Cum se încheie contractele de muncă

La încheierea contractelor individuale de muncă, acestea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, cel puţin elementele prevăzute în modelul-cadru.
Elementele cantitative ale contractului individual de muncă (CIM) sunt stabilite prin negocierea liberă dintre părţi, avându-se în vedere reglementările legale.
Codul muncii prevede că stipularea în CIM a unor clauze contrare dispoziţiilor legale – de exemplu, încheierea contractului pe durată determinată în alte cazuri decât cele limitativ prevăzute de lege – constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 5.000 de lei (art. 276 alin. (1) lit. d)). Pe lângă această sancţiune contravenţională, clauzele respective se vor considera nescrise, ceea ce înseamnă că, în locul lor, se vor aplica dispoziţiile legii. Angajatorii privaţi prevăzuţi de art. 8 din Legea nr. 130/1999, modificată şi completată, privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă au obligaţia înregistrării contractelor individuale de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Termenul de înregistrare a contractelor este de 20 de zile şi curge de la data încheierii contractului. Actele privind executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractelor individuale de muncă se depun la ITM în termen de 5 zile de la perfectarea acestora. Neînregistrarea contractelor sau nedepunerea la ITM a actelor privind modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de muncă în termenul legal se sancţionează cu amendă între 3.000 lei şi 6.000 lei.
Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, există obligaţia de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esenţiale ce urmează a fi stipulate sau modificate în contract. Potrivit art. 27 din Codul muncii, o persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci. Nerespectarea acestei dispoziţii atrage nulitatea contractului individual de muncă.

Comentarii

 1. rey_mariano spune:

  CUM INCHEIATI UN CONTRACT DE MUNCA? SIMPLU:LA SEMNAREA UNUI COMTRACT DE MUNCA, NEGOCIATIVA SALARIUL INDIVIDUAL, STABILITI ORELE DE PROGRAM, DACA VI SECERE SA LUCRATI , IN FUNCTIE DE NECESITATI ,SI ORE SUPLIMENTARE FATA DE CELE STABILITE PRIN CONTRACT, SA VI SE PLATEASCA CU ALT PRET,SA VI SE PLATESCA IMPOZITELE LA STAT (PENTRU SOMAJ SI PENTRU SANATATE), SI DACA SPRE EXEMPLU AVETI NEGOCIAT PE CARTEA DE MUNCA SALARIUL DE 7 MIL. DAR LA SFARSITUL LUNII INCASATI 10 MIL CERETII PATRONULUI SA VA PLATITI IMPOZITUL LA STAT PE CELE 10 MIL LEI SI VA SPUN SI DE CE: IN ZIUA IN CARE VE-TI FI DAT DISPONIBIL IN SOMAJ IN LOC SA INCASATI VREO 6 MIL. DIN CEI 10 MIL. IMPOZITABILI, VE-TI INCASA DOAR VREO 3 MIL. SI ATUNCI VA VE-TI DA SEAMA DE ANUMITE PIERDERI ! DE ALTFEL DACA VI SE OFERA 7 MIL. PE CARTEA DE MUNCA SI PANA LA 10 MIL. PE PARTEA CEALALTA, REFUZATI, CACI POATE CA VE-TI AVEA NEVOIE CANDVA DE UN CREDIT BANCAR PENTRU ORICE,SI CU SIGURANTA LA BANCA VE-TI FI REFUZAT AVAND SALARIUL PREA MIC! STABILITI DREPTUL DE A BENEFICIA SI DE CONCEDIU DE ODIHNA, TIPUL DE CONTRACT DE MUNCA,SI INTREBATI DACA INTRADEVAR VA ASIGURA DE MUNCA SI NU VE-TI DAT AFARA INAINTE DE A BENEFICIA DE UN EVENTUAL SOMAJ, SAU DACA GARANTEAZA CA PE PERIOADELE DE TIMP FRIGUROS AVETI CONTINUITATE IN CAMPUL MUNCII !NIMENI NU VA POATE RETINE INTR-UN LOC DE MUNCA DACA NU SUNTETI BINE PLATIT SI ORICAND VA PUTETI LUA TRANSFERUL! SUNT OBLIGATI PATRONII PRIN LEGE SA V-IL SEMNEZE ! LA SCHIMBAREA LOCULUI DE MUNCA TREBUIE SA INSTIINTATI FIRMA SAU INTREPRINDEREA RESPECTIVA , PRINTR-UN PREAVIZ, CU 15 ZILE INAINTE DE LA DATA STABILITA DE DUMNEAVOASTRA DE INCETARE A ACTIVITATII MUNCII IN CADRUL INSTITUTIEI MAI SUS MENTIONATE ! DEASEMENEA ESTE BINE SA FITI AFILIAT SI LA UN SINDICAT PENTRU MAI MULTA SIGURANTA ATAT AL LOCULUI DE MUNCA , CAT SI ALE DREPTURILOR DUMNEAVOASTRA CE VI SE CUVIN ! DEASEMENEA SA FITI INSTRUIT SI IN NORMELE TEHNICE DE SECURITATE A MUNCII (NTSM).

 2. Calin Iulian spune:

  Interesant ar fi fost sa precizati si care sunt elementele din modelul cadru, daca totusi au caracter obligatoriu si sunt atat de putine! Multi dintre angajatori nici macar nu le cunosc pentru ca le este destul de greu sa citeasca codul muncii. Poate din lectura acestui articol sa mai invete si ei ceva.

 3. Raluca spune:

  Sugerez consultarea Codului Muncii atat de catre autorul articolului, cat si de rey_mariano. Desi sunt hotarati sa dea sfaturi bune, lacunele in materie sunt imense. A, si a nu uit, mai consultati si un manual de limba romana.

 4. rey_mariano spune:

  DRAGA RALUCA, SCUZA-MI EXPRESIILE SAU POATE IN GRABA MAI FACEM SI NOI GRESELI DE ORTOGRAFIE GRAMATICALA! DAR SINCER SPUNE-NE TU, IN VIATA TA TI-AI SPALAT LA MAMICA TA UN TRICOU,MANUAL VORBIND? SAU DACA PARINTII TAI LIPSESC UN TIMP DE ACASA O PERIOADA DE TIMP, TU TE DESCURCI SINGURICA SA ITI PREGATESTI DE MANCARE? DACA DA , ATUNCI INVITA-MA SA VAD CE STII TU SA FACI IN VIATA ASTA SI DUPA ACEEA SA DISCUTI DE ALTE PERSOANE CARE IN DOUA SAU TREI CUVINTE V-OR SA AJUTE PE ALTII CU ANUMITE IDEI! CU SIGURANTA NU AI FOST IESITA DIN JUDETUL ILFOV SI CHIAR IMI PARE RAU SA TI-O SPUN! EU GEOGRAFIA EUROPEI AM INVATAT-O CALATORIND PRIN LUME (EUROPA) ,POATE CA TU, INVARTIND GLOBUL PAMANTESC IN SUFRAGERIE! SI CUNOSC FOARTE BINE CODUL MUNCII DE LUCRU INTERNATIONAL, NU CA ALTE PERSOANE CARE LUCREAZA SEZONIERI SI FARA CARTE DE MUNCA!
  DACA OBSERVI BINE, PRIN ALTE LOCURI UNDE EU PERSONAL AM MAI LASAT CATE UN COMENTARIU , APROAPE MEREU AM LASAT SCRIS FOARTE CITET SI ANUME : „FIECARE AVEM IDEI SI PARERI DIFERITE SI TOTI AVEM DREPTUL LA REPLICA, ASA CA EU PERSONAL II RESPECT ATAT PE CEI PRO CAT SI PE CEI CONTRA MEA !” CHIAR TE ROG SA NE SPUI SI NOUA CUM PUTEM SEMNA UN CONTRACT DE MUNCA CU UN PATRON SI CUM PUTEM NEGOCIA CU EL! DACA AI SCOALA VIETII, NU IDEI INVATATE DOAR DIN CARTI ! APROPO:” CUANDO TOMAMOS UN CAFFE JUNTOS?! PARA HABLAS MAS SOBRE ESTAS COSITAS?! HASTA LUGO CARIÑO!