Cazurile de cancer cresc de la an la an şi în zona Olteniţa

Ministerul Sănătăţii va demara, în 2009, în premieră, două programe de screening pentru depistarea precoce atât a cancerului mamar, cât şi a celui de col uterin, întrucat, în ultimele două decenii, România nu a mai reuşit să implementeze nici un astfel de program. Cazurile de cancer au crescut spectaculos în România dar şi în zona municipiului Olteniţa, la spitalul olteniţean fiind depistate cazuri de cancer, care de la an la an cresc.
Directorul Spitalului Municipal Olteniţa, dr. Liana Petculescu, declară că potrivit statisticilor făcute în spital, cu fiecare an ce trece îmbolnăvirile de cancer cresc, situaţie ce duce la o statistică îngrijorătoare. „La femeile ce vin pentru investigaţii predomină cancerul mamar şi uterin iar la bărbaţi cancerul de prostată, cel laringian şi lingual, iar cancerul pulmonar predomină la ambele sexe. Cauzele sunt multiple, de la iradierea centralelor nucleare foarte apropiate de noi, la investigaţiile radiologice făcute în exces. Un alt motiv poate fi moştenirea genetică- de regulă apare la a treia generaţie. Am avut de asemenea multe cazuri de cancer la colon. Noi diagnosticăm suspiciunea iar pentru investigaţiile profunde se fac trimiteri la Spitalul Fundeni, Marius Nasta sau la Colţea în Bucureşti.” declară Liana Petculescu.
Potrivit datelor statistice ale ministerului de resort, mortalitatea prin cancer de col uterin este cea mai ridicată din Europa. Mai mult de trei milioane de femei cu vârsta peste 40 de ani vor beneficia gratuit de mamografii în spitalele judeţene şi în unităţi mobile. De asemenea, potrivit informaţiilor centrale, 600.000 de femei vor fi testate gratuit anul acesta pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin teste Babeş-Papanicolau. În program vor fi incluşi medicii de familie care vor fi plătiţi suplimentar. Potrivit ministrului Sănătăţii, institutele oncologice din Cluj şi Bucureşti vor avea în subordine câte patru centre unde vor fi făcute investigaţiile.
Campania din 2009 vizează, într-o primă etapă, informarea şi instruirea medicilor şi a profesorilor care se vor întâlni ulterior cu părinţii, la şcoală şi în cabinetele medicale, pentru a discuta despre cancerul de col uterin şi despre vaccinarea împotriva virusului HPV.

Comentarii

 1. carmen spune:

  ce sa spun sunt oameni si in oltenita ,da este destul de trist,este foarte urata aceasta boala,sa ne fereasca dumnezeu si sa ne ajute sa depasim aceste clipe de groaza

 2. Mihai Ceauşu spune:

  O boala crunta, sa nu ne lovim de ea!
  Poate vom intelege ca unele dintre actiunile noastre permit aparitia acestei boli.

 3. andrey madin spune:

  DUPA CE CA SUNTEM SARACI,MAI SUNTEM SI BOLNAVI…TRIST DAR ADEVARAT

 4. decs spune:

  Nu actiunile noastre permit aparitia bolii si mancarea nesanatoasa, inlocuitorii, E-urile, cat si aerul poluat pe care il respira. Planeta este suprapopulata si oricum in viitor nu vom manca decat inlocuitori.

 5. tatiana spune:

  este trist , dar adevarat …o boala grea , ascunsa , care nu doare in faza incipienta , o boala care nu tine cont de varsta si al carei remediu nu a fost inca descoperit .din pacate lipsa banilor , a informatiei si a educatiei fac imposibila salvarea si tratarea multor oameni . daca am putea sa avem mai multa grija de noi , daca am putea sa ne facem analizele mai des , daca sistemul sanitar ar fi in sprijinul nostru , poate ar fi mai putine cazuri . e doar o parere personala . multi dintre noi am pierdut persoane dragi , apropiate , prieteni , fara a putea face ceva .

 6. 90210aca spune:

  aproape tot din ceea ce facem si mancam ne conduce trist dar inevitabil spre aceasta boala crunta…fumatul,mancarea plina de E-uri si toate felurile de chimicale,aerul irespirabil,pana si apa pe care o bem e vai de ea…asta e consecinta ngativa a globalizarii si suprapopularii planetei…trist!!!

 7. Dana spune:

  de multe ori, cancerul poate fi expresia fizica a unor dureri emotionale cronice, a unor pierderi semnificative din viata omului respectiv…suntem atat de bolnavi sufleteste incat e imposibil sa nu se rasfranga si la nivel fizic; si daca la asta mai adaugam si factorii externi mentionati mai sus, e foarte clar unde se ajunge 🙁

 8. Singer spune:

  Eu cred ca:
  „NUMARUL cazurilor de cancer creste de la an la an” !

  Si, „NUMARUL îmbolnăvirilor de cancer creste „.

  Am facut „romana” la liceu cu domnul Mirica.

  Chiar, cine este redactorul „stirii” ? Ca nu s-a semnat ……

  Critica constructiva…….. nu altceva ….

 9. oamenii sunt bolnavi de cancr pentru ca nu se trateaza la timp