Lansare de carte la Olteniţa – autor Done Şerbănescu

Volumul de carte „Momente din istoria Olteniţei” a prof. Done Şerbănescu s-a lansat astăzi, 14 mai în prezenţa câtorva oameni de cultură români şi bulgari, profesori, alţi olteniţeni elevi Prezentarea cărţii lui Done Şerbănescu a fost făcută de avocat şi poet Liviu Capşa din Olteniţa. Cuvântul de introducere al lui Capşa a relevat faptul că în aceeaşi zi dedicată culturii, un valoros om de litere în persoana prof. Lucian Pavel trecea în nefiinţă. Pentru cinstirea memoriei omului de cultură, Liviu Capşa a propus păstrarea unui moment de reculegere. Despre carte, Capşa menţionează că a avut bucuria să scrie prefaţa unde se spune esenţialul şi se vorbeşte mai ales despre munca de o viaţă, de scormonitor al acestor locuri.

Unul dintre invitaţi, Paul Amu, declară auditoriului că autorul cărţii prezintă imagini ale oraşului, ce nu se găsesc în alte părţi.
Paul Amu: „Fiecare fotografie, fiecare imagine vă aduce în memorie ceea ce a fost odată Olteniţa”

Despre cartea sa, Done Şerbănescu spune că e o istorie a Olteniţei şi nu o monografie, pentru că în ea nu se tratează exhaustiv fiecare problemă. Autorul sspune că a dat o bibliografie selectivă la sfârşit pentru a fi accesibilă tuturor, mai ales copiilor. vezi interviul video

Următorul volum dedicat Olteniţei va trata carantina oraşului, sau alte aspecte din existenţa olteniţenilor de altădată. urmăreşte interviul

Volumul de carte despre Olteniţa cuprinde 238 de pagini şi a fost tipărit la MEDIAPRINT, cu Editura AGORA, Calaraşi, 2009. Cartea istorică a fost scoasă de la tipar în condiţii grafice deosebite, pe hârtie cretată, legată, cu coperţi cartonate. Concepţia cărţii este originală, într-un stil propriu autorului şi este structurată in trei părţi. Cuprinde 54 de articole, aranjate cronologic.

Comentarii

 1. KAMI spune:

  Felicitari!Stie cineva de unde se poate cumpara aceasta carte?

 2. sabina spune:

  de la librarie…de la lulea [[libraria aceea dupa centru]]

 3. VD spune:

  Am citit cu interes primele pagini si,m-a cuprins revolta. Am o prima parere.Pagina neagra a istoriei contemporane a municipiului Oltenita,este Ion Iliescu cel care dupa 1989,ne-a lasat in bratele lui Doru Ioan Taracila(care la acea vreme era puternic) si a Calarasenilor.In 1990,s-a pus problema reinfintarii jud.ILFOV,care sa cuprinda si Oltenita,s-a opus Petre Roman(actualul liberal convins)spunand ca bugetul, nu permite reinfintarea unui nou judet.Pana la urma jud.ILFOV s-a reinfintat pe vechea structura a Sectorului Agricol Ilfov,tot cu acordul tov.Ion Iliescu.Sunt Oltenitean din ianuarie 1963.Va rog sa-i trimite-ti si acestuia, un volum de carte „Momente din Istoria Oltenitei”.Suport eu c/v .

 4. Mihai Ceauşu spune:

  @VD, stiti cine e prefectul cl ? N-am scapat …

 5. VD spune:

  Doru Ioan Tracila .Da,in 1990 era in apropierea tov.Ion Iliescu la varful FSN-ului si nu pute sa ramana omul fara o functie in stat la nivel superior si cu influente puternice la nivelul judetului.

 6. Medina spune:

  Prin intermediul acestui comentariu sper ca Liviu Capsa sa imi raspunda la urmatoarea adresa de mail:
  memaria29@yahoo.com
  Multumesc anticipat
  Medina

 7. Radu Vlad spune:

  VD (de ce nu-ti spui adevaratul nume, ti-e rusine cu el?!), stai foarte prost la capitolul „garmatica”, dar si la logica. Nepotul meu, clasa a patra, scrie si vorbeste mai corect in romaneste (tu ai terminat scoala generala?).
  Chestie de logica: Citeste, citeste mult, sper ca asta stii sa faci si vei vedea cum au stat lucrurile in anii ’90. Dar fii, te rog, cat se poate de obiectiv, partinirea (probabil esti orbit si obsedat de o anumita culoare politica) nu te ajuta cu absolut nimic, cel putin in ceeace priveste viata curenta si evenimentele din orasul in care, inca, locuiesti. Si mai asculta si alte pareri, numai asa iti vei facea o idee cat de cat corecta despre anumite lucruri pe care, din pacate, nu prea le intelegi. Sau nu esti capabil a le filtra si a le sintetiza.

 8. VD spune:

  Radu Vlad,acestea sunt initialele numelui meu.Nu stiu daca te intereseaza adevaratul nume,cum nici pe mine nu ma intereseaza adevaratul tau nume.Aici este vorba de situatia adevarata a Oltenitei,decat „garmatica”asa cum o numesti tu.Nepotul,cred ca te va urechea pentru asemenea expresii.Cat despre personajele la care m-am referit,acuma sunt convins de apartenenta ta politica.Capitalismul de cumetrie.

 9. Radu Vlad spune:

  Nu, cu regret, aici este vorba despre cu totul altceva, iarasi judeci pripit: despre o manografie a urbei noastre, scrisa, de data aceasta, de onorabilul profesor Done Serbanescu. Spun „de data aceasta” pentru ca au mai fost si alte scrieri cu aceeasi tema, poate ca iti amintesti. Si, probabil ca ai auzit, se pregateste o alta, autorul fiind, de data aceasta, stimabilul nostru concetatean Paul Amu. Probabil ca-l vei injura si pe acesta pentru ca nu o sa preamareasca pe…Pe cine, domnule, ia spune?
  Ma ingrozeste, in schimb, afirmatia „pagina neagra a istoriei contemporane a municipiului Oltenita…”
  Bun! Alba, neagra, rosie, albastra, n-are importanta, dar ce facem, o ignoram, procedam precum cei ce au falsificat, cu cateva zeci de ani in urma, istoria? Sau spunem tot adevarul, asa cum a fost el, asa cum l-a perceput, de fapt, autorul, caci el este cel care s-a incumetat la o astfel de intreprindere?
  Aici e buba! Daca ne lasam condusi de patimi si orbiri politice, cu ce suntem mai buni decat ceilalti?
  Iliescu? Constantinescu? Basescu? Hm, cu ce au fost mai breji unul fata de altul, cu ce au ajutat amaraciunea noastra de localitate, saracita si jefuita de politicile „economice” ale gastilor de nemernici si de javre cu care au venit, fiacare, la putere?
  Asa ca, stimabile concetatean, sa ne bucuram de o asa aparitie editoriala, fara de orbiri si de patimi politice si sa luam lucrurile ca atare, asteptand urmatoarea monografie.
  Apartenenta mea politica? Iarasi te avanti in supozitii fara temei. S-a trag, de aici, o concluzie?! Las cititorii acestui site sa o faca.
  Si, totusi, daca esti asa de curios, astept cu mare interes ca sa ia fiinta un partid de sorginte nationalista, ai carui diriguitori sa se ingrijeasca si de tara si de poporul asta napastuit de catre clicile de jefuitori si de jigodii politice cu care cei trei de mai sus s-au inconjurat. Nu, numai, de buzunarul lor. Mai ales in ultimii patru ani.
  A propos, stie cineva unde as putea sa il gasesc pe unul, Vlad Teposul?