 de euro se încheie asigurarea obligatorie a locuinţei

Olteniţenii, ca şi toţi românii de altfel, vor fi nevoiţi, începând de anul viitor, să-şi asigure propria locuinţă. Legea potrivit căreia asigurarea locuinţelor devine obligatorie a fost, recent, promulgată şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009. Potrivit actului normativ, proprietarii fizici sau juridici trebuie să-şi asigure locuinţele, valoarea poliţei de asigurare fiind diferenţiată în funcţie de tipul imobilului. Astfel, vor exista două categorii de case asigurate. Suma asigurată ce poate fi acordată în temeiul legii este echivalentul în lei, la cursul de schimb al BNR, a 20.000 de euro pentru fiecare locuinţă de tip A şi 10.000 de euro pentru fiecare locuinţă de tip B. Tipul A este o construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă. Tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din chirpici sau alte materiale nesupuse unui tratament termic ori chimic. Pentru locuinţele de tip A, asiguraţii vor plăti anual echivalentul în lei a 20 de euro, iar pentru cele de tip B, suma este de 10 euro. „Sunt de acord cu legea. Haideţi să vă dau un exemplu. Vecinul dintr-un apartament de la etajul superior îl inundă pe cel de jos. Este bine pentru proprietari să-şi recupereze pagubele. Mie mi s-a întâmplat asta cu un vecin şi m-am cam supărat să ştiţi”, declară Manea F. din Olteniţa. „Cred că e bine, dar să ştiţi că în Olteniţa din câte văd eu sunt puţini care conştientizează avantajele asigurării. Şi asta pentru că au fost atâtea legi contradictorii. Sunt şi puţine avantaje la anumite asigurări. După revoluţie au apărut o mulţime de societăţi din astea de asigurare şi nici nu mai ştii unde să te duci, pe care s-o alegi, care e cea mai bună şi oferă soluţii viabile. Şi asta ne dezorientează pe mulţi dintre noi” ne spune George M. Unul dintre agenţii de asigurare olteniţeni contactaţi, Florica G. precizează că asigurările obligatorii se pot încheia la orice firmă de asigurare, mai cu seamă că „în momentul actual, piaţa asigurărilor este bine definită”.
• Persoanele care nu-şi fac asigurare vor primi amenzi
Aşa cum arată actul normativ, în cazul construcţiilor cu destinaţie de locuinţă aflate în coproprietate, se va încheia câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinţă în parte. În acest caz, prima de asigurare se va plăti pe fiecare locuinţă în parte. Beneficiarii asigurării şi asiguraţii care, la data intrării în vigoare a legii, au lărgit sau modificat locuinţele fără autorizaţie de construire sau fără să respecte autorizaţia, afectând structura de rezistenţă a locuinţelor şi favorizând expunerea la unul din riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despăgubiţi pe baza asigurării obligatorii în cazul producerii riscului asigurat. Autorităţile locale olteniţene vor identifica prin birourile de specialitate proprietarii, şi le vor trimite nota de plată, sub ameninţarea unor sancţiuni pentru cei care nu plătesc asigurarea obligatorie.

Comentarii

 1. Mihai Ceausu spune:

  bune si asigurarile de ceva. cel putin scapa statul de chin. ca sa nu mai vorbim cu unii isis fac locuinte fara autorizatie de constructie in zone inundabile.
  insa, nu cred ca poti sa-ti mai faci o casa cu 20oooe.

 2. kenny spune:

  20 de euro dai…20 de euro face!!!
  Inca un mod de a baga legal mana-n buzunarul cetateanului,de parca nu ne-ar fi fost de-ajuns zecile de taxe si impozite pe care le platim,mai mult sau mai putin justificat.
  Firmele de asigurari nu-si onoreaza contractele incheiate cu bani multi,dar cu 20 de euro!?
  Sa fim seriosi!!!!
  Unii se vor pricopsi mai mult decat au facut-o pana acum,iar altii vor ramane cu inca o gaura-n bugetul si asa mic.
  Pentru ca ….asa e-n tenis!!!!

 3. MARI spune:

  Inca o taxa in plus pe spinarea romanului;asiguratorii stiu decat sa incaseze,nu sa si despagubeasca;Exemplu:platesti R.C.A.2 milioane pentru un autoturism,te face praf o caruta sau un copac si asiguratorul te trimite in instanta,fara a te ajuta cu nimic.Rusine pentru cei care sau gandit sa mai ne impuna inca un bir.Credeti ca la inundatii daca erau casele acelea asigurate,platea asiguratorul atatea pagube?Aiurea,tot statul,adica noi plateam.Ma intreb care va fi viitorul bir pe care ni-l va impune politicienii?poate sa ne asiguram aerul sau apa sau poate pamantul pe care calcam!RUSINE!

 4. adi spune:

  RCA-ul despagubeste pe cel pe care il lovesti…:) Nu cred ca o caruta sau un copac :)) si-au cumparat vreodata RCA sa te despaguubeasca daca intri in ele….Revenind la chestiune….teoretic asigurarile obligatorii pt locuinte sunt solutia. Practic, noi traim in Romania deci cu siguranta daca, Doamne Fereste s-ar mai repeta inundatii sau alte cataclisme asigurarile romenesti nu cred ca ar fi in stare sa despagubeasca (sau nu vor). Ei nu despagubesc la CASCO unde sunt sume adevarate nu 20 euro…. De acord cu Mihai:
  asigurare obligatorie a locuintei (in Romania)=hotie pe fata cu complicitatea statului. Idem si cu pensiile private obligatorii….Va suna familiar?

 5. rugby15 spune:

  Sa va feriti de Allianz Tiriac !
  Eu am patit-o rau de tot . Am avut inundatie , am deschis dosar de dauna , am inlocuit parchet, tevi , lavabila etc etc ….am predat decontul de 3300 si au spus ca se aproba doar 2800 lei . Am refuzat sa semnez actele , au facut solicitare la centrala sa aprobe aia diferenta si raspunsul alora este naucitor….se aproba doar 1200 lei din 3300 lei . Nu am luat banii ca un act de nemultumire fata de de cei de la Allianz Tiriac care doar te pacalesc sa-ti faci asigurare dar cand este sa plateasca daune se transforma. Feriti-va de vorba lor dulce ca sunt neseriosi.
  Altii din agricultura au luat-o si mai rau tot de la Allianz asa se vorbeste …………fugiti…fugiti de Allianz

 6. Luca Dorina spune:

  @rugby
  ar fi bine daca v-ati documenta putin inainte sa vorbiti, asigurati o locuinta la o suma hilara si doriti despagubire de 100% …sa fim seriosi.
  De obicei rata unei asigurari iti garanteaza suma despagubita, daca rata-i mica , e clar…nicio firma de asigurari nu garanteaza pe rate minime.Ma intrebam cand o sa faceti antireclama firmei respective si pe acest site

 7. Luca Dorina spune:

  a, si inca ceva, cumpar eu apartamentul la suma asigurata…ce ziceti?

 8. Mihai Ceausu spune:

  precizare: rca plateste daunele cauzate de tine altuia, nu propriei masini. adica, eu intru cu masina in alta, din vina mea. cu rca meu platesc repartia masinii lovite. amenda, puncte sau permis „saltat” e treaba politiei si eu le suport. masina mea o repar pe casco (daca am asa ceva), sau din banii mei.
  daca intru in copac, din varii motive, si in cazul in care scap teafar, masina se repara pe casco sau din banii proprii.
  2. am auzit de allianz ca ar fi dintre cele mai serioase firme de asigurari. eu am avut casco la bcr, f ok, au platit a doua zi. m-am schimbat de la ei la fata, de la generali, pentru ca sunt mult mai ieftini si nici nu au franciza aberanta de 100e. auzi tampenie: daca ai avut daune anul trecut, iti marim suma ce trebuie sa o platesti cu nu stiu cat la suta. si daca nu, poate iti facem un discount. stai mai nene, eu nu imi fac asigurare pentru diverse riscuri? daca nu patesc nimic, sunt cel mai bun ca va dau banii degeaba, iar daca imi gasesc masina busita (ca a intors un dobitoc pe aripa fata si nu a avut bunul simt sa ma anunte) atunci eu trebuie sa platesc mai mult de 100e in plus? stati voi linistiti, ca sunt firme destule.
  ca am terminat cu offtopicul, sa zicem urmatoarele:
  masura e ok, nu saraceste (aproape) nimeni cu 20e anual. sa ne gandim ca multi vorbim numai la mobil de cel putin 20e lunar. sau cati nu mergeti in ispit si cheltuiti mai mult de 20e intr-o seara oarecare de sambata? din acest punct de vedere nu am ce sa comentez.
  exista o problema: un apartament cu 3 camere in oltenita, intr-o zona buna, valoreaza minim 50oooe. inundatii? nici o sansa, poate un incendiu, iar daca e vb de cutremur, cine sa mai ia banii? poate daca mai sunt rude prin alte parti.
  daca ai o casa de un minim bun simt, adica de 100mp, stiti ca pentru a o ridica la rosu pretul pietei incepe de la 400e/mp. deci, cei 20oooe nu acopera nici jumatate dintr-un apartament sau dintr-o casa nelocuibila.
  o alta problema ce doresc a o aduce in discutie se refera la faptul ca oamenii seriosi si care traiesc in conditii decente vor subventiona casele ce sunt construite fara autorizatie, din „chirpici” si in zone inundabile. sa vorbim concret: imi fac o casa p+1, din bca sau porotherm, fundatie beton de 1m adancime, stalpi cu fier-beton, plasa de buzau la plansee si podele, etc. asta intr-o zona clar neinundabila si cu toate aprobarile posibile. platesc 20e pentru unul ce-si face o casa din chirpici fara fundatii si autorizatii langa malul apei. e clar ca ala va fi lovit o data la x ani de apa, nu?
  iar putem vorbi ca daca am bani de o astfel de casa pot sa platesc cei 20 de euro anual. dar daca nu vreau? oricum am risc mult mai mic. si de ce trebuie eu sa platesc mai mult? de ce trebuie sa platesc impozit mai mare? pur si simplu, am dus o viata chibzuita, nu am facut excese, am strans banii si am facut o anumita casa. asta nu inseamna ca trebuie acum sa ma impozitezi pana imi vine rau! de ce ma compari pe mine, la aceleasi venituri cu unul ce si-a baut, fumat, jucat sau dat la curve banii? oricum banii au fost initial impozitati de stat, ca unul i-a cheltuit si altul a vrut sa ramana ceva dupa urma lui si tot pe el vrei sa-l impozitezi mi se pare o mare magarie.
  una peste alta, aceasta asigurare de 20e cred ca e un pas inainte.

 9. Luca Dorina spune:

  adica cei 20 e sunt de fapt garantia celorlalti pentru zonele cu risc de inundatie. Ca sa nu dea numai statul. pentru ca o despagubire serioasa , cere, dupa cum am spus o suma asigurata pe masura. Cand s-o inunda casa mea de la Chirnogi inseamna ca jumatate din Chirnogi va fi sub apa, Doamne fereste, dar cei care au mai avut probleme o pot pati si la anul, evident despagubiti din cei 20e din gramada. Ca despre apartament…nu discut, nu e cazul.Ma poate inunda vecinul dar atunci intru la alte tipuri de asigurari, asigurarile de bunuri, etc, care au o suma asigurata mai mare.
  In tarile civilizate asigurarile de case, viata, bunuri, pensii, sanatate si alte minuni, merg foarte bine, nu trebuie sa te oblige statul sa fii precaut

 10. rugby15 spune:

  Doamna Luca Dorina – aici este vorba si de principiu . Daca 2 persoane au spus ca nu sunt probleme si ma pot apuca de treaba , de ce au mai vorbit degeaba !
  Nu era de datoria lor sa ma anunte la un moment dat ca valoarea de asigurare a apartamentului este mica si sa o marim ? Nu erau si ei interesati sa incasesze prime mai mari in loc de aprox 550 lei / an ?
  Pai trebuiau sa despagubeasca pana-n 55000 euro iar ce depasea aceasta suma ..abia atunci sa ma priveasca pe mine . Eu i-am intrebat de 3 ori …ma pot apuca de treaba ca stau cu parchetul umflat !?….da…da …fara probleme……si va rog sa ma credeti ca nu este deloc placut ca la 01.30 noaptea sa te trezesti pur si simplu in casa cu apa de 5-6 cm si copilul mic sa fie ingrozit ..la fel si noi cei adulti ca 10 min nu stiam ce sa facem mai intai . Nu va doresc asa ceva …NICIODATA….asa ca sa vorbiti doar atunci cand sunteti patita . Nu este drept sa-ti vina agentul in casa(dna. Stoiciu Emilia ) a doua zi la ora 09 am si sa te intrebe …unde-i apa ? ….este hilar nu ?…..sau prostesc ?
  Eu consider ca m-au intepat frumos si elegant drept pentru care nu-i iert. Eu am avut mare incredere in agentul meu si acum mi-a intors spatele. Au incasat destul ….si nu SUNT SINGURUL !
  Sunt de acord cu vanzarea daca si dvs imi vindeti casa la valoarea de impozitare de la Primarie !

 11. Luca Dorina spune:

  Sigur ca sunt patita…e drept, la mine era 2 si ceva, noaptea, si apa era din calorifer, fierbinte si ruginita, si copilul meu putin mai marisor, dar tot socat….in fine…nici eu nu doresc sa se intample asta nimanui, dar nu despre principiile lor vorbim, d-le Dan, ci despre cunostintele noastre si testarea pietii . Ne-am invatat, noi romanii, sa traim din plin zicala „las-o ma, ca merge asa….”
  Si, da, sunt de acord, pretul casei e stabilit de chiar Primarie, e prima data cand aflu ca anumite persoane dau alt pret la Primarie pentru impozit.
  Mie una mi-ar fi dat de gandit dezaprobarea generala de pe alte bloguri si site-uri cu privire la subiectul dezbatut…dumneavoastra nu?

 12. rugby15 spune:

  Cei care dezaproba vorbesc in necunostinta de cauza si pot fi chiar persoane din anturajul lor . Stiu si eu foarte bine cum si ce fel se poate ascunde o identitate pe net dar este alta poveste . Ei cu ei asta este deviza Allianz . Mai spun o singura data , nu putem avea cunostinte beton din toate domeniile ca altfel am fi ca Ceausescu si stiti cum a murit…..eu m-am bazat fata in fata cu oamenii care m-au consiliat. De ce in particular (JUR PE BIBLIA SFANTA A BUNULUI DUMNEZEU) ca Virgil Antipa mi-a dat dreptate si a spus ca vinovata de toata povestea este Emilia Stoiciu ???
  Va garantez ca alte 2 persoane au avut mari probleme (miliarde) la Allianz dar nu le divulg pentru ca asa m-au rugat .
  Va rog sa primiti toata apreciera mea si sper ca fiecare isi cunoste locul pe pamant .
  Cu stima
  rugby15

 13. babydoll spune:

  Ceea ce nu se specifica in art. este faptul ca pt. cei 20 de Euro iti asiguri locuinta numai impotriva incendiului si dezastrelor naturale ( trasnet,cadere de corpuri,, cutremur de pamant, alunecare de teren si inundatie). Pt. faptul ca s-a spart teava in apartament sau m-a inundat vecinul sau mai stiu eu ce alta minune s-a intamplat trebuie asigurare optionala – care asigurare optionala cuprinde si daunele mentionate mai sus decat ca este putin mai scumpa asa ca pt. ce sa o inchei si pe cea obligatorie ?!
  In privinta valorii de asigurare, societatile de asigurari impun singure valorile de asigurare prin asa-zisii inspectori , care in momentul in care iti incheie asigurarea isi asuma responsabilitatea ca aceea este valoarea imobilului tau. In mod normal in cazul in care ei considera ca valoarea imobilului este mai mare si tu vrei sa il asiguri pt. o valoare mai mica, trebuie sa iti ceara o declaratie pe proprie raspundere prin care tu sa iti asumi obligatia de a suporta eventualele prejudicii, cata vreme nu solicita asta cel care a incheiat asigurarea ( reprezentantul societatii ) ar trebui sa suporte din buzunar eventualele daune pe care ti le-a pricinuit.

 14. nvero67 spune:

  Recomandare pentru „urechistii” care-si dau cu parerea si in articol si in comentarii: cititi „Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor”

  http://www.1asig.ro/Legea-privind-asigurarea-obligatorie-a-locuintelor-articol-13,23-29835.htm

  Legea care a fost adoptata de Parlament si promulgata de Administratia Prezidentiala prin Decretul nr. 1070 din data de 04 noiembrie 2008.

 15. babydoll spune:

  @nvero67 – inainte sa scriu mesajul citisem si legea si intamplator inchei si astfel de polite – prin intermediul sotului meu asa ca sunt in cunostinta de cauza