Boboteaza la Oltenita

Boboteaza şi Sfântul Ioan, sărbătorite pe 6, respectiv 7 ianuarie, încheie timpul magic al celebrării naşterii fizice (Crăciunul) şi spirituale (Botezul) a Mântuitorului, aceasta din urmă fiind prima dintre cele trei mari Taine. La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice tuturor sărbătorilor de Crăciun: în anumite locuri se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri ale timpului şi belşugului în noul an. O pondere deosebită o deţin însă actele rituale şi practicile magice de profilaxie şi purificare. Ajunul Bobotezei este o zi de post. În tradiţie se spune că fetele mari ţineau post în credinţa că Dumnezeu le va da bărbaţi buni, cuminţi şi frumoşi.
La Bobotează, ca sărbătoare tradiţională, se regăsesc practici specifice zilelor de reînnoire a timpului, cele mai multe fiind dedicate purificării mediului înconjurător, în special a apei. Sărbătoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să paşească în viaţa publică, la împlinirea varstei de 30 de ani. Boboteaza este sărbătorită în ziua de 6 ianuarie, multă vreme împreună cu Craciunul în practica Bisericii otodoxe ruse, a Bisericii Armene, de “rit vechi”. Sărbătoarea se mai numeşte şi Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului, deoarece atunci se spune că s-a arătat Iisus lumii. În „Constituţiile Apostolice” Boboteaza figura printre sărbătorile creştine, alături de Crăciun şi de Paşti. Evenimentul Botezului este descris de către toţi evangheliştii. Iisus a venit din Galileea la râul Iordan unde boteza Ioan Botezătorul, cerând să fie şi el botezat. Ioan i-a zis: „Eu am trebuinţă să fiu botezat de tine şi tu vii la mine”, iar la răspunsul lui Iisus că “aşa se cuvine”, a fost botezat în cele din urmă de către Ioan. Boboteaza (Botezul Domnului) este o manifestare a celor trei componente ale Treimii: Fiul se botează în Iordan de către Ioan, Spiritul Sfânt se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer îl declară ca fiind Fiul său. Zilele de Ajun al Bobotezei (5 ianuarie), Botezul Domnului (6 ianuarie) şi Ziua Sf. Ioan Botezătorul (7 ianuarie) încheie şirul minunatelor sărbători ale iernii, perioada 24 decembrie – 7 ianuarie fiind considerată de mulţi ca cel mai frumos fragment din viaţa omului de peste an. La Olteniţa, astăzi de Bobotează bisericile au fost luate cu asalt de credincioşi, cozile uriaşe la împărţitul aghiasmei mari dovedind faptul că oamenii îşi doresc minuni. Fiecare dintre aceştia au declarat că deţin o anume credinţă în Divinitate şi în efectul binefăcător al apei sfinţite. -Vizionaţi filmul….-


Comentarii

 1. babydoll spune:

  Da au trecut si sarbatorile… din pacate.
  Profit de aceasta ocazie sa urez un calduros „La multi ani” si zile senine tuturor celor care isi sarbatoresc maine ziua numelui ,dar si celor care in aceste zile isi sarbatoresc zilele de nastere si in special colegilor mei din Primaria Oltenita.
  La multi ani tuturor!

 2. Sorin Anghel spune:

  De unde e textul asta?

 3. Aprozeanu Alexandru Razvan spune:

  Sarbataorea de astazi ne arata , in primul rand, dragostea lui Dumnezeu fata de intreaga omenire! Dumnezeu Se face cunosc oamenilor pentru prima data in Noul Testament! Sfanta Treime Se descopera pentru ca sa descoperim bunatatea si dragostea Sa fata de noi! Este o minune care se petrece sub ochii nostri an de an!Apa nu se strica niciodata, indiferent de cat de mult timp va trece! Omul se sfinteste si , impreuna cu el, intreaga natura! Legatura dintre om si Dumnezeu este una de Tata si fiu! Ingerii se bucura iar oaemnii Il aluda pe Dumnezeu! Aceasta minune o luam fiecare dintre noi acasa si ne bucuram de ea ori de cate ori simtim nevoia sa fim mai aproape de Dumnezeu sau in momentele mai grele!Dumnezeu sa rasplateasca osteneala noastra si sa incepem noul an cu gandul ca Acesta ne va caluzi pasii spre liniste si fericire alaturi de toti cei dragi!

 4. sunknu spune:

  da cat de dragut e mes doamnei de la primarie parca asa e mai bene zic eu decat campaniile alea mumoase cu lautari formatii artificii chestii dastea cuceritoare asa scz de mas si la multi ani celor cu numele de (ion)!!!!!

 5. mirunik spune:

  e tare…la multi ani tuturor cu numele de Ion…Ioana………..etc

 6. sabyna spune:

  la multi ani mie:X:X ha

 7. ana mega mix spune:

  buna seara la toata lumea ,e pt prima oara cand imi descriu dorul de casa prin intermediul vostru,de aceea imi va fi foarte greu sa va scriu ceva care va va da de inteles cat imi lipseste orasul meu .cel mai important e ca imi e dor de oltenita si de toti cei care imi sunt dragi.va pup dulce .ana.marasesti

 8. ion cristea spune:

  multa sanatata oltenitenilor