Cererile pentru indemnizaţii de maternitate mărite, nerezolvate încă la Olteniţa

Mamele care au depus dosarele pentru a beneficia de indemnizaţia de maternitate mărită, acordată pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani, încă nu au primit un răspuns din partea Călăraşiului. Mamele cu salarii mari, care au realizat venituri impozabile în anul dinaintea naşterii copilului, vor primi lunar mai mulţi bani de la stat. În funcţie de venituri, mămicile sau tăticii care stau acasă pentru a creşte copii până la împlinirea vârstei de doi ani, pot încasa lunar până la 4000 de lei. De avantajele create de noua lege au dorit să beneficieze şi cei aflaţi în plată la sfârşitul anului trecut.
Solicitanţii au fost informaţi că părinţii trebuie să completeze o cerere pentru a beneficia de indemnizaţie mai mare, să depună o copie după buletin, după certificatul de naştere al copilului şi să aducă de la serviciu o adeverinţă cu veniturile nete pe ultimele 12 luni. Nu este nevoie de formulare tipizate la dosar. Dacă veniturile din ultimele 12 luni anterioare naşterii provin de la mai mulţi angajatori, este nevoie de o adeverinţă vizată de Agenţiile fiscale pentru a arăta că veniturile au fost impozitate. Persoanele care se află deja în plată pot depune cereri până la data de 30 iunie 2009, diferenţa de bani fiind acordată acestora prin recalculare.
Ţup Vasilica, referent în cadrul Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Olteniţa a declarat că 28 de persoane au solicitat recalcularea sumelor primite, în baza adeverinţelor de venit. În momentul de faţă, în Olteniţa există un număr de 68 de dosare depuse pentru calcularea indemnizaţiei de la începutul anului 2009, din care 57 sunt femei, iar 11 sunt bărbaţi. Cele 28 de dosare sunt cele care se încadrează în noua lege la recalculări şi sunt depuse de anul trecut. „Solici¬tanţii au primit tot 600 de lei lunar, cât primeau pînă la 1 ianuarie 2009. Ei urmează să primească acum cu noua lege 85 la sută din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului, inclusiv sumele restante, reprezentând diferenţa de calcul” afirmă Vasilica Ţup. Totodata, mai trebuie specificat faptul că, pentru a fi eligibili solicitantii trebuie sa aiba un venit minim lunar de 706 lei. Dupa cum s-a stabilit prin Ordonanta de Urgenta 226/2008, nici un părinte – mamă sau tată – care este angajat, nu va primi mai puţin de 600 de lei, dar nici mai mult de 4.000 de lei. La stabilirea indemnizaţiei vor fi luate în calcul toate veniturile realizate de persoana îndreptăţită, respectiv acele sume supuse impozitului pe venit şi cuprinse în Codul fiscal. „Rezolvarea unui dosar durează aproximativ 2 luni şi depinde de Călăraşi. Acolo se încheie. Răspunsul va veni cu decizia şi cuantumul care intră în indemnizaţie, în funcţie de venitul fiecăruia” mai declară referentul serviciului.
Măsura a fost luată pentru încurajarea femeilor de carieră să aibă copii şi să rămână cu ei acasă timp de doi ani, după cum a declarat presei centrale fostul ministru al muncii, Mariana Câmpeanu. Actele necesare recalcularii indemnizatiei pot fi depuse pana la data de 30 iunie 2009. Mai trebuie precizat ca solicitarea pentru a beneficia de indemnizatie de crestere a copilului se poate face de catre oricare dintre părinţi, în termen de 60 de zile de la naşterea copilului. În cazul în care solicitarea a fost depusă de către mamă, aceasta primeşte indemnizaţia din a 43-a zi de la naşterea copilului, iar în cazul tatălui – de la data naşterii copilului, dacă se încadrează în termenul legal de 60 de zile pentru depunerea solicitării.

Comentarii

 1. Nik spune:

  Eh, o sa li se dea… . Sa-i vaitam pe cei care aveau de luat 6-10 milioane, nu pe cei cu 40 🙂

 2. Sorin Anghel spune:

  E foarte frumos in oras cand vezi femei plimbandu-si pruncii prin oras.

 3. Mihai Ceauşu spune:

  Pana se misca la noi …
  De ce nu ii vaitam si pe cei cu 4000 lei? Au avut salarii mari, au platit cotizatii mari, nu e normal sa primeasca tot o suma mare?

 4. Nik spune:

  at Mihai Ceausu.
  Ba da, dar tu ce crezi, ca daca au avut 40 mil, si le intarzie plata indemnizatiei asteia 1-2 luni, n-au din ce trai pana cand o sa le vina banii? Tu mai repede vaiti unul care avea zeci de milioane salariu, sau unul care abia se descurca…? pentru ca salariul sau mai apoi indemnizatia aia de 6 mil nu e vreun lux. De ex, daca o femeie cu salariu de 70 mil, dupa ce naste, nu primeste aia 40 mil in urmatoarele 2-3 luni de la nastere, e in aceeasi situatie ca o alta, care avea salariu 5-7 milioane si urma sa primeasca 6 mil indemnizatia?

 5. Mihai Ceauşu spune:

  @Nik, nu plang pe nimeni, deoarece mi se pare normal ca sa-ti faci singur un plan cand te hotarasti sa ai un copil, nu sa astepti bani de la stat.
  Daca ar fi sa-i vait, i-as vaita in aceiasi masura pe toti, indiferent de salariul avut si de indemnizatiile pe care trebuie sa le primeasca.
  Una cu salariu mare are un alt stil de viata, cheltuieli mai mari, deci ea si familia ei vor consuma mai mult. Omul isi schimba stilul de viata greu. Sa nu uitam ca traim intr-o tara unde e la moda sa ai rate la orice 😉
  Mie mi se pare total aberant cazurile mamelor care sunt in situatia de a nu mai primi acea indemnizatie. Am o ruda care dupa primul copil urmeaza sa-l nasca pe al doilea putin dupa 2 ani de la nasterea primului si nu va mai primi acea indemnizatie. Nu e aiurea? Ca doar nu o sa nasca toata viata si sigur va mai lucra minim 30 de ani. Eu pe acestia i-as vaita mai mult.

 6. Nik spune:

  at Mihai Ceausu
  „alt stil de viata”? Pai bravo domne, adice ce zici… un de fel „sunt invatati la caviar si sampanie”. E treaba lor. Daca sunt invatati asa, atunci sa nu isi ia concediul ala pentru copil, si sa lucreze in continuare. Ca i se da voie. Acum stam dupa mofturi? Stilul de viata, peste un anumit prag e moft. Nu spun sa traiasca in grajd, dar daca vrea palat si etc e treaba lor. La moda sa ai rate? Pai nu sunt impuse de cineva ratele alea, sunt asumate de fiecare. Treaba lor daca le pot plati sau nu.

 7. Nik spune:

  La articolul cu ALOFM (aia cu somajul) erai de acord ca oamenii sa lucreze pe 3-4 mil, ca sa nu se mai vaite ca n-au unde lucra. Pai, aia sa lucreze pe 4 mil, dar sa-i vaitam pe cei care trebuie sa primeasca „doar” 40 mil pe luna? N-a zis nimeni sa nu-si primeasca si aceia banii, doar ca pana ii primesc, nu cred ca trebuie chiar atat de mult vaitati, ca daca primesc 40 mil, inseamna ca aveau salarii de peste 55. Si la salariu de minim 55, si in perspectiva unui copil, cum au dat banii pe rate, nu crezi ca trebuiau sa opreasca si ceva bani asa… pentru ei? Ca doar nu traiesc de 2 zile in Romania. Stiau ca se intampla mereu sa existe intarzieri cu indemnizatiile respective.

 8. miri spune:

  sa-i vaitati pe cei care nu au deloc venituri si fac copii nu pe cele cu salariile mari.aveti impresia ca eu daca iau 600 de lei ,copilul meu nu creste?poate creste chiar mai bine si mai sanatos decat unul dupa urma caruia se iau atatia bani.rusine celoc care au hotarat legea asta, asa se descurajeaza mamicile sa nu mai faca copii.

 9. Nik spune:

  Cu bani multi sau mai putini… Sa fie sanatosi toti copiii si toate mamicile! 🙂 Asa e, miri

 10. Mihai Ceauşu spune:

  Sa repet: mi se pare de bun simt ca fiecare sa primeasca dupa cat a contribuit. Si nu vait pe nimeni, un copil e un pas important, nu cred ca un om intreg la cap sta in acei bani pentru 2 ani de zile.
  Cum sa-i vait pe cei care nu au venituri? Adica eu sa muncesc, sa mi se ia impozite si taxe, iar acestea sa fie redistribuite si catre cei care nu muncesc?
  A innebunit lumea dupa legea asta. Pana acum cand nu se dadea nimic, totul era ok. Cum au inceput sa dea bani, au inceput si certurile: eu de ce nu, aia de ce atat de mult, aia cu gemeni de ce doar pentru unul si alte minunatii.
  Multa sanatate si fertilitate 😉

 11. Nik spune:

  Pai si ti se pare normal ca aia cu gemeni sa primeasca doar pentru un copil? „Adica eu sa muncesc, sa mi se ia impozite si taxe, iar acestea sa fie redistribuite si catre cei care nu muncesc?” – pai si ce ai vrea, ca o mamica sa se duca la lucru dupa ce naste? Si copilul cu cine ramane? Dar zic altceva… ti se pare normal ca toti aia pensionati pe caz de boala dand spaga, si ei sa nu aiba nimic, sa primeasca banii degeaba? Si sa mai si lucreze in alta parte.

 12. Mihai Ceauşu spune:

  @Nik, vorbeam despre cele care nu au lucrat si vor acea indemnizatie. Mai spuneam ca inainte de aceasta lege toata lumea stia un lucru: vroiai copil, te gandeai, strangeai si dupa te apucai de facut copii. S-a gandit statul (mai mult ca o pomana electorala) si au aparut astfel de probleme. Ar mai fi o chestie: de ce o mama care doreste sa faca un copil trebuie sa contribuie la fel si sa primeasca mai putin decat una care va naste 3 copii?
  Nu mi se pare normal sa fim o tara de iesiti la pensie pe caz de boala. Statul le-a permis sa iasa mai repede la pensie, tot statul le-a permis sa dea spaga la doctori. Sa nu uitam ca in anumite industrii statul pe langa faptul ca a scazut varsta de pensionare, a si oferit plati compensatorii.
  Pe mine ma enerveaza pensiile celor ce au activat prin mai, mapn, magistrati, securisti si alte specimene. Mi se pare jenant ca persoane cu studii superioare si contributii de peste 40-45 de ani sa primeasca ~1500 ron lunar (si aia impozitati), iar frumusetile mai sus enumerate sa ajunga la pensii de 30.000 lei lunar la o varsta cu cel putin 10 ani mai mica.

 13. ratusca spune:

  Hai sa va explic ceva.
  Am platit la stat pe an impozite de 26456 lei „noi”. Si asta s-a intamplat aproximativ 4 ani.Asta inseamna aproape 1 mild de lei vechi.Daca mi-ar da cei 4000 ron pe luna ar insemna practic sa-mi dea inapoi in 2 ani ceea ce am cotizat in 4. Credeti ca ei sunt fraieri sa iasa in pierdere. Dar eu in acesti 4 ani mi-am cumparat o casa la care am de plata o rata de 2746 lei/luna. Era normal sa-mi cumpar o casa pentru ca pana la urma la pentru asta muncim,sa lasam ceva in urma noastra – nu o vom lua cu noi niciodata.
  As ramane cu 1254 lei, care sincer pana la urma nu este vreo suma din care iti poti permite „caviar si sampanie”.
  Nu cred ca pot fi judecati de cineva cei care au invatat o groaza de ani si care au un salariu mare pentru ca Merita. Nu Noi suntem cei care luam de la gura altora mancarea ci noi suntem cei care i-au facut pe politicieni sa-si faca buzunarul gros din impozitele platite de noi.

 14. 90210aca spune:

  mai exista ceva care sa nu ne mire???

 15. 90210aca spune:

  nea sorine cam abiguu commentul ala:)))