Edilii olteniţeni vor un oraş curat

Atât primarul municipiului Olteniţa Costinel Milescu cât şi viceprimarul Florian Cercel doresc un oraş curat. Se spune despre curăţenie că este mama sănătăţii. Curăţenia nu este doar problema primăriei. Curăţenia locului unde stăm, muncim, trăim este necesitate vitală. Priveliştea urbană oferită mai mult de grădiniţe neîngrijite şi pline cu resturi de gunoaie, decât de zone verzi curate şi săpate, se deschide în faţa noastră, a trecătorilor, precum o filă dintr-o carte cu paginile prăfuite de timp. Până la această oră, cele mai multe părculeţe săpate şi borduri văruite se găsesc în faţa caselor gospodarilor din Olteniţa nord. Cât despre spaţiile încărcate de gunoi din faţa caselor nelocuite destinate vânzării, cuvintele sunt de prisos. Vor vorbi imaginile surprinse de echipa Olteniţeanul pe teren. Pe aceste terenuri uitate de vreme şi de…ochiul proprietarului casei lângă care se găsesc zac sticle, în principal de bere, din plastic, hârtii cojite de pe diverse produse alimentare. Proprietarul consideră că întreţinerea zonei verzi din faţa casei pe care vrea să o vândă, nu mai este o problemă a sa personală, pentru că în curând îşi va înstrăina casa şi terenul şi de ce să se mai obosească cu săpatul părculeţului? De cealaltă parte, consumatorii diverselor băuturi alcoolice se distrează şi petrec clipele libere în faţa caselor lor, iar recipientele golite cu atâta trudă sunt aruncate în grădinile vecinului care nu mai locuieşte de mult la acea casă, că deh…e casă părăsită şi hai să crească mormanele de gunoi până la nivelul gardului, după care se mută cu sportul de aruncat sticle golite pe terenul din faţa altor case nelocuite.
Imaginea dezolantă ce ne prăbuşeşte spiritual se întinde pe mai multe spaţii de-a lungul oraşului. Ce stare de spirit duce oare la această lentoare? Şi ce energizante trebuie folosite pentru a pune oamenii la treabă? Oare chiar treaba primarului este orice, oriunde şi oricând? De ce nu ne uităm în curtea vecinului de peste graniţă şi să observăm partea frumoasă a lui, vrednicia şi spiritul gospodăresc de care occidentalul e bântuit sau cu care este „blestemat”.
Primăria municipiului Olteniţa organizează şi în această primăvară, pe lângă activităţile curente de salubrizare, o amplă acţiune de curăţenie generală de primăvară a municipiului. Desfăşurarea acestei acţiuni are ca scop asigurarea unei stări de salubritate corespunzătoare a municipiului care să ducă la asigurarea pentru cetăţenii municipiului a unui mediu de viaţă sănătos şi o îmbunătăţire a microclimatului urban. Declanşarea campaniei de curăţenie a oraşului a început, iar edilii noştri cer aportul tuturor cetăţenilor la lucrările de curăţenie şi menţinerea curăţeniei în zonele de locuit.

Costinel Milescu, primarul municipiului Olteniţa:
„Am declanşat o campanie de curăţenie în oraş. Am trimis poliţia comunitară în tot oraşul, să-i anunţe pe cei care stau la curţi să îngrijească zonele verzi din faţa caselor. Este civic, este civilizat să-şi sape zona verde, să văruiască bordurile, să văruiască gardul sau să-l vopsească, în aşa fel încât primăvara asta să ne bucure nu numai prin soare, aer, flori, ci şi prin gospodărirea oraşului.

Florian Cercel, viceprimarul municipiului Olteniţa:
„Dacă nu am lua gunoiul ăla din exteriorul oraşului, cred că s-ar umple oraşul din exterior spre interior cu gunoi.”

Costinel Milescu:

• „Pe de o parte nu le convine gunoiul aruncat în exteriorul oraşului. De cealaltă parte, dacă îi rog şi apelez la spiritul civic să nu-i mai lase să arunce pe cei care bruiază legile civice sau să spună care sunt ăia, nu vrea nimeni să spună cine aruncă. Avem poliţie comunitară, dar ce să facem? Să punem câte un poliţist la fiecare loc unde se depozită gunoiul?”
• „Urmează punerea în practică a programului de colectare selectivă a gunoiului. O să producem iar un anumit grad de nemulţumire în rândul cetăţenilor care nu înţeleg sistemul. Sunt zone special construite, reabilitate, vor apărea pubele noi din oţel zincat, cu capac în aşa fel încât nu se va mai putea umbla în acele ghene. O să trecem la colectarea selectivă cu hârtia separat, plasticul separat, sticla separat. Şi atunci vor fi nemulţumiţi că aşa e omul.”

Florian Cercel:
• „Pe unde am făcut câte ceva ne-am certat, ne-au jignit. Cu parcările de exemplu…după ce au văzut că zona s-a luminat, oamenii au recunoscut. După punerea în practică a programului cu depozitarea selectivă, pe cel pe care-l vom prinde unde aruncă gunoiul aiurea, nu-l vom mai ierta. Fiecare gospodărie va primi câte o pubelă gratuit, vor primi saci pe care-i vom da în primire, vom schimba contractul de colectare a gunoiului cu cetăţeanul să aibă şi responsabilitate directă. Agenţii economici vor avea alt regim de depozitare a gunoiului. Vom avea multe persoane împotrivă, dar trebuie să ne modernizăm”

Comentarii

 1. Mihai Ceauşu spune:

  Multe persoane ce locuiesc la case au impresia ca trotuarul este al altora, de obicei dau vina pe primarie pentru orice neajuns.
  Stimati edili, nu trebuie sa reinventati roata, exista modele bune la vecinii nostrii, putem sa le copiem pe acelea.
  Astept un oras mai curat!

 2. Pop. spune:

  Politia comunitara sa mai mnearga si prin spatele blocurilor sa vada cum locatarii arunca gunoiul de la balcon, sa vada cum locatarii au facut custi prntru caini , sa vada cum au ingradit spatiul de joaca al copiilor,si multe altele.
  Rugam , amplasati mai multe aparate de joaca si in zonele de la periferie ca sa si acolo sunt copii nu numai in zonele centrale, si acei copii au dreptul la joaca, sa nu fie nevoiti sa se joace in strada.

 3. cristian spune:

  Acest proiect cu selectia gunoiului este foarte bun. Dar nu uitati ca traim in Oltenita unde gradul de civilizatie este un pic mai sus decat glezna broastei!

 4. cristian spune:

  Dar despre cainii vagabonzi cand se va discuta ceva?

 5. valentina spune:

  laudabila initiativa!dar cand va fi interzis accesul scuterelor si bicicletelor pe centru?ca trebuie sa te uiti si pe acolo ca la trecerea de pietoni.nu stiu unde sa-mi mai plimb copilul(si in parc e la fel).sa nu mai amintesc iar de cainii vagabonzi!

 6. alexandreea spune:

  De ce trotuarul de la case?Ala de la blocuri al cui este?

 7. Petre spune:

  Din cate se observa, orasul este infrumusetat si ingrijit numai in zona de centru, zona primariei. La periferii nu se face nimic, nu se infrumuseteaza, nu se paveaza, nu se amenajeaza nimic. ce ar fii daca ar arata tot orasul ca in centru? ma refer ca aspect si ingrijire. in zonele periferice, sunt foarte multe spatii pline de buruieni unde s-ar putea fece ceva frumos, poate vreun fel de parculete sau altceva dar numai balarii sa nu mai fie.

 8. 90210aca spune:

  asa si daca domnul primar si domnul vice vor un oras mai curat,ce?mana la treaba…sau numai edilii trebuie sa munceasca si altii sa dea ordine…ca fonduri cred ca sunt si daca nu sunt se gasesc cum s.au gasit si pana acum si ar trebui ca aceste fonduri sa se repartizeze egal in tot orasul nu numai in zona din centru de pe langa primarie…

 9. lidia spune:

  felicitari d-lor milescu si cercel ca se straduiesc sa faca ceva pt.oras,insa trebuie ca si cetatenii sa fie mai responsabili,nu numai tiganii sunt de condamnat ,am vazut destui ”romani” care arunca gunoiul pe geam sau pe jos,exact pe langa cosul de gunoi !mai e mult pana departe !!!

 10. deea spune:

  sa vina domnu primar sa intrebe la blocuirle fabricii de zahar cine arunca gunoiul acolo unde nu trebuie (adica unde erau buteliile ) ca oamenii vor fi incantati sa le spuna, pentru ca in zona asta dupa ce ca lumea arunca gunoi pe unde apuca, inclusiv in cladirea aceea parasita, cei de la primarie fac curat oprindu-se exact inainte de maldarul de gunoaie… si degeaba vin 2 dintre cei care ar trebui sa faca curat, ca si aceia o fac de amoru artei…

 11. Mihai Ceauşu spune:

  alexandreea, ce spui tu e corect, dar oamenii de la bloc asteapta primaria sa le schimbe si un geam spart, multe scari de bloc nu au nici lumina, unii nu au pe nimeni care sa le mature scara. De ce? Pentru ca nu vor sa scoata 5 lei pe luna. Sa nu mai vorbim de lucruri de anvergura: centrale de bloc, panouri solare, termoizolatie, hidroizolatie, inlocuire tamplarie, inlocuire burlane, etc.
  Sa vedem cine va dori sa ingrijeasca trotuarul in timp ce vecinii ceilalti se vor uita de la fereastra.

 12. MIHAI ! spune:

  are dreptate petre”orasul este infrumusetat si ingrijit numai in zona de centru, zona primariei”, asfaltati strazile care au mai ramas..
  de ex pe ca.roseti ,strada dunarea este dezastru sa mg cu o masina pe acolo.
  unele case sunt crapate pe dinauntru din cauza masinilor
  de tonaj mare care treceau pe ca.roseti la abator,dak era asfalt sigur nu se intampla..

 13. ciprian marica spune:

  tocmai cei pusi sa faca curatenie nu respecta regulile . angajatii de la salubritate aduna gunoiul si il depoziteaza la capatul strazilor . sa puna siniste sare pe el sa nuse strice, bietul de el.

 14. eu_heaven spune:

  o sa facem selectare a gunoiului k sa ii ajutam pe tigani sa le usuram munk sa nu mai gute hartie sau aluminium prin gunoaie sa le ia direct din pubele dak o sa ajungem acolo

 15. Ioana spune:

  Ne alegem si noi cu ceva bun cand vin alegerile. Pana atunci stam cu gunoiul la nas si trotuarele neasfaltate. „Mai rarut , ca-i mai dragut”?

 16. dana spune:

  degeaba se curata, daca oamenii sunt necivilizati…gunoiul si nesimtirea sunt boli la nivel national..din pacate. 🙁 (plus multe altele)

 17. Costiniuc Margareta spune:

  Succes in ceea ce doriti sa faceti!

 18. anonim spune:

  suntem foarte departe de civilizatie de ce va duceti fratilor la votare si nu stati acasa ,ca mare lucru na/ti facut.Am 40 de ani si de 2o nu se fece mare lucru in orasul asta uitat de lume .vad aceleasi fete comuniste dar mai batrane la primarie.Mare smecherie ce sa schimbat dupa 9o.astia rup inima targului cu centul ala renovat dar la periferie este totul o nenorocire.Traiesc acesti locuitori ai municipiului oltenita ca dupa razboi.Cu str. sapate pline de noroi cealalta de langa ea este pavata dar si asta este plina de noroi.caini vagabonzi cat cuprinde .Cat despre primaria Primarului nostru este plina de personal incapabil .te plimba de la un birou la altul si cand nu reusesc sa te lamureasca iti spune ca este decizia primarului.cat despre noi locuitori orasului OLTENITA sunt f. multe de spus.Nu iesim cu nimic in evidenta .Suntem fuduli puturosi si SMECHERI nu generalizez.Nimeni nu face nimic prt. nimeni .Orasul este murdar plin de gropi ,caini si tigani .De fap este orasul tiganilor cum este si calarasi care le da si clasa romanilor cum e sa fi smecher ,barosan.Sau romanizat TIGANI dar sau tiganit ROMANI.Lenea ne caracterizeza, indiferenta ,iresponsabilitatea,PROSTIA SI PREJUDECATILE Suntem necivilizati .De fapt asta este la nivel national.Nu se ve schimba niciodata nimic.Parerea mea este ca atata timp cat vor mai vota pensionari pacaliti cu un litru de ulei , un zahar ,un tricou sau o bucata de carne aruncata ca la caini, niciodata nu se va schimba in bine viata copiilor nostri.Mama mea voteaza de ani de zile dar anul asta am rugato sa no mai faca daca se gandeste la nepoti ei.Si na facuto ,si nici eu.Sper din tot sufletul ca macar nepoti mei sa apuce sa traiasca inrun oras curat civilizat si cu un viitor frumos.

 19. jumper spune:

  greu de crezut ca in oras o sa vedem lumea cum isi selecteaza gunoiul.Spre ex.,la blocurile cu zece etaje,cei care stau la etajele superioare,si au vedere catre gunoi,nu isi mai duc gunoiul acolo,ci il arunca direct de pe balcon.Sunt imposibil de educat in privinta asta.Bineinteles ca nu toata lumea face asta,dar sunt suficienti cei ce o fac,pt ca zona sa arate ca dupa bombardament.Eu as propune primariei(desi pare exagerata ideea),amplasarea unei camere de luat vederi cu „bataie” catre etajele superioare.Atunci se vor putea da si niste amenzi,nu?

 20. florentina spune:

  am o rugaminte cine il cunoaste pe marinescu marius gelu care a stat langa turnul cu apa in intrarea in orasul oltenia parinti au fost silvia dumitru si stiu ceva de el vreau informati de el va multumesc adr de meill celyne_2006