Doi olteniţeni premiaţi la olimpiada naţională de chimie de la Arad

Baltac George Silvian elev al clasei a IX-a E şi Constantin Marius George din a XI-a profil informatică-limbă engleză au căştigat două titluri preţioase la olimpiada naţională de chimie de la Arad, desfăşurată de curând. În prezenţa a altor 400 de candidaţi din ţară, cei doi au adus un premiu III prin Silvian şi o menţiune obţinută de Marius. Acesta din urmă consideră că performanţele sale se văd la chimia anorganică. „Se putea şi mai bine. Din an în an, subiectele sunt din ce în ce mai complicate. Eu unul nu sunt aşa mulţumit de rezultatele obţinute. Am vrut mai mult. Părinţii mei însă sunt mulţumiţi” declară Marius Constantin. El spune că participă la olimpiadele de chimie de 4 ani consecutiv. În clasa a VIII-a Marius a obţinut premiul I la olimpiada naţională de chimie. Elevul clasei a XI-a a mai participat la olimpiade de geografie şi la cele de ştiinţele pământului. El vrea să urmeze Facultatea de Inginerie Chimică din cadrul Politehnicii Bucureşti. Cei doi olimpici au trecut proba scrise şi proba practică formată dintr-o probă experimentală şi una scrisă. Silvian Baltac este mulţumit de rezultatul său. „Subiectele au fost destul de grele, comparativ cu alţi ani. Parcă din an în an subiectele sunt mai grele. Eu mă pregătesc şi individual cu mama mea care este profesoară de chimie. Poate că acesta este un avantaj al meu” susţine Baltac Silvian. Acesta a mai participat şi la alte olimpiade de chimie sau de ştiinţe pentru juniori de-a lungul anilor, în timpul şcolii generale. Un concurs despre care Silvian spune că este foarte interesant şi la care el a participat este Concursul Naţional de Chimie „Raluca Ripan”. Marius şi Silvian au primit diplome de concurs, iar recompensele în bani au venit ca un supliment de recunoaştere ştiinţifică. Menţiunea a fost recompensată cu 150 de lei, iar premiul III cu 400 de lei.

Prof. Mariana Biteş, directorul adjunct al Liceului „Neagoe Basarab” consideră că băieţii s-au prezentat bine la un concurs naţional

„Marius este un elev deosebit. El se străduieşte să obţină rezultate bune la toate materiile. Nu excelează la toate, pentru că este foarte greu: să te prezinţi la acest nivel la ştiinţe şi să ai performanţă şi la materiile umaniste. Dar este un elev bun în general şi un copil foarte bine crescut de acasă. Este foarte ambiţios. La chimie au fost organizaţi pe loturi: a IX-a cu a X-a şi a XI-a cu a XII-a şi trebuie să pregătească în avans o parte din materie” declară directorul adjunct al Liceului Basarab, prof. de limba română Mariana Biteş. Aceasta ne mărturiseşte că liceul nu a mai avut de multă vreme elevi, ce să le aducă rezultate aşa bune la chimie. „De mult nu am mai avut rezultate aşa bune la ştiinţe. La Fizică am avut rezultate remarcabile de-a lungul anilor, la biologie de asemenea, însă la chimie nu. Avem doi combatanţi de la care aşteptăm foarte multe, iar Silvian promite mult. Din păcate pe Silvian nu îl cunosc foarte bine, pentru că nu am ore la clasa lui, dar am stat de vorbă cu el şi am văzut cât de serios este. Eu consider că rezultatele lor sunt destul de bune, ţinând cont că le-au obţinut la o olimpiadă naţională, unde subiectele au un grad de dificultate mult mai mare decât ale unui examen de admitere”, conchide Mariana Biteş.

Directorul adjunct speră ca alţi elevi ai liceului să calce pe urmele celor doi

Prof. Mariana Biteş aşteaptă şi alte rezultate bune la celelalte olimpiade, care nu s-au desfăşurat încă. „Urmează altele în vacanţa de Paşte şi ca atare nu am făcut bilanţul rezultatelor pe ansamblu. Numai la chimie şi la limba română au avut loc fazele naţionale. La română s-a schimbat regulamentul, iar anul acesta am ratat participarea, calendarul a fost altul, ne-a destabilizat schimbarea asta care a avut loc. Nu am fost anunţaţi de la începutul anului, ca să ştim şi noi cum stăm. Mai avem o şansă cu clasa a V-a din cadrul liceului. Dacă se vor descurca bine, sâmbătă este faza zonală. Sunt cam 14-15 elevi care se pregătesc şi vom vedea dacă reuşim să punctăm”, susţine directorul adjunct al Liecului Teoretic „Neagoe Basarab”, profesor Mariana Biteş.

Comentarii

 1. Mircea Camelia spune:

  Bravo !!! Si tineti-o tot asa !!! Bafta !!!

 2. adnana spune:

  Dragilor, bravo voua!

 3. 90210aca spune:

  bravo…copii deosebiti…nu renuntati aici…bafta in continuare

 4. buburuza spune:

  asa colegu>:D:D<

 5. cristina spune:

  Felicitari!!!

 6. Luca Dorina spune:

  astea-s lucruri care ma fac sa ma simt implinita si sa cred ca nu e totul pierdut in invatamantul romanesc.
  felicitari si „tot inainte”
  felicit , de asemeni, si pe Marius pentru promovarea valorilor oltenitene , sper sa se promoveze si valorile din imprejurimi..eu il astept la scoala Radovanu

 7. sabina spune:

  silvica

 8. Mihai Ceauşu spune:

  Felicitari baieti!
  Degeaba s-a chinuit dna Capraru cu mine la chimie, pur si simplu nu m-a pasionat si nu prea am inteles despre ce e vorba.

 9. Diana spune:

  bvo lor!daca’s destepti :*

 10. decs spune:

  Felicitari! Meritele voastre sunt extraordinare, avand in vedere faptul ca ati reusit sa va remarcati intr-o tara in care invatamantul este la pamant si in care, enervant de multi profesorilor preda „dupa ureche” cate o materie doar ca sa primeasca un salariu, sau ca sa „tortureze” elevii la ora pentru a veni la meditatie, in particular. Va doresc multe succese in continuare.

 11. valentina spune:

  cum o luati voi mereu pe aratura!ma gandesc ca pe undeva e si meritul profesorilor pentru performantele de exceptie ale elevilor!dar va place sa va dati in spectacol in mod gratuit!in final va rog nu mai generalizati!eu sunt convinsa ca exista si acesti profesori de care amintiti mereu,dar nu intotdeauna!

 12. Mihai Mihaela spune:

  numai cuvinte de lauada am pt astfel de elevii!felicitari mai baieti!!!:)

 13. lidia spune:

  acest baiat,marius,zis”giany” a venit in oltenita acum vreo 5 ani de undeva dintr-o comuna,nu stiu exact,chiselet sau manastirea,era f.modest si la propriu si la figurat,a fost luat ”peste picior” de catre baietii ”de oras”,insa in cateva saptamani a demonstrat cat e de cuminte si inteligent,reusind sa le ”dea clasa”…la fel de modest a ramas si-acum…il felicit si-l admir…BRAVO,GIANI !

 14. decs spune:

  Valentina, nu am facut referire la profesoara/rul elevilor. E clar pentru toata lumea ca are merite in realizarile acestor elevi. Nu crezi insa ca sunt putini profesori pasionati de materia pe care o predau in scoli? Ai terminat de mult liceul si ai uitat? Esti profesoara? Ai rupt legatura cu liceul de mult? Eu pot da multe exemple numai din scolile oltenitene, insa sigur admin-ul imi va sterge mesajul.

 15. dana spune:

  olteniteni de marca…ca noi toti ..:D multe felicitari si bafta in continuare 🙂

 16. valentina spune:

  da, draga decs sunt profesoara si am terminat liceul de 12 ani.lucrurile stateau la fel si atunci.si eu pot da suficiente exemple care sa te multumeasca,dar asta nu inseamna ca pot fi bagati toti in aceeasi oala.sa stii ca numarul profesorilor pasionati de ceea ce fac e cu mult mai mare fata de cei dezinteresati.cred ca ti-ai ales gresit topicul pt a-i analiza pe profesori!

 17. robby_g spune:

  au stat in fosta mea banca…le-am lasat o mica parte din pofta mea de a studia… =))

  bravo lor!!

 18. Nel spune:

  Bravo baieti! Sa fiti sanatosi si sa aveti rezultate cat mai bune in continuare!

 19. Geanina Codita spune:

  Felicitari copiilor si doamnei prof. Capraru Vasilica. Respect pentru ceea ce faceti si va asteptam in 2010 cu rezultate pe masura.

 20. grigg spune:

  Felicitari elevilor, doamnei Capraru si tuturor celor implicati(daca mai sunt)!!

 21. RL spune:

  Felicitari!
  M-ar interesa, si sper ca nu sunt singurul, o adresa de mail, un mod de contact al baietilor – si a altora asemenea, eventual un cont de card al lor (e atat de simplu sa isi faca un cont de debit, cu card!) unde pot primi eventual ceva ajutor. E la fel de simplu sa depui, in 5 min, orice suma mai mare 10lei, intr-un cont de debit, la orice sediu de banca! Ajutorul material este esential!! De asemenea, deciziile pe le vor lua in privinta pregatirii lor viitoare – studii superioare, postuniv etc, sunt foarte importante. Politehnica din Buc poate fi cred un punct de plecare cu o bursa..dupa primul an gen. Altfel, NU cred ca sistemul ro de invatamant poate oferi un cadru firesc de dezvoltare pt oameni cu astfel de performante (si deja la nivelul lor trebuie sa vorbim de cercetare – ‘cercetare’ ignorata si batjocorita / sabotata la noi). Si bursele sunt si devin din ce in ce mai abordabile, mai accesibile..banii fiind evident, din nou, cea mai mare problema a studiului in alte univ din EU si nu numai.
  Alaturi de felicitari, dati-le bani – ca sa isi plateasca un abonament la internet, la un mobil, carti < f scumpe pt veniturile romanilor in genere!!
  Dati-le carti, faceti-le cadou cate o excursie, faceti-le upgrade la calculator cu piese si software, faceti-le cadou un laptop etc.

  Si ar frumos sa existe si o arhiva – un site gen – cu oameni deosebiti, de-ai locului in cazul de fata.
  Felicitari, de asemenea, profesorilor!

 22. lidia spune:

  felicitari pt.chitu monica,profesoara de chimie de la scoala 1 care l-a descoperit si indrumat pe marius constantin si ,de asemenea felicitari pt.vasilica capraru,cea care s-a ocupat,in continuare de cariera baietilor

 23. deea spune:

  o cheama tugui monica.poti sa modifici ;))

 24. toni spune:

  Bravo lor

 25. lidia spune:

  scuze, ai dreptate deea,tugui monica !

 26. ard3y :X spune:

  bravo bai silviane sms