Jaf pentru bani în două biserici olteniţene

Două biserici din Olteniţa au fost jefuite de hoţi în noaptea de 23 aprilie. Deşi intrasem într-o zi de sărbătoare mare – Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă – fapta lipsită de orice scrupul şi de orice urme umane, s-a produs nu doar într-o zi mare, dar şi mai grav: în două dintre bisericile olteniţene. După semnele lăsate şi modul cum au cotrobăit prin spaţiile unde jefuitorii au ştiut sau crezut că există sume de bani, aceştia se pare că nu au avut nici mamă nici tată, iar investigaţiile noastre relevă faptul că sunt foşti puşcăriaşi, cu dosar penal foarte bogat. Biserica ce poartă hramul „Sf. Nicolae” din centrul municipiului a fost luată cu asalt de aceiaşi hoţi care au intrat prin efracţie şi în biserica din Olteniţa nord, fapte desfăşurate una după alta de aceleaşi persoane în număr de trei. Sumele furate au fost recuperate imediat de poliţiştii olteniţeni. Părintele Marcel Veşteman, paroh al bisericii din centrul municipiului Olteniţa, spune că a fost un ghinion şi vina lor că au lăsat banii în biserică, dar nu s-au aşteptat la asemenea situaţie, cu atât mai mult cu cât totul s-a întâmplat într-o zi de sărbătoare. Acesta însă consideră că a existat şi un gram de noroc în faptul că au existat bani în biserică: „Bine că nu au luat icoane că avem unele foarte frumoase şi preţioase ca valoare spirituală, dar şi materială. Probabil că au căutat doar bani. Şi pe o parte e bine că am avut bani în biserică şi au avut ce lua aşa pe fugă, pentru că altfel ar fi întors totul pe dos şi cine ştie cum mai ieşea, ce ar fi furat ca să compenseze lipsa banilor lichizi.” declară părintele Veşteman. Părintele Cristian Anca de la biserica cu acelaşi hram „Sf. Nicolae” din Olteniţa nord, spune că important este faptul că banii s-au recuperat. Şi la ei ca şi în cealaltă biserică nu au dispărut icoane. Din informaţiile noastre hoţii sunt trei persoane bărbaţi, toţi din Olteniţa şi cu antecedente penale. În biserica din centrul municipiului, la momentul spargerii se aflau în jur de 1500 lei, bani încasaţi de la lumânări şi din alte venituri cu caracter religios, iar în cealaltă biserică au fost furaţi şi apoi recuperaţi 1300 lei banii bisericii, mai puţin o sumă de bani ce a aparţinut preotului paroh, Gheorghe Saroş. Jefuitorii sunt dispăruţi încă din noaptea spargerii, iar poliţiştii cercetează cazul.
În biserici au existat cutii confecţionate din carton, pe care se afla textul şi poza unui copil bolnav, pentru care se declanşase o campanie de strângere de fonduri. Aceste cutii au fost smulse şi rupte fără milă sau conştiinţa că de acei bani nu trebuiau să se atingă pentru că ei aveau o destinaţie de ajutorare a unui copil bolnav de numai 3 anişori, ce avea nevoie de o operaţie. Violenţa cu care cutiile au fost sfâşiate pentru a intra în posesia banilor, arată la ce se poate preta o specie care se consideră Om.

Repercusiunile lacunelor unei societăţi româneşti plină de slăbiciuni
Din punct de vedere psihologic şi social, dacă ar fi să analizăm aceste cazuri, ele se întâmplă ca o motivaţie a situaţiei economice actuale din ţară, a şomajului ridicat, a legilor alunecoase româneşti, a lipsei de protecţie socială şi a unui sistem social şi medical psihiatric românesc defectuoase ce generează efectele de mai sus. Alţi factori determinanţi în declanşarea unor astfel de situaţii sunt filmele comerciale pline de violenţă, lipsite de educaţie sau de subiecte demne de urmat, cele gen thriller, în general filmele sau serialele pline de cruzime, în care rolurile de criminali, psihopaţi, victime sunt cele care explodează pe ecrane. De asemenea foarte difuzate pe mai toate canalele de televiziune şi radio sunt ştirile cu tentă excesivă şi de multe ori deformată despre infracţiuni, la orice oră din zi sau noapte, în aşa fel încât orice copil, minor sau persoană labilă psihic pot urmări aceste evenimente. Mai mult decât atât ele se şi repetă, astfel încât să poată fi cât mai bine copiate.
O societate bolnavă este urmarea lipsei de responsabilitate a altora, ce ar putea ţine frâiele unui surogat de democraţie ce a mijit în România.
Să nu ne mai mire nimic, atâta vreme cât haosul, deruta, dezordinea, lipsurile de toate felurile, lupta pentru supremaţie sau putere ori bani, incapacităţile morale sau religioase, inexistenţa puterii de discernământ se găsesc pe „agendele de lucru” ale românilor preocupaţi de propriile persoane.

Comentarii

 1. Micul Oltenitean spune:

  „Sud-est,Romania,undeva la tzarani cand ajungeti in oras sa nu fifi agresati”..ajungem de rasul lumii asa

 2. alex ma stiti voi! spune:

  ce oameni ! fura din biserica ,mari pacatosi!

 3. aditzu spune:

  dumnezeu nu le ajuta o sa le dea una si buna

 4. sabina spune:

  ….asa ati ajuns ma??
  sa furati din casa domnului mah?

 5. didi spune:

  Intrebarea nu e ”Cine a furat?” intrebarea e ”De ce?”
  Si raspunsul:Criza economica sau lipsa de ocupatie….

 6. dumi spune:

  sa dea dzeu…p viata sa va inkida…kre face-ti treburi din astea;)

 7. LaLuCa spune:

  Doamne…daca s-a ajuns sa se fure din biserica..si atata nepasare si suflet rau de au smuls cutiile acelea..e vorba de viata unui copil de 3 ani..nu-mi vine sa cred,ce bestii..

 8. Sorin Anghel spune:

  Asta e! Lucrul de felul acesta se intampla peste tot in tara. Din pacate, si la Oltenita.

 9. Mihai Ceauşu spune:

  Incredibil! Dar vede Dumnezeu.

 10. M spune:

  Nu e de mirare ca au ajuns pana aici.In ultima perioada au spart si cate 4/5 magazine pe noapte.Dar POLITIA ce masuri a luat? Cand cineva a mers la polizie si a spus ca stie cine i.a spart magazinul stiti ce raspuns a primit?~stim si noi cine tot sparge(ca sunt urmariti de mult)dar nu avem probe si oricum puscariile sunt arhipline,mancare nu mai au……………. SUNT ZONE IN ORAS PRIN CARE POLITISTII AJUNG F RAR..De aici se pot trage multe concluzii…….

 11. tania spune:

  doamne a inebunit lumea de aia nu nu mai ne tine dzeu pe fata pamantului de rai ce santem

 12. Mihaa spune:

  are dreptate M

 13. ela spune:

  inainte de paste,dupa ce a fost spart un magazin,patronul a depus plangere la politie si pt ca n-a avut sistem de alarma l-a amendat cu 10 milioane….tara tuturor posibilitatilor….

 14. lety54 spune:

  Dumnezeule, nu-ti vine sa crezi.In cel hal au ajuns unii oameni, daca putem sa ii numim asa.
  Sper sa fie gasiti si aspru pedepsiti. Probabil ca unii oameni au facut sacrificii ca sa depuna acolo bani pentru copilul bolnav.

 15. M spune:

  Sa speram ca va fi prins si ultimul, desi a sunat din GRECIA sa-si anunte „CLANUL”ca a ajuns fara probleme.

 16. andrey madin spune:

  pacat,noi in zona asta de sud a tarii nu am avut d’aface cu kesti d’astea in trecut,dar pt toate exista un inceput nu?…

 17. petrica spune:

  ce sa mai zic ?sunt un crestin ortodox prin nastere,insa ma duc la biserica de 3-4 ori pe an.Acest lucru nu ma impiedica sa respect unele practici crestine ,si nicidecum pe cei ce vin la biserica sa ceara favoruri prin rugaciunile lor,iar apoi ies la poarta bisericii si barfesc sau injura .Linistea crestineasca trebuie gasita in interiorul tau si apoi s-o impartasesti Domnului.Aceste atitudini ale unor asa zisi credinciosi cat si a unor preoti care vad in slujirea lui Dumnezeu un mod de inavutire pe pamant,duc la astfel de acte de vandalism lipsite de sens ,rautacioase si care ar trebui pedepsite de 2 ori :in numele omului si in numele domnului.Faptul ca unii preoti recurg la santaje in momente critice:”nu-ti ingrop mortul daca nu dai atat”duc la scaderea increderii in slujitorii bisericii acestia fiind considerati ca dusmani si nu ca prieteni ai enoriasilor.Nu justific sau incerc sa-i aoar pe vinovati dar disolutia puterii de stat si caderea bisericii in comercial ma fac sa spun ce am spus.Preotilor treziti-va.Dumnezeu E Mare

 18. petrica spune:

  Un cor de copii ne-a incantat seara de ajun le mutumesc acelor copii,nu stiu ai cui dar mult mai placuti decat cetele de tigani ce iti marcheaza usa daca nu le deschizi.Sunt sigur ca preotul ce i-a instruit n-a fost si mentorul lor.bunamilostivenia nu mai este propavaduita si implinita de preotii nistri

 19. StelutzaDeCinema spune:

  asta e … viata de oltenitza :)) 😉 oricum … lumea a ajuns la disperare :))

 20. StelutzaDeCinema spune:

  M ia id meu si adauga-l in lista de mess ca eu nu prea am curaj sa postez 😉 pentru ca stau in zona cu unul dintr-e presupusii hoti si imi e frica 😉 da-mi add si o sa iti spun mai multe sa postezi poate o sa fie CUIVA de ajutor

 21. StelutzaDeCinema spune:

  stelutzadecinemaa este id

 22. goofy spune:

  draga ela daca nu stii legea mai bine taci.
  toti administratorii de societati comerciale sunt obligati prin lege sa si le asigure cu paza alarma, saca nu, vor primi amenzi!!!Asa ca legea e lege draga!

 23. radu spune:

  incredibil