Şeful S.V.S.U. pregăteşte cetăţenii pentru situaţii de calamitate

Adrian Măcău, de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Olteniţa, a stabilit câteva reguli pentru cazuri extreme provocate natural. Cutremurul de sâmbătă seara a zguduit puţin România, el simţindu-se şi la Olteniţa.

„Trăim într-o zonă seismică. Peste 10 milioane de români sunt expuşi unor cutremure puternice. În România există mai multe arii seismice: în nord-vest, în Banat, Făgăraş, Dobrogea, Vrancea şi Transilvania. Cele mai multe cutremure şi cele mai devastatoare se produc în zona Vrancea. În ultimii ani, aici au avut loc trei seisme cu magnitudini de cel puţin 7 grade Richter. Seismul din 1977 a lăsat peste 1.500 de morţi”, declară şeful SVSU din cadrul Primăriei Olteniţa. Acesta a întocmit câteva măsuri de pregătire pentru cutremur, sfaturi pentru cetăţeni în timpul cutremurului dar şi după încetarea acestuia. „În primul rând oamenii nu trebuie să intre în panică. Persoanele care locuiesc în apartamente de bloc nu trebuie să părăsească locuinţa pentru că scările se pot prăbuşi, ascensoarele se pot bloca sau pot cădea în gol. Dacă există timp, trebuie oprite gazul şi energia electrică. Cea mai bună poziţie este în mod natural ghemuiţi în poziţia fetală. Trebuie să meargă la canapea, lângă un obiect mare şi voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol de siguranţă lângă el. Dacă cutremurul are loc pe timpul nopţii, oamenii trebuie să se întindă pe podea, lângă baza patului. Un vid de siguranţă va exista în jurul patului. Să stea departe de geamuri, sobe, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt, să fie atenţi la obiectele ce pot cădea dacă se găsesc în afara clădirilor. Să nu se apropie de acestea, să se depărteze de stâlpii de electricitate şi de firele electrice. De asemenea, cetăţenii trebuie să ştie că nu au voie să părăsească mijloacele de transport ce îi pot proteja de obiecte care cad sau de alte accidente, să evite podurile şi tunelurile. Chibriturile reprezintă un pericol. În timpul cutremurului ţevile de gaz se pot fisura şi pot duce la incendii.” ne explică Adrian Măcău. Acesta mai spune că după încetarea cutremurului cetăţenii trebuie să ţină radioul deschis permanent şi să acţioneze conform comunicatelor oficiale prezentate de autorităţi, să nu intre în panică după primele ştiri difuzate imediat după cutremur, să nu folosească telefonul decât în situaţiile de intervenţie şi urgenţă în care trebuie apelate echipele de salvare, pompieri, echipele de intervenţie. Adrian Măcău spune că foarte important este sprijinul moral oferit celui ce necesită ajutor, dar şi susţinerea forţelor specializate atunci când se cere solicitare, pentru că întotdeauna în astfel de situaţii numărul profesioniştilor este insuficient, orice persoană care poate da ajutor este binevenită, dar cu condiţia să acţioneze la solicitarea şi sub comanda forţelor instruite să acţioneze în situaţiile de calamitate naturală.

„După cutremurul de sâmbătă, în jur de aproximativ 60 de minute nu am putut efectua convorbiri în reţelele uneia dintre telefoniile mobile. Se pare că şi pe Romtelecom s-a întâmplat la fel, şi pe celelalte reţele de telefonie mobilă. Dacă acel cutremur avea urmări grave, nu se puteau lua legături cu instituţiile implicate în situaţii de urgenţă: salvare sau pompieri. Motivaţia reprezentanţilor telefoniilor mobile, că nu s-au efectuat contacte telefonice, a fost aceea că toţi au sunat pe mobile fie prieteni, fie membrii familiilor să se intereseze de situaţie, astfel că s-a creat o suprasolicitare a reţelelor” mai spune Măcău. „Vreau să solicit domnului primar fonduri, aşa din sărăcia noastră, ca să pot multiplica nişte pliante, în care să pot informa cetăţenii pentru instruire. Populaţia trebuie informată în oricare dintre situaţiile de urgenţă şi pusă în temă cu ceea ce trebuie să facă. Vreau să distribui şi la şcoli pliante, cu rugămintea ca fiecare diriginte să explice copiilor din clasă totul despre cutremure, inundaţii, furtuni şi alte situaţii alarmante. Pentru clasă voi face totul în format electronic” a mai declarat ing. Adrian Măcău, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Olteniţa.

Comentarii

 1. Rymond MADINOAE spune:

  Dati-mi voie sa va contrazic:
  1. Serviciul 112 a functionat perfect normal la aceea ora, stim cu totii ca putem apela sistemul 112 si fara SIM. Este ceva normal sa nu putem apela prietenii si rudele toti odata, in momentul acela toata lumea asta face, insa acest lucru este imposibil in orice tara.
  2. Normele de siguranta sunt urmatoarele:A. Intr-o cladire:
  – Stati pe loc. Nu fugiti afara.
  – Intrati sub o masa grea sau un birou sau orice alt obiect de mobilier de care va puteti tine. Daca sunteti pe un hol ghemuiti-va si proptiti-va de un perete de interior.
  – Evitati usile. Din cauza miscarilor usile se pot tranti si pot sa va raneasca
  – Protejati-va fata si capul
  – plecati de langa ferestre, usi de sticla, oglinde, sobe, biblioteci, mobilier inalt
  – daca sunteti intr-un scaun cu rotile blocati rotile si acoperiti-va capul si ceafa cu mainile
  – nu folositi liftul. Daca va aflati intr-un lift in timp ce incepe un cutremur apasati butonul de oprire si apoi butonul celui mai apropiat etaj. Iesiti din lift cat de repede puteti.

  B. Afara:
  – stati pe loc. Incercati sa va duceti spre o zona mai sigura departe de ferestre, cladiri, stalpi de electricitate sau de telefon

  C. Intr-un vehicul:
  – Incercati sa trageti pe dreapta intr-un loc sigur. Nu blocati soseaua. Feriti-va de poduri, tunele si cladiri. Stati in vehicul.

  D. Intr-un loc public aglomerat
  – retrageti-va intr-un loc unde sa nu fie imbulzeala. Daca va aflati intr-un centru de magazine (Mall) intrati in cel mai apropiat magazin.

  E. La scoala:
  – Intrati sub banca si agatati-va de piciorul acesteia. Nu stati cu fata spre geam.

  F. In autobuz:
  Stati pe scaun pana la oprirea acestuia.

  Nu vad nimic referitor la intinderea pe podea???
  Ne gandim logic daca ne intindem langa pat pe podea amortizarea nu va exista, patul fiind moale … peretele cazand … moarte sigura.

 2. Adrian MĂCĂU spune:

  Fără a intra în polemică , ţin să precizez :
  1. În articol se menţiona faptul că legăturile telefonice în anumite reţele de telefonie mobilă au fost intrerupte pentru o bună bucată de vreme.Acest lucru trebuie să ne dea de gândit, mai ales că toţi ne bazăm pe aceste legături în situaţii deosebite.
  2. Prezentarea celor câteva recomandări privind unele reguli si măsuri de prevenire în situaţii de calamităţi naturale, nu au fost adresate celor care deţin soluţiile tuturor problemelor, ci dimpotrivă , celor care au nevoie de informare şi îndrumare. Conform adevăraţilor specialişti în domeniu, masa şi tocul uşii nu mai reprezintă de mult un loc sigur în caz de cutremur.

 3. Rymond MADINOAE spune:

  Nici eu nu vreau sa intru in polemica Adrian MĂCĂU
  1. Ai precizat la sfarsit „toţi ne bazăm pe aceste legături în situaţii deosebite.” este adevarat, dar nu cred ca daca o sa sun la matusa acasa o sa ma ajute cu ceva. In astfel de situatii se apeleaza 112 Serviciul de Urgenta, care chiar daca nu exista semnal sau SIM in telefon acest apel se poate realiza. Deci in concluzie nu este o problema ca semnalul nu exista, e normal sa se intample asa ceva daca cel putin 10.000 de utilizatori suna catre diferite destinatii, care nu au cum sa intervina. Apelati 112 si va merge cu siguranta.
  2. Ceea ce eu am spus mai sus sunt recomandarile date de spacialisti. Este adevarat ca rezistenta blocurilor a scazut defastator insa ceea ce am urmarit mai sus duce la o moarte sigura.
  Si repet imi cer scuze daca am suparat pe cineva pentru datele explicate.

 4. ADRIAN MACAU spune:

  Ma bucur ca o parte dintre punctele de vedere diferite au fost depasite. Pentru celelalte,va stau la dispozitie. Cu respectul cuvenit, Adrian MACAU

 5. Mihai Ceauşu spune:

  Doresc sa va redau continutul unui mail primit:

  Extras din articolul lui Doug Copp despre “Triunghiul vietii”,

  editat de Larry Linn.

  Numele meu este Doug Copp. Sunt seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare. Informatiile din acest articol vor salva vieti in caz de cutremur.

  M-am tarat in interiorul a 875 de cladiri prabusite, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de tari, am fondat echipe de salvare in mai multe tari si sunt membru a mai multe echipe de salvare din diferite tari. Am fost Expertul Natiunilor Unite in Micsorarea Dezastrelor (UNX051-UNIENET) timp de doi ani. Am lucrat la fiecare dezastru major din lume din 1985, exceptand dezastrele simultane. In 1996 am facut un film care a demonstrat metodologia mea de supravietuire ca fiind corecta. Guvernul Federal Turc, orasul Istanbul, “Universitatea din Istambul”, Case Productions si ARTI, au cooperat pentru a filma acest test stiintific.

  Am prabusit o scoala si o casa cu 20 de manechini inauntru. Zece manechini s-au “aplecat si acoperit” si 10 manechini i-am folosit in metoda de supravietuire “triunghiul vietii”. Dupa ce cutremurul simulat a avut loc, am intrat printre daramaturi si am intrat in cladire pentru a filma si a documenta rezultatele. Filmul, in care am practicat tehnicile mele de supravietuire sub conditii direct observabile si stiintifice, relevante pentru prabusirea de cladiri, au aratat ca ar fi fost 0% supravietuitori pentru metodele cu “aplecat si ascuns”.

  Ar fi fost mai probabil 100% sanse de supravietuire pentru oamenii care ar fi folosit metoda mea, “triunghiul vietii”. Acest film a fost vazut de milioane de telespectatori la televiziunea din Turcia si restul Europei si a fost vazut in USA, Canada si America Latina, pe programul TV RealTV.

  Prima cladire in care am intrat, a fost o scoala in Mexico City, in timpul cutremurului din 1985. Toti copii erau sub bancile lor. Fiecare copil a fost zdrobit pana la grosimea oaselor lor. Ar fi putut supravietui daca s-ar fi intins jos, langa bancile lor, pe culoarele dintre banci. A fost obscen, nenecesar si m-am intrebat de ce copiii nu erau pe culoarele dintre banci. Nu am stiut atunci ca acelor copiii li s-a spus sa se ascunda sub ceva. Stabilit dinainte, cand cladirile s-au prabusit, greutatea tavanelor care au cazut pe obiectele de mobilier, le-au zdrobit pe acestea din urma, lasand un spatiu sau vid langa ele. Acest spatiu este ceea ce eu numesc “triunghiul vietii”. Cu cat obiectul e mai mare, cu atat e mai puternic si se va compacta mai putin.

  Cu cat obiectul se va compacta mai putin, cu atat va fi mai mare vidul (golul) si cu atat mai mare probabilitatea ca persoana care foloseste acest gol pentru siguranta nu va fi ranita. Data viitoare cand priviti cladiri prabusite, numarati “triunghiurile” pe care le vedeti formate. Sunt peste tot. Este cea mai comuna forma pe care o vei vedea intr-o cladire prabusita. Sunt peste tot. Am antrenat Departamentul de Pompieri din Trujillo (populatia de 750.000) cum sa supravietuiasca, sa aiba grija de familiile lor si sa-i salveze pe altii in caz de cutremur. Seful salvarii din Dpartamentul de Popieri din Trujillo este profesor la Universitatea Trujillo. M-a insotit peste tot. Si-a dat declaratia personala: “Numele meu este Roberto Rosales. Sunt seful salvarii din Trujillo. Cand aveam 11 ani, am fost prins inauntrul unei cladiri prabusite. Aceasta situatie a aparut in timpul cutremurului din 1972, care a omorat 70.000 de oameni. Am supravietuit in “triunghiul vietii”, care a existat langa motocicleta fratelui meu. Prietenii mei, care au nimerit sub pat si sub mese, au fost zdrobiti si omorati. (da mai multe detalii, nume, adrese, etc.). Sunt exemplul viu al “triunghiului vietii”. Prietenii mei sunt exemplul “aplecat si acoperit”.

  DOUGG COPP sfatuieste:

  1) Oricine care pur si simplu “se apleaca si se acopera” cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis.
  De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt ntotdeauna zdrobiti.

  2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.

  3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.

  4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.

  5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.

  6) Toti care se pun sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.

  7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc incontinuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este avariat.

  8. Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil – este mult mai bine sa fii langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.

  9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele, ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se langa vehiculele lor. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.

  10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie.

  VA UREZ SA NU AVETI NICIODATA NEVOIE SA APLICATI ACESTE SFATURI, DAR, DACA….DOAMNE FERESTE…. E MAI BINE SA LE CUNOASTETI SI SA VI LE REAMINITITI CAND VA FI CAZUL…
  CU BINE, Doug Copp

  Despre Triunghiul vietii si Doug Copp gasiti informatii pe net.

  Contraargumentele le gasiti aici.

 6. Sorin Anghel spune:

  Pentru ce platesc srrvicii daca nu pot beneficia de ele? Daca nu platesc factura la timp, primesc penalizari. Ei cand nu-si fac treaba de ce nu platesc? Personal, n-am simtit cutremurul pentru ca eram in masina. Nu m-am inghesuit nici sa sun pe cineva imediat ce am aflat ca a fost cutremur. Dar nu e normal ca noi sa fim buni de plata, iar companiile de telefonie sa frece manganul.

 7. Mihai Ceauşu spune:

  Stai sa vezi ce bucurie ne pregateste ministrul sanatatii, daca tot e vorba despre servicii.

 8. delcos3 spune:

  Interesant „triunghiul vieti” daca stai bine si te gindesti este o chestiune logica,inca o data se confirma ca practica bate teoria.Credeti ca puteti afisa documentele de functionare a acestui serviciu(planuri,organigrama,tematici de instruire,salarizare)va multumasc

 9. DANUT spune:

  vreau sa stiu cum sunt incadrati sefi svsu din cadrul unei primarii,la mine nici acum nu se stie,ma platesc dupa cum le place lor(contabilul,secretarul)datimi articolul de lege.Va rog.

 10. aurel axine spune:

  Raspund lui Danut:
  Sunt si eu sef SVSU, retribuit aiurea ca marea majoritate. Drept urmare am infiintat un sindicat al personalului angajat din SVSU/SPSU la care va invitam sa aderati.
  Ma puteti contacta pe adresa: aaxine@yahoo.com