Ziua Eroilor la Olteniţa

Înălţarea Domnului este o importantă sărbătoare creştină, care comemorează înălţarea la cer a lui Iisus din Nazaret la 40 de zile după Înviere. Această zi marchează şi comemorarea eroilor martiri, la monumentele ridicate în cinstea faptelor de vitejie ale lor se depun coroane şi jerbe de flori. Ziua Eroilor a fost aniversată oficial şi la Olteniţa. Autorităţile locale olteniţene însoţite de funcţionari ai primăriei, de reprezentanţi ai instituţiilor publice din Olteniţa, de pensionari, au depus începând cu ora 12,00, coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor din centrul oraşului, după care delegaţia s-a îndreptat la un alt monument semnificativ pentru Olteniţa şi istoria oraşului, cel din curtea bisericii Eroi ce poartă şi hramul „Înălţarea Domnului”. În ambele zone s-au ţinut slujbe de pomenire a eroilor neamului. La eveniment au mai participat reprezentanţi ai Jandarmeriei, elevi şi profesori, veterani de război şi cadre militare în rezervă şi retragere. În deschidere s-a intonat Imnul României, iar Imnul Eroilor a predominat pe întreg parcursul solemnului eveniment. Femei în vârstă au cinstit momentul prin obiceiul tradiţional de împărţirea a colivei, considerată ofranda adusă de credincioşi pentru uşurarea sufletelor celor răposaţi, celor care şi-au jertfit viaţa pentru libertatea ţării. La biserica Eroi, un impresionant cor al studenţilor de la facultatea de Teologie din Constanţa a înduioşat şi mişcat auditoriul.
vezi video

Părintele Protopop Marian Necula de la Protoieria Olteniţa a ţinut un discurs la finalul acţiunii.

Jandarmii au stat de strajă la monumente, iar o altă echipă de jandarmi a marcat momentul cu trei salve de foc trase în aer, în cinstea acestui eveniment comemorativ. vezi video

Cei şase studenţi teologi fac parte din corala „Teodoxia” a Facultăţii de Teologie din Constanţa. Dirijorul acesteia, Adrian Popa, ne-a declarat că sunt 18 studenţi teologi în această corală şi ea aparţine Arhiepiscopului Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie. Lucian Voinea este din Olteniţa şi face parte din corala Teodoxia, el fiind cel care i-a convins pe colegii din Constanţa să armonizeze evenimentul de la Olteniţa.

Înălţarea este unul dintre cele 12 mari Praznice Împărăteşti ale Bisericii noastre. În această zi prăznuim momentul în care, în prezenţa apostolilor Săi, lisus Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor. Aceasta a avut loc la 40 de zile de la Înviere. Înălţarea Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, despre care amintesc Constituţiile Apostolice.
Înălţarea Domnului este totodată o garanţie şi a înălţării noastre: „Iar Eu când Mă voi înălţa de pe pământ, îi voi trage pe toţi la Mine”, (Ioan 12:32).
În această zi, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat”. Slujba zilei se caracterizează prin aceea că are legatură şi cu învierea şi cu Pogorârea Sfântului Duh.

Coliva, făcută din grâu fiert, îndulcită cu miere sau cu zahăr, închipuie însuşi trupul mortului, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul (din care se face pâinea).
Ea este totodată o expresie materială a credinţei noastre în nemurire şi înviere, fiind făcută din boabe de grâu, pe care Domnul însuşi le-a înfăţişat ca simboluri ale învierii trupurilor: după cum bobul de grâu, ca să încolţească şi să aducă roadă, trebuie să fie îngropat mai întâi în pământ şi să putrezească, tot asa şi trupul omenesc mai întâi se îngroapă şi putrezeşte, pentru ca să învieze apoi întru nestricăciune (vezi Ioan 12, 24 şi I Corinteni 15, 36).
Dulciurile şi ingredientele care intră în compoziţia colivei reprezintă virtuţile sfinţilor sau ale răposaţilor pomeniţi ori dulceaţa vieţii celei veşnice pe care nădăjduim că a dobândit-o mortul. (cf. Pr. Prof. dr. Ene Branişte, Liturgica Specială, Ed. Nemira, 2002, pg. 379).

Comentarii

 1. sabina spune:

  foarte imp aceasta sarbatoare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. robby_g spune:

  numai popi si jandarmi… si „soldatul universal”..

 3. andrey madin spune:

  e bine ca macar nu se uita de sarbatoarea asta!!!

 4. I. spune:

  „Si cu asta ce-am facut?”

  > Ne-am trezit din hibernare
  > Si-am strigat cat am putut:
  > Sus Cutare! Jos Cutare!?
  > Si cu asta ce-am facut?
  >
  > Am dorit, cu mic, cu mare,
  > Si-am luptat, cum am stiut,
  > S-avem noua guvernare?
  > Si cu asta ce-am facut?
  >
  > Ca mai bine sa ne fie,
  > Ne-a crescut salariul brut,
  > Dar traim in saracie?
  > Si cu asta ce-am facut?
  >
  > Ia coruptia amploare,
  > Cum nicicand nu s-a vazut,
  > Scoatem totul la vanzare?
  > Si cu asta ce-am facut?
  >
  > Pentru-a castiga o piine,
  > Multi o iau de la-nceput,
  > Ratacesc prin tari straine?
  > Si cu asta ce-am facut?
  >
  > Traversam ani grei cu crize,
  > Leul iar a decazut,
  > Cresc intruna taxe-accize?
  > Si cu asta ce-am facut?
  >
  > Totul este ca-nainte,
  > De belele n-am trecut,
  > Se trag sforile, se minte?
  > Si cu asta ce-am facut?
  >
  > Se urzesc pe-ascuns vendete,
  > Cum nicicand nu s-a vazut,
  > Tara-i plina de vedete?
  > Si cu asta ce-am facut?
  >
  > Pleaca-ai nostri, vin ai nostri!
  > E sloganul cunoscut;
  > Iarasi am votat ca prostii.
  > Si cu asta ce-am facut?

 5. Adriana spune:

  buna poezia asta parca descrie Romania perfect!

 6. Marian spune:

  Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!!!

 7. iuliana spune:

  impresionant..:*:*:*