Curat murdar, neicusorule!

Dragul nostru Caragiale, stimabilul, onorabilul, inconfundabilul nostru nuvelist, pamfletar şi dramaturg spunea într-una din operele sale nemuritoare „Voieşti să cunoşti lucrurile? Priveşte-le de aproape. Vrei să-ţi placă? Priveşte-le de departe”. Cum ne sună în urechi şi simţuri aceste vorbe? Am început cu dragul de el pentru că spiritul lui ne bântuie de mulţi ani de zile, de când s-a hotărât el să plece tiptil, tiptil din mijlocul nostru, al românaşilor.
Şi am început cu el pentru că de fapt cu marele nostru Caragiale se începe orice şi se continuă totul, tot ce mişcă-n ţara asta, de la politichie la plastografie. Cu gândul la el, la moravuri şi „prinţipuri”, la „soţietatea” noastră demnă de râsu’-plânsu’, am pornit prin oraşul de pe Dunăre, de pe Dunărea cea albastră. Nu urmează Strauss pentru că nu se mai poartă fracuri şi rochii stufoase şi vaporoase. Se poartă altceva, se zice trendy la tot ceea ce este nou. Şi ce este nou într-o Românie brăzdată de vârtejuri mintale sau brainstorminguri mai pe englezeşte, care te ameţesc şi te ameţesc pe tine, omul care îţi doreşti linişte, încât nu mai ai putere decât să cazi şi să închizi ochii la ce vezi.
Dar, plimbându-mă din centru înspre fântâna proaspăt pusă în funcţiune din centrul municipiului Olteniţa, îl zăresc pe Trahanache zâmbindu-mi „Auzi?” îmi zice…”Ia vezi tu, că unde nu e moral, acolo e corupţie şi o soţietate fără prinţipuri va să zică că nu le are.”
Mă uit spre ‘mnealui şi zic: „Păi bine, bine, nea Trahanache, da’ ce-are a face societatea, pardon „soţietatea” dumitale cu a noastră?
„Păi areeee, areeee, că e spre binele nostru să existe prinţipuri şi morală.”
„Nene Trahanache, mai bine ne-am duce puţin spre poziţia cu ‘D-ale carnavalului’ că parcă e mai bine să porţi mască şi să te confunde lumea cu altcineva.”
Trahanache dispare, dispare şi comedia şi apare partea tragico-comică, în care personaje din viaţa noastră cotidiană preferă să mănânce seminţele pe strasse (cum zic nemţii), direct în centrul oraşului şi mai ales la adierea vântului care vine uşor uşor să mângâie chipurile împietrite de neputinţă, incapacitate sau slăbiciune ale celor care servesc masa de seară din pungile de plastic pe care scrie „seminţe de floarea soarelui prăjite şi sărate”.
„Hm, mă mir că aruncă la coş pungile golite de seminţe” zic în gândul meu trecând printre micii rozători…
Eeeeh, ce rea sunt, nu-i aşa, dragi cititori? Cârcotaşi mai sunt cei de la Olteniţeanul, puşi pe treaba altora de a-i deranja de la ticăitul seminţelor şi scuipatul pe jos al cojilor.
Hopa, ia uite şi la Farfuridi, cum dintr-„O scrisoare pierdută” coboară ca un partizan al moderaţiunii. Mai ştiţi? Punctul său de vedere privind revizuirea Constiţutiei era cam aşa: „Ori să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască primesc, dar atunci să se schimbe pe-aici, pe colo, şi anume în punctele … esenţiale”. Phuaaaaaaaa…
„Adică cum? Să nu se schimbe chiar nimic în „soţietatea” noastră golită de prinţipuri?” întreb eu convinsă că Farfuridi a fost la fel de atent ca şi noi, la mâncatul seminţelor în parcul de lângă tribunal.
„Daca Europa… să fie cu ochii aţintiţi asupra noastră, dacă mă pot pronunţa astfel, care lovesc soţietatea, adică fiindcă din cauza zguduiriilor… şi …. idei subversive…(asuda Farfuridi şi se rătăceşte din ce în ce mai mult printre cei care scuipă cojile pe jos cu aşa o îndârjire) şi mă-nţelegi, măi în sfârşit, pentru care în orice ocaziuni solemne a dat probe de tact…vreau să zic într-o priviinţă, poporul, naţiunea, România…ţara în sfârşit… cu bun simţ, pentru ca să vie şi să recunoască, de la care putem zice depanda…precum, daţi-mi voie …pentru ca să dam exemplul chiar surorilor noastre de ginte latine însă!” se opreşte din discurs Farfuridi, care alunecă uşor pe mormanul de coji de seminţe de la baza băncilor, pe care mulţi dintre cei care vin în parc, se aşează cu picioarele.
Adică acolo unde trebuie să le stea fundul, acolo le stau picioarele. Vai de fundurile noastre! Că poate de-aia îşi ridică şi picioarele pe bănci, să îşi conserve minţile coborâte de la cap la picioare.
Da. O „soţietate” aşa cum onorabilul şi stimabilul nostru Caragiale o vedea, simţea, şi de care se comicărea. „Curat murdar” de la bancă până la asflatul din jur şi apa din fântâna proaspăt construită şi pusă-n funcţiune.
Mai vine Caragiale să ne viziteze? Numai aşa îi oferim subiecte de tragi-comedii în locul cel mai frumos poate din Olteniţa, unde florile sunt ca un vis de vară, luminile felinarelor ca strălucirea soarelui de primăvară, iar fântâna ca scurgerea timpului dintre primăvară şi vară. Un timp ce s-ar vrea trăit frumos, civilizat şi liniştit de cei care chiar doresc să stea pe o băncuţă în acest minunat parc, să privească la apă şi să mediteze, să se relaxeze, să admire.
Ne gândeam să propunem autorităţilor locale ca atmosfera ce se vrea neprihănită de mâncătorii de seminţe, acest colţ de oraş să fie armonizat cu acordurile muzicii, să vină de undeva din jur sunetul muzicii, aşa cum există locuri în marile oraşe civilizate: fântâni, muzică, oameni conştienţi de munca depusă şi plăcerea de a trăi onorabil, oameni care înţeleg rostul acestor locuri şi care ştiu să trăiască frumos…Dar, vorba tot a lui Caragiale, „Norocul e prea puţin şi lumea prea multă.”
Cum să faţem neicusorule, cum să faţem puicusorule? …hodoronc-hodoronc, zdronca-zdronca… ne-am zdrunţinat de atâta mizerie!… Si seminţele…ne ţiuie urechile… aşa suntem de ameţiţi şi de obosiţi… nu vă faţeţi o idee, dragii noştri…linca linca linca…

Laura Suzeanu

Comentarii

 1. Alexandra spune:

  Mda, asa e… Pana si parcul asta a fost invadat de coji de seminte, de copiii mici care fac baie in cele doua fantani arteziene si desigur de gunoaiele de pe jos. Vai ce departe sunt cosurile de gunoi!

 2. taraf tv spune:

  haide-ti acum ca mai toata lumea a mancat macar o samanta in parc sa nu mai pozam in bunul samaritean sa dea cu piatra ala fara pacate. Iar baietii de la comunitara sa isi faca singuri reclama nu prin reportaje dastea regizate se vede de la o posta scopul reportajului reclama la Politia Comunitara

 3. taraf tv spune:

  mai bine ati spune cat a costat parcul si fantana dar real nu incarcat lumea moare de foame si voua va arde de amenzi

 4. andrey madin spune:

  PACAT PT ORASUL ASTA CA S-A SCKIMBAT IN ULTIMII ANII DAR OAMENII AU RAMAS LA FEL…

 5. Alexandra spune:

  @ taraf tv
  Numele tau si modul cum scrii spune multe despre tine. Daca tu rozi seminte in parcuri, nu inseamna ca si noi facem la fel. Deci nu baga pe toti in aceeasi oala cu tine. O vezi tu pe doamna Laura Suzeanu mancand seminte in parc si aruncand cojile pe jos? Vezi tu vreun om cu bun-simt care sa arunce cojile de la seminte pe unde apuca? Nu te obosi sa raspunzi. Sunt intrebari retorice.

 6. marian spune:

  ultima fitza acm la bancute este sa faci coji de seminte in cornet….:)

 7. KAMI spune:

  Curat-murdar sau murdar-curat…ca avem si asa ceva in Oltenita!Amenajarea unei bodegi in gara in cladirea WC-ului public ce a functionat de cand a venit trenul la noi(peste 40 ani?)Gresesc?

 8. larisa spune:

  Se pare ca romanul tot cu ciomagul trebuie educat pentru ca bunul simt si educatia le lipsesc unora cu desavarsire.

  Eu i-as pune sa mature !!!
  Politia Comunitara ce face??? Nu m-as mira daca i-as vede si pe ei mancand seminte la bancute.

 9. larisa spune:

  De ce nu i-ati filmat sau fotografiat pe cei care fac gunoi si sa-i postati pe Olteniteanul ca sa-i vada tot orasul????

 10. taraf tv spune:

  Draga domnisoara Alexandra nici pe mine nu mai vazut dar am recunoscut eu ca am mancat seminte in parc dar nu te gandi ca alta ocupatie nu am si stau numai acolo treaba e ca tu esti o pustoaica care nu a inteles mesajul reportajului care culmea apare o data cu avertismentele Politiei comunitare de nu mai manca seminte daca o observi pe mult stimata doamna Laura Suzeanu la un moment dat se balbaie nu mai stie ce politie mai avea putin si spunea ca pompierii dau amenda si chiar femeia de la florarie cred ca face parte din regie . Politia Comunitara sa isi castige respectul prin munca nu prin regii dastea de 2 lei ,apropo sa ma scuze d-na Suzeanu pentru care am o mare stima si o apreciez foarte mult dar inteleg ca pe vremurile astea tre sa canti in struna sistemului

 11. RedX spune:

  puii mei :)) auziti ultima moda vb lu’ marian… :))
  alexandra, u ce vrei acu daca mancam seminte sa le strangem in pungutza si sa le aruncam la cosu de gunoi? mi se pare mai comod sa le arunci pe jos… ca d-aia sunt platiti maturatorii 🙂 tre sa manance si ei o paine…

  glumeam ;)) dar totusi exista un sambure de adevar

 12. Razvan spune:

  Ba, e bine ca intelegeti numai pe dos. Cei de la Olteniteanul vor sa faca o treaba buna in oras, iar voi ca „baietii buni” aveti grija sa le puneti piedica.Ce pauze de judecata aveti.Eu am inteles esentialul, iar daca voi considerati ca se face reclama politiei comunitare cred ca aveti o problema de la cap. Unde naiba se face reclama nu vad. Stiu doar ca fiecare isi trage spuza pe turta lui. Poate aveti ceva de ascuns voi astia care vedeti pe dos. Tu taraf tv, care nu ai nume, ce ai inteles din reportaj? Nimic de fapt.Puneti-va mintile la treaba ca ati lancezit de la mancat seminte pe banci.Nu va convine adevarul. Ala supara pe toata lumea, fara exceptie.Politia comunitara trebuia sa dea amenzi. Te-a avertizat vreaunul dintre poliţiştii comunitari taraf tv ca ai facut vreuna? Asta pricep eu de aici. Nimeni nu tine palma nimanui, cu siguranta o spun, nici macar fata asta pe care din intamplare si pot spune fericire, am cunoscut-o si nu e greu sa citesti un om.Se balbaie ca asta face parte din spontaneitatea meseriei.Vrea sa spuna multe si se mai incurca. E omeneste. Eu am fost alaturi de niste jurnalisti la Bucuresti si am vazut cum e munca asta.Ia faceti voi ce fac ei sa vedem ce iese!

 13. roxana spune:

  In loc sa ajutam toti ca oamenii sa constientizeze cum spune si domnul avocat Zamfir ce trebuie facut sa fie o atmosfera de civilizatie, avem grija sa carcotim. Nu cred ca domnul avocat si cu cealalta persoana care se pare ca e din Bucuresti, au facut parte din regie. Giovanny nu face regii iar Laura nici atat. Asa ca, mai ganditi-va cand vorbiti si gasiti logica. Situatia e grava, daca oamenii sunt pusi sa faca rau, de la mancatul semintelor si arucnatul cojilor pe jos pe centru, in parcul mare si la fantana, pana la aruncat pisica aiurea peste un gard vopsit baltat.Hai ca ai dat-o-n bara taraf tv (pe postul asta se dau manele nu? atunci ce pretentie sa am de la tine?)si las-o moarta ca macane.Inseamna ca-ti place sa traiesti in mizerie, daca concluzia ta a fost ca se face publicitate politiei comunitare.E asa frumos aici si sunt atatea lucruri frumoase facute in ultima vreme, dar pe care ne place noua oltenitenilor sa le murdarim si cred ca asa e peste tot in tara ca asa ne-am invatat, doar ca aici inca nu exista disciplinizarea de care unii oameni au nevoie: cu batul trebuie invatati unii,ca sa nu mai deranjeze pe altii.Uite eu vreau sa stau in liniste, asa cum se propune in articol sa existe si muzica in aer, sa puna domnul Milescu pe cineva sa faca un sistem prin care sa cante o muzica de calitate,care sa ne relaxeze ca destul muncim toti si avem parte de necazuri, probleme, mai multe decat bucurii. Vreau sa ma asez pe una din banci si sa ascult muzica seara cu sotul meu si sa ne uitam la fantana sa privim florile, copacii, cladirea tribunalului care este foarte frumoasa, sa vad oameni care stau linistit si vorbesc civilizat fara sa se inece in coji de seminte.

 14. aditzu spune:

  nu se vor mai schimba oameni din oltenita nici odata

 15. Mihai Ceauşu spune:

  La o asemenea societate, un asemenea oras, nu invers!
  S-a mai vorbit si aici, iar Oltenita (si Romania) tot la fel e (sunt).

 16. Alexandra spune:

  @ taraf tv
  Nu ma intereseaza ca tu ai si alta treaba in afara de rontaitul semintelor in parc si aruncatul cojilor pe jos. Problema nu e mancatul semintelor in parc, ci faptul ca sunt aruncate cojile pe jos.
  Oi fi eu o pustoaica, cum zici tu, dar nu ma vei vedea aruncand cojile de la seminte pe jos.
  Cat despre doamna Laura Suzeanu, incearca sa faci si tu un reportaj, sa vedem cat te balbai tu.

 17. taraf tv spune:

  Nu vroiam sa mai dau o replica dar cand va vad asa de cinstiti pe toti care sigur ati fost la padure de paste sau 1mai si ati luat gunoiul in punga , in parc veniti cu vopsea de acasa si mai vopsiti bancile din cand in cand si mancati numai alune decojite ca sa nu faceti mizerie sunt un oltenitean pur sange asa ca in vacante aici stateam si culmea cunosc pe mai toata lumea si 95%din lume am vazut-o mancand seminte in parc iar restul de 5% i-am vazut facand alte prostii asa ca terminati la poze toti suntem buni „eu nu fac eu nu dreg”.
  „.Iar ptr cultura voastra generala eu am facut multe ptr comunitatea asta nu conteaza ce dar am facut si apropo ‘taraf-tv’l-am ales expres ca sa enervez sunt „viber”de fel.
  Daca maine da anunt ca se strang gunoaie in parc cati din voi ati veni voluntari? Da stai ca toata lumea o sa spuna”Ce am mancat eu seminte?”

 18. Alexandra spune:

  Aici nu e vorba de cinste, ci de bun-simt si educatie. Daca ai fost educat sau te-ai educat singur/a sa arunci cojile de seminte pe jos, nu o sa schimbe nimeni asta.

 19. RedX spune:

  ca sa nu mai vorbim…
  acum trebuie sa intelegem ca nu toti o sa puna cojile de la seminte in pungutze sau cornete…
  si sa nu vorbim de paduri… unde e dezastru mare, imi aduc aminte ca la actiunea ECO pornita de primarie, ne-am adunat peste 120 de elevi de la scoli si licee din oltenita ne-am impartit in 2 grupe: una s-a dus la stentor si alta la benzinarie… si am adunat gunoaiele de prin paduri…si cred ca toti au ramasi surprinsi,in mod neplacut, cand au vazut mormanele de saci menajeri plini cu gunoaie…Cu toate ca s-a pornit aceasta actiune acum cred ca este la fel… ca lumea nu tine cont de ce fac ceilalti sunt nepasatori, si inconstienti

 20. jackson spune:

  mie nu mi se pare ca se balbaie deloc

 21. larisa spune:

  Doar o dictatura militara ne mai poate ajuta sa fim un stat civilizat.Democratia e prost inteleasa de unii, cred ca pot sa faca ce vor, refuza sa respecte orice regula a societatii.
  Sa vedeti scandaluri, amenintari, telefoane, interventii cand or incepe cei de la Politia Comunitara sa dea amenzi; eu sunt baiatul lui cutare…cum indraznesti sa ma amendezi pe mine?!!!

 22. Nik spune:

  salut!
  Politia Comunitara doarme? Avem 2 parculete (sau cate or fi, nu multe oricum, si depinde pe care le luam in seama), sa patruleze in alea. Si desigur ca tot populatia strica. Toata lumea ii acuza, dar daca pustii astia as iesi in parcul repectiv, si colegii lor ar mananca seminte, cati vor zice „arunca si tu la cos/pune cojile in ceva, nu le arunca pe jos” si cati vor permite… asa… ca sunt colegii lor, si sa nu fie considerati „old style” („auzi si la asta! ce ma, te-a gasit curatenia?”). Daca vor dezaproba cei din jurul lor, oricat de nesimtiti vor fi mancatorii de seminte, se vor mai indrepta si ei cat de cat.

  Pa pa!

 23. coco spune:

  de ce nu se aude nimic de Politia Comunitara?Nu va suparati , dar eu nu am auzit nimic important despre ei.Cu ce anume se ocupa ei? Cu ani in urma cand erau Gardieni publici si era primar d-nul Sima stiu ca ii puneau sa pastreze curatenia pe strazi ,iarna sa curete zapada pe trotuar din fata casei ……si chiar sa numere becurile pe strazi care sunt arse si care nu sa le inlocuiasca.Cine a luat atunci amenzi stie mai bine ( chiar daca la inceput ziceau „si daca nu vreau sa fac curat ce o sa-mi faca?”)

 24. RedX spune:

  Pei din cate am vazut eu intr-un oras din moldova…Nu prea face nimic… Era o bataie acolo in oras… si erau si politistii comunitari :)) si nu au intervenit au sunat la politie si aia care se bateau s-au dus peste sectia de politie…iar Politistii au sunat la fratii lor Mascati 🙂 si s-au incuiat in sectie :))
  Sunt cam inutili si app : MAI TREC SI PE ROSU LA SEMAFOR ! ! ! !

 25. Nik spune:

  mie mi se pare ca articolul e prea greoi. Prea multe „brizbrizuri” puse doar asa…

 26. roxana spune:

  Esti tu prea slab sau slaba la minte mai Nik. Articolul e pentru cei cu muschi la cap.:))

 27. MARIANO spune:

  Da, in privinta curateniei, multor persoane le lipseste educatia si bunul simt, intr-un cuvant sunt niste „NESIMTITI”, facand atata mizerie prin oras, mai ales prin locurile publice ! Nu au cei 7 ani de acasa si inca nu au citit cartea „CODUL BUNELOR MANIERE”! Asa se comporta si in casele lor,adica, isi arunca chilotii si sosetele sub pat, chiar la nasul lor ! Si nu doar tineretul este responsabil de mizeria si cojile de seminte care sunt aruncate pe jos,mai ales in locurile publice cu bancute, ci si persoane de varsta a doua,familisti care vin cu cei „mici” si fac aceleasi lucruri urate , de la coji de seminte pana la ambalaje de pufuleti sau cine stie de care, aruncandu-le pe jos, in timp ce isi supravegheaza odraslele cum se joaca ! Zona cu cele mai multe rozatoare o putem intalni, sambata si duminica seara langa PALATUL DE JUSTITIE! Pacat…tot noi avem de pierdut, de fapt si de drept, „PORCII” nu se simt bine daca nu traiesc in mizerie !

 28. dabia vezi filmarea:) doamne khiar sh parku’ astHA a fost invadat d copii mici sh alte cheSTI:))

 29. pavel_chinezu spune:

  cei care au mai vizitat si alte state din UE sa ne spuna si noua cati politisti a vazut prin parcuri ca dau amenzi pentru hartii aruncate pe jos sau alte gunoaie (k la ei nu se pune pb cu semintele) – nu cred k sunt numerosi.
  problema noastra a romanilor (aviz pt taraftv) e k ne apropiem mai mult (k mentalitate si bun simt) de orientul mijlociu decat de UE, motiv pt care aceste practici nu vor disparea dacat cand va sta unul cu bastonul langa tine si te va altoi si pt ca te-ai uitat urat, k noi nu stim decat de frica