Roadele cursurilor de calificare-recalificare ALOFM Olteniţa, se observă imediat

Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olteniţa în colaborare cu reprezentanţii autorităţilor locale din localităţile Radovanu, Chirnogi, Şoldanu a organizat cursuri de calificare în meseriile de lucrător în cultura plantelor. Seria de cursanţi a absolvit aceste specializări, altă serie de cursuri de recalificare fiind organizate la Spanţov-Stancea de lucrători în structura de construcţii. Coordonatorul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olteniţa Dan Gheorghe, declară că prin aceste cursuri au fost rezolvate nişte probleme ale comunităţilor de rromi. „Sunt mulţumit că am reuşit să cuprindem în această formă de calificare populaţia din mediul rural şi mă refer aici în special la rromi. Ei pot astfel să acceadă la un loc de muncă calificat, chiar şi în Uniunea Europeană” declară Dan Gheorghe. Şeful ALOFM spune că agenţia coordonată de el a reuşit să realizeze inclusiv indicatorii privind angajarea cursanţilor. Astfel peste 80% dintre absolvenţii cursului de lucrător în cultura plantelor au fost angajaţi la serele din Popeşti Leordeni. „Colaborăm cu LeoSer, care sunt mai vechii noştri colaboratori. Cu ei am convenit verbal pregătirea profesională a celor care se recalifică. Toţi angajaţii de la sere erau, înainte de a intra în câmpul muncii aici, şomeri indemnizaţi.” menţionează Dan Gheorghe. Acesta pregăteşte în perspectivă alte cursuri de calificare-recalificare, dar nu înainte de a analiza piaţa muncii. Astfel, fiecare şomer ce se înscrie în baza de date primeşte un chestionar, prin care el îşi exprimă preferinţele pentru o recalificare, iar la anumite perioade chestionarele sunt analizate, stabilindu-se astfel priorităţile cursurilor de formare profesională. În momentul de faţă, prin ALOFM Olteniţa se derulează un curs de mecanici agricoli, care s-a bucurat de un mare interes din partea şomerilor, după cum consideră Dan Gheorghe. Cursurile de mecanici agricoli au fost susţinute ca urmare a solicitării meseriei de către un angajator, astfel că cei care îl vor absolvi au şi reale şanse de angajare. Cât priveşte numărul şomerilor, Dan Gheorghe declară că în ultima perioadă de timp, ritmul este stabil. „Acolo unde există management bun, adaptarea în situaţia de criză este facilă. De exemplu, o societate din Olteniţa a anunţat disponibilizarea unui număr de 150 de angajaţi, apoi a revenit cu altă adresă prin care se renunţa la disponibilizare. Ba mai mult decât atât, se oferă 40 de noi locuri de muncă” susţine foarte încântat coordonatorul ALOFM Olteniţa, Dan Gheorghe.

Comentarii

 1. Nik spune:

  Nu numai ca nu disponibilizeaza dar mai si angajeaza? E na, ce firma? Una de alea care dupa o luna de munca dau 3 mil jumate omului? Sau croitorie? Pai normal, ca la ce salarii dau, le convine sa angajeze.

 2. Mihai Ceauşu spune:

  Mai bine stai acasa si te plangi ca nu sunt locuri de munca.
  Dar si sa lucrezi 10 ore pe zi, 6 zile pe saptamana pentru 3-400 ron lunar…
  Sper sa se intample ceva bun si cu aceste cursuri.

 3. Nik spune:

  at Mihai Ceausu.
  Tu te-ai duce sa lucrezi o gramada, pe 3 mil jumate? Sau 4? In conditiile in care ai fi si de la Chirnogi sau Curcani sa zicem (sau chiar un pic mai departe) si sa platesti zi de zi microbuzul? Ce, cumva in oras sunt des intalnite salarii de peste 7-8 milioane? Stii ca am auzit de persoane de la croitorii care au luat sub 3 milioane pe luna? De chestia asta ce mai zici? Sigur ca ma/se plang oamenii de/de lipsa locurilor de munca. Ti si se pare ca e o gama variata (sau nu neaparat variata) din care sa poti alege?

 4. Nik spune:

  Ia fii atent:
  „Şeful ALOFM spune că agenţia coordonată de el a reuşit să realizeze inclusiv indicatorii privind angajarea cursanţilor.” – e un merit fals asta. Adica agentia Oltenita e atat de performanta incat a realizat indicele de angajare? Tocmai de aia i-a si scolarizat, ca urma angajarea. Deci nu te poti mandri cu chestia asta. Daca ii scolariza intr-un domeniu si apoi ii angaja, atunci exista meritul de care se zice in fraza „copy-paste-ata” mai sus. Dar daca te duci la angajator, il intrebi ce vrea, scolarizezi in functie de nevoile lui, atunci meritul nu mai e asa de mare ca i-ai angajat. Pt ca aia erau ca si angajati. Ia sa gaseasca agentia locuri de munca si pentru persoanele celelalte aflate in somaj, sa vedem, mai „realizeaza indicatorii” ??? Sau sa scolarizeze in niste meserii fara sa se inteleaga anume cu vreun angajator (poate sa prospecteze totusi piata muncii, dar fara discutii directe cu firmele despre angajari) si sa vedem daca mai reuseste sa-i incadreze in munca! Asta e greu de facut!

 5. Nik spune:

  E un fel de „vezi domne ce buni suntem noi cu scolarizarile?!! i-am angajat pe toti, nu i-am invatat degeaba!” Da, i-a „angajat” dar tocmai d’asta i-a scolarizat, pentru ca daca n-ar fi existat promisiunile de angajare, nu s-ar mai fi facut nici scolarizarile respective! In fine, s-a inteles. Merit fals in legatura cu afirmatia respectiva, parerea mea.

 6. Mihai Ceauşu spune:

  @Nik, imediat dupa ce am terminat facultatea am primit o oferta (daca se poate numi asa) de 500ron brut de la o mare companie pe un post comercial. Evident ca i-am refuzat. Ce pretentie sa mai ai de la unii dintre patronii semi-analfabeti si avari din Oltenita?

  Avem mari probleme la evaluari. Multi indicatori indica partial finalizarea cu succes a unui proiect si axarea doar pe indicatori e posibil sa nu duca la un rezultat bun, vorbind intr-o viziune sistemica.

 7. Nik spune:

  at Mihai Ceausu.
  Ia fii atent, mestere 😛 :
  Tu ai zis „Mai bine stai acasa si te plangi ca nu sunt locuri de munca.” si „am primit o oferta de 500ron brut de la o mare companie pe un post comercial. Evident ca i-am refuzat.” Adica ii acuzi pe aia ca nu se duc la munca, si ca se vaita ca n-au de lucru (si poate oamenii au familii de intretinut), si tu (singur, fara copii si etc) refuzi? Plus ca tu aveai mai multe sanse de promovare, un salariu mai mare, ceva bonusuri, etc. Ca doar ai zis ca era „o mare companie”. Dar in oras, la croitorie sau cartuse… la ce se pot astepta oamenii? Pe ei ce promovare ii asteapta? Ce bonusuri? Ce cresteri salariale?

 8. Nik spune:

  La aia cu evaluarile asa e. De exemplu, si daca nu se faceau angajarile acelea, ALOFM tot nu iesea cu indicatorii pe minus, pentru ca nici scolarizarile nu mai aveau loc. Ca urmare, daca nu avea promisiuni de angajare, nici cursurile nu se mai faceau. Si situatia de „i-am invatat, dar nu am reusit sa-i angajam” nu ar fi existat.

 9. Mihai Ceauşu spune:

  Una e sa te vaiti ca nu ai de lucru, alta e sa te vaiti ca nu iti gasesti ceva pe placul tau (includ aici pregatirea profesionala, locatia, colectivul, pachetul salarial, orarul, posibilitatile de promovare, etc).
  Romprest-ul ofera salarii de 900ron +bonuri + transport, firmele de paza ofera salarii de min 800 ron + transport (nu stiu daca ofera si bonuri), in constructii se castiga anul trecut min. 1200 ron. Am dat aici trei exemple pentru cei fara prea multe optiuni de angajare. Vezi si auzi discutiile de pe „strada mare”, „bancute” sau piata.

 10. lidia spune:

  dc va ambalati? salariul minim pe economie este 720 RON,de unde-ati scos ”3-4 milioane”?

 11. Nik spune:

  at Mihai Ceausu
  Alea sunt salarii de anul trecut, cand nu era criza resimtita, nu? Hai, nu face pe nestiutorul, ca stai si tu prin Bucuresti, si stii ca nu prea mai angajeaza nici dreaq. In constructii nu se mai face nimic, de exemplu.

  at lidia
  spune-le asta si celor care dau salarii de 3-4 milioane. Da, minimul o fi de 720, dar brut. Scade toate contributiile (somaj, cas, impozit, sindicat, pensie) si vezi cu cat mai ramane. Apoi mai scade si chestia aia numita „sub productie” (nu mereu, insa) si vezi ce iese. Tu stii cat se castiga la croitorii? Dar la toner?

 12. lidia spune:

  pt.nik :eu nu stiu cat se castiga la ”croitorii”,eu stiu cat iau angajatii mei,chiar dupa ce le scad si toate contributiile…