Duminica Floriilor la Olteniţa

Slujba din această duminică a venit cu un plus de prospeţime în tot acest tumult de slujbe religioase premergătoare sărbătorii Învierii Domnului. Bisericile au fost pline şi chiar dacă se vorbeşte foarte mult în biserică şi enervant de inutil, slujbele merg pe făgaşul lor firesc, aşa ca o normalitate. Despre bârfa, dezordinea din biserică, chicoteala, discuţiile ăn timpul slujbei despre orice altceva decât despre Dumnezeu sau misiunea Lui, sau despre prezenţa în biserică a multora doar de dragul de a pleca de-acasă ori de a fi prezenţi de faţadă în sfânta biserică vom vorbi cu alte ocazii. Astăzi nu vrem decât să ne bucurăm de una dintre cele mai înălţătoare, semnificative şi pline de încărcătură emoţională sărbători – cea a Floriilor.


Toate bisericile din Olteniţa au fost asaltate de credincioşi, mulţi dintre aceştia au venit în mod special pentru a intra în posesia crengilor de salcie sfinţite de preoţi. O frumoasă slujbă de Florii s-a ţinut la biserica „Sf. Nicolae”, unde am fost prezenţi. Majoritatea celor prezenţi la slujba de Florii au mărturisit că este o sărbătoare importantă, în afară de faptul că există sărbătoriţi, dar aveasta vesteşte întrucâtva că am intrat în anotimpul primăverii, în miezul lui. Părintele praoh al bicericii „Sf. Nicolae” din centrul municipiului, Marcel Veşteman, a declarat în predica sa că în urmă cu 2000 de ani oamenii nu ştiau ce se întâmplă cu ei.

Cuvântul de încheiere al slujbei care este predica fiecărei liturghii, a făcut referire la faptul că întreaga viaţă Mântuitorul şi-a arătat dragostea faţă de oameni, dar mai ales puterea sa dumnezeiască prin faptele sale şi vindecările sale. Părintele Veşteman a vorbit depsre ultima înviere – cea a lui Lazăr, înviat de Mântuitorul Iisus în Betania, despre a cărui boală fiul lui Dumnezeu a spus că a venit spre slava lui Dumnezeu, după cum spune acesta ucenicilor săi. Marcel Veşteman a mai spus că Iisus Hristos este învierea şi viaţa, iar cei care cred în Dumnezeu vor fi mereu în biserica cea triumfătoare şi veşnic aproape de cer. Părintele paroh a folosit o frumoasă metaforă: „Blândul păstor privea la oile sale şi plângea de mila lor pentru că nu au ştiut atunci ce fac. Mântuitorul a spus şi pe cruce să-i ierte Dumnezeu pe toţi că nu ştiu ce fac. Ei nu ştiau la vremea aceea că răstignirea Lui este pentru mântuirea lor şi a noastră, este pentru a aduce jertfa de împăcare între cer şi pământ.” spune părintele paroh. „În fiecare an, în Vinerea Mare Mântuitorul moare pe cruce. Noi nu facem ceva teatral. În această perioadă retrăim momentele Mântuitorului. Această sărbătoare este una a veseliei când poporul evreu l-a văzut pe Mântuitorul Iisus Hristos împărat. I-au fost aduse osanale deşi era smerit, îmbrăcat simplu şi călare pe un asin. Cu mulţi ani înainte se ştia de intrarea Domnului în Ierusalim. De mâine (luni, n.r.) vom plânge pentru că vom intra în Săptămâna Patimilor.” susţine părintele Marcel Veşteman. „Să ne rugăm lui Dumnezeu ca în marea sa milă să ierte pe toţi care greşim. Păcătuim prin faptul că nu ne facem vrednici de jertfa Lui. Prin sângele Său care a curs, faptele noastre sunt iertate şi pentru asta ar trebui să Îi mulţumim. Săptămâna Mare trebuie să fie una sărcă în bucate, să fie o săptămână în care să ne uităm mai puţin la televizor sau să nu ne uităm deloc, să venim cu inima curată, cu smerenie şi tristeţe în întâmpinarea Domnului” mai spune în predica sa părintele paroh al bisericii „Sf. Nicolae” din Olteniţa Marcel Veşteman.


La sfârşitul slujbei, crengile de salcie culese pentru a fi împărţite credincioşilor, au fost sfinţite cu apă de la Bobotează. Preoţii bisericii „Sf. Nicolae” din Olteniţa au urat tuturor aniversaţilor cu numele de flori şi celor prezenţi la slujbă mulţi ani cu sănătate, fericire şi bucurii atât pentru ei cât şi pentru familiile acestora. La sfârşit s-a cântat „Mulţi ani trăiască”.
„Ramurile de salcie se îndoaie în formă de coroniţă şi se pun acasă la icoane. Ele se lasă acolo până anul viitor. Salcia este stropită cu aghiasmă mare de la Bobotează. Cei de acum 2000 de ani au plecat la fel ca noi cu ramurile în mâini, în semn de recunoştinţă faţă de jertfa lui Dumnezeu” ne-a declarat părintele Marcel Veşteman.

Duminica Floriilor simbolizează intrarea pe asin a Mântuitorului Iisus în Ierusalim, întâmpinat de o mulţime de oameni care îl recunoasc ca fiind fiul lui Dumnezeu. Această zi mai reprezintă ziua în care toţi pomii şi toate florile încep să înflorească sau să prindă rod. În Duminica Floriilor, creştin-ortodocşii români obişnuiesc să-şi împodobească icoanele, uşile şi ferestrele cu ramuri de salcie sfinţite, în amintirea ramurilor de finic şi de măslin cu care a fost întâmpinat Domnul Iisus la intrarea în Ierusalim.
Primirea triumfală ce I s-a făcut Domnului Hristos, care a intrat în Ierusalim ca Împărat smerit, împlinind o proorocire din Vechiul Testament, a fost determinată de această minune premergatoare Învierii.

Salcia este mereu înflorită în această perioadă a anului, o expresie a fertilităţii şi a reînvierii naturii. De asemenea, se spune că e bine să te încingi cu aceste ramuri de salcie ca să nu te doară mijlocul. Cu ramurile de salcie, simbol al fertilităţii şi vegetaţiei de primăvară, apicultorii înconjoară în ziua de Florii stupii, iar ţăranii, convinşi de efectul miraculos al acestor muguri, îi îngroapă sub brazdă.

În tradiţia populară există credinţa că însăşi Maica Domnului a binecuvântat salcia, după ce aceasta s-a transformat într-o punte, ajutand-o pe Fecioara Maria să treacă apa unui râu.
Denumirea populară a sărbătorii vine de la zeiţa romană a florilor, Flora, peste care creştinii au suprapus sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Ca aspect necreştin, amintim obiceiul că în vreme de furtună să se pună pe foc muguri din salciile de la Florii, pentru a împrăştia norii şi grindina, protejând casa şi familia de dezastre.

Comentarii

 1. Cora spune:

  A fost o slujbă atât de înălţătoare şi atât de plină de învăţături! Chiar mă bucur că aţi reţinut fragmente din predica părintelui!

 2. sabina spune:

  la multi ani!!!

 3. valentina spune:

  printre putinele momente frumoase din biserica!sa dea Dumnezeu sa avem parte numai de astfel de prilejuri pentru a intra in Casa Domnului!

 4. Valentina spune:

  as fi vrut si eu sa ajung la slujba:((