Europarlamentarii se fac cunoscuţi şi pe internet

Românii din ţară ca şi cei din străinătate accesează zilnic internetul. Creşterea numărului acestora este din ce în ce mai mare, conform unor date statistice oferite de alte site-uri de trafic. Politicienii români au sesizat acest lucru, astfel că aceştia şi-au creat pagini, bloguri de internet pentru a-şi prezenta ideile în faţa electoratului. Blogurile construite sunt folosite pentru dezbateri şi îmbunătăţirea imaginii lor. Internetul este folosit şi de candidaţii pentru Parlamentul European, chiar dacă nu într-o măsură prea mare, pentru a se prezenta în faţa alegătorilor care au acces la acestă variantă de cunoaştere a unor aspecte sau valori ale societăţii contemporane.

PNL

Pe pagina principală de internet a Partidului Naţional Liberal (www.pnl.ro), găsim o trimitere spre candidaţii partidului, primii opt având parte de o descriere mai detaliată şi de eventuale trimiteri spre paginile de internet personale. Astfel, despre capul de listă al PNL-ului, Norica Nicolai, putem afla detalii despre cine este, ce a făcut şi ce îşi propune: noricanicolai.ro. Următorii candidaţi de pe lista partidului au siteuri personale ceva mai dezvoltate, astfel încât despre Adina Vălean putem afla care este activitatea ei de până acum în Parlamentul European, dar şi care-i sunt ideile politice sau apariţiile în mass-media: www.valean.eu. Renate Weber pare a fi candidatul liberal cu cea mai mare grijă faţă de mediul virtual, site-ul ei www.renateweber.eu oferind posibilitatea de a-i consulta biografia, activitatea din Parlamentul European, dar şi de a o contacta pe forumul ataşat. Aproximativ acelaşi tip de informaţie îl putem regăsi şi pe site-ul Ramonei Mănescu www.ramona-manescu.ro, aceasta având în plus un blog destul de actualizat, ce poate fi accesat direct de pe pagina principală a site-ului. Cristian Buşoi, locul 5 pe lista PNL pentru europarlamentare are un site asemănător ca idee cu cele ale colegelor sale www.cristibusoi.ro, vizitatorii putând consulta biografia şi activitatea sa atât din Parlamentul Europei, cât şi din cel al României.

PDL

Democrat-liberalii au creat un site special pentru alegerile europarlamentare: www.euro-pdl.ro. Site-ul îi are în prim plan pe primii cinci candidaţi de pe lista partidului. Aceştia beneficiază chiar de un blog comun, ce poate fi accesat direct de pe site, în care fiecare dintre ei are diferite intrări pe temele alese. Fiecare candidat de pe lista PDL apare cu poză şi curriculum vitae ataşat. În privinţa paginilor de internet individuale, numărul unu pe lista PDL, Theodor Stolojan, nu pare a avea blog, informaţii despre persoana lui putând fi consultate din pagina de internet a Parlamentului European. Informaţii grupate despre activitatea Monicăi Macovei nu se găsesc printr-o căutare a numelui. Situaţia se schimbă radical când ajungem la următorii doi candidaţi de pe lista PDL, Cristian Preda şi Traian Ungureanu. Profesorul Preda are un site complex: cristianpreda.ro cu diferite pagini în care îşi descrie activitatea didactică de până acum, referinţele altor persoane despre el. Centrul paginii este rezervat blogului personal, actualizat destul de des cu informaţii personale, de genul căldurii îndurate la o întâlnire electorală din Bacău. Traian Ungureanu pare a prefera exclusiv blogurile traianungureanu-tru.blogspot.com şi tru.blog.cotidianul.ro, acesta din urmă neactualiazat din ianuarie. Ungureanu doreşte să-şi expună mai mult opiniile decât biografia. Marin Jean Marinescu, locul 5 pe lista PDL, ne prezintă activitatea sa din Parlamentul European, biografia, dar şi locurile pe care le vizează în campania electorală: www.marian-jean-marinescu.oltenia.ro

PSD+PC

Toţi candidaţii Alianţei PSD+PC se găsesc în pagina de internet dedicată în mod special acestora: europene2009.psd. ro. În plus există informaţii despre oferta electorală, un buletin de alegeri şi o secţiune multimedia. Fiecare candidat de pe lista alianţei are rezervată o pagină diferită în care apare cu poză şi scurte informaţii biografice. Informaţii despre capul de listă al social-democraţilor şi conservatorilor, Adrian Severin se găsesc pe siteul Parlamentului European. Numărul doi de pe listă, Rovana Plumb, are un site interesant: www.rovanaplumb.ro. El este împărţit pe trei secţiuni: omul, europarlamentarul, socialistul, fiecare cu subdomeniile sale. În cazul lui Ioan Mircea Paşcu, informaţiile grupate se pot găsi tot pe siteul Parlamentului European. Adriana Silvia Ţicău, numărul 4 de pe listă are siteul www. adrianaticau.ro, unde se găsesc informaţii despre activitatea sa din Parlamentul European, dar şi date biografice sau repere din campania electorală. Unul dintre cele mai complexe siteuri ale unui candidat pentru Parlamentul European îi aparţine Dacianei Sârbu: www.dacianasarbu.ro. Aici este prezentată activitatea Dacianei Sârbu în Parlamentul European, sunt oferite informaţii despre deplasările în teritoriu, diferite informaţii ce au caracter general pentru tineri. La momentul accesării, este afişat un discurs în limba engleză despre specificul socialiştilor europeni, urmat de o relatare personală a candidatei.

PNŢCD

Ţărăniştii au creat un site propriu pentru această campanie electorală: www.europarlamentare-2009.ro. Siteul oferă o descriere detaliată a fiecărui candidat de pe listă. În ceea ce priveşte paginile personale de internet ale candidaţilor, preşedintele partidului, Marian Miluţ, care este capul de listă, descrie opiniile şi sentimentele personale pe blogul său www.marianmilut.ro. Aici sunt expuse relatări privind deplasările prin ţară, reacţii asupra diferitelor probleme ale partidului. Numărul doi de pe lista ţărăniştilor, Eugen Romulus Moiescu, are de asemenea un site personal în care ne prezintă intenţiile sale pentru momentul când va ajunge în Parlamentul European: www.eugenmoiescu.com. Alecu Florin Diaconu, Mircea Constantin Şcheau, Ana Comănescu, nu deţin pagini de internet personale, cel puţin până în prezent.

PRM

Siteul partidului www.prm.org. ro cuprinde toţi candidaţii, dar fără alte referinţe privind activitatea lor. Primii cinci candidaţi de pe lista PRM -Corneliu Vadim Tudor, George Becali, Claudiu Tănăsescu, Eugen Mihăescu- nu apar pe paginile lor personale de internet, chiar dacă primele două persoane sunt intens mediatizate. Blogul lui Gigi Becali georgebecali.ro nu funcţionează în acest moment.

Elena Băsescu

Fiica preşedintelui Traian Băsescu are un site în care îşi expune motivele pentru care a candidat. Siteul este www.ebasescu.ro şi este unul manifest, cu o încărcătură emoţională destul de evidentă. Titlul sau sloganul siteului este relevant în acest sens. Adevăratul jurnal al Elenei Băsescu şi fotografiile sau filmuleţele dau expresie unui jurnal clasic.

Pavel Abraham

Pavel Abraham poate fi cunoscut accesând siteul personal www.pavelabraham.eu. Aici există date despre cine este, ce a făcut şi de ce candidează pentru Parlamentul European. Sloganul siteului este „Avem ceva de spus în Europa, ACUM” , iar la accesare este interpretată o melodie din folclorul românesc, ce poate fi oprită printr-un singur click, de undeva din josul paginii.

Comentarii

 1. sabina spune:

  in primul rand…..HAI PNL….:*:*:* SI AL DOILEA RAND…BAFTA ;)) LA TOTI CEILALTI:*:*

 2. Devilica spune:

  Sa-i ia ***** pe toti.

 3. Mihai Ceauşu spune:

  Vroiam sa formulez un comentariu destept si la obiect, dar cand am vazut cum se incepe cu poza eba … mi-a trecut.

 4. brasil2222 spune:

  bine zis, devilica! mincinosii….

 5. Nik spune:

  Toti sunt niste **** si niste ******* si * x n.( * puse de mine, nu-i cenzurat de site). Ce sa alegi?

  Pe Norica Nicolai nici n-a votat-o lumea in toamna, si se presupunea ca macar astia de aici, pentru care candida , ar fi trebuit sa o voteze. N-au votat-o. Asta spune multe… . Si atunci cum sa aiba pretentii la voturi nationale, daca nici „apropiatii” nu au ales-o? O sa castige totusi, pentru ca e vot pe lista. Daca ar fi fost nominal votul, iar ramanea pe afara.
  Renate Weber? A fost implicata in ditamai scandalul, impreuna cu altcineva din familia ei, nu?

 6. Nik spune:

  Si in fine, chiar credeti ca se vor implica sa faca vreun lucru bun pentru tara? Nu fac ei nimic in Parlament la noi, ce sa mai vorbim despre PE (Parlamentul European). Chiar credeti ca vreunul din cei care sunt deja parlamentari a luat vreodata cuvantul in PE, si s-a implicat, si a facut vreun proiect care sa fie apoi aprobat, sau macar aprobat cu modificari? Nu le pasa lor de tara nici cat sunt in Romania, unde sunt sanse mai mari sa fie trasi la raspundere, si o sa le pese cand se vor vedea in PE? Cat de prosti ne considera „Stimabilii” candidati? Dupa ce se vor termina si alegerile pentru PE, si cele pentru presedinte, o sa-si mai aduca aminte cineva si de cetateni in urmatorii vreo 3 ani?

 7. Nik spune:

  Iar va fi pacalita lumea cu 1 kg zahar, 1 L ulei, o galeata, un faras, 2 mici, 1 kg orez, o pereche de sosete si alte d’astea? Trist e ca metodele astea chiar tin pentru unii… si ii voteaza… Sa le fie rusine! Pfff, ce zic si eu. Ei si rusinea…

 8. Mihai Mihaela spune:

  traiasca profu’abraham..un super prof..sigur,il voi vota

 9. decs spune:

  Milogii au iesit la cersit. Dupa alegeri o sa va rada in nas… Votatii si mai bagati-le ceva bani in buzunare.

 10. mariu ss spune:

  FORTA PRM!!!

 11. Mihai Ceauşu spune:

  Nu sunt foarte entuziasmat in legatura cu acest vot, dar ma voi duce.

  Sa va spun cu cine NU voi vota si de ce:
  1. PSD – dintre toate partidele ei au fost cel mai mult timp la conducerea tarii si n-au facut decat sa fure pentru ei.
  2. UDMR – acestia apara interesele ungariei, sa voteze la ei in tara.
  3. EBA – o gluma proasta.
  4. Partidele mici si independentii.

  Dintre urmatorii voi alege:
  1. PNL – simpatizez cu doctrina liberala.
  2. PDL – au si oameni buni, nu doar lingaii lu’ base. Cand il vad pe Stolo in capul listei ma gandesc daca nu se da lovit iar (vezi candidaturile la presedintie, prim-ministru).
  3. PRM – Romania e luata de fraiera la masa europeana, cred ca ar trebui niste patrioti inflacarati. Cel putin sa facem galagie. Dar si cu Jiji acolo …
  4. PNTCD – Imi place de Milut. Nu pot uita cum cdr-ul a fost macinat de taranistii flamanzi.

  Sfatul meu pentru cititorii acestui site este sa votati, alegeti pe cineva, chiar daca nu prea aveti pe cine, nu mai lasati pe altii sa decida !

 12. dana spune:

  le doresc multe „succesuri” :))