Asociaţiile de proprietari – problemă arzătoare la ordinea zilei

Edilii olteniţeni susţin în continuare asociaţiile de proprietari. În şedinţa Consiliului Local a lunii iulie s-a discutat problema ănfiinţării acestor asociaţii.
Viceprimarul Florian Cercel, reprezentantul autorităţii publice locale în această şedinţă prezintă consilierilor ce presupune asociaţia de proprietari pentru locatarii olteniţeni. „Compartimentul juridic a stabilit etapele pe care o asociaţie de proprietari trebuie să le parcurgă, ce trebuie să facă pentru înfiinţarea de asociaţii de proprietari.” declară Florian Cercel.
Consilierul Alin Grigore este de părere ca funcţionarii primăriei olteniţene să meargă din scară-n scară să îi convingă pe oameni ce înseamnă asociaţiile de proprietari. Acesta consideră că anunţurile ce au fost lipite pe geamurile scărilor de bloc nu sunt suficiente. Acesta mai spune că oamenii sunt reticenţi la astfel de schimbări şi trebuie să se meargă personal acolo.
Viceprimarul Florian Cercel arată cum s-a luptat pentru înfiinţarea de asociaţii din 2004 de când sunt la conducerea municipiului Olteniţa.

Florian Cercel:
•  „Avem trei instituţii: apă, termourban şi gunoi. Fiecare a acţionat separat în acelaşi sens -să se constituie în asociaţii de proprietari, numai că pe lângă formulare mai trebuie nişte bani…o sumă…noi primăria nu putem să ne permitem şi nu ne permite legea să alocăm suma asta, dar nici pentru ei nu ar fi nici o problemă. Problema ar fi şedinţa de constituire. Nu poţi să-i aduni…Eu cred că singura soluţie e aplicarea regulii capitaliste…adică să aplicăm legea. Legea spune să nu-i furnizezi serviciu decât dacă e persoanjă juridică, adică dacă e asociaţie de proprietari.”

•  „Din 2004 la noi a fost în permanenţă problema asta. Ne-a preocupat asta din 2004. Văd că a început să-i intereseze izolaţia termică. Eu cred că se vor constitui în viitor asociaţii de proprietari.”

• „Cele care există nu funcţionează. Legal nu funcţionează nici una. Termourbanul nu are contract cu nici o asociaţie de proprietari.”

Fane Petrescu – consilier şi preşedintele şedinţei din iulie este de părere să se trimită oameni pe teren la blocuri.

Viceprimarul Florian Cercel spune că cei care încasează sunt propagandişti în promovarea ideii de constituire de asociaţii de proprietari.
Florian Cercel:
•  „Există legea locuinţei -Lg. 114 care spune clar „asociaţia de proprietari poate evacua din bloc persoanele care nu-şi achită datoriile, cele care perturbă liniştea”…

Consilierul Petre Ţone:
• „Noi trebuie să lămurim oamenii”

Comentarii

 1. K@MY spune:

  Acum cativa ani cei de la IGO au infiintat serviciul incasatorilor si cititorilor,renuntand f. usor la serviciile administratorilor de bloc.Acum vor din nou asociatii?
  Au vazut ca nu pot face fata incasarilor?
  …Dar de pretul apei ce se mai aude?

 2. prepeleac spune:

  in legatura cu apa galagie multa,din partea cercelatilor si atit !! TEAPA !!!!nici nu stiti cit de mici sunteti…la fapte ..vorbe de ..trebe sa justificam si noi bani pt sedinte!!!!\
  Si care ii spirla cu ASOCIATIA DE LOCATARI, trebe sa scape de grija incasarilor IGO,TERMOURBANUL,APA e foarte usor nu a platit unul pa! taie apa la toti si trebe sa se tiganesca cu acele persoane!!
  CE var mai place sa luati voi sa faceti toate IZOLATIILE (tot procentual politic)!!!cit de specialisti sunteti???ce studii in domeniu aveti??Va luam pe rind….???sau nu va incumetati?

 3. costel spune:

  Stai linistita!Scopul este altul:pasarea raspunderii si recuperarea datoriilor celor care nu platesc ,din fondul ce ,obligatoriu,se va forma la nivel de asociatie de proprietari si care fond va fi format tot din banii nostri.
  Cu alte cuvinte,cei care-si vor plati consumul,vor plati si pentru cei care nu-si vor plati consumul.
  Cred ca s-a inteles ideea.
  Are Chira socoteala!
  Nu este o idee rea sa se faca aceste asociatii,pentru ca ,in felul acesta,poate vom trai si noi mai organizat,mai civilizat si dupa niste reguli,pentru ca despre bun simt si constiinta,nici nu mai poate fi vorba,in ziua de azi.
  Dar…mi-e teama ca nimic nu ne va mai ajuta.

 4. petrica spune:

  Nu uitati ca au fost asociatii de locatari iar d-l Caus le-a desfiintat ,preluind contractele ,iar legea capitalista nu prevede ca faci contract numai cu persoana juridica.Mai aveti nevoie de taxe la primarie? de ce nu faceti si asociatii de strada .A fost s-a dus eu am contract individual cu furnizorul de servicii.Nu ma onoreaza il dau in judecata cum si el pe cale judecatoreasca poate sa-mi ia casa .iar ai nevoie de bani la primarie,tovarase primar?

 5. prepeleac spune:

  Cita saracie e in orasul asta amirit(in care multa populatie traieste din de la magazine)de unde constiinta si reguli???Care intreprinderi mai merg?Sa raspunda dnii consilieri,care au angajati ,cu cit ii platesc si la ce perioada ..si le spune acum sa cumpere poliestiren de 10!!Unde e evaziunea fiscala???Sa-se intrebe ..ca ei sunt oameni de afaceri si STIU DESTUL DE BINE!! Da e mai bine sa arati in curtea altuia decit la tine!! Cita nerusinare ….. Si te intrebi daca trebe sa mai
  votezi!!!!

 6. GIGABYTE spune:

  si celor care locuiesc la case ce le face-ti d-le F.C.?? nu le mai furnizati servicii pt ca nu sunt persoane juridice sau ii face-ti patroni pe toti?!

 7. rey_mariano spune:

  asociatiile de locatari, normal si de drept au alt scop, numai si numai in interesul vecinilor de blocuri, al locatarilor,nu de a se certa intre vecini pentru scopurile altora! fiecare bloc normal si de drept trebuie sa aiba, in mod normal un administrator al blocului ales tot de catre vecini, pentru a se ocupa de strangerea unor mici fonduri pentru eventuale reparatii , ale subsolului, acoperisului, pentru becuri,zugraveli, sau amenajari interioare sau exterioare ale acestuia! deasemeni asociatiile de locatari se pot reuni pentru a cere primariei amenajarea spatiilor verzi de pe langa aceste cartiere, al iluminatului public atat in zonele cu parcari pentru masini cat si in vecinatatea intrarilor de blocuri, amenajarea spatiilor de joaca pentru copii, sau asfaltarea sau pavarea trotuarelor si strazilor din vecinatate! asa normal si de drept trebuie cheltuit banul public de catre primarie ,in folosul cetateanului! astia nici nu viseaza pana unde poate ajunge o greva a asociatiilor de locatari! primaria cere anumite chestii, dar si asociatiile la randul lor pot cere o infinitate de lucruri! la urma urmei banii pentru taxe si impozite sunt la purtator, in mana cetateanului!

 8. Mihai Ceauşu spune:

  Nu prea stiu ce ar trebui sa faca o asociatie de locatari, dar stiu ca va suporta concesintele unui dobitoc care nu va dori sa-si plateasca din consum si va trebui sa-si plateasca un administrator.
  Inca o chestie, m-am intalnit cu un domn intr-o localitate tangenta, am vorbit foarte putin despre asociatiile de locatari si despre ecoaqua (sau cum i-o zice). Il rog pe dansul sa ma contacteze pe mail, daca nu, tot o sa-l gasesc pentru a face un articol, sau cel putin un comentariu pertinent, cu argumente.

 9. prepeleac spune:

  PT FC la alegeri…nu ati invatat lectia….

 10. bronhos spune:

  De ce nu v-ati spanzurat cu baierile de la tichie unii dintre dumneavoastra care sunteti voi smecheri acolo? Bravo domnule TONE si celor care intelegeti ca lumea nu mai are cu ce sa traiasca,restul va rugam respectuos sa va dati demisia.

 11. claudiu spune:

  BV PETRICA MARE OM RESPECT AI SCRIS CE TREBUIA POATE CITESTE SI TOVARASU PRIMAR

 12. petrica spune:

  In legatura cu legea 114 ,a locuinteti,nimeni nu te obliga sa faci asociatie. Nu vreti sa fiti priviti ca niste zbiri si vreti sa transferati responsabilitatea catre cetatenii ce v-au ales. Vreti sa pareti europeni,dar nicaieri in Europa nu exista asociatii de locatari,cum se inteleg la noi. Oamenii se asociaza ca sa discute problemele locale,nu sa incheie contracte cu furnizorii de servicii. Solutiile gasite de acele asociatii din Europa sunt implementate de primarii.Asociatiile urmaresc activitatea primariilor.
  Prin aceasta masura se urmareste de anumiti securisti sa se reinfiinteze acele retele de informatori ce ne distrugeau viata , sa ne distruga dreptul la intimitate.In cazul in care eu ma simt furat ca un vecin nu-si plateste obligatiile financiare,catre furnizori,se va cheltui fondul de rulment,eu nu-l mai pot da in judecata ci trebuie sa dau in judecata asociatia de locatari,cu sentinta sa oblig asociataia ,etc si pana sa recuperez daunele mor,iar rauplatnicul se bucura de munca mea.Totodata nu voi putea sa vand apartamentul decat cu avizul asociatiei de locatari.Imbarligaturi.
  Inca ceva :ma surprinde lipsa de reactie a oamenilor,la problemele cetatii,orasului.Pana acum nu au aparut decat 12 comentarii la acest subiect care mi se pare mai mult decat arzator,pentru cei de la bloc.Alte subiecte cu importanta f. mare pentru un numar redus de indivizi au parte de sute de postari,iar aici unde este vorba de un numar mare de indivizi ,aproape jumatate dein populatia orasului,….!!!!!!!!!!!!!!!D’aia au revenit la putere tovarasiiiiiiiiiii

 13. petrica spune:

  Am revazut ce este un citat din dl.CercelLegea… sa furniazezi servicii numai ..persoanei ..juridice….” Deci dl.Cercel Wiromul sa nu mai furnizeze gaze decat asociatiilor ,persoane juridice?Acolo nu se pune ca aveti interese.Cetatenii de la case sa nu mai aiba apa potabila ca nu sunt persoane juridice.De ras sa nu spun cuvant mai rau

 14. petrica spune:

  Inca ceva,la ora actuala s-au acumulat sume imense ,ca datorii la furnizorii de servicii,Platiti-le dvstra sau noile asociatatii sa fie libere de orice datorie anterioara

 15. petrica spune:

  In legatura cu asociatiile de proprietari am vazut astazi o opinie pro,care m-a speriat: daca se face asociatie te obliga sa faci ce vrea administratorul iar tu ca persoana fizica trebuie sa-i delegi toate drepturile;daca vrei sa vinzi ceri acordul administratorului.Cablul sa fie tras de toti de la acelasi furnizor,daca vine la mine in vizita cineva sa raportez ca pe vremuri la administrator,cu toate ca toate serviciile sunt contorizate.Vreau sa traiesc voi cere acordul administratoruli securist

 16. valurile dunarii spune:

  prin asociere se intelege a actiune de vointa a membrilor in scopul unor avantaje comune…ar putea Primaria sa explice care sint , concret aceste avantaje.
  pt infiintarea asociatiei sunt necesari bani,citi sunt dispusi sa plateasca cca 1 mil. pt intocmirea hartiilor,cind multi comenteaza pt 20 de mii la o femeie de servici sau 10 mii la curentul pe scara?
  Si daca s-ar forma asociatia, va fi aceasta capabila din pct de vedere legal sa negocieze cu furnizorii de servicii tarife sau conditii de livrare? Evident ca NU si atunci ce sens mai are asociatia…
  Primaria si consilierii vor asociatii pt amuta responsabilitatea incasarii banilor pt servicii in spatele celor buni platnici si va incuraja si mai mult indolenta celor care nu platesc,pt ca acestia nu vor recunoaste niciodata puterea unei asociatii.
  Sfatul meu este sa nu va lasati convinsi usor de vrajeala cu asociatiile.Deocamdata nu traim intr-o lume atat de evoluata.Dupa parerea mea nu sintem nici macar la nivelul de organizare tribala.In Romania am involuat la un stadiu anterior comunei primitive.

 17. paul spune:

  Probabil ca, daca vor sa faca treaba asta cu asociatiile, vor adopta o decizie, hotarare, ceva la Consiliul local, sau va aparea vreo lege de la Parlament si vor zice ca e obligatoriu, asta e treaba, trebuie sa te supui. Nu va conta ca tot ce au scris cei dinaintea mea este adevarat. Iar noi, in loc sa iesim in strada, vor barfi pe la colturi sau pe aici pe „olteniteanul”. Daca asa va fi, atunci ne meritam soarta! Din pacate !

 18. flipper_m1 spune:

  noi ce sa facem ca sa ne fie bine inghitim orice chiar daca trebuie sa dam niste bani mai multi din buzunare nu cunosc a cui a fost idea cu izolarea blocurilor dar este bine intrun fel si cu asociatia blocurilor nu stiu ce aveti impotriva daca cunoaste cineva sami spuna

 19. costel spune:

  Asociatia de locatari este o magareatza,pe spinarea careia se incarca toti desagii si a carei piele va fi batucita de numeroase ciomege:ale RAGCL,ale ENEL,ale ELSACO ,din cauza numerosilor catari care locuiesc prin blocuri.

 20. memphis spune:

  Aceasta lege pana acum nu era???De ce abia acum „apare”???Subscriu si eu la cele scrise de „petrica”si „GIGABYTE”….;OARE NU STITI CUM SA FURATI MAI MULT DE PE SPINAREA CONTRIBUABILILOR, STIMABILI DOMNI DE „FRUNCE” ai acestui „muntipiu”?CE MAI URMEAZA CA SA NE PUTETI MONITORIZA SI CONTROLA FINANCIAR MAI BINE????
  SI ASA NU COTIZAM DESTUL CAT SA VA PLATITI DOMNIILE VOASTRE STUDIILE UNIVERSITARE SI POSTUNIVERSITARE (ale salariatilor dumneavoastra-salariati din cadrul Primariei) din banii contribuabililor?????!!
  Oameni buni nici nu stim ce ne asteapta : ni se va baga „spiralul”in coaste pe romaneste spus -la iarna nu vom avea caldura!!!!!!!…….datorita faptului ca nu avem asociatii de locatari conform legislatiei in vigoare, iar pt vara viitoare, tot conform legislatiei ….daca nu avem asa-zisa asociatie de locatari nu vom mai beneficia de apa curenta , chiar daca unii sunt buni platnici la intretinere!!!!!

 21. petrica spune:

  eu va spun legea 114 invocata de cercelus este o lege de organizare a asociatiilor de locatari dar nu este obligatoriu de constituit aceste asociatii.Ea creeaza cadrul legislativ in care sa se desfasoare

 22. petrica spune:

  Activitatea asociatiilor. e drept ca anumite servicii sunt sponsorizate de primarii pentru asociatii,dar reaua credinta a rau platnicilor face foarte dificila infiintarea si mai ales desfasurarea activitatii asociatiilor.Daca o societate cum este ecoaqua nu a putut sa-si incaseze datoriile tot mai putin credibila mi se pare ipoteza ca asociatiile vor scoate banii de la datornici,si toata lumea va fi in pierdere.noi fara utilitati,ei fara bani