Ziua Dunării la Olteniţa

Zilele internaţionale ale Dunării s-au încheiat şi pentru Olteniţa. Evenimentul a început cu un vernisaj de pictură la Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa vineri, 26 iunie. Muzeul a fost gazda vernisajului expoziţiei de fotografie şi pictură cu tema „Dunărea în viaţa mea”. Organizator al acestui eveniment este o asociaţie nonguvernamentală „Dunărea.Edu” condusă de Daria Cătălui, fostă elevă din Olteniţa. În acest gen de activităţi au fost implicate 14 state europene, iar în România, în anul 2009, au participat la aniversare trei localităţi: Galaţi, Tulcea şi Olteniţa.

Expoziţia de pictură şi fotografie are ca temă Dunărea, iar lucrările aparţin elevilor câtorva amatori din Olteniţa, pasionaţi de arta fotografică şi de pictură. Astfel, pe simeze sunt expuse lucrări ale prof. Florian Sofian şi prof. Ecaterina Mitran dar şi alţi artişti contemporani, precum Florin Ioniţă şi Victor Luchenţiu Soare (din Călăraşi), Costa Doncev şi Dubromir Stavrev, din Bulgaria. A fost expusă, de asemenea, o lucrare a artistei Gigi Constantinescu, din 1963, aflată la Muzeul de Artă al Olteniţei (de la Turnul de Apă). Expoziţia este deschisă publicului până la 6 iulie iar intrarea în sală este gratuită.

Sâmbătă, 27 iunie, în portul Olteniţa câţiva copii au participat la un concurs de desene pe asfalt, iar în parcul central s-au desfăşurat concursuri de role. Ora 12,00 a adunat în Sala Mare a Primăriei Olteniţa profesori şi elevi la un simpozion legat de Ziua Dunării şi festivitatea de premiere a participanţilor la activităţi şi concursuri.

Luni, 29 iunie au avut loc ultimele manifestări dedicate zilei Dunării-29 iunie, la care invitaţi de onoare au fost elevi bulgari din Turtucaia. După amiază s-a desfăşurat în Sala Mare a Primăriei Olteniţa un program artistic, susţinut de copiii Casei de Cultură Tutrakan şi Clubului Elevilor Olteniţa.
Parteneri pentru organizarea expoziţiei şi pentru întreaga acţiune au fost: Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, Clubul Elevilor Olteniţa, Primăria Municipiului Olteniţa, Şcoala Chiselet, Şcoala nr. 2 Olteniţa, Grupul Şcolar de Arte şi Meserii Olteniţa.
Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea a fost semnată pe 29 iunie 1994 la Sofia. Acest document asigură cooperarea dintre guverne, organizaţii non-guvernamentale (ONG-uri), instituţii de cercetare şi industrie, toate acestea consolidându-se, de altfel, în timp. În anul 2004, ICPDR (International Commission for the Protection of the Danube River) a decis ca ziua de 29 iunie să fie “Ziua Dunării” pentru toate ţările situate în bazinul acestui fluviu.
Prima ediţie a “Zilei Dunarii„ – 29 iunie 2004, a beneficiat de participarea a 13 ţări, a mii de organizaţii şi milioane de locuitori care trăiesc în bazinul hidrografic al fluviului Dunarea, invitaţi din afara spaţiului dunărean, în cadrul celor peste 1000 de evenimente fastuoase. Pentru a sărbători “Ziua Dunării”, ICPDR desfăşoară activităţi împreună cu organizaţii internaţionale, agenţii guvernamentale, autorităţi în domeniul apei şi ONG-uri, sub umbrela Forumului de Mediu al Dunării/ DEF, dar nu numai.

Comentarii

 1. sabina spune:

  aolei:))…ce fel arat..=))..:))

 2. sabina spune:

  a fost frumos:):*….

 3. Carmen spune:

  Saby suntem frumoase :X :))

 4. Carmen spune:

  a fost foarte frumos:)

 5. sabina spune:

  dap;)) sntem:X dak zici u

 6. D,J spune:

  din cate stiu fetelor…asta nu e hi5 8-|

 7. bmarian05 spune:

  bv mai copii 🙂

 8. paul spune:

  Nu a fost perfect, dar a fost frumos. La anul poate vin mai multi elevi de liceu. Amanunte, fotografii, film pe http://www.scoaladinoltenita.net.

 9. Laura Mindrut spune:

  Felicitari,Daria!

 10. KAMI spune:

  Paul este foarte bine ca ai dat adresa site-ului despre scolile oltenitene!Interesant si complex!Succes in „constructia”urmatoarelor pagini!

 11. costel spune:

  Pentru Paul:felicitari pentru site-ul realizat.

 12. Andra spune:

  Felicitari Sabinei care a luat locul 1 la role .Bravo ei!

 13. Mihai Mihaela spune:

  felicitari tuturor:)

 14. […] foto : aici si arhiva personala ( )))) ). var btn_style = '50×54'; var article_id = '2299'; var mc_url = […]