Rromii minori trebuie determinaţi să termine şcoala

Centrul Rromilor “Amare Rromentza”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi, a organizat vineri, 27 martie 2009,o întâlnire de lucru cu reprezentanţii şcolii şi ai comunităţii de rromi locale. Acţiunea s-a derulat începând cu ora 15,00 la Şcoala „Dr. Constantin Deculescu” (şc. gen. nr. 4). Derularea proiectului „Educaţia de calitate – un pas spre egalitate” a fost conceput în luna ianuarie 2009 şi are o durată de 3 ani, până în luna ianuarie 2011. Proiectul este finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 2, Domeniul major de intervenţie 2.2 „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”.
În cadrul întâlnirii de vineri, reprezentanţii Centrului Rromilor „Amare Rromentza”, conducerea şi profesorii şcolii au abordat o problematică îndelung dezbătută şi controversat prezentată în mass-media, pentru care, după cum cinsideră reprezentanţii Centrului Rromilor, nici autorităţile responsabile, dar nici societatea civilă nu au reuşit până acum să iniţieze o cale de rezolvare. Este vorba de căsătoriile pretimpurii şi consecinţele acestora asupra participării şcolare a copiilor rromi. În acest sens, vor fi înfiinţate 8 grupuri de suport, în 4 judeţe, care vor lucra direct cu 120 de copii rromi şi cu părinţii acestora, într-o campanie de prevenire şi combatere a părăsirii timpurii a şcolii. La întâlnire au fost invitaţi părinţi ai elevilor şcolii nr. 4 Olteniţa.
Proiectul propune o schimbare de paradigmă în educaţia preşcolară: 800 de copii rromi şi nerromi din 40 de grădiniţe multietnice din 4 judeţe vor beneficia de primul curriculum preşcolar intercultural din România, 160 de copii rromi din 8 comunităţi tradiţionale din 4 judeţe vor merge pentru prima dată la grădiniţă datorită aplicării primului curriculum preşcolar bilingv (în limbile rromani şi română) din sistemul de învăţământ românesc. Proiectul se desfăşoară în judeţele Iaşi, Bacău, Buzău şi Călăraşi, în parteneriat cu inspectoratele şcolare judeţene şi cu asociaţii locale ale rromilor, Asociaţia Rromilor Ursari Iaşi şi Asociaţia Comunitară „Amaroilo” Iaşi.

Comentarii

 1. sabina spune:

  pai ce sa faca si ei…saracii

 2. sabina spune:

  macar sa termine scoala…atata sa faca

 3. Mihai Ceauşu spune:

  Sa nu uitam ca pe langa rromi sunt si unii copii de la tara ce nu au posibilitatea de a termina studiile.

 4. D@R3D3\/!|_ spune:

  prietene ce atat cu rromii in sus cu rromi in jos… sunt si ei oameni ca noi ?? da?? serios??? pai in cazul asta de ce au mai mult privilegii decat „romanii” ???

 5. Dana_G spune:

  discriminare pozitiva