Expoziţie de pictură bulgară la muzeul de arheologie

Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa găzduieşte pentru cca două săptămâni o expoziţie de pictură a unui pictor bulgar din Silistra. Kosta Doncev a consacrat munca sa din penel zonei Dobrogea din partea bulgară dar şi din cea românească, dar mai ales din zona Dunării. Prezentarea verbală a portretului spiritual de pictor a fost făcută de Amelia Dincă, critic de artă din Slobozia şi muzeograf la Muzeul „Civilizaţiei Gumelniţa”. vezi video

Amelia Dincă:
„Kosta Doncev are rădăcini în Isaccea şi rude ce-l leagă de ţinuturile noastre. Pictorul are o nostalgie perpetuă faţă de prietenii din România.”
„Mulţi artişti ce vieţuiesc la fluviu au ca element fundamental tematica Dunării. A stilizat lumea figurativă până la abstract. Casele lui aduc foarte mult cu stilul cezanian, cubist, temele se ancorează în stilul avangardelor secolului XX şi constituie opera ce se află în plină desfăşurare. Arta este un mod de viaţă pentru domnia sa.”
„Lăcaşul de cult bizantin-ortodox este prezentat în lucrările sale în mod recurent.”
Picturile lui Kosta Doncev au poposit şi la Protoieria din Călăraşi. Omul de artă face parte din Uniunea Artiştilor Plastici -filiala Silistra.
La vernisaj au fost prezenţi câţiva elevi însoţiţi de profesori, oameni de cultură din Olteniţa şi Tutrakan.

Comentarii

  1. sabina spune:

    frumos:X