Cele mai frumoase icoane la expoziţia „Lumină din Lumina Învierii”

Expoziţia-concurs „Lumină din Lumina Învierii” s-a deschis oficial, pentru al cincilea an consecutiv, la etajul superior al Muzeului „Civilizaţiei Gumelniţa” din Olteniţa. Organizatori au fost Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, Clubul Elevilor Olteniţa, Protoeria Olteniţa. Expoziţia adăposteşte cele mai frumoase lucrări ale copiilor de la cercul de artă populară din cadrul Clubului Elevilor Olteniţa, de la şcolile „Mircea Eliade”, „Spiru Haret” şi „Alexandru D. Ghica” din Olteniţa, dar şi de la şcolile generale din Radovanu, Curcani, Valea Roşie, Vasilaţi, Ulmeni, Stancea. Câteva lucrări de excepţie expuse la muzeul de arheologie, aparţin Victoriţei Petcu, fostă elevă la cercul de pictură de la Clubul Elevilor, în prezent studentă la Facultatea de Teologie – Artă Sacră.

Discursurile au relevat calitatea operelor expuse
Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Damaschin Coravu, a fost unul dintre invitaţii evenimentului de duminică, 12 aprilie. „Cu talentul te naşti, el este un dar de la Dumnezeu” a declarat Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. Damaschin Coravu a ţinut să precizeze că avantajul Sloboziei în faţă Olteniţei este existenţa la Slobozia a unui liceu de artă, unde se studiază pictura. În încheiere, episcopul a urat celor prezenţi ca Sfintele Sărbători de Paşte să aducă multe bucurii, multă sănătate iar Dumnezeu să binecuvânteze pe toţi.
Directorul muzeului de arheologie, prof. dr. Done Şerbănescu a mulţumit episcopului pentru prezenţa la vernisaj. Şerbănescu a declarat în mod direct episcopului, că muzeul olteniţean de arheologie a angajat de curând o profesoară de la liceul de artă din Slobozia. Done Şerbănescu consideră lucrările de anul acesta superioare altora: „Această expoziţie-concurs are o valoare artistică deosebită, se ridică pe o treaptă superioară celor organizate anii trecuţi. Calitatea lucrărilor elevilor a crescut şi să sperăm că vom avea şi realizări mai bune cu care vom concura la acest gen de expoziţii.” Directorul Şerbănescu a declarat celor prezenţi că expoziţia va fi deschisă două săptămâni pentru public, iar elevii organizaţi în grupuri nu vor avea de plătit intrarea.

Ecaterina Mitran, profesor de pictură la Clubul Elevilor, declară că la cerc se lucrează după modele vechi
La icoanele pe lemn, copiii se află la primii paşi, după cum susţine prof. de pictură Ecaterina Mitran. Picturile sunt inspirate după icoane vechi: „Noi folosim modele după icoane vechi: Nicula, Făgăraş, Sibiel. La Sibiel este un muzeu cu icoane pe sticlă foarte frumos. Aici sunt în jur de 3 sau 4 tablouri concepute anul trecut, celelalte sunt noi. Concursul se află la a 12-a ediţie, iar Olteniţa participă pentru a 7-a oară. Iniţiativa acestui concurs aparţine episcopului”, declară Ecaterina Mitran. Aceasta „Fetele care câştigă locul I şi locul II după jurizare, vor merge la faza regională a concursului „Icoana din sufletul copilului” de la episcopie, după care se va desfăşura faza finală a aceluiaşi concurs la Bucureşti, la patriarhie. La Sibiu vor fi picturi prezentate în cadrul Olimpiadei Naţionale a Meşteşugurilor Tradiţionale.” Aceasta ne-a mărturisit că la sfârşitul lunii mai de anul acesta, va merge cu un număr de lucrări la o expoziţie, ce se va desfăşura în oraşul vecin de dincolo de Dunăre-Tutrakan.

După vernisaj au existat şi nemulţumiri
Deşi la acţiune co-organizatori au fost atât personalul muzeului cât şi profesorii Clubului Elevilor, prima serie de afişe a apărut doar cu numele Protoeriei Olteniţa, iar invitaţiile au fost făcute numai în numele acestei instituţii, lucru care a deranjat mai multe persoane implicate în organizare. Înainte de expoziţie cu o zi, au fost modificate afişele pe care au fost trecuţi toţi organizatorii, iar alte invitaţii au plecat spre alte instituţii.

La vernisaj au fost prezenţi preoţi din parohiile Olteniţei şi ale altor localităţi din judeţ, părinţi ai elevilor, invitaţi şi copiii-autori de tablouri.
Potrivit informaţiilor celor răspunzători de acţiune, Olteniţa, prin elevii săi talentaţi, a obţinut în urmă cu 3 ani un premiu II şi câteva menţiuni la faza finală a concursului „Icoana din sufletul copilului”.

Comentarii

 1. KAMI spune:

  Foarte frumos!Este bine ca mediatizati si asemenea activitati!Felicitari pictorilor,profesorilor si tuturor organizatorilor!Asa DA expozitie in Oltenita noastra!

 2. valentina spune:

  sunt superbe!!!minunat!felicitari tuturor!

 3. sabina spune:

  super frumoase:X

 4. alex spune:

  Nici nu putea sa lipseaca Viky de la asa ceva.
  Te pupa vecinu 😀

 5. Dana spune:

  impresionant

 6. eddy spune:

  stirile de genu asta mai arata ca in romania e si altceva decat violentza si saracie..foarte frumos oricum

 7. eu spune:

  rezolvati mai oameni buni (politia oltenita)si cu spargerile astea ca au disperat tot orasul,iar hotii se plimba prin oras liberi si mai si sfideaza lumea

 8. mia spune:

  fata din ultima poza ce legatura are cu evenimentul!este eleva? ca pare mult mai mare.Si am vazut ca numai scolile au prezentat! foarte frumoase icoanele!

 9. 90210aca spune:

  sunt superbe…imi inchipui cate munca si cata pricepere iti trebuie sa realizezi asa ceva…impresionant…

 10. Mihaa spune:

  sunt superbe!!!

 11. cristina spune:

  eu am fost acolo si am vazut multe picturi superbu si mia placut

 12. coarna florica spune:

  Felicitari nepotelului meu, Ioan Alexandru, autorul uneia dintre lucrarile expuse
  Pupici pentru Alex si din partea lui Sandro.

 13. anna spune:

  hehe ete si icoana mea pe acolo..:>

 14. romi spune:

  superbe!

 15. Neculai Avarvarei spune:

  Frumoase toate iconitele si aceasta idee cu expozitia un, o modalitate buna de a ne manifesta credinta; in special cele din ultima imagine se vedee ca-s facute de cineva priceput, pe lemn;foita.

 16. Neculai Avarvarei spune:

  😉

 17. Cristiana Ursu spune:

  Felicitari copiilor, in primul rand. Daca acestia nu ar fi interesati in a-si dezvolta imaginatia sau pur si simplu a desfasura activitati extrascolare,profesorii nu ar avea ce face cu experiantza dobandita.
  Foarte frumoase icoanele,in primul rand pentru ca in fiecare dintre ele dainuieste un suflet de copil.
  😀 :X

 18. stancu gicu spune:

  sunt foarte frumoase icoanele superbe dumnezeu ia inzestrat cu mult talent la pictura bravo

 19. chetroi petrut spune:

  copii lui Dumnezeu se numesc cei care fac ochii altora sa se limpazeasca can vezi o icoana din astea…Domnulu sa va binecuvbante