Din toamnă, bolnavii vor plăti în plus pentru serviciile medicale

Din septembrie, pacienţii asiguraţi vor plăti în plus pentru serviciile medicale, pe baza unui tichet de sănătate. Vor fi exceptate exact acele categorii sociale care oricum nu plătesc asigurări de sănătate.
Pacienţii vor avea la dispoziţie tichete pentru coplata serviciilor medicale, începând din luna septembrie. Ministerul Sănătăţii a elaborat un pachet general de servicii medicale, care vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, precum şi un pachet de servicii care vor fi plătite suplimentar, prin tichete de sănătate.
Tichetul pentru sănătate se va aplica în ambulator, în spital (cu excepţia urgenţelor) şi pentru investigaţiile paraclinice.
Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 de lei pe an. Potrivit estimărilor ministerului de resort, contribuţia personală prin tichete va fi de aproximativ 350 de lei pe an pentru un pacient (calculul estimativ include două episoade de spitalizare continuă, două de spitalizare de zi, şase-opt vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu, zece analize de laborator, o investigaţie radiologică, o investigaţie de înaltă performanţă).

Tarife
Cuantumul contribuţiei personale este de cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi de zece lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în structurile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 de lei.
Potrivit MS, la stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia, Ungaria. De asemenea, în definirea sistemului a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest care au o experienţă consistentă în gestionarea contribuţiilor suplimentare.
Reprezentanţii MS mai spun că prin introducerea tichetelor pentru sănătate se vor genera în sistem aproximativ 700 de milioane de lei pe an. Aceşti bani vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) şi vor fi utilizaţi pentru salarii, investiţii sau servicii.
Prin introducerea acestei măsuri, MS urmăreşte şi reducerea plăţilor informale (creând premisele majorării salariilor pentru cadrele medicale), precum şi creşterea accesului la asistenţă medicală la un nivel adecvat. De asemenea, măsura permite creşterea gradului de monitorizare şi transparenţă a cheltuielilor, tichetele funcţionând ca document de plată, semnat de pacient.
Toate aceste măsuri vor fi supuse dezbaterii publice timp de două luni, urmând să intre în vigoare din luna septembrie.

Categorii scutite
Categoriile de populaţie care nu vor plăti tichetele pentru sănătate sunt persoanele asistate social (Legea nr. 416/2001), pensionarii cu pensii sub 700 de lei pe lună, minorii, şomerii, persoanele care beneficiază de gratuităţi (revoluţionari, persecutaţi politic, veterani, persoane cu handicap), personalul sanitar, gravidele (doar pentru servicii aferente gravidităţii) şi persoanele incluse în programele naţionale de sănătate. Pentru aceste categorii, contribuţia va fi acoperită din fonduri publice, suma estimată fiind de 550 de milioane de lei anual.

Comentarii

 1. costel spune:

  Inca un bir in plus,platit incompetentei si incapabilitatii.
  Si sa nu ne inchipuim,cumva,ca vom fi mai sanatosi sau mai fericiti,pentru ca vom mai avea o dezamagire in plus!
  Si sa nu va imaginati ca vom scapa de „atentiile”din plicuri ,plasate medicilor!!!Categoric NU!!

 2. LEX spune:

  RUSINE !
  In aceasta situatie nu ar trebui sa mai ne retina din salariu nici un fel de contributie la CAS, atata vreme cat pt. aceleasi servicii mai platim inca odata. Nu este destul ca toti pacienti dau spaga medicilor.
  Probabil ca trebuie sa mai organizeze un concert cu bani de la buget dna ministra Ridzi cand va incepe campania electorala super Base !?

 3. selenna spune:

  dupa ce k imi dai pt contributii 259 lei/luna mai trebuie s platesc si consultatiile la medic???astia kiar aplik tupeul cu noi

 4. Mihai Ceauşu spune:

  In comentariile anterioare am atras atentia asupra acestui fapt. Eu stiam ca sanatatea e o nevoie sociala, deci nu trebuie sa se autosustina, ci statul trebuie sa contribuie la acoperirea integrala a cheltuielilor.
  Eu zic sa ii mai priponeasca pe UNII DINTRE doctori care nu vad decat buzunarul propriu si cabinetele private.
  Nu inteleg de ce pensionarii sub 700ron si nu toti pensionarii sa beneficieze de scutiri, doar au cotizat o viata intreaga (ii excludem pe cei iesiti pe smecherii). Sau poate doar cei peste 3000ron.
  E si mai trist pentru ca stiu oameni care nu vor sa se duca la dr pentru ca nu au bani de spaga. Va dati seama ca nu vor avea nicio sansa sa plateasca si analizele, consultatiile, wtf.
  ps: sa vedeti ce bagam in buzunare dr ca sa fim trecuti la urgente. Sau vom fi o tara de someri,ca de abia iti gasesti un loc de munca.

 5. rey_mariano spune:

  …SI PERSOANELE CARE AU ASIGURARI DE SANATATE DIN STRAINATATE ( UNIUNEA EUROPEANA ), POT FOLOSI CARDURILE DE SANATATE IN ROMANIA PENTRU CONSULTATII FARA SA PLATEASCA NICI UN BAN ? EU PERSONAL AM UNUL EMIS DIN SPANIA , PENTRU CA AM FOST COTIZATOR LUNA DE LUNA LA ASIGURARI DE SANATATE SI IMI ESTE VALABIL PANA IN LUNA MARTIE 2016,DUPA CARE IL POT REINOI, CU ACEST CARD DE SANATATE POT FACE CONSULTATII SI IN ROMANIA, SAU EVENTUAL INTERNARI FARA A PLATI ALTE DARI SAU ZILE DE SPITALIZARE ? DIN CATE STIU, DIN UNGARIA PANA IN PORTUGALIA, DE LA SUD PANA LA NORD, EU NU PLATESC NIMIC,PENTRU CA , AM EMISA O ASIGURARE DE SANATATE IN U.E. POATE FI VALABILA ASIGURAREA MEA SI LA NOI IN ROMANIA ? SAU NOI SUNTEM IN U.E DOAR PE HARTIE ? PERSONAL , CUNOSC O PERSOANA, CARE A FOST IN VIZITA ACUM CATEVA LUNI IN SPANIA ,PENTRU A-SI VIZITA COPILUL, SI ACOLO A AVUT UN INFARCT ! A FOST LUAT LA URGENTA CU O AMBULANTA, TRATAT IN SPITAL, SI PENTRU A NU PLATI SPITALIZAREA ACOLO, I S-A CERUT ASIGURAREA MEDICALA DE SANATATE DIN ROMANIA ! I-A FOST TRIMISA RAPID DE SOTIA SA DIN TARA , SI NU A PLATIT NICI UN BAN (EL FIIND SI PENSIONAR LA NOI).E POSIBIL SI LA NOI ASA CEVA? MULTI DINTRE VOI, AVETI PERSOANE APROPIATE, FAMILII, CARE LUCREAZA IN STRAINATATE (MA REFER LA PERSOANELE CARE ISI PLATESC ACOLO ASIGURARILE DE SANATATE), OARE DUPA REINTOARCEREA LOR IN ROMANIA, V-OR BENEFICIA SI EI DE ACELEASI AVANTAJE CARE ,OCCIDENTUL NI LE OFERA NOUA? CRED CA, DACA MA DUC LA SPITALUL NOSTRU DIN OLTENITA, NU CRED CA DANSII DETIN UN APARAT PENTRU A-MI CITI BANDA MAGNETICA DE PE CARDUL DE SANATATE, NU MAI ZIC DE UN CABINET MEDICAL, SAU POATE, CINE STIE, NE-AM MAI MODERNIZAT, NU AM IDEE !D-LE DOCIU, POATE CAND AI TIMP SI POTI, SA LUATI UN INTERVIU PE ACEASTA TEMA, DIRECTORULUI SAU DIRECROAREI DE LA SPITALUL NOSTRU, PERSONAL CHIAR MA INTERESEAZA PROBLEMA MENTIONATA DE MINE MAI SUS, SI NU SUNT EU UNICUL, SUNT FOARTE MULTE PERSOANE DE LA NOI CARE AU LUCRAT IN STRAINATATE SI AU ASIGURARI DE SANATATE, SI AM PUTEA BENEFICIA SI LA NOI DE ANUMITE AVANTAJE . IN STRAINATATE TOTI AU UN MEDIC DE FAMILIE, PE CARE TI-L ALEGI DUPA BUNUL PLAC, SI DE PREFERINTA CAT MAI APROAPE SA FIE AMBULATORIUL DE CASA TA ! NU DAI SPAGI, FLORI, TAXE SAU ALTE MINUNATII ( NUMAI SA INCERCI CU ASA CEVA, CACI ESTI INVITAT AFARA DIN CABINET, EVENTUAL LUAT SI DE POLITIE), ITI REZERVI PRIN TELEFON SI FIXEZI ZIUA SI ORA DE VIZITA LA MEDIC, SI ESTI TRATAT CUM SE CUVINE .LA NOI IN ROMANIA, ALTE TAXE NOI SI IMPOZITE ! HAI SA NE SCHIMBAM MENTALITATEA FRATILOR ! IDEILE SUNT IMPARTITE SI CA DE FIECARE DATA EU II RESPECT PE TOTI , ATAT PE CEI PRO CAT SI PE CEI CONTRA MEA ! SA AUZIM NUMAI DE BINE !