Căldură mare! Hai să ne răcorim!

Pffff!!!! ce cald e!
Zilele caniculare sunt mai uşor sau mai greu de suportat de olteniţeani. „Termometrul spune la umbră 33 de grade Celsius… Sub arşiţa soarelui, se opreşte o birje, în strada Pacienţei, la numărul 11 bis, către orele trei după-amiaz’…” cam aşa spune Caragiale într-una din operele sale.
Căldură mare… Cei mai mulţi dintre olteniţeni caută umbra copacilor, se avântă în apele ştrandurilor, alţii se adăpostesc în case la răcoarea jaluzelelor sau a aparatelor de aer condiţionat. Mai sunt şi olteniţeni care abia aşteaptă să plece fie la mare, fie la munte. Îşi pun pălării de soare pe cap şi comprese cu apă rece pe frunte sau pleoape.
Până la urmă sunt destule modalităţi de a ne putea simţi bine pe o vreme torida. Ia să vedem…
vezi interviurile

Meteorologii anunţă zile caniculare caracterizate prin temperaturi ridicate şi un indice al umidităţii scăzut. Medicii recomandă olteniţenilor să evite expunerea la soare, precum şi folosirea de mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire). De asemenea, este recomandată creşterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi şi alimentaţia săracă în grăsimi.

Ce nu e bine sa facem
Mai întâi ce anume nu este atât de recomandat să facem. De exemplu să mâncăm îngheţată. Aceasta este contraindicată în ayurveda (medicina tradiţională indiană), mai ales pentru cei care suferă de boli cronice, pentru că se ştie că îngheţata diminuează cu mult puterea digestiei, consumul frecvent ducând la dezechilibre energetice în zona digestivă, şi în timp chiar la scăderea imunităţii.
Tot astfel, lichidele care sunt consumate direct de la frigider, „înăbuşă” focul digestiv şi ne putem confrunta apoi cu scăderea apetitului, apetit neregulat sau alte probleme digestive.
Veţi spune atunci: dacă nu putem bea un suc de la frigider, dacă nu putem mânca o îngheţată, cum să ne racorim? Vă reamintim însă din înţelepciunea celor care umblă prin deşert că ei consuma apa la temperaturi apropiate de cele ale organismului, într-un timp în care s-au inventat termosurile si cutiile frigorifice…

Ce e bine sa facem
Daca e necesar, să bem 2 litri de lichide minim zilnic, să bem atunci sucuri din fructe care ştim că ne răcoresc. Să ne facem o citronadă: din lămâi cu puţină miere şi apă pură. Sau putem pune într-un bol 2 portocale, o jumătate de gref, apă şi miere. Sucul de cătină este iarăşi indicat. Vom fi mult mai încântaţi şi mai satisfăcuţi decât cu sucurile (cu E-uri) pe care le găsim pe orice tarabe.
De asemenea, natura ne ajută, ca de obicei, şi ne oferă în această perioadă apa „vie”, de la pepenii verzi şi galbeni, de la piersici, caise, pere, ca şi de la roşii, castraveţi…
Şi să bem ceaiuri sub formă de macerat la rece din plante care sunt ştiute ca fiind răcoroase, cum sunt de exemplu menta, zmeurul, murul, creţişoara, creţuşca. Sau chiar din plante amare, multe dintre ele cu virtuţi antifebrile, calmante şi limpezitoare, ca păpădia, brusturele sau trei-fraţi-pătaţi.
Şi mai este uleiul de mentă. Din când în cănd de-a lungul zilei, câte o picătură pusă direct pe frunte şi ceafă au efecte remarcabile de răcorire şi dinamizare opuse moleşelii din jur.

Comentarii

 1. Mimitza spune:

  Asa-i…caldura mare..mare…:(

 2. Foarte buna ideea materialului video!

 3. sabina spune:

  la bazin……………..la strand

 4. GUESS WHO??? spune:

  CALDURA MARE MON CHER!!APP A APARUT CLIPUL GRASU XXL & MITZA – PREA MULT FUM (ENJOY IT):D
  PS:SI NU UITATI SA URMATI INDICATIILE DESPRE:
  ”Ce e bine sa facem”….STATI IN SCOALA SI NU VA DROGATI!

 5. ferude spune:

  E FFFFF BINE K ASA NE PUTEM BRONZA

 6. coco spune:

  Daca voua vi se pare 33 grade temperatura mare mie una nu care beau si 5 litri de apa pe zi , dar nu rece

 7. un oltenitean spune:

  Interesante comentarii.