Profesori străini la Chirnogi şi succesul românilor peste hotare

Ziua de Sf. Gheorghe a însemnat pentru localitatea Chirnogi o zi festivă cu invitaţi din 5 ţări europene. Oaspeţii au fost profesori din Marea Britanie, Belgia, Germania, Polonia, Portugalia. Acţiunea născută din iniţiativa profesoarei de limbă franceză Carmen Niculaie face parte dintr-un proiect şcolar intitulat „Comenius 1.1”. Belgia a fost ţara care a organizat vizita pregătitoare, întrucât aceasta are implicate în proiect două şcoli. Proiectul presupune un schimb intelectual şi cultural de experienţă, tradiţii, limbă. Delegaţia străină a fost condusă de Dow Graeme din Marea Britanie. Profesorii au fost primiţi în stil tradiţional românesc. Vizita acestora a continuat în grădiniţele şi şcolile din Chirnogi, unde invitaţii au primit diverse surprize. Cea mai plăcută dintre acestea a fost personalizarea câte unei clase cu specificul fiecărei ţări implicate în proiect. Copiii au prezentat diverse scenete în limbile vizitatorilor. Profesorii englezi, portughezi, belgieni, germani şi polonezi au fost prinşi într-o horă românească.
Concluzia străinilor a fost una pozitivă la adresa pregătirilor. Un spectacol interesant a fost inspirat din lecturile internaţionale. Au fost prezentate dansuri tradiţionale româneşti completate de alte categorii de dansuri. Interpretările au impresionat delegaţia străină. Dow Graeme spune că diferenţa între sat şi oraş în România este sesizabilă, dar asta nu înseamnă că oamenii sunt diferiţi. El a rămas foarte încântat de ospitalitatea românească, de obiceiurile tradiţionale româneşti iar impresia generală a fost foarte bună, chiar dacă Graeme se află pentru prima dată în România.
Programele artistice din 23 aprilie au fost susţinute şi de eleve ale Grupului Şcolar „Nicolae Bălcescu” dar şi de trupa de dansuri a Danielei Bilea de la Clubul Elevilor.

Ca o impresie generală antrenul, voia bună, amabilitatea, capacitatea de adaptare, de înţelegere şi de a se bucura din orice, educaţia aleasă, dar mai ales bunul simţ s-au remarcat la întreaga echipă de profesorii oaspeţi, veniţi parcă din altă lume.
Toată această naturaleţe a lor reiese din filmul nostru, pe care vă invităm să-l urmăriţi.
De menţionat că, potrivit celor prezenţi la schimbul de experienţă, un profesor neamţ, belgian sau portughez câştigă între 2000 şi 3000 de euro pe lună, ca să nu vorbim de cei englezi care ajung la aceeaşi sumă dar transformată în lire sterline.

Comentarii

 1. Sorin Anghel spune:

  Bravo! Trebuia sa ma chemati, ca sa le traduc celor din Polonia, sa priceapa despre ce e vorba. Le-ati dat oamenilor un vin?

 2. andrey madin spune:

  FELICITARII!DESI AU VENIT SA VADA,POATE SPERIATII, DE CE AUDE ,DE ROMANII,IN TOATA EUROPA,AU RAMAS SOCATII ,CA SI NOI SUNTEM UN POPOR CARE SUNTEM BINE-PRIMITORII SI LA NOI AU CE VEDEA…KIAR DACA SUNTEM CU UN SECOL IN URMA LOR.FELICITARII COMUNEI KIRNOGII CARE A TRECUT CU BRIO ACEST PROIECT!

 3. Igby spune:

  La sc 3 Chirnogi a invatat si igby :)))
  Felicitari doamnei Carmen :p , si celorlalti.
  Felicitari Fetelor de la Clasa a 8a Sc 3 Chirnogi pentru tot efortu depus.

 4. paco spune:

  Felicitari!Ati uimit multe persoane, sunteti un exemplu pentru scolile din oras.

 5. Mihai Ceauşu spune:

  Sa stiti ca nu doar plata profesorilor difera la ei fata de noi, acolo statul si comunitatea locala cheltuiesc foarte mult pentru educatia copiilor.

 6. Cristina:x spune:

  La Sch 1 Chirnogi am invatat eu:x
  si la sala de spor a scoli 1 a avutloc 😡
  Scoala 1 Chirnogi cea mai tare\:d/

 7. Mihai Mihaela spune:

  felicitari tuturor…..

 8. aditzu spune:

  foarte frumos felicitari

 9. Sorin Anghel spune:

  Ma uit la poze si vad ca toata lumea s-a simtit foarte bine la Chirnogi!

 10. marius(meg) spune:

  am invatat si eu la scoala 3 am fost pericol public :)) dar oricum a fost o scoala buna si este in continuare

 11. Raluk spune:

  ah 😡

  ce dor mi-e de scoala asta 8->

  foarte frumos :]

  felicitari dna Carmen .. si copii :]

 12. elena spune:

  a fost o zi cu adevarat grea..dar ne’am starduit cu totii sa o facem memorabila..si cred ca am reusit..
  felicitari doamnei Carmen..care ne’a indrumat si ne’a ajutat..
  sc 3 a aratat inca o data de ce e capabila..:X:X

 13. camelia spune:

  la sc 3 am inv si eu.. cea mai buna scoala..se jtie:D bvo sc 3 a dat dovada de ce poate:D felicitari doamna Carmen si elevii 😀

 14. MARIAN CAPRA spune:

  Suntem parintii lui CLAUDIU din clasa I si suntem foarte multumiti de scoala 3 ,mai ales de doamna inv.RABOJ GETA.Am invatat la aceasta scoala,are cele mai bune cadre didactice. Va multumim.

 15. coarna florica spune:

  Felicitari micutilor elevi, organizatorilor acestui eveniment emotionant, o felicit si o imbratisez pe d.na profesoara Carmen Niculaie

  fosta eleva a scolii generale n° 1 Chirnogi

 16. sandyka spune:

  Doamna profesoara Carmen Niculae merita toate felicitarile pentru faptul ca a initiat si finalizat un proiect de asemenea avergura intr-o comuna atat de mica si insignifianta, dar cu copii minunati ; cu siguranta ca eforturile dumneaei vor fi rasplatite de conducerea scolii si ca va primi toata consideratia colegilor si parintilor si asteptam ca si alti profesori sa ii urmeze exemplul. Felicitari , doamna Carmen Niculae , ati insufletit Comuna Chirnogi!

 17. Norbert Tennagels spune:

  I’m a teacher from Germany and I want to say „Thank you very much” to Carmen Niculae and all her students, collegues and friends who made our visit in Romania and Chirnogi to a great experience. It was a wonderful meeting with all the kids and teachers and just today I showed my students once more many pictures of your school. They were really amused to see their stories at the wall in your school.
  Once more: Thank you
  N. Tennagels 🙂

 18. Simone Möllmann spune:

  Many thanks to Carmen, all her collegues and the most fantastic students!!! It was a really wonderful time in Roumania! Hugs to you all from Simone, teacher from germany :)))

 19. bya spune:

  a fost o zi grea ….intr-adevar dar a iesit bn, bv tuturor

 20. Elie spune:

  Si Elie a invalat la sc3! :X
  Si intr.adevar dna Carmen tot timpul a fost implicata in diverse activitati. Felicitari si imi e atat de dor de vremurile alea! :-<

 21. Bradeanu Alin spune:

  Eu sunt ala care dansa cu capul jos.Ce urat am iesit in poza.