Poftim…mărţisorul!

Martisorul este reprezentat sub diferite forme traditionale: nelipsitul hornar sau trifoi cu patru foi, aducatoare de noroc si sanatate celor ce le poarta, dar si sub forma altor simboluri ale primaverii, precum: ghiocei sculptati in lemn, cosulete impletite din fibre vegetale, pline cu flori multicolore sau alte obiecte traditionale sau de inspiratie traditionala (miniaturi de tot felul, papusi din lana imbracate in port popular) avand firul bicolor atasat, care pot constitui oricand un Martisor pentru cei dragi.

„Martisor” este denumirea populara a lunii martie, luna echinoctiului de primavara si a Anului Nou Agrar, dedicata zeului Marte. Numele oficial al lunii martie a influentat, in ultimele decenii, generalizarea denumirii sarbatorii care cade la 1 martie, Martisor, in defavoarea altor denumiri mai vechi ca Dochia sau Dragobetele. Tot cu acest nume mai este desemnat cadoul format dintr-o funie bicolora (alb si rosu), de care este agatat un obiect decorativ, oferit de 1 martie. in ce priveste modul de confectionare al acestuia, acesta tine de traditia Dochiei. Cele 2 fire rasucite, alb si rosu, din care este confectionat snurul, simbolizeaza iarna si vara si reprezinta „funia anului”, care impletea zilele celor 2 anotimpuri. Martisorul este o secventa a unui scenariu ritual de innoire a timpului si anului primavara, la nasterea si moartea simbolica a Dochiei. Dupa unele traditii, firul martisorului – funie de 365 sau 366 zile – ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte.

La sfârsitul secolului al XIX-lea, in Moldova, Muntenia si Dobrogea, martisorul era daruit copiilor de catre parinti, in dimineata zilei de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui. De acesta se agata o moneda metalica, de obicei din argint, si se purta legat la mâna iar ulterior la gât sau prins in piept. Scopul purtarii acestui martisor este ca cei care-l poarta sa fie norocosi in timpul anului, sanatosi si curati ca argintul. Acest martisor este purtat 12 zile, alteori pâna la vederea primului pom inflorit, de care se agata, sau pâna la sosirea berzelor. In multe parti ale tarii, indeosebi in Muntenia, martisorul este purtat si de catre fetele tinere si neveste. Catre sfârsitul lunii martie, ele iau funia martisorului si o pun pe trandafiri iar moneda o dau prin vin, pâine alba si cas pentru a avea fata alba ca pâinea si casul si rumena ca trandafirul si vinul intrucât se spune ca „cine poarta martisoare/ nu mai e pârlit de soare”.
De la români si aromâni obiceiul martisorului a fost preluat si de alte popoare din centrul si sud-estul Europei.

sursa : romanianmonasteries

Comentarii

 1. Luca Dorina spune:

  din nefericire pentru portofelele noastre si din snobism , in loc de martisor tot mai des se ofera cadouri scumpe sau martisoare din metale pretioase. Imi place traditia si prefer un martisor simplu, cosar, potcoava, trifoi cu patru foi, ce-mi amintesc de vremea copilariei si de traditie in sine

 2. sabina spune:

  asa e frumos:):X

 3. FLORIN spune:

  Bai guta ce faci ba esti vedeta la tv

 4. Mihai Mihaela spune:

  foarte frumos obiceiul martisorului,sper sa nu se piarda acest obicei atat d placut si unic…:)
  martisorul, ghioceii-vestirea primaverii, frumoasa perioada…de-abia ast.s primesc si eu martisore!:)

 5. Mihai Ceauşu spune:

  Ziua barbatului pe cand? Stiu ca exista porcaria de la producatorul autohton de bere, dar ceva mai serios?
  Reprezentantii sexului masculin sa scoate banii de la ciorap/card si sa navalim la martisoare si la flori!

 6. mazgalina11 spune:

  foarte frumos:x

 7. Diana spune:

  super traditie :X:X: sper sa nu se piarda niciodata =))

 8. Mia spune:

  Asa e,din pacate…multi se uita urat la un martisor simplu,am vazut-o cu ochii mei cand eram la liceu.Unele ziceau…vaiii,martisoare de-alea la 5 mii.Asa sunt ele,mai pretentioase…
  Oricum intentia conteaza,nu? 😛

 9. 90210aca spune:

  ai drepatate dorina,asta e in ziua de azi…dar oricum e fff frumos obiceiul asta cu martisoarele…
  cu ocazia asta vreau sa urez si eu la multi ani si o primavara frumoasa si insorita tuturor doamnelor si domnisoarelor!!!!….si nu in ultimul rand vreau sa spun ca astept si o zi a barbatului…ca de meritam si noi…;)

 10. babydoll spune:

  Mihai Ceauşu spunea:
  February 28th, 2009 at 17:38
  Ziua barbatului pe cand? Stiu ca exista porcaria de la producatorul autohton de bere, dar ceva mai serios?
  Reprezentantii sexului masculin sa scoate banii de la ciorap/card si sa navalim la martisoare si la flori!

  Sa intelegem ca vreti si voi sa primiti flori ?
  Glumeam bineinteles si promitem ca in momentul in care se va declara oficial o zi a voastra sa va oferim si noi cadouri.

  De martisor cred eu ca cel mai mult conteaza gestul pe care cei din jur il fac oferindu-ti martisorul. Fie ca este el o floare, alt cadou sau un simplu martisor, foarte important este sa poarte snur alb cu rosu. Se considera ca cel care iti ofera martisorul iti doreste in acest fel sanatate si noroc, desi de obicei mai mult femeile sunt preocupate – dupa cum ati vazut si in reportaj de achizitionarea martisoarelor.

 11. Dj. DEDDY spune:

  la fel de frumos can Bucuresti ))))))))))!

 12. lavy08 spune:

  Pentru Mihai Ceausu din cate stiu eu 9 Martie este considerată în tradiţia românească Ziua Bărbaţilor si este ziua celor 44 de pahare! (de vin preferabil) Acum,de ce 44 de pahare de vin..cand erau doar 40 de mucenici nu mai stiu,dar nu cred k asta mai conteaza.Asa ca de 8 Martie : La multi ani tuturor femeilor! , iar de 9 Martie : Sa traiti barbatilor! 🙂

 13. valentina spune:

  la multi ani tuturor doamnelor si domnisoarelor!barbatii mai trebuie sa astepte!

 14. lidia spune:

  EXACT ”CAN BUCURESTI”,DJ DEDDY!

 15. dana spune:

  e sarbatoare deosebita…la multi ani tuturor!!

 16. Mihai Ceauşu spune:

  @lavy08, eu cred ca e ziua betivilor aia 😀 Dupa cum se poate lesne observa in majoritatea localurilor in care tinerii isi petrec timpul liber, cred ca barbatii si femeile beau pe rupte, in proportii relativ egale. Nu prea se potriveste.
  @babydoll, vrem si noi sa primim atentie 😛

  Sa ne traiti frumoaselor ce ne faceti viata mai palpitanta 😀