Rromii „să pună burta” pe carte

Centrul Rromilor “Amare Rromentza”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi, a organizat vineri, 27 martie 2009, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii şcolii şi ai comunităţii de rromi din Olteniţa. Acţiunea s-a derulat începând cu ora 15,00 la Şcoala „Dr. Constantin Deculescu” (şc. gen. nr. 4). Derularea proiectului „Educaţia de calitate – un pas spre egalitate” a fost conceput în luna ianuarie 2009 şi are o durată de 2 ani, până în luna ianuarie 2011. Părinţii copiilor de etnie rromă sunt cei direct implicaţi în evitarea abandonului şcolar. Condiţiile proiectului sunt stricte din punct de vedere educaţional şi psiho-pedagogic pentru elevii rromi. Părinţii acestora trebuie să garanteze prezenţa copiilor la şcoală, să se intereseze de soarta copiilor lor, să vină la şedinţele cu părinţii. Prin acest proiect, sunt organizate nişte cursuri de formare pentru părinţi, dar numai pentru cei care au studii de minim opt clase. Părinţii copiilor trebuie să împărtăşească experienţa de la cursuri întregii comunităţi, să sintetizeze ce se discută şi se predă la cursuri şi să poarte dialoguri. Directorul şcolii nr. 4, prof. Tudora Baltac spune că din comunitatea existentă mai sunt foarte puţini copii care au ambii părinţi acasă, cei mai mulţi sunt plecaţi în străinătate să câştige bani. Prof. Baltac mai spune că nu toţi părinţii elevilor şcolii 4 au terminat opt clase. Aceasta ne împărtăşeşte faptul că primarul municipiului Olteniţa, Costinel Milescu, intenţionează să construiască o grădiniţă pentru cei mici din această etnie.
La acţiunea de vineri au fost prezenţi numai 4 părinţi ai unor elevi din clasele a III-a şi a IV-a. La aceste vârste nu se pune problema abandonului, după cum arată statistica şcolii. Cei aşteptaţi şi anume părinţii elevilor claselor a V-a, a VI-a, a VII-a şi a VIII-a au lipsit. În locul lor au venit rudele: mătuşi, fraţi sau surori, unchi, bunici, care nu au opt clase terminate şi conform proiectului, nu ei sunt responsabili de copii. Tudora Baltac a declarat pentru Olteniţeanul, că reprezentanţii Centrului Rromilor „Amare Rromentza” nu au împărtăşit conducerii şi cadrelor didactice din şcoală condiţiile proiectului, şi faptul că părinţii trebuie să aibă studii de cel puţin opt clase. „Trebuie selectaţi să meargă la cursuri sau găsiţi amândoi părinţii cu opt clase, dar este foarte greu, mai ales la acest nivel de cutumă”, declară director Tudora Baltac.
Elevii şcolii au prezentat vineri un program artistic. Primarul etniei de rromi şi rromi-spoitori, Constantin Gheorghe, nu a fost prezent la întâlnirea de vineri. Reprezentanţii Centrului Rromilor „Amare Rromentza” au dat câteva chestionare scrise celor incluşi în proiect din cadrul şcolii 4. Este vorba de Costel Radu -profesor de biologie, Liliana Gheorghe -mediator şcolar şi Violeta Chiru -mediator sanitar.
Proiectul este finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 2, Domeniul major de intervenţie 2.2 „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”.
Proiectul mai presupune înfiinţarea a 8 grupuri de suport, în 4 judeţe implicate, care vor lucra direct cu 120 de copii rromi şi cu părinţii acestora, într-o campanie de prevenire şi combatere a părăsirii timpurii a şcolii.
Proiectul propune o schimbare de paradigmă în educaţia preşcolară: 800 de copii rromi şi nerromi din 40 de grădiniţe multietnice din cele 4 judeţe, vor beneficia de primul curriculum preşcolar intercultural din România, 160 de copii rromi din 8 comunităţi tradiţionale din 4 judeţe vor merge pentru prima dată la grădiniţă, datorită aplicării primului curriculum preşcolar bilingv (în limbile rromani şi română), din sistemul de învăţământ românesc. Proiectul se desfăşoară în judeţele Iaşi, Bacău, Buzău şi Călăraşi, în parteneriat cu inspectoratele şcolare judeţene şi cu asociaţii locale ale rromilor, Asociaţia Rromilor Ursari Iaşi şi Asociaţia Comunitară „Amaroilo” Iaşi. Reprezentanţii centrului rromilor doresc, printre altele, să ofere elevilor de etnie rromă 15 burse, în valoare de 100 de lei lunar pentru fiecare bursă.

Comentarii

 1. sandyka spune:

  Corect.Sa puna burta pe carte si sa incerce si putina politete!!!
  Nu le-ar strica deloc.Sunt egalii nostri,si de aceea trebuie sa-i respectam, dar si ei sa ne respecte.
  Cred ca ar trebui sa li se predea intensiv „CODUL BUNELOR MANIERE”,materie obligatorie, la care sa fie ascultati, notati,etc.
  Acesti copii n-au nicio vina, educatia de acasa e deficitara, iar niste masuri adecvate poate ar ajuta la educarea lor.

 2. sabina spune:

  profu de fizica…va salut:))

 3. eddy spune:

  pacat ca totusi…desi ei pretind ca nu sunt egali cu noi…ca sunt defavorizati …in anumite facultati ei au locuri asigurate…adica daca sunt egali,…ar trebui sa dea examen ca toti pt aceleasi locuri care sunt la bataie..ciudat cum functioneaza aceasta inegalitate de care ii auzi pe ei vorbind

 4. le_petrica spune:

  As propune sa se organizeze ceva si pentru protectia romanilor caci romii ne-au cam pus talpa pe gat

 5. adriana spune:

  in loc sa scapam de ei ai tinem langa noi ..e si asta ceva.Problema e din punctul meu d vedere ca degeaba incercam noi romanii sa-i integram si sa ai tratam cu egalitate pt ca romii tot romi vor ramane si daca ne gandim putin cum ne trateaza ei pe noi se cam schimba lucrurile..

 6. adrian spune:

  probabil ca asa e cum spune-ti toti, dar ganditi-va atunci cand un rrom si un roman vor sa se angajeze cum este privit unul fata de celalalt… dupa aia comentati!

 7. pro-tigan anti-prostie spune:

  Ma uit la filmarea asta si nu-mi vine sa cred ce vad. O clasa plina de tiganusi (cetateni romani de etnie rroma deajunsi la varsta maturitatii) dansand pe manelele lu’Baby Avortonu Minune si pe alte zbanganeli, iar pe margine, total „impresionati” de priveliste, un grup de profesori frumos aranjati. Nu inteleg rostul acestor manifestatii odioase, scarboseniilor de prost gust in incercarea de a integra o minoritate discriminata pozitiv. Numai muzica si traditii tiganesti n-au fost astea. Muzica tiganeasca are ceva aparte la fel ca si dansul tiganesc. Astea sunt cocalarisme ieftine, pentru o campanie ieftina. Sunt convins ca pot exista si alt fel de reuniuni si demonstratii care intr-adevar pun intr-o lumina mai buna tiganii. Din punctul meu de vedere mai rau ii afundati aratand ineptiile astea.Mi se parea mai potrivit sa ascultam cum cetateanul roman de etnie rroma recita o poezie…sau.. macar citeste un fragment din…din orice. Imi pare nespus de rau pentru cei pusi in rama deasupra tablei. Dar ce mai conteaza…sunt doar cei mai mari prozatori si poeti romani (cu un sg R). Acum e vremea manelelor porno. MUZICA MAESTRE!!!