Profesorul Lucian Pavel va primi, post mortem, onorurile ce i se cuvin

Profesorul Lucian Pavel va primi onorurile ce i se cuvin din partea olteniţenilor, pentru întreaga sa activitate din cariera profesională. Olteniţa se va mândri în curând cu o statuie, cel puţin aşa s-a stabilit în şedinţa Consiliului Local din iulie 2009, un portret bust al celui care a dus numele Olteniţei peste hotarele ţării. Consilierii au fost de acord cu cinstirea memoriei lui Pavel, profesor de limba română, sârbă şi chineză.
Preşedintele şedinţei de Consiliu Local, Fănel Petrescu, a fost susţinut de toţi cei din sală la propunerea venită, după consultarea sa cu autorităţile locale, pentru ca personalitatea profesorului Lucian Pavel să fie încununată şi manifestată printr-o creaţie artistică.
Lucian Pavel a fost un strălucit om de cultură şi valoros profesor olteniţean, care s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de luni, 12 mai. Profesorul Pavel, în vârstă de 67 de ani a încetat din viaţă, lăsând în urmă o carieră prestigioasă.
Cursurile şi seminariile sale de Istoria limbii române, Teoria şi practica traducerii, Civilizaţie de limbă şi civilizaţie românească, Literatura română modernă şi contemporană ţinute la Universităţile din Beijing (China), Belgrad şi Novi Sad ( Serbia), au constituit câteva din momentele de glorie desăvârşită a lui Pavel, atât ca om de cultură cât şi ca om de litere.
Lucrări de specialitate publicate în ţară şi peste hotare au marcat cariera sa profesorală : co-autor al manualelor de Istoria literaturii române (cls. a XI-a si a XII-a, EDP, 1994), Limba română în lume ( în limba sârbă), Ed. Matic, Beograd, 2003, Elemente de teoria literaturii, Ed. Didactica, Novi Sad, 2004, Evoluţia literaturii române de la primele momente scrise până la post-modernism ( co-autor), în limba sârbă, Universitatea Belgrad, 2004, Semnificaţiile cuvântului vlah în « Lumina »- Novi Sad, 2003, publicat în limba engleză în revista « Universalia », 2003, Poezia română interbelică, Ed. Universităţii , Beijing, 1992, Monumente de cultură şi artă în Nord-Estul Chinei, Editura Universităţii Beijing,1992.
Profesorul a participat la congrese internaţionale ale traducătorilor la Belgrad, a avut comunicări privind Traducerea textului dramatic şi Traduceri din română în sârbă, publicate în anuarele congresului sau ca organizator al simpozioanelor România în ochii intelectualului sârb, Belgrad, 1999, Caragiale, la Smederevo, 2002, în cadrul Anului Internaţional Caragiale, Zilele Eminescu, la Belgrad, 2002-2003.
Profesorul Lucian Pavel s-a aflat la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi timp de trei ani, în perioada 2005 – 2008.
Între anii 2004-2008, Lucian Pavel a avut un mandat de consilier judeţean ca reprezentant al Partidului Naţional Liberal (PNL).
Din anul 1994 şi până la trecerea sa în nefiinţă, fostul inspector şcolar general a predat ca lector străin la Facultatea de Filologie din Belgrad.
Lucian Pavel era membru al Academiei Române.

Comentarii

 1. costel spune:

  Un gand pios si o draga aducere aminte ,pentru un OM de o valoare inestimabila.
  Dumnezeu sa-l odihneasca!

 2. Mihai Mihaela spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!!!abia atunci cand pierdem persoanele de langa noi, ne dam seama de fapt cat de pretioase erau pentru noi, pe acest pamant!!!
  A fost un oltenitean valoros cu care ne-am mandrit si inca ne mandrim!

 3. rey_mariano spune:

  SI-A TRAIT TRAIUL, SI-A MANCAT MALAIUL, MAI RAU ESTE PENTRU CEI TINERI CARE SFARSESC CU VISURI NEINPLINITE…

 4. Prioritati spune:

  Cainii vagabonzi de pe centru nu i-ar aduna. Statui ne trebuie. Trebuie facut un set real de prioritati, nu prostii. Cred ca dl profesor, de acolo de unde e, ar fi multumit daca Oltenita ar beneficia si de ceva acte culturale: cinema, teatru, vernisaje, carti scoase de autori din localitate, nu de busturi. Asta e cel mai usor la romani, dupa ce moare cineva, hai sa facem statuie. Sau sa punem borduri in loc sa facem un drum ca lumea.
  Mentalitate de provinciali…

 5. Mihai Ceauşu spune:

  L-am cunoscut pe dl Pavel chiar foarte bine, a fost un om bun, un om care a stiut sa se bucure de viata, pacat ca a plecat prea devreme.
  In conditiile actuale de criza economica nu cred ca este oportun un astfel de proiect. Cu totii stim ca la orice lucrare din bani publici apar tot felul de tepari si capusari ce asteapta sa traga lozul.

 6. Leo spune:

  Ma alatur celor spuse de domnii de mai sus Strazile orasului nu sunt asfaltate,cainii vagabonzi misuna peste tot si noi facem ….statui.Consilierii locali ar rebui sa mai ceara si parerea celor care i-au votat inainte sa ia decizii …aberante.

 7. Cora spune:

  Mi-e rusine ca ai mei concitadini ajung sa prefere ca municipalitatea sa se ocupe de cainii vagabonzi decat de recunoasterea meritelor unui om de cultura veritabil.Eu propun ca din materialul din care va fi realizat bustul sa asfltam niste strazi. Si mai propun sa nu se mai intreprinda nimic in orasul asta, ca nu cumva sa profite teparii si capusarii.
  Dupa toate cele enumerate in stire, cred cu tarie ca profesorul Lucian Pavel merita macar un bust, astfel memoria dumnealui sa fie pastrata ca exemplu pentru generatiile viitoare.
  Da, avem nevoie de statui. Pentru ca valorile trebuie sa aiba locul lor intr-o societate care degeaba are strazi asfaltate daca nu isi recunoaste emblemele culturale. Caci civilizatia nu inseamna numai un grad ridicat de dezvoltare materiala. Ci mai intai de toate spirituala.

 8. LEX spune:

  Fara suparare Cora, dar care este marele merit al d-lui profesor Lucian Pavel !? Personal cred ca bani destinati acestui proiect ar fi mai bine daca s-ar aloca unor proiecte privind ajutorul social pt. persoanele defavorizate sau caminului de batrani; daca nu cumva sunt alte interese: „DIN BANI PUBLICI PENTRU VREMURI DE RECESIUNE” !!?? Afacere rentabila…

 9. Cora spune:

  Fara suparare Lex, dar se vede ca esti departe de cultura! Cred ca e inutil sa reiau toate cele scrise deja in stire. As vrea totusi sa adaug unul dintre meritele inspectorului general de pana anul trecut. Nu stiu cate praguri de institutii de invatamant ai trecut, dar daca ai fi facut-o, ai fi vazut cum s-au transformat unele scoli si gradinite la standarde europene. Manastirea, Spantov, Chiselet, ca sa nu mai vorbim de Oltenita, unde „Neagoe Basarab” si-a „schimbat fata” total. Toate cu fonduri atrase de acest om.
  Stiu ce urmeaza sa ziceti. Ca s-au cheltuit bani aiurea pe scoli…in loc sa construim adaposturi pentru caini, nu?

 10. unu' spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca.Ii multumim pt. ce a facut.Eu,daca as alege un loc,acela ar fi in curtea unui liceu oltenitean.

 11. lex spune:

  Lex, omul de pe Terra catre omul de pe luna, CORA, Lex, omul de pe Terra catre omul de pe luna, CORA; Desi nu sunt un tip malitios din fire si nu doream in nici un fel sa intru in polemica pe aceasta tema, se pare ca avem o mica problema de perceptie, si este necesara o lamurire, o apropiere de realitatea pamanteasca, astfel:
  Transformarile efectuate la scolile enumerate, au facut obiectul unor proiecte de reabilitare din bani Europeni, iar in ceea ce priveste Liceul Neagoe Basarab din Oltenita ( nu din alta localitate ) sunt aceleasi sali de clasa, ca pe timpul meu, cu 25 de ani in urma, pana si in cancelaria profesorilor sunt aceleasi mese vechi ( sa fie oare acesta meritul domnului profesor ?), se pare ca ori esti gresit informata draga Cora, sau poate traim in lumi paralele sau asa cum am spus, noi pe Terra tu pe luna, si asta ar explica totul !
  Contributia si meritul pentru reabilitarea mai multor scolilor vechi din judet, printre care si cele enumerate de tine, apartine de regula directorilor si consiliilor de administratie care au gospodarit si administrat scolile respective, faptul ca domnia sa domnul Pavel, a dat unele aprobari, jos palaria, dar nu as lua asta ca pe un mare merit,ci mai degraba ca o obligatie de serviciu ;
  Secundus, ‘asa- zisele merite’ enumerate nu duc concluzia ca dl. Profesor Pavel prin aceste trasformari ale scolilor mentionate, s-a remarcat printr-o deosebita cultura, este adevarat ca domnul profesor era un individ titrat, literat, un tip boem, si un om onest, ( asa cum dealtfel sunt in mare majoritate cadrele didactice din intreg sistemul de invatamant ), dar faptul ca domnul profesor Pavel a avut comunicări privind Traducerea textului dramatic şi Traduceri din română în sârbă, publicate în anuarele congresului sau ca organizator al simpozioanelor România în ochii intelectualului sârb, Belgrad, 1999, Caragiale, la Smederevo, 2002, în cadrul Anului Internaţional Caragiale, Zilele Eminescu, la Belgrad, 2002-2003 si respectiv Lucrări de specialitate publicate în ţară şi peste hotare au marcat cariera sa profesorală : co-autor al manualelor de Istoria literaturii române (cls. a XI-a si a XII-a, EDP, 1994), Limba română în lume ( în limba sârbă), Ed. Matic, Beograd, 2003, Elemente de teoria literaturii, Ed. Didactica, Novi Sad, 2004, Evoluţia literaturii române de la primele momente scrise până la post-modernism ( co-autor), în limba sârbă, Universitatea Belgrad, 2004, Semnificaţiile cuvântului vlah în « Lumina »- Novi Sad, 2003, publicat în limba engleză în revista « Universalia », 2003, Poezia română interbelică, Ed. Universităţii , Beijing, 1992, Monumente de cultură şi artă în Nord-Estul Chinei, Editura Universităţii Beijing. Natura lucrarilor mentionate nu sunt mari opere ale literaturi noastre, ci mai de graba, traduceri, manuale scolare (semnate in calitate de Co-autor ) – hai sa fim seriosi si sa nu exageram nu a fost un M. Eminescu, M. Sadoveanu, un L. Rebreanu sau un Marin Preda.
  Tertius, cat priveste, pragurile institutiilor de invatamant trecute/ vizitate (banuiesc ca la asta te refereai, caci altmiteri sa stii as putea spune ca am un prag sau doua peste cele ale domnului profesor ) , intamplator traiesc printre acesti oameni care trudesc in institutiile de invatamant, si imi sunt cunoscute indeaproape problemele acestor oameni si situatia din scoli, nefiindu-mi straine atat a scolilor din urbea noastra cat si a celor din judet .
  In concluzie, draga Cora daca tii neaparat sa se efectueze o statuie, pentru un om onest, care a muncit adunand date istorice si facand traduceri, nici o problema, iti pot sugera sa-ti faci comanda singura de o miniatura, sau de una in marime naturala daca iti poti permite, si lasa deoparte acest lobbyng.

 12. GELU spune:

  Nu-mi vine sa cred. Profesorul Pavel n-a meritat asemenea discutii. Cunoscandu-l mai mult decat cei care se dau „mari prieteni” pot spune numai: E mai bine fratilor sa nu faceti nimic! A vorbi despre profesorul Pavel inseamna a-l cunoaste. A intelege ca profesorul Pavel a reprezentat o institutie, ca era o enciclopedie vie, ca-si iubea semenii si lupta pentru imaginea Romaniei in Serbia si nu numai. Noi prietenii dumnealui din Serbia suntem uimiti cum „tara mama” isi respecta valorile. Am avut ocazia sa cunosc multi ambasadori ai Romaniei la Belgrad. Sa stiti fratilor, EL era ambasadorul si Dumnealui ne adresam cu EXCELENTA. Si, pentru noi, Dumnealui va ramane ambasadorul Romaniei la Belgrad. Ambasadaroul tuturor timpurilor. Care ne priveste si ne va privi mereu de undeva. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 13. Leo spune:

  Draga Cora,cu parere de rau trebuie sa-ti spun ca Lex are mare dreptate.Intamplator l-am cunoscut pe profesorul Pavel care pe langa „merite” culturale a facut si rau multor persoane.

 14. alex spune:

  Cora, a facut domnul insector Pavel un bar,
  o carciuma, un loc pentru fumat in scoli? NU? Pai daca nu a facut cum sa fie apreciat de un Leo, de un Lex,etc??????

 15. LEX spune:

  Draga dl. Alex sau mai bine spus CORA – Incognito , argumentele sunt de gradinita, hilare, elugrubatii. Daca am posta imagini din liceul Neagoe Basarab , fost Sahia, la care te refereai ca a fost modernizat nu am mai comenta, fa te rog o vizita , cu conditia sa scoti ochelari de cal.

 16. Cora spune:

  Lex, ma confunzi! Eu nu as pune niciodata virgula inainte de etcaetera! Sau ti se pare ca nu am curajul sa spun ce gandesc? Oricum, intram in offtopic! Am inteles punctul tau de vedere. Ti se pare inutila o cheltuiala in plus. Ca e criza. Numai ca noi zacem mai degraba intr-o criza culturala…si asta se intampla de foarte mult timp!

 17. LEX spune:

  SCUZE CORA ! AICI AI DREPTATE, AM GRESIT!
  INSA CU PRIVIRE LA MERITELE DOMNULUI PROFESOR PAVEL, SI PERIOADA DE RECESIUNE ECONOMICA… SA O LASAM ASA. NU AI CUM SA MA CONVINGI !!!!