Vă acuz! (de ce m-am săturat de România)

Am folosit în titlu două sintagme: una este titlul celui mai cunoscut manifest al tuturor timpurilor semnat de Emile Zola, iar cel de-al doilea e mult mai recent, şi a creat panică pe vremea lui Iliescu, când un grup de intelectuali ardeleni, în frunte cu Sabin Gherman, declarau tare şi răspicat că s-au săturat de patria mumă! Am să dezvolt putin, chiar dacă nu mă pot compara nici cu Zola şi nici nu-mi iau câmpii să mă retrag la Monaco, unde să-mi trăiesc liniştit viaţa, îngurgitând o rentă viagera de urmaş de la vreun soţ miliardar!

Mă enervează în tara asta mizeria, mucurile de ţigări aruncate pe geam la stop, rahaţii şi lătrăturile câinilor proprietate personala sau vagabonzi, blocurile cu apartamente mici şi înghesuite, cu maşini mai scumpe decât apartamentul parcate în faţa lor. Mă copleşeşte mirosul de ghenă din verile fierbinţi, casele care se învârt după soare, dar care au nişte desfundături de străzi în faţă şi ostentaţia cu care potentaţii îşi plimbă maşinile de sute de mii de euro pe străzile fără noimă, dar cu borduri, ale patriei.

Mă exasperează ca nu avem autostrăzi, drumuri, căi ferate, infrastructură în general, dar suntem plini de lucrări şi pasaje inutile, cu care băieţii deştepţi găuresc bugetul. Îmi plesnesc venele în cap când realizez că ne-au minţit ani şi ani, cu realizări măreţe, pruneţe şi mălăieţe, iar în realitate nimic din indolenţa noastră milenară nu s-a schimbat. Ba mai mult, ne mint în continuare cu zâmbetul pe buze: nu e aşa, domnu’ Berceanu, că faceţi 832 de kilometri de autostradă până în 2012? Hai sictir, că ne insulţi inteligenţa!

Mă scoate din minţi că şi-au făcut un renume din şpaga încasată, că suntem o ţară cu corupţie fără corupţi, dar cu spectacol de circ la DNA, cu o justiţie fără scrupule, dar cu un simţ tactil al dracu’ de dezvoltat. Simt că am un Nagasaki în cap când văd un ghiolban înjurând o femeie, pentru simplu motiv că e la volan, sau când băieţii de băieţi sparg în cluburi cu târâturi siliconate milioanele furate de taţii lor cu ajutorul sistemului ticăloşit! La munca, mă luzărilor, nu la tras pe nas praf cumparat, fireste, din milioanele făcute pe mustaţa lu’ ăl bătrân, ori din pădurile exportate de guzganul rozaliu senior!

Îmi vine să urlu când plătesc impozitele ca boul, pentru a primi în schimb spitale infecte, unde în 2009 încă se face hepatită de la transfuzii sangvine şi în care-ţi plăteşti şi simpla aspirină. Tot pentru impozite plătite suntem răsplătiţi cu un învăţămant în care ministrul garantat de un analfabet notoriu interzice sportul, mişcarea şi teoria evoluţie pe motiv că sunt inutile.

Mă uit cu greaţă la emisiunile politice, cu realizatori ciutaci, libidinoşi şi sceleraţi, care pupă în cur patronii tv şi interesele lor fără pic de demnitate şi moralitate. Mi se face rău când văd preşedinţi plângând la comandă sau şefi de partide “suferind” lângă pensionari, din vârful piramidelor de bani pe care uită să-i pună în declaraţiile de avere! Mă sufoc de indignare când un cioban cu 2 clase şi fără nici cea mai elementară noţiune de bun simt roteşte miliardele şi grohăie grobian în fiecare seară la televizor ce “salvator al saivanului” şi ce “buricul pământului” e el! Marş mă la pârnaie de unde ai ieşit, oligofren ce esti, şi pe celălat tribun trimite-l la balamuc, unde-i e locul!

Mă revolt când văd pipiţe întreţinute, pline de ifose, sugând banii miliardarilor de carton sau piţipoance pe post de “noua clasa politică”. Îmi fierbe sangele în vene când impostura atinge cote maxime. Vreţi un exemplu? Veniţi în Bucureşti să vedeţi cum a reuşit chirurgu’ (care are mai nou gânduri să devină preşedinte) să pună tot oraşul pe butuci, cu concursul celorlalţi primari, la fel de “pricepuţi” ca el!

Mă satur de România imediat ce deschid televizorul şi văd defilând în curul gol ciumace şi naomi, sau cum caută lobotomizatul de ogica rămăşiţele Elodiei. De rostogolorile urduroase ale nichitei pe asfalt, în cautarea unei sinucideri nesigure nu mai spun nimic, că şi aşa face domnu’ Dan banu’ grup de pe urma nefericiţilor care încă-l cred “amărâtul” de serviciu şi patronul “televiziunii poporului”. Şeful televiziunii popoului, mă nagâţ de Caracal, asta eşti!

Îmi provoacă repulsie să văd la ştiri cum Esca îi prezintă pe guţa şi adrian piticul minunat încasând bani fără număr pentru tanguirile jalnice. Bani pe care-i strâng cu sacii, şi pe care nu plătesc nici leţcaie de impozit. Că “impozitele e pentru fraieri”, nu pentru “minoritatea discriminată”, supusa stereotipurilor, şi pe care am exportat-o cu succes în toată Europa, de ne spun ăia Gipsyland, nu România!

Toate acestea mă distrug incet, şi VĂ ACUZ PE VOI, cei care sunteţi la fel de oripilati ca şi mine de ceea ce se întâmplă, cei care gândiţi că maine copilul vostru trebuie să se mute în altă ţară pentru o viaţă normală, VĂ ACUZ că intoarceţi capul şi suportaţi cu stoicism toate porcăriile astea care vă omoară câte un pic în fiecare zi. VĂ ACUZ că vă complaceţi în mlaştina asta, din care ştim sigur că nu avem scăpare! Pentru că vedeţi voi, nimic nu e mai plăcut pentru scârbele descrise mai sus decât nepăsarea şi indiferenţa celor cu bun simţ!

Ce ziceţi? Inventam partidul bunului simţ? Din păcate, mă uit la mine, mă uit la voi şi tare mi-e teamă că nimeni nu o să plătească vreo cotizatie in partidul asta. Trist, dar adevărat. În România asta, eu nu mă mai regăsesc demult, traiesc doar cu speranţa, utopică evident, că vom reusi să facem o ţară paralelă în care lăturile şi ororile care ne distrug să dispară!

Noapte buna, România, oriunde te-ai afla!

sursa: Serban Huidu

Comentarii

 1. miki spune:

  nici ca se poate un adevar mai mare si mai bine exprimat!Macar cu atat ma pot consola dupa o zi cumplit de stresanta si obositoare ca angajat al unui patron,ce sta zilnic in spatele tau urmarind paranoic daca poti da mai repade din maini, pe mereu acelasi salariu mizer! Ce m-ar putea relaxa oare altceva si ce as putea spera oare cand esti constient de marele zid din sticla din fata ta dincolo de care nu poti trece doar pt. ca PATRONUL te trage frumusel de urechi inapoi si-ti spune:,,heeeiii!!! priveste doar ca atat ai voie,restul e pt MINE!”

 2. robby_g spune:

  da serban..ai dreptate in ceea ce spui..dar oare nu sunt multe lucruri insirate de tine p care nu prea te straduiesti sa le inlaturi?
  In trafic esti cam „buricul pamantului”, faci gesturi obscene, vezi k e femeie si ii tai calea.. adevarat, toata lumea face asa..k asa suntem noi, romanii, dar..NU TE DETASA, u faci la fel..

 3. cata spune:

  Respect !!

 4. costel spune:

  Cat adevar contin aceste randuri!!
  Si cat de trist este ca nu ne vom redresa NICIODATA!!

 5. Sorin Anghel spune:

  Cum sa te saturi de Romania?

 6. memphis spune:

  Zi-le Nenicutzule…..!!!!!!!!!!!!!!!!
  Oricum ramanem cu „zis-ul”….;de multe ori nici nu mai poti reactiona de scarba si dezgust ce iti este, iar in alta ordine de idei avem un singur antidot la ordinea zilei (cel mai la indemana) – RESEMNAREA.
  Prin esentza avem un spirit de popor revolutionar, insa in vremurile astea „DEMO-tumultoase”dak se cauta a se lua atitudine, cazi la inaintare!
  Ca atare intr-o lume nebuna, nebuna…..de tot cam trebuie sa te faci si tu nebun!

 7. Mihai Mihaela spune:

  toti ne-am saturat de R O M A N I A!

 8. Alina spune:

  Eu m-am saturat de orasul asta in care locuiesc si unde primaria nu prea face nimic (OLTENITA)!!!

 9. Nik spune:

  Cum nu face nimic? Face… . Dar pentru cine? Intrebarea de 1 miliard. Daca nu stiti raspunsul, sunati un prieten, intrebati publicul, ca sigur vor sti sa va raspunda. 🙂

  at Sorin Anghel: ce vrei sa spui cu acel „cum sa te saturi de romania”? Pai citeste articolul, si o sa vezi.

  Si da, romania cu r mic… pt ca nu prea ofera nimic romania asta ca sa i se arate respect.

 10. DANIEL T. spune:

  Nu stiu daca nu cumva e cam tarziu sa mai facem ceva noi, cei multi! S-au organizat atat de bine bandele astea de mafioti locali si nationali ca sa mai poti deschide gura tu , cel mic si neinsemnat! Poate doar o dictatura militara sa mai faca ordine in Tara asta,dar si aia ar avea mafia lor, deci…
  Si domnu’ autor al articolului,nu-l mai trimite tu atat pe Vadim la balamuc! Ce deranjeaza atat la omul asta? Faptul ca e singurul care a spus clar si raspicat ce avea de spus?Faptul ca e patriot te deranjeaza pe tine si pe altii care nu-l inghititi nici cu o tona de zahar?Daca sunt de acord cu tine in aproape tot ce ai scris,aici sa stii ca ai nimerit-o ca Ieremia!

 11. robby_g spune:

  vara asta (ca tot romanu’) am fos in bulgaria la mare…pe drumul catre Varna toti mergeau regulamentar, din cand in cand mai vedeam in retrovizoare k se apropie unu fioros si da „flash.uri”..era roman 🙁
  am ajuns la hotel, cand asteptam sa iau camera in primire mai auzeam din cand in cand de p la balcoane sau de la piscin: ” baah, ia si mie neste bere da la bar, fro 5 k e cald (apoi un ras de rasuna jumatate de hotel)” ( mancarea si bautura fiind la discretie romanii stateau numai la piscina si cat mai aproape de bar)…dar nu toti aveau all inclusive asa k mai mergeau si p plaja, aici alt dezastru..”uite-l p’ala, vine sa ne ia banii pe sezlong..hai toti in apa” sau „bai Vasili, 2lieva o beri mah, pai biam 3 guolden la crasma la nuoi”.
  si astea sunt doar cateva cazuri minore..jucam volei, intr-o pauza o tipa din echipa ma intreaba de unde sunt, rasupund, iar reactia ei m-a facut sa-i dau seama de statutul nostru..” oooh romania, I feel sory 4 u”..