Sărbătoarea celor 40 de mucenici

Sfinţii 40 de mucenici erau soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman păgân Licinius. Aflând despre credinţa lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre. Prin semne divine au fost însă întăriţi în dreapta credinţă. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei. Potrivit scrisurilor religioase, în acea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoşi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor şi au fost lăsaţi să-şi dea sufletele.
Unii credincioşi, în mare taină, au adunat cenuşa şi rămăşiţele trupurilor, păstrându-le ca pe sfinte moaşte la locurile lor de închinare. Cenuşa sfântă, amestecată cu pământ şi sânge se păstrează şi astăzi la mânăstirea Hiropotamul de la Sfântul Munte Athos, care poartă hramul sfinţilor mucenici.
Martirajul celor 40 de soldaţi creştini – Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie – semnifică dăruirea totală faţă de Hristos.
Ziua de 9 martie, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, are pentru spiritualitatea populară o conotaţie aparte.

Patruzeci sau patruzeci şi patru?
După tradiţia creştină, sfinţii martiri au fost 40, după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 Martie şi 23 Aprilie. În unele zone, există până astăzi credinţa, că aceşti sfinţi au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tipărit o legendă, din Frătăuţul Vechi – Moldova, unde se vorbeşte de ziua celor 44 de Sfinţi.

Mucenici
Potrivit tradiţiei populare, în această zi, femeile fac mucenici în formă de două cerculeţe lipite. Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi şi apoi sunt consumaţi în familie.

sursa : crestinortodox.ro

Legenda
În această zi nu se munceşte. Există o legendă care spune că un ţăran a lucrat pe câmp (semăna mazăre), mucenicii l-au văzut şi L-au rugat pe Dumnezu să-l pedepsească. Dumnezeu a hotărât să-l ierte pe ţăran şi chiar să aibă mai multă recoltă. În acel an ţăranul a avut de 40 de ori mai multă mazăre. Ţăranul nu a ţinut cont de răsplata primită şi din lăcomie în următorul an a mers la câmp tot pe data de 9 martie. De această dată a fost pedepsit de Mucenici cu 40 de săptămâni de boală.

Tradiţii din bătrâni
Dacă plouă de Mucenici aşa va fi vremea şi de Paşte. În cazul în care tună în această zi, vara va fi călduroasă şi roditoare. Dacă tună cu o zi înainte, recolta nu va fi atât de bună şi vara va fi una ploioasă.

40 de pahare de vin
Ziua femeilor este pe 8 martie, iar ziua bărbaţilor este considerată a fi pe data de 9 martie, când se sărbătoresc şi cei 40 de mucenici.
Un important aspect al acestei sărbători este tradiţia de a se bea 40 sau 44 de pahare de vin. Se crede că acest vin reprezintă sângele vărsat al mucenicilor. Totuşi se pare că este o tradiţie păgână şi considerată o injurie.

Vă recomandăm următoarele reţete de mucenici:

http://www.delly.ro/reteta/Mancare-sanatoasa/2182/Mucenici-moldovenesti.html

http://www.delly.ro/reteta/Mancare-sanatoasa/2181/Mucenici-muntenesti.html

http://www.delly.ro/reteta/Retete-de-la-cititoare/2183/Mucenici-din-Moldova.html

Comentarii

  1. Mihai Ceauşu spune:

    De mancat am mancat mucenici, de baut 40 de pahare…ma multumesc cu 2 😀

  2. babydoll spune:

    Si in mod normal femeile ar trebui sa se intalneasca si sa bea cele 40 de pahare in cinstea barbatilor, nu ? – asta ca se le aratam ca si noi ii apreciem pe ei 😀