La Olteniţa a venit în sfârşit bugetul pe 2009

Bugetul pe 2009 trebuia votat la finele anului 2008. Din cauza întârzierilor cu care a apărut la Olteniţa bugetul votat de Consiliul Judeţean Călăraşi pentru urbea noastră, proiectul de hotărâre a fost întocmit pentru şedinţa lunii aprilie. Anul 2009 are un total de venituri de 45.715.000 lei, din care veniturile proprii ajung la 25.069 mii lei. Creşterile începutului de an 2009 în sumă de 3.854 mii lei (total venituri) şi de 466 mii lei (venituri proprii) se datorează în mare parte faptului că impozitele şi taxele locale s-au mărit în 2009 faţă de anul 2008 cu 10%, aplicabil asupra bunurilor impozabile. Prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Călăraşi au venit spre primăria olteniţeană 19.406 mii lei, sumă mult prea mică pentru nevoile municipiului Olteniţa şi care nemulţumeşte autorităţile publice locale olteniţene.

Întocmirea bugetului local de anul acesta a ridicat două probleme deosebite:
Prima dintre acestea a constituit-o asigurarea fondurilor necesare pentru finanţarea drepturilor asistenţilor personali, angajaţi în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială. Suma necesară pentru a asigura plata acestor drepturi în anul 2009 este de 2.085.000 lei, iar sumele alocate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Călăraşi sunt de numai 908.000 lei. Diferenţa de 1.177.000 lei este transferată în sarcina bugetului local. În anii precedenţi aceste sume erau asigurate integral de la bugetul de stat.
A doua problemă o constituie asigurarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale, în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Olteniţa. Prin sentinţa nr. 1548/2008 cadrele didactice din Olteniţa au câştigat drepturile la plata primei de vacanţă pentru perioada 2005-2008, care se ridică la suma de 2.697.437 lei. Direcţia Finanţelor Călăraşi a fost informată pentru alocare acestei sume, instituţia solicitând mai departe Ministerului Finanţelor Publice includerea acestei sume în bugetul pe anul 2009. La repartizarea sumelor defalcate din TVA, pentru această categorie de cheltuieli s-a constatat că Olteniţei i s-a alocat suma de 17.505.000 lei, insuficientă pentru achitarea drepturilor salariale aferente anului 2009 şi a celor restante. Necesarul lunar este de 1.300.000 lei, pentru 12 luni este necesară suma de 15.600.000 lei, al XIII-lea salariu este de 800.000 lei, totalul necesar anual este de 16.400.000 lei. Dacă se adaugă şi drepturile restante suma necesară se ridică la 19.100.000 lei. Bugetul alocat este împărţit pe servicii publice. Astfel suma de 45.715.000 lei va trebui să ajungă pentru cheltuielile interne ale primăriei, pentru cheltuielile necesare biroului de ordine publică, pentru învăţământ. De asemenea, bugetul se împarte şi instituţiilor de cultură, recreere, religioase din oraş, apoi asistenţei sociale, locuinţelor, serviciilor de dezvoltare publică, protecţiei mediului, acţiunilor economice, energiei termice sau transporturilor.

Costinel Milescu: „Singura şansă ca să obţinem finanţări esenţiale este să obţinem proiecte, pentru că finanţări de la bugetul statului vedeţi…nu cred că mai e nevoie să vă spun ce înseamnă bugetul de anul ăsta…”
Să vedem cum va fi acest buget împărţit tuturor serviciilor ce intră în competenţa primăriei olteniţene şi cum va pocni biciul.
Bugetul local a fost votat de consilierii olteniţeni împreună cu propunerea consilierului PDL Viorel Pironea.” vezi video

Comentarii

 1. Sorin Anghel spune:

  Motive ca sa nu facem nimic. De ce nu spune nimeni de ce s-a ajuns la acest buget?

 2. Mihai Ceauşu spune:

  Cate institutii de stat au lucrat si inca lucreaza fara buget pe 2009…
  Tara asta care are ca singura grija asistarea sociala, poate si plata salariilor. De unde sa iasa ceva bun?
  Au marit impozitele, au crescut veniturile la buget. Insa, marind impozitele si pe fondul actualei crize, multe dintre firmele locale vor falimenta 🙁
  Ce sa-ti spun…daca nu era Pironea, nu aveam buget. Sper ca domnii si doamnele consilier sa gaseasca solutii viabile, nu utopii.
  De ce nu se omoara guvernantii pe proiecte? Pentru ca acolo se fura foarte greu, acolo nu merge cu „sa vedem” sau „ne intelegem noi”.

 3. Ionel Protopopescu spune:

  Poate ca nu are legatura cu subiectul articolului,dar as vrea sa vad Consiliul Municipal al Oltenitei intr-o adevarata Sala de Consiliu,nu intr-o”debara”…Dupa cum se vede din filmulet,participantii la sedinta stau foarte inghesuiti(intr-un mod chiar neigienic,as indrazni sa spun…)nu au loc nici macar sa-si consulte foile cu ordinea de zi…Domnilor,e vorba de un Consiliu Municipal dintr-un oras”european”,suntem in 2009!…
  P.S.Nu neg faptul ca multi dintre cei prezenti acolo,nu ar avea ce cauta nici chiar in acea „debara”,dar asta e o alta discutie…