Călătorie în jurul lumii împărtăşită olteniţenilor

Miercuri, 29 aprilie, în sala de lectură a bibliotecii Liceului „Neagoe Basarab” din Olteniţa doi tineri au oferit câtorva elevi şi profesori o frumoasă lecţie de geografie şi de cultură generală. Nicoleta Codrea este o tânără din Olteniţa, care trăieşte de 10 ani în Belgia. Împreună cu prietenul ei Rodolfo, au străbătut lumea pe un itinerariu care a cuprins 10 ţări din 3 continente. Nicoleta a fost ghidul acestei călătorii în jurul lumii, prezentată cu ajutorul imaginilor cu un videoproiector. Nicoleta şi Rodolfo au vizitat China, Taiwan, Australia şi Noua Zeelandă, apoi s-au îndreptat spre America Latină, unde au străbătut locuri din Chile, Argentina, Brazilia, Uruguay, Peru şi Bolivia. Nicoleta a redat tradiţia reprezentativă fiecărei ţări, obiceiurile şi mâncărurile sau istoria. Pentru Nicoleta Codrea călătoria a fost o experienţă unică. Motivele, scopul şi impresia finală după călătoria de 6 luni reies din interviu.
„Prima idee a unei călătorii în jurul lumii a venit la începutul anului 2008. Am văzut pe net că sunt călătorii în jurul lumii cu 2000 de euro, aşa că se poate călători în jurul lumii cu un buget restrâns. Există agenţii turistice în Europa care se ocupă de călătorii în jurul lumii. Am dorit să descoperim alte culturi. Dacă ai curajul să renunţi la un anumit grad de confort şi să dai piept cu noul în toate formele sale, este un lucru mare dar şi fascinant în acelaşi timp” spune Nicoleta Codrea.
Nicoleta a rămas impresionată de ceea ce înseamnă China cu obiceiuri, oameni şi tradiţii, de templele taoiste. Aici au reuşit să viziteze 2 dintre cei 5 munţi sacri chinezeşti.
Nicoleta: „Arhitectura este extraordinară, sunt foarte puţini turişti străini. Ne-a fost dificil în gări, pentru că totul este scris cu litere chinezeşti, dar ne-au salvat cifrele care indicau orele de plecare a trenurilor. La Beijing este cel mai rapid tren din lume, care merge cu 450 km/oră pe levitaţie gravitaţională, numit Beijing 2008. China este o combinaţie între modernism şi tradiţie. Aici se găseşte cea mai mare rezervaţie de Panda din lume. Munţii lor arată ca cei din desenele animate. Sunt munţi de pelerinaj, pe care îi poţi străbate cu ajutorul scărilor create special pentru a uşura urcuşul, deşi este destul de abrupt. Dar pentru asta există nişte lanţuri de care să te poţi sprijini. Chinezii au peste 70.000 de dialecte, astfel că nici ei nu cunosc toţi ideogramele lor. Sunt foarte mulţi ţărani care nu ştiu să citească, iar comunicarea s-a făcut foarte greu pentru că nu cunosc limbile străine. Limba engleză este folosită doar cu verbele simple. Mai multă engleză şi franceză ştiu cei din Vietnam.”
O frumoasă imagine, atât ca aspect general privind gradul de civilizaţie, cât şi ca relief şi faună, este cea lăsată de Australia.
Nicoleta: „Tratamentul pentru turiştii străini în spitalele lor este gratuit. Atât de bine îşi conservă civilizaţia şi ţara, încât la sosirea în aeroport se face un control riguros, inclusiv la încălţăminte. Nu ai voie să pătrunzi pe pământul australian cu urme din alte zone ale lumii. Deşertul este fascinant acolo, iar Marea Barieră de Corali aflată în apropierea Coastei Queensland, este una dintre minunile lumii.”
Nicoleta: „Noua Zeelandă este ţara activităţilor sportive, aici este o naţiune tânără, dinamică. Există săli unde se fac escalade pe gheaţă.”
Rodolfo: „Este foarte greu să spunem unde ne-a plăcut cel mai mult. Totul este interesant. Fiecare dintre aceste locuri are frumuseţea lui.”

Pentru cei doi atracţia călătoriei a reprezentat-o Cascadele Iguazu, ce se află la confluenţa Braziliei cu Argentina şi Paraguay. (Vezi interviul)

Directorul educativ al Liceului Basarab, prof. de istorie Constantin Hociotă se consideră privilegiat că a putut fi spectatorul unei astfel de prezentări. „Am ales biblioteca pentru ambianţă, pentru ca elevii să recepteze totul ca un act de cultură. Am invitat elevi din clasele IX-XI. Nicoleta a dorit să împărtăşească din experienţa sa trăită în această călătorie deosebită, unor concitadini şi a ales liceul nostru. Pentru asta trebuie să-i mulţumim, pentru că este primul şi singurul loc unde s-a desfăşurat această interesantă acţiune” declară prof. Hociotă. Directorul educativ ne-a mai spus că fata are şi elemente etnografice din locurile vizitate dar a fost destul de greu să le transporte până aici. „Ceea ce a făcut ea aici relevă un gest de o mare eleganţă, totul ţine de ideea toleranţei. Ea a împărtăşit după cum aţi văzut lucruri minunate de cultură generală. Voi ţine legătura cu ea şi dacă va mai putea sunt sigur că va mai veni la liceu”, mai spune prof. Constantin Hociotă.

Guvernul belgian oferă tinerilor posibilitatea unor experienţe. Astfel tinerii pot renunţa la job-urile lor timp de un an, pentru a călători unde doresc cu sprijinul Guvernului Belgiei. După această pauză ei revin la serviciu.

* mai multe fotografii gasiti pe http://www.freewebs.com/globalroad/

Comentarii

 1. KAMI spune:

  FASCINANT! FELICITARI!SUCCES IN URMATOARELE CALATORII!SUNTETI EXRAORDINARI!BRAVO!

 2. tania spune:

  prima poza este in machupichu nui asa in peru

 3. dumi spune:

  ceva frumos;)

 4. Mia spune:

  Frumos,dar de ce imi faceti in ciuda? 😛 🙂

 5. meduza spune:

  cred k e ceva extraordinar sa ai ocazia sa faci asa ceva!!!dak voi putea vreodata as face si eu acelasi lucru!!FRUMOS!!!:)

 6. andrey madin spune:

  super tare!…e minunat sa vezi alte tarii,alte traditii ,alti oamenii…BRAVO VOUA,ALTI NU PARASESC OLTENITA NICIODATA IAR VOI A-TI CALATORIT PE ALTE CONTINENTE!

 7. Rodica spune:

  Daca prezentarea a fost minunata -Te invita la drum – va inchipuiti cum a fost calatoria !?
  Felicitari!

 8. sabina spune:

  superrrr:X:X:X:X si eo vreau sa ma duc:(( mor dupa cangurii aia:X:X bravo voua…:*:*:*:* mult noroc in continuare…deci cn merge cu mine?:>:>

 9. Sorin Anghel spune:

  Cine ma ajuta sa montez un webcam Mobotix M22 in Oltenita? Imaginile vor fi transmise pe http://www.jurnalul.ro. Va astept cu propuneri pentru gasirea unui loc in care sa fie amplasat acest webcam. Personal, eu as vrea sa se vada B-dul Tineretului, ca acum e foarte frumos parcul de langa Judecatorie. Asa vor avea ocazia sa vada si strainii cum este la Oltenita, iar localnicii plecati peste hotare vor avea ocazisa sa-si revada plaiurile natale. sorin.anghel@jurnalul.ro

 10. Alexandra spune:

  Cat de frumos :X

 11. IonutZ.cpt spune:

  mda a fost si la noi la sc in acelasi orasi fascinat>

 12. Laura S. spune:

  Întotdeauna ţările regat au însemnat o lume pentru mine. Nu ştiu cât contează originea regală într-un stat sau faptul că oamenii se formează după un principiu nobil impus. Ştiu doar că toţi cei care sunt conduşi de regi, prinţi sau împăraţi excelează în tot ceea ce înseamnă frumuseţe umană, sensibilitate, umanitate sau umanism (acesta din urmă parcă e prea comunist ca termen), delicateţe. „Guvernul belgian sprijină tinerii” – un frumos motto de poveste-o poveste a unor tineri care doresc să simtă viaţa la maxim. Dacă acest lucru înseamnă ceva, acel ceva este o concluzie a mea: guvernul belgian doreşte luminarea minţimlor tinerilor, deschidere, relaxare, îmbogăţirea cunoştinţelor, explorarea altor lumi, „bombardarea” barierelor ce există între mulţi oameni, între multe naţiuni. Asta nu înseamnă îndumnezeire?

 13. me spune:

  am fost si eu la prezentare si mi s-a parut impresionant :X

 14. mada spune:

  au fost si la noi la scoala si ne-au aratat

 15. mada spune:

  au fost si la noi la scoala si a fost frumos !

 16. Igby spune:

  felicitarile mele ! 🙂

 17. adinateach spune:

  Foarte frumos! As fi dorit sa vina si la liceul nostru.

 18. DYDY spune:

  PFFF…. UNII NU AU CE FACE CU BANII…..

 19. coco spune:

  Foarte frumos , bravo lor.Iar daca mai sunt si altii sa ne trimita si noua imagini sau filmulete pentru noi cei ramasi pe aici.Si eu daca as avea bani as face la fel.Ce poate fi mai frumos sa schimbi mobila ,sa faci diferite schimbari in casa sau sa faci o calatorie in jurul lumii?

 20. 90210aca spune:

  bravo!!!ma bucur ca mai exista oamenii care din experient lor ofera momente frumoase si oamenilor care poate nu au posibilitatea sa ajunga acolo…chiar si numai din poze…frumos!!!

 21. claudyu spune:

  super mi-as dori si eu sa fac acest lucru dar….bani!!!

 22. […] fosta colega de liceu bate lumea pe motor, trecand pana acum prin Himalaya si Patagonia, iar o alta colega de clasa se plimba prin 10 tari si 3 continente in doar 6 luni. Si tot […]