Lumina de la Ierusalim şi la Olteniţa

Părintele paroh al bisericii, Marcel Veşteman, a oferit lumina divină

Credincioşii ortodocşi din Olteniţa sau împrejurimi, ce au fost prezenţi la biserica „Sf. Nicolae” din Olteniţa la slujba de marţi, 21 aprilie, a treia zi de Paşte, au luat, pentru prima dată, Lumina Sfantă adusă de la Biserica Sfântul Mormânt din Ierusalim.

Părintele paroh Marcel Veşteman spune că e bine ca această lumină să se păstreze măcar două zile în casă. Dar indicat este ca ea să lumineze neîntrerupt în casele credincioşilor un an de zile, până la următoarea Înviere.

Vezi interviul din biserică:

Lumina Sfântă este un miracol al Ortodoxiei care se întâmplă în fiecare an de Paştele Ortodox la Ierusalim, când în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30-14.30, deasupra Sfantului Mormânt se aprinde Sfânta Lumină, un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu arde.

Lumina Sfântă este „un foc venit din cer”, după cum spun reprezentanţii Bisericii Ortodoxe.

La ora 13:00 la Altarul grecesc se săvârşeşte Vecernia care durează până la aproximativ orele 14:00. După terminarea vecerniei, patriarhul înconjoară de 3 ori Sfântul Mormânt iar apoi se dezbracă de veşmintele arhiereşti, rămânând doar în stihar. Este controlat riguros de către poliţiştii evrei ca nu cumva să deţină vreo sursă de foc, brichetă, chibrit sau alte surse de foc. La această percheziţie asistă şi reprezentanţi din partea musulmanilor, catolicilor, iudeilor, armeni şi alţii. După ce este controlat se rupe sigilul de pe uşă, iar patriarhul intră înăuntru cu un musulman, care îl supraveghează neîntrerupt. Pe Sfântul Mormânt se află presărată vată din Vinerea de după Prohod. Pe această vată se lasă de la sine o umezeală, ca un fel de rouă, şi partiarhul sub supravegherea musulmanului se aşează în genunchi şi se roagă lui Dumnezeu să trimită din Cer Lumina. Sfânta Lumină vine diferit de la an la an, şi aprinde vata umezită de pe Mormânt. După ce vata s-a aprins, patriarhul o ia cu mâinile şi o pune în două cupe pe care le dă diaconilor să le ducă în Sfântul Altar, iar el aprinde, din acea vată, două mănunchiuri mari de lumânări şi iese împreună cu musulmanul afară din Sfântul Mormânt, dându-le Lumina celor prezenţi acolo. Aceasta se face sub supravegherea continuă a musulmanului, care îl însoţeşte.

Autorităţile locale controlează încăperea în care se află Sfântul Mormânt de vineri după slujba prohodului, când se presară vata ca nu cumva să existe înăuntru vreo sursă de foc. După ce se termină de controlat fiecare colţişor, uşa se sigilează şi nimeni nu mai are acces înăuntru până după Vecernia din Sâmbăta Mare, când intră patriarhul împreună cu musulmanul care-l supraveghează.

Această lumină este o minune ce, practic, copleşeşte omenirea, şi oricât am fi de neîncrezători, atei, slabi de minte şi de inimă, când o vezi nu se poate să nu îţi pui câteva semne de întrebare.

Potrivit Părintelui Eftimie Mitra de la Schitul Huta, judeţul Bihor, această minune, la început, a venit pentru toată creştinătatea, dar pe măsură ce unii au introdus fel de fel de inovaţii doctrinare şi s-au depărtat de Biserica primară şi învăţăturile ei de credinţă, au pierdut şi comuniunea cu Capul Bisericii care, după cum spune Sfântul Apostol Pavel, este Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos. Apusenii au primit şi ei Sfânta Lumină până la Schisma din 1054 dar după aceea nu au mai primit-o. În „Istoria Sfântului Mormânt” e relatată o istorioară din anul 1112 când, în timpul cuceririi Ierusalimului de către cruciaţi, i-au scos pe ortodocşi afară din Sfântul Mormânt iar slujba a fost făcută de cardinali şi preoţi catolici. Văzând că Sfânta Lumină nu vine, după lungi aşteptări, împăratul a poruncit să vină patriarhul ortodox. Imediat după sosirea patriarhului ortodox, Sfânta Lumină a venit în făcliile acestuia. Răspunsul Mântuitorului a fost categoric, El nu poate fi influenţat de bani şi putere politică. De aceea Sfânta Lumină vine doar la Paştele ortodox. Unii au schimbat chiar şi data serbării paştilor.

Lumina Sfântă este adusă pentru prima dată în România anul acesta. Ea a fost transportată cu avionul.

Comentarii

  1. valentina spune:

    foarte frumos si inaltator!

  2. 90210aca spune:

    intr.adevar o minune….Hristos a Inviat!!!

  3. Maftei spune:

    bullshit..a aprins cu bricheta o lumanare si a zis ca e de la Ierusalim…vaii