După 4 ani de repaus, o clasă de-a V-a de liceu a fost reînfiinţată

Singura clasă de-a V-a a Liceului „Neagoe Basarab” din Olteniţa are copii foarte bine pregătiţi, pe care corpul profesoral al liceului doreşte să-i formeze pentru viaţă încă de la o vârstă fragedă, dar şi să-i familiarizeze cu competiţiile. Anul şcolar 2008-2009 este anul decisiv pentru formarea acestei clase, după patru ani de absenţă a unei clase de gimnaziu în cadrul liceului. Directorul adjunct al liceului prof. de limba română Mariana Biteş spune că o clasă de-a V-a presupune oportunitatea de a se diversifica activităţile, ca elevii să se familiarizeze cu şcoala şi corpul profesoral. „Am obţinut mai uşor rezultate bune la cls a IX-a cu elevi crescuţi de noi cu stil de muncă format. Acum 7-8 ani am avut un premiu la o fază naţională de limba romană cu un astfel de elev, care nu a mai avut şocul adaptării.” declară prof. Biteş. De asemenea directorul adjunct spune că un avantaj al acestor copii este acela că învaţă într-o şcoală mai mare, cu o bază materială mai puternică şi într-o competiţie mai dură, fiindcă învaţă să trăiască într-o societate care-i provoacă la fel şi fel de încercări.

În acelaşi timp aceşti copii au posibilitatea de a face ore de limba engleză cu Katherine Dune, de la Corpul Păcii care le dezvoltă cunoştinţele în acest domeniu şi abilităţile de comunicare în acelaşi timp, după cum mai declară prof. Mariana Biteş.

Diriginta clasei, prof. de muzică Florina Suzeanu, este foarte încântată de elevii săi. „Cei 24 de copii sunt veseli, plini de imaginaţie şi iniţiativă, sunt convinsă că sutdiul lor într-un liceu este benefic atât pentru cunoştinţele pe care le acumulează, cât şi prin prezenţa lor în jurul colegilor mai mari. Se simt astfel mai importanţi, nu?” declară zâmbind prof. Suzeanu. Florina Suzeanu îi susţine pe elevii săi nu doar moral, cât şi sufleteşte, pentru că la orele sale de muzică, copiii se dezlănţuie şi îşi rafinează sensibilitatea şi imaginaţia, îşi sporesc creativitatea după cum mai spune diriginta şi profesoara lor de muzică. „Revista Times dezvăluia într-un articol că la muzicieni, anumite arii ale cortexului sunt până la 5% mai mari faţă de cei fără instruire muzicală. Apoi, Corpus Callosum -puntea neurală care leagă emisferele cerebrale- este cu 15% mai mare la cei cu o educaţie muzicală din copilărie, iar cortexul auditiv al unui muzician profesionist conţine 130% mai multă materie cenuşie decât a unei persoane care nu a studiat muzica, ascultat sau învăţat. Ca să nu mai vorbesc, pentru că m-aţi întrebat de efectul muzicii asupra activităţilor şcolare, că au existat cercetători care au arătat cum cresc plantele într-un mediu muzical, dar clasic. Muzica clasică dezvoltă multe din capacităţile ascunse, nesolicitate ale omului. Copiii mei sunt minunaţi şi îmi doresc ca la sfârşitul clasei a VIII-a să fie la fel de buni şi deosebiţi ca acum, dar cu o minte îmbogăţită cu 4 ani de cunoştinţe din toate domeniile. Îi vreau nişte luptători, dar la modul delicat şi de bun simţ.” susţine prof. Florina Suzeanu.

Pentru perpetuarea clasei a V-a şi în următorii ani şcolari în cadrul acestei instituţii de învăţământ, conducerea liceului a început procedura legală. Toate demersurile necesare au fost făcute către Agenţia Naţională pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ANACIP), care acordă autorizările şi acreditările în domeniu. Directorul adjunct prof. Mariana Biteş declară că liceul a primit autorizare. „Vom obţine şi acreditarea, ceea ce nimic nu ne va opri să continuăm” conchide pe final de interviu directorul adjunct al Liceului „Neagoe Basarab”.

Comentarii

 1. KAMI spune:

  Indiferent de locatie si metode copiii trebuie sa fie atrasi sa invete,astfel incat sa nu ajunga la liceu semianalfabeti!Succes celor ce participa la acest proiect!

 2. Mihai Ceauşu spune:

  @kami, sa nu ajunga in viata semianalfabeti sau semiagramati. Pana la urma scoala nu mai valoreaza nimic in ziua de azi pe piata muncii, important e sa fii robotel si sa muncesti zi lumina.

  Am trecut si eu prin faza aceasta, de 4 ani de gimnaziu la Neagoe Basarab si pot afirma ca a fost cea mai tare scoala pe care am absolvit-o. Chiar daca mi-am continuat studiile liceale tot in aceeasi institutie, a fost o mare diferenta intre calitatea elevilor si a cerintelor impuse de profesori. Iar mai departe fiecare a facut ce a vrut…

 3. valentina spune:

  o clasa de exceptie cu copii extraordinari!felicitari colectivului de profesori de la Neagoe Basarab!

 4. Dana spune:

  da…am observat si eu diferenta de pregatire intre elevii care au urmat gimnaziu la liceu si ceilalti…din pacate, uneori, diferenta s-a vazut si in atitudinea de superioritate afisata fata de cei care au venit de la scoli generale…

 5. Pirnac Razvan spune:

  Da, si eu am facut gimnaziul tot la Neagoe Basarab, si pot spune ca a fost cea mai importanta perioada pentru mine. Practic, acolo m-am format.

 6. Cristina:x spune:

  Sahia:x

 7. laura spune:

  asa e,dana….stiu exact ce vrei sa zici..ca doar am fost in aceeasi clasa…:)dar hai sa nu generalizam…

 8. eu spune:

  vai…..ce sa spunem invata la liceu………acest liceu a fost candva un liceu bun ………. acum e un liceu de [*****]……..aici sunt elevi carora nu li se mai preda mai nimic ……….invata singuri …si asta dak au chef ……….tot respectul pentu acei profesori care mai isi fac treaba cum trebuie si acestea cred k ii numar p degetele de la o singura mana ……..asak nu mai va faliti k suneti la sahia alias neagoe basarab 😛 k este [*****] dar e adevarul pur ………sa nu mai zixc si lucrurile care anumite persoane din cardul administratiei liceului le-au musamalizat……..

  editat de admin

 9. deea spune:

  nu stiu de ce musamalizari vorbesti tu, may „EU” dar oricum ar fi minore fata de ce ar fi de musamalizat la industrial, dat fiind faptul ca sunteti mai multi. dar oricum voua va place ca totul sa fie pe fata. chiar si prostia. sper sa nu editezi ca asa e…

 10. 90210aca spune:

  felicitari!!!un lucru foarte bun!!!felicitari conducerii liceului de acolo si tuturor cadrelor didactice de implicarea care dau dovada!!!nu au dansii nici o vina ca unii vin la liceu doar sa…dar hai sa nu mai vb ca nu are rost…cei care au vrut sa invete au ajuns departe,asa ca nu mai generalizati…

 11. bogdan spune:

  nu pot spune acum ca reinfiintarea clasei a fost o idee rea dar noi invatam in clase precum v0-3 sau la subsol si totusi ne permitem gazduim si clase gimnaziale ca doar avem spatiu..

 12. CleopatraRo spune:

  sunt de acord cu Dana. S-a vazut diferenta in ceea ce priveste atitudinea…din pacate

 13. Cristiana Ursu spune:

  sincer…nu vreau sa jicnesc ep cineva… este interesant k sunt si ei in liceu’,DAR noi avansam psihic si ni se par mai dezlantuiti decat eram noi intr-a V-a… ;))
  sunt zapaciti rau…au luat pe sus la propriu vreo 2 fete de la a XII-a :))

 14. Maria spune:

  editat de admin – va rugam sa completati asa cum se cere in campurile obligatorii (nume si prenume REAL + numar telefon REAL)