Profesorul Lucian Pavel ne-a părăsit

Laura Suzeanu

Lucian Pavel, un proeminent om de cultură şi valoros profesor olteniţean s-a stins din viaţă în această dimineaţă de luni, 12 mai. Profesorul Pavel, în vârstă de 67 de ani, s-a simţit rău înainte de a fi transportat la Spitalul Colţea din Bucureşti. Cu toate eforturile cadrelor medicale de la secţia UPU, Lucian Pavel a încetat din viaţă. Diagnosticul pus de medici a fost infarct miocardic, acesta fiind provocat de o insuficienţă respiratorie.  Lucian Pavel a fost operat în urmă cu ani de zile de un hematom aparut pe corzile vocale.
Profesorul Lucian Pavel s-a aflat la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi timp de trei ani, în perioada 2005 – 2008. Între 2004-2008, Lucian Pavel a avut un mandat de consilier judeţean ca reprezentant al Partidului Naţional Liberal (PNL). Din anul 1994 şi până în prezent, fostul inspector şcolar general a predat ca lector străin la Facultatea de Filologie din Belgrad. Lucian Pavel era membru al Academiei Române. Pentru colegii săi din învăţământ şi inspectorat Lucian Pavel a fost un exemplu de urmat.
Profesorul a fost depus în această după amiază în capela bisericii „Sf. Nicolae”-centru, din Olteniţa.

În sufletul tuturor va rămâne admirabilul profesor Lucian Pavel. Lumina să îl poarte acolo unde îi este locul.

PORTRETE DE DASCALI
LUCIAN PAVEL
Dintr-o necesara istorie a invatamantului calarasan, cu multe nume de rezonanta nationala, nu ar putea lipsi profesorul Lucian Pavel, dascal care, in tara , dar mai ales in strainatate, insotindu-se cu limba si literatura romana, a realizat in peste 40 de ani, un remarcabil demers didactic si carturaresc.
Absolvent al Facultatii de filologie din Bucuresti, prof. Lucian Pavel a parcurs cu succes treptele unei experiente didactice la toate nivelurile : de la invatamantul gimnazial la cel universitar, de la apostolatul catedrei la conducerea Inspectoratului Scolar al judetului Calarasi.
Cursurile si seminariile sale de Istoria limbii romane, Teoria si practica traducerii, Civilizatie de limba si civilizatie romaneasca, Literatura romana moderna si contemporana tinute la Universitatile din Beijing (China), Belgrad si Novi Sad ( Serbia), au dat masura unei incontestabile vocatii de promovare a spiritualitatii romanesti in lume.
Nu mai putin importante sunt lucrarile de specialitate publicate de prof. Lucian Pavel in tara si peste hotare, dintre care exemplific : co-autor al manualelor de Istoria literaturii romane (cls. a XI-a si a XII-a, EDP, 1994), Limba romana in lume ( in limba sarba), Ed. Matic, Beograd, 2003, Elemente de teoria literaturii, Ed. Didactica, Novi Sad, 2004, Evolutia literaturii romane de la primele momente scrise pana la post-modernism ( co-autor), in limba sarba, Universitatea Belgrad, 2004, Semnificatiile cuvantului vlah in « Lumina »- Novi Sad, 2003, publicat in limba engleza in revista « Universalia », 2003, Poezia romana interbelica , Ed. Universitatii , Beijing, 1992, Monumente de cultura si arta in Nord-Estul Chinei, Editura Universitatii Beijing,1992.
Prin tot ceea ce a intreprins, cu profesionalism si aplicatie, profesorul Lucian Pavel a pus la punct o strategie culturala pe termen lung, intr-un dialog lipsit de prejudecati si complexe, desfasurat intr-un spatiu creator ce-si releva semnificatiile imbogatitoare dincolo de conventionalele granite dintre tari si popoare.
In acelasi spirit se inscriu si participarile daruitului profesor la congresele internationale ale traducatorilor de la Belgrad, avand comunicari privind Traducerea textului dramatic si Traduceri din romana in sarba, publicate in anuarele congresului sau ca organizator al simpozioanelor Romania in ochii intelectualului sarb , Belgrad, 1999, Caragiale, la Smederevo, 2002 , in cadrul Anului International Caragiale, Zilele Eminescu, la Belgrad, 2002-2003.
Putem afirma, fara putinta de tagada ca, prin intreaga sa activitate, profesorul Lucian Pavel a militat pentru descatusarea creativitatii elevilor si studentilor sai, pentru largirea deschiderii lor intelectuale. A pus in legatura valori culturale, a consolidat un curent de colaborare spirituala, dar si de relatii interumane spre numitorul comun al unei solidaritati de lunga durata. A cautat sa construiasca noi motivatii intr-un domeniu nu o data saturat sau mimat de suficienta, transformand proiectele in actiuni directe in beneficiul comunitatilor, atat in tara, cat si in strainatate.
Reperele muncii sale pe taramul limbii si culturii romane au fost respectul valorilor, profesionalismul, creativitatea. A realizat , cu tact si perseverenta, un echilibru perfect intre traditie si cultura moderna, promovand, si intr-un caz si in celalalt, valorile fundamentale.
Generatii intregi de elevi au invatat de la acest profesor cum poate fi convertit handicapul provinciei intr-un atu de originalitate si forta de creatie. Un insemnat numar dintre elevii sai au ajuns adevarati profesionisti ai limbii si literaturii romane – profesori, gazetari, scriitori- gratie harului sau initiatic si indrumator.
Mariana Capsa

—————————————————————————————————-

Adio, Excelenţă !

Ne-a strâns pe toti la Oltenita, o imensa nedreptate spatio-temporala. Excelenta sa, Profesorul Lucian Pavel ne-a parasit.
Greu de inteles, greu de crezut.
Cu mâinile tremurande va trebui să ştergem din memoria telefoanelor mobile numele de Lucian sau Pavel şi asta numai pentru a nu ne trezi cumva că vrem să mai stăm de vorba mâine sau răspoimaine cu Excelenta sa.
Dar vom putea sterge vreodata din memoria individuala sau colectivă imaginea aureolata a maestrului nostru ? Am convingerea că acest lucru este imposibil !
Toti cei care am lucrat cu dom’ Profesor la inspectoratul şcolar am fost atinşi de puternica lui personalitate. Prezenta lui in aceasta institutie ne-a înnobilat, ne-a facut să ne depăsim conditia si statutul. De fapt, prin păşirea dumnealui în inspectorat au intrat in coliziune doua institutii: cea formală numită Inspectoratul Scolar Calarasi cu cea informală numită Lucian Pavel. Un lucru este cert: a iesit învingatoare cea de-a doua. Cultura s-a impus in fata birocratiei. Lucian Pavel nu a fost un om obisnuit, purta cu el o întreagă institutie. De aceea suntem convinşi că Lucian Pavel trebuie sa rămână în continuare o institutie. Este perfect firesc si logic.
La festivitatea de părăsire a postului de inspector general i-am declarat:
Excelenţă, te iubim!

Acum, la ruperea relatiilor noastre pământesti, draga dom’ Profesor iţi spunem:
Excelenta, iţi multumim!

Nicolae Micescu


Profesorul Lucian Pavel a fost însoţit pe ultimul său drum de o imensă coloană de maşini şi o mulţime de oameni care l-au iubit, stimat, admirat şi care au fost alături de familia îndoliată. La înmormântarea lui Pavel au venit şi câţiva liberali din Călăraşi, printre care preşedintele Consiliului Judeţean Răducu Filipescu şi primarul Nicolae Dragu. Colegii săi de catedră din Olteniţa şi localităţile învecinate, colegii-inspectori de la ISJ Călăraşi, personalităţi ale catedrelor de limba şi literatura română din cadrul Universităţii Bucureşti, printre care bunul său prieten prof. univ. dr. Silviu Angelescu, s-au numărat printre cei care au dorit să-şi ia rămas bun de la el. Printre multele coroane de flori depuse, s-a aflat şi o coroană din partea studenţilor şi profesorilor Universităţii din Belgrad.
Personalitate marcantă a limbii şi literaturii române, prof. Lucian Pavel a purtat numele Olteniţei prin prezenţa sa la reuniuni literare, conferinţe şi congrese internaţionale sau în universităţile unde acesta a făcut cunoscută România şi limba română: cea de la Belgrad şi cea de la Beijing. Lucian Pavel a fost profesor de literatura română şi director la Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” din Olteniţa, a fost inspector de limba şi literatura română şi inspector general la ISJ Călăraşi.
Slujba de înmormântare a fost ţinută de 22 de preoţi din Olteniţa şi Călăraşi, în frunte cu protoereii acestor localităţi. Discursurile de rămas bun au fost susţinute de Părintele Protopop Marian Necula de la Protoieria Olteniţa, Protoiereu al Protoieriei Călăraşi Părintele Vasile Eugen Barz şi un pensionar pasionat de viaţa culturală a oraşului – Paul Amu. „S-a stins un astru al constelaţiei culturale româneşti” a declarat pensionar Paul Amu.
Un discurs plin de dragoste, frumuseţe şi înţelepciune a fost cel susţinut de Părintele Vasile Eugen Barz de la Protoieria Călăraşi, care s-a numărat printre prietenii de suflet ai profesorului Lucian Pavel. Părintele protoiereu a precizat că Lucian Pavel este cetăţean de onoare al municipiului Călăraşi.
Datorită acestui marcant om de cultură, Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” a primit pe porţile sale personalităţi importante ale vieţii culturale, Părintele Galeriu, filologi şi reprezentanţi ai Academiei Române, printre care şi preşedintele acesteia, academicianul Eugen Simion.

Comentarii

 1. Laura S. spune:

  Când un om îţi aminteşte de moarte şi viaţă în aceeaşi frază îl consideri un filozof, şi mai degrabă un înţelept care a ajuns să înţeleagă ce se întâmplă pe această lume – o întrepătrundere transcedentală ce ne purifică la final. Există lucruri pe care le putem uita şi altele pe care ne este tare greu s-o facem.
  Viaţa se rezumă la dor, un DOR PERMANENT faţă de cei dragi şi faţă de oamenii deosebiţi! Un gentleman, un lord al visurilor frumoase şi idealiste, un burghez de înaltă clasă, un pelerin al mileniului III, o personalitate puternică într-o mare de sensibilitate, un boem şi un mare literat- Domnul Profesor Lucian Pavel
  Dumnezeu să-l aibă în paza sa şi să-l vegheze mereu…
  Condoleanţe familiei îndoliate!

 2. valimld spune:

  Un mare om de cultura ne-a parasit!Dumnezeu ii alege mereu pe cei buni!!Tot respectul pentru acest om admirabil!Dumnezeu sa-l ierte!!

 3. Dan Podgornei spune:

  Un om de valoare si un suflet minunat.Am avut onoarea sa-l cunosc si sa fiu alaturi de dumnealui in perioada liceului.Am fost ca si copilul sau.Cind a plecat in China, am suferit groaznic.Acum suferinta va fi vesnica!Am pierdut un al doilea parinte.
  Cu umorul cunoscut, atunci cind il intrebam cum il cheama, ne spunea….LUCIANO PAVELOTTI
  ADIO DOMNULE PAVELOTTI!!
  Sa va aiba BUNUL DUMNEZEU in paza!
  Condoleante familiei indoliate din partea familiei Podgornei

 4. KAMI spune:

  Da.Un OM deosebit!Condoleante familiei!Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 5. Carmen spune:

  Dumnezeu sa-l ierte!

 6. Cora spune:

  Tot învăţământul din judeţul Călăraşi este în doliu, în semn de regret faţă de dispariţia celui care a condus cu responsabilitate şi mult tact activitatea educaţională din această zonă, dar şi ca semn al durerii faţă de dispariţia unei personalităţi de marcă! Dumnezeu să-l ierte!

 7. sabina spune:

  dumnezeu sa il ierte!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. Sorin Anghel spune:

  DUMNEZEU SA-L IERTE!

 9. ady spune:

  DUMNEZEU SA-L IERTE!A FOST SI VA RAMANE IN INIMILE NOASTRE. CONDOLEANTE FAMILIEI

 10. anna spune:

  Dumnezeu sa-l ierte…pacat…el tot va ramane in inimile noastre..condoleante….

 11. Mihai Ceauşu spune:

  Sincere condoleante! Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca !

 12. D-l LUCIAN PAVEL a murit?

  Dumnezeu sa il ierte!

  Nu a stiut despre mine decat ca sunt una dintre cadrele didactice ale acestui judet!

  Dar a stiut -cel putin cat a fost INSPECTORUL NOSTRU GENERAL-ca operativitatea rezolvarii solicitarilor, problemelor sunt cheia normalitatii!

  SI ASA A SI LUCRAT! CU OPERATIVITATE SI EFICIENTA!

  Regret ca a fost atat de putin Inspector General!

  Regret ca viata a fost nedreapta, curmandu-i-se cand multi dintre noi poate am mai fi avut nevoie de sprijinul sau!

  SA-I FIE TARANA USOARA!

 13. Leo spune:

  Ce vor face unii fara mana ocrotitoare a dansului?
  Sa-i fie tarana usoara!

 14. 90210aca spune:

  intr.adevar…un mare om cu un suflet de milioane!!!imi pare rau pt disparitia dansului!!!!Dumnezeu sa il ierte!!!

 15. Leonida Lari spune:

  @Leo,
  nu era cazul sa vorbesti tocmai tu, toti s-au descurcat mai putin voi doi, care de un an stati pe tusa.Asta e preocuparea voastra acum, cand un om de talia Profesorului Pavel Lucian ne-a parasit?Este suficient sa ne gandim a dansul, fiindca va simti asta si stie ca mii de oameni l-au iubit, il iubesc si il vor iubi.
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 16. rodica chirculescu spune:

  SINCERE CONDOLEANTE FAMILIEI! DESPRE DOMNUL PROFESOR PAVEL NU PUTEM VORBI LA TRECUT.EU AM TERMINAT LICEUL ACUM 31 DE ANI SI AM AVUT SANSA SA FIU ELEVA DOMNIEI SALE.IN LUNA OCTOMBRIE AM ANIVERSAT 30 DE ANI DE LA TERMINAREA SCOLII SI AM AVUT ONOAREA DE A L AVEA ALATURI DE NOI.CINE SE GANDEA CA NE VA PARASI? DUMNEZEU SA L ODIHNEASCA!

 17. […] Lucian Pavel m-a ajutat considerabil sa aflu ce se intampla la Novi Sad, mai ales de cand nu mai puteam sa circul prin Serbia, pentru ca nu mai aveam acreditare de razboi. Ca ziarist acreditat, pentru a circula prin Serbia, trebuia sa soliciti un permis special. In cerere, trebuia sa precizezi unde vrei sa mergi si in ce scop, ofiterii Centrului militar de presa hotarand daca iti acorda permisul. Intr-una din calatoriile mele spre Novi Sad, cand inca mai aveam acreditare de razboi, am vazut ceva incredibil. In plin camp, nu departe de sosea, se vedea un tanc ! Privindu-l mai atent, din mersul masinii, am observat ca, in realitate, tancul era desenat pe un panou imens, de tipul celor publicitare, si era destinat “ziaristilor” aflati in misiune de documentare. Care raportau la Bruxelles cele vazute si “tancul” era zdrobit in noaptea urmatoare de o racheta bine tintita. Bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei nu determina poluarea Dunarii, indica rezultatele unui studiu dat publicitatii in Marea Britanie, care contrazic afirmatiile autoritatile de la Belgrad si Moscova, relateaza AFP. Studiul, finantat partial de Natiunile Unite, a fost realizat in perioada 12-16 mai, de o echipa de experti ai Forului pentru protejarea mediului inconjurator al Dunarii si ai Fondului Mondial pentru Natura. Rezultatele analizei demonstreaza ca nu se inregistreaza “poluari semnificative ale apelor sau influente negative asupra mediului”, a afirmat ministrul britanic al Apararii George Robertson, care a acuzat guvernul iugoslav ca incearca sa dezinformeze opinia publica. […]

 18. […] vorbit cu profesorul Lucian Pavel, care a fost din nou la Novi Sad, sa-si tina cursurile de limba romana, si mi-a povestit ca, pe o […]