Centura de siguranta salveaza vieti!

Serviciul Poliţiei Rutiere Călăraşi a desfăşurat în perioada 16-22 februarie a.c. o acţiune de verificare a participanţilor la trafic cu privire la portul regulamentar al centurii de siguranţă.

927 de pasageri au fost depistaţi de echipele de poliţişti din structurile de poliţie rutieră şi ordine publică din cadrul I.P.J. Călăraşi că nu purtau centurile de siguranţă, 12 dintre aceştia fiind copii.

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul campaniei preventive ,,SEATBELT”, organizată de TISPOL, având ca scop conştientizarea conducătorilor de autovehicule asupra importanţei utilizării centurii de siguranţă şi sancţionarea nerespectării acestei obligaţii prevăzute de legea rutieră.

Pentru cei care nesocotesc importanţa utilizării centurii de siguranţă şi riscul pe care îi implică acest lucru în cazul producerii unui accident rutier, poliţiştii aduc în atenţie câteva din realităţile care confirmă utilitatea centurilor de siguranţă:

• Riscul decesului într-un accident rutier este redus cu 60%, în cazul utilizării centurii de siguranţă.
• Probabilitatea ca un copil care nu poartă centura de siguranţă sau pentru care nu se utilizează un dispozitiv de retenţie, să-şi piardă viaţa în cazul unui accident rutier, este de 7 ori mai mare decât pentru un copil care este asigurat corespunzător.

Recomandări privind utilizarea centurii de siguranţă:

• şoferul trebuie să folosească centura de siguranţă, indiferent de drum şi de circumstanţe;
• şoferul trebuie să se asigure că toţi pasagerii poartă centura de siguranţă;
• centura dublă, ventrală şi diagonală este mai eficace decât cea simpla ventrală;
• centura trebuie să fie bine aşezată, cu linia ventrală cât mai jos posibil, pe şolduri şi nu pe abdomen, iar cea diagonală trecută peste piept şi traversând umerii;
• centura nu trebuie strânsă exagerat.

BIROUL DE PRESĂ AL I.P.J. CĂLĂRAŞI

Comentarii

 1. mariyus spune:

  adevarat ce spun astia aici

 2. bb spune:

  centura de siguranta ,dar o actiune privind,viteza pe sosele cand???

 3. valentina spune:

  eu ma intreb de ce doar in aceasta perioada s-au desfasurat aceste actiuni?au nevoie de un program special pt a-si putea desfasura activitatea??soferii incalca in mod constant regulile de circulatie,indiferent care ar fi ele.

 4. robby_g spune:

  cand va prinde ivascu pe D.N. il injurati la greu…d’aia nu mai are par saracu’…aqm comentati k nu e bn la centura..o sa se mai gasesasca cate unu sa spuna k nici actiune la viteza nu e bine..

  asa suntem noi, romanii…intotdeauna revoltati si niciodata multumiti!

 5. babydoll spune:

  Sunt foarte bune actiunile de acest gen asteptam cu nerabdare modificarea Ordonantei privind circulatia pe drumurile publice in sensul interzicerii detectoarelor radar si cat mai multe controale cu aparatul radar in trafic.
  P.S. – actiunea ar fi fost si mai buna daca ar fi avut loc mai mult in exteriorul localitatii unde se produc adevaratele tragedii ( cred ca cel putin 80% din ele ).

 6. yonutz1989 spune:

  sa va legati centura d gat….asa s faceti

 7. 90210aca spune:

  ai mare dreptate robby_g…dar degeaba ca nimeni nu va intelege niciodata ce e bine si pustanii astia teribilisti tot ce vor ei vor face…

 8. Byshoo spune:

  au derptate pt ca daca iti pui centura peste abdomen exista riscuri ca la zdruncinaturi mari sa va faca rau acea centura..:):D

 9. DMF spune:

  Dupa aceasta campanie pot pune pariu cu cine vrea in acest oras k dak stam intr-o zi de la 12.00 la 15.00 in centru, nici macar 20 la suta nu poarta centura.Din aceasta campanie au inteles ceva doar cei ce au gresit si au fost sanctionati.Cei care aveau obicei sa nu poarte,n-o sa o poarte nici in continuare. Din punctul de vedere al „pustanilor teribilisti” dak esti regulamentar nu esti „cool”.Asa k tot ce cred ei vor face.

 10. andra spune:

  asa este au dreptate eu stiu pe cont propriu ne-a izbit cineva din fata care avea viteza dar noroc ca aveam centura de siguranta pusa ca altfel muream.sfatul meu:PURTATI CENTURA DE SIGURANTA INDIFERENT CAT DE APROAPE SAU DEPARTE MERGETI!!!!!

 11. sabina spune:

  aja e …un lucru nemaipomenit nu mai evitati sa nu o purtati..purtati-o mereu peste tot indiferent de circumstante!!!!

 12. dana spune:

  adevarul e ca unii se cred prea smecheri sa poarte centura…sau li se pare mai comod fara…pana cand?

 13. b.A. spune:

  ieri o masina a trecut pe verde ,cand trebuia sa treaca pietonii,iar masina de politie era in spatele ei,nu ia facut nimic….

 14. Mihai Ceauşu spune:

  Multi veti spune ca in oras nu ar trebui purtata centura pentru ca sunt distante mici si se circula incet. Impartasesc si eu acest punct de vedere. Insa daca te accidentezi si stai prin spitale pe cheltuiala statului, mi se pare normal ca politia sa te oblige sa porti centura oriunde.
  M-am mirat ca nu au mai aparut povestile cu persoane ce au scapat din diverse accidente pentru ca nu au purtat centura. Exista si astfel de cazuri, dar mult mai multi dintre cei ce au purtat centura au scapat din accidente fata de cei ce nu au purtat-o. Plus ca este stiut faptul ca daca nu porti centura nici airbagurile nu se deschid (la majoritatea masinilor) in caz de coliziune.

 15. emma spune:

  e cam ridicol

 16. marian spune:

  fratilor n-o purtati?????? patiti ca mine 120 amenda plus 2pucte