Salvarea firmelor de faliment

Ordonanţa de urgenţă 92/2009 pentru amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare a fost publicată, deja, în Monitorul Oficial al României, nr. 457/2009 şi poate fi pusă în aplicare. Prin noul act normativ, pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, se acordă înlesniri sub forma amânării la plată, în condiţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2009. Amânarea la plată se poate solicita de contribuabili, prin cerere, pentru obligaţiile fiscale datorate şi neachitate în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii.

Condiţii de acordare

Pentru a beneficia de amânarea la plată a obligaţiilor fiscale, contribuabilii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
• nu înregistrează obligaţii fiscale restante la data de 30 septembrie 2009;
• şi-au depus toate obligaţiile fiscale;
• nu au înscrise fapte în cazierul fiscal;
• nu s-a stabilit răspunderea potrivit prevederile Legii nr. 85/2008 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare şi/sau răspunderea solidară potrivit prevederilor art. 27 şi 28 din OG 92/ 2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Aceste condiţii trebuie îndeplinite la data depunerii cererii. O dată cu depunerea cererii de amânare la plată, contribuabilul va solicita şi eliberarea certificatului de atestare fiscală prin care se vor individualiza sumele care vor face obiectul amânării la plată.

Garanţie ca la bancă

Pentru datoriile păsuite, contribuabilii trebuie să depună garanţie, în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei de amânare la plată. Astfel, ei trebuie să depună garanţii sub forma scrisorii de garanţie bancară şi/sau să ofere bunuri libere de orice sarcini în vederea institui măsurilor asiguratorii. Cu alte cuvinte, ei trebuie să garanteze datoriile amânate prin înscrisuri, gajarea de bunuri, sau şi una şi alta.

Majorare la amânare

Cu toate că Guvernul recurge la iertarea datornicilor, pentru a nu fi pus în situaţia de a băga în faliment majoritatea firmelor, sumele pentru care se acordă amânare sunt, în continuare, purtătoare de majorări de întârziere. Bunurile puse garanţie vor trebui să acopere atât valoarea datoriilor amânate, cât şi majorările de întârziere datorate pe perioada amânării.
Bunurile oferite în vederea instituirii măsurilor asiguratorii vor fi evaluate de un expert independent, iar pentru bunurile constând în terenuri şi clădiri evaluarea se va realiza conform Comunicării Comisiei privind elementele de ajutor de stat în vânzările de terenuri şi clădiri de către autorităţile publice, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C nr. 209/1997. Iar ca ultimă informaţie pentru persoanele juridice care se hotărăsc să ceară amânarea datoriilor restante, acestea trebuie să ştie că aceasta se acordă o singură dată în decursul unui an calendaristic.

Comentarii

 1. gelu spune:

  lasati romania sa se stearga de pe harta lumii

 2. Mihai Ceauşu spune:

  Se ivesc 3 mari probleme:
  1. Se spune ca trebuie sa aduci garantii, daca ai avea banii in cont, de ce nu ai plati direct, in loc sa-i pui garantie?
  2. Contractul e cu titlu executoriu, adica dupa o anumita perioada tu, ca si firma, ori platesti catre stat, ori statul te executa silit, deci pa-pa afacere.
  3. Desi esti scutit de plata taxelor si impozitelor, ti se percep penalizari de ~ 36% pe an, adica dublu decat la banca.

  In aceste conditii credeti ca e utila aceasta ordonanta pentru vreo firma, sau e vraja politica?

 3. Mihai Ceauşu spune:

  Inca o dovada a prostiei acestui guvern, priviti ce minuntatie a facut impozitul „forfetar”, sau minim http://www.wall-street.ro/articol/Economie/68926/Victime-ale-impozitului-minim-115-000-de-firme-radiate-in-S1.html

 4. rey_mariano___m2m spune:

  IMPOZITE LA STAT! HMMMMM… PAI STATUL IMI DA POSIBILITATEA SA MA AJUTE CU CEVA! DESCHIZI O MINI FIRMA…. BUN :AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE …. 15 – 20 DE BATRANE SAU MAI MULT, DUTE -VINO OLTENITA -CALARASI… CONTABIL, AUTORIZATIE DE SECURITATE A MUNCII MAI NOU ALTE 20 DE BATRANE, COPII, ACTE , TIMBRE FISCALE SI DUMNEZEU MAI STIE CE, SI IN FOND, TU UMBLI SA TE LUPTI CU MUNTII SA ITI MAI GASESTI SI DE MUNCA PE CRIZA LA UN PRET INFERIOR PIETEI CA SA TRAIESTI! DAR DIN PARTEA LOR, A STATULUI , O MICA SUBVENTIE PENTRU SCULE DE UZ PENTRU A PORNI LA DRUM …NU TE AJUTA, NU MAI ZIC DE ALTELE… VORBA AIA : „FURA TATA, FUR SI EU , FURA SI COPILUL MEU” !DACA E LEGE SA O RESPECTE PRIMA DATA CEI DE SUS SI APOI NOI CEI MAI MICI , PRECUM SI UN PARINTE CARE ISI EDUCA SI IL INDRUMA PE COPIL CEEA CE ESTE BINE SA FACA SI SA URMEZE IN VIATA! ASTA E,UNII GRESESC SI NU PATESC NIMIC PENTRU CA AU IMUNITATE PARLAMENTARA, LA FEL SI NOI SA GRESIM SI SA AVEM IMUNITATE LA IMPOZITE, SA VEDEM CARE PE CARE !

 5. costel spune:

  Un mare fassssssssssssssssssss.
  Nici dracul nu ne mai salveaza!!!