Asistenţii medicali comunitari şi cei şcolari trec în subordinea primăriilor

Serviciul Public Asistenţă Socială Olteniţa va primi în subordine directă asistenţa medicală comunitară şi asistenţa medicală desfăşurată în unităţile de învăţământ. Transferul de atribuţii şi competenţe privind asistenţa medicală comunitară şi cea desfăşurată în unităţile de învăţământ din Olteniţa se va face de la Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi către Serviciul Public de Asistenţă Socială Olteniţa, pe bază unui protocol ce se va încheia între ambele instituţii. În cadrul acestui compartiment, îşi vor desfăşura activitatea 15 angajaţi: trei asistenţi medicali la cabinet medical şcolar, un medic dentist la un cabinet medical dentar, un asistent medical în cadrul cabinetului medical dentar, apoi opt asistenţi medicali comunitari şi doi mediatori sanitari.
Înfiinţarea acestui compartiment respectă prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii Publice către autorităţile administraţiei publice locale şi Hotărârea de Guvern nr. 56/2009, precum şi prevederile Hotărârii de Guvern nr. 562/2009 pentru aprobarea strategiei de descentralizare în sistemul de sănătate şi ale Legii nr. 176/2009 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2009, privind aprobarea unor măsuri economico-financiare şi organizatorice pentru desfăşurarea activităţii unităţilor sanitare în cadrul procesului de reformă şi oreraţionalizare.
Finanţarea cheltuielilor de personal pentru asistenţii medicali comunitari, mediatori sanitari şi pentru categoriile profesionale din asistenţa medicală şi de medicină dentară acordată în unităţile de învăţământ se vor suporta din sumele transferate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul local.

Comentarii

 1. LEX spune:

  Oare primaria are atatia bani sa fianteze toate aceste proiecte, cheltuieli si alte statuiete…; poate stie CORA omul de pe luna cum stam la acest capitol si ne explica !??

 2. costel spune:

  Cu ce se vor ocupa,mai exact acesti asistenti comunitari?
  Si daca stau in primarii,ce rol vor avea?
  Vor resuscita functionarii,care vor lesina la vederea contribuabililor??
  Imi propusesem sa nu ma mai minunez,dar iata ca nu ma pot abtine!!
  Doamne!!Ce de bani se cheltuiesc aiurea!!
  Poate ma lumineaza si pe mine cineva in legatura cu atributiile acestora.
  Nu ca m-ar ajuta la ceva,dar n-as muri mai fraier decat sunt!!!

 3. rey_mariano spune:

  DAR UNDE II V-OM PUTEA INTALNI SI CU CE NE V-OR FI DE FOLOS ACESTI ASISTENTI MEDICALI COMUNITARI AU SI EI VREO PREGATIRE? SUNT SPECIALIZATI PRECUM SI CEI DE LA POLITIA COMUNITARA? 12 CLASE+ BACUL…?!

 4. lidia spune:

  rey,macar ei au 12 clase,tu,dupa ortografie,n-ai trecut de cea de-a treia clasa…..

 5. rey_mariano spune:

  Lidia@ … I-ti dau foarte mare dreptate,am doar trei clase primare, si in acesti ani,pe bancile scolii am invatat vreo patru limbi de circulatie internationala! Tu cunosti mai multe? Mai mult am fost interesat de cultura generala pentru a-mi fi de folos in viata si de bunele maniere ! Parintii tai ti-au cumparat vreodata cartea „CODUL BUNELOR MANIERE”, ? … Grecii nu prea au stiut multa carte, dar prin impartirea numarului 22 la 7 (22:7), au descoperit ceva , imi poti spune tu, ce au descoperit in final(o chestie in matematica)?! …Cu respect M.

 6. Cora spune:

  Lex, tu ori ai o problema de intelegere a textului, care spune clar „Finanţarea cheltuielilor de personal pentru asistenţii medicali comunitari, mediatori sanitari şi pentru categoriile profesionale din asistenţa medicală şi de medicină dentară acordată în unităţile de învăţământ se vor suporta din sumele transferate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul local.” – SUME TRANSFERATE, ori ai o placere deosebita sa spui peste tot cat sunt eu de idealista. Probabil ca acesta este un pas inainte inspre descentralizare. Te intrebi de ce au batranii si elevii nevoie de asistenta medicala si vrei sa iti raspund eu?

 7. costel spune:

  Ok.Dar tot nu vad rostul unei asitente medicale in primarie.Pentru ca am inteles ca acolo va fi de gasit.Ce-i face acolo cabinet???
  Dna Cora!Aveti ceva detalii?
  Ma framanta rau.

 8. LEX spune:

  Draga Coara omul de pe luna; sa stii ca nu am nici o problema in ce priveste intelegerea textului, dar se pare ca tot atat de departe esti de problemele crizeiei economice pe ca o resimtim. Eu am spus, opinia de mai sus vis a vis de opinia si sustinerea ta privind realizarea statuietei dlui prof. Pavel . Dar se pare ca pe luna la tine inca nu se resimte nici o criza economica !?

 9. Cora spune:

  Costel, este vorba despre medicii si asistentele din scoli si cei de la asistenta publica comunitara, care exista deja. {ana acum, aceste servicii erau sustinute din fonduri de la Ministerul Sanatatii, care acum se vor transfera la primarii.
  Lex, era evident ca ai inteles ce zice textul, dar am simtit o placere deosebita sa te atac putintel. Astazi ma gandeam la tine, cand treceam pe langa numeroasele fantani din oras si ma intrebam daca impotriva lor ai ceva. Caci STATUETA

 10. Cora spune:

  Caci ridicarea unei STATUETE mi se pare mai plina de sens decat aceste fantani…

 11. LEX spune:

  HA, HA, HA, CE GLUMAREATA ESTI CORA, CE SPIRIT GLUMET AI !? EU NU AM SPUS NIMIC VIS A VIS DE FANTANI. DIN PARTEA MEA POT RIDICA NU UNA CI ZECE STATUIETE , DAR IN ALTE CONDITII EC. SI CU ALTE PERSONAJE.

 12. costel spune:

  Multumesc.Stiam de existenta lor,dar nu vad ce ce,acum,vor STA in sediile primariilor.
  Pana acum unde au avut „birou”?

 13. Cora spune:

  Costel, serviciile astea rămân acolo unde sunt deja. Numai că banii din care sunt finanţate trec de la minister la Primărie.

 14. costel spune:

  Te voi contrazice,draga Cora,pentru ca,am aflat intre timp,multe asistente comunitare vor sta(efectiv) prin primarii.Chiar in incinta!!