Călărăşenii au dansat şi cântat vineri seară la Olteniţa

Seara zilei de 18 septembrie a adunat mai mulţi olteniţeni în Parcul Central Olteniţa. Ansamblul „Bărăganul” din Călăraşi a prezentat un program artistic în cinstea unui eveniment european ce se aniversează şi în România: Zilele Patrimoniului European, care înseamnă 17-22 septembrie. Astfel, programul artistic s-a desfăşurat sub egida Consiliului Europei şi Uniunii Europene.
Unul dintre referenţii Centrului Cultural Judeţean Călăraşi a declarat pentru jurnaliştii prezenţi la eveniment că programul este susţinut de Ansamblul „Bărăganul”, la iniţiativa Consiliului Judeţean Călăraşi şi Centrului Cultural Călăraşi. „Tot astăzi am susţinut un program artistic şi la Călăraşi. În program sunt vizate Mânăstirea, Şoldanu unde există monumente de patrimoniu şi cred că vom mai veni la Olteniţa” ne spune referentul Centrului Cultural şi în acelaşi timp prezentator al programului susţinut de călărăşeni în aer liber.
Prof. Done Şerbănesc, om de ştiinţă şi cultură şi director al Muzeului „Civilizaţiei Gumelniţa” din Olteniţa a ţinut un discurs de început în care a arătat celor prezenţi şi oaspeţilor că Turnul de Apă face parte din patrimoniul naţional. Prof. Şerbănescu declară că în Olteniţa mai sunt şi alte monumente de patrimoniu: „În Olteniţa sunt monumente de patrimoniu, printre ele se găseşte acest turn de apă cum îi spunem noi şi pentru că este o construcţie unică, el se află pe lista monumentelor importante din România. Turnul s-a construit în anul 1919, iar în anul 1922 s-a pus în funcţiune uzina de apă de Cristache Danielescu. Acest turn a fost de fapt uzina de apă a oraşului din care se alimenta Olteniţa. În anul 1916 turnul a fost bombardat de inamici, după care a fost renovat, când s-a construit şi hala Olteniţa, în anul 1924. Populaţia din oraş se alimenta la acea vreme din râul Argeş” arată Şerbănescu, subliniind astfel importanţa Turnului de Apă din Olteniţa, lângă care s-a desfăşurat şi programul artistic.

Comentarii

 1. Mo' Greens spune:

  Haide taica sus cu ea :))

 2. Gipsy flamenco si calusari, supervizati de oameni de stiinta si de ”europenii” de la CC Calarasi, danseaza in jurul turnului de apa. Patrimoniul la noi se salveaza doar cu circ si nostalgie.

 3. meee spune:

  si ce-mi place verdele ..:P

 4. angel spune:

  Calusari???Nu s-a dansat dansul ploii ca sa fie in jurul turnului de apa.Daca nici dansurile populare nu fac parte din traditia si cultura tarii….Circ pentru ca poromovam valorile?

 5. Cristina Boboc spune:

  iti trebuie multa minte sa apreciezi munca celor care fac „gipsy flamenco” si „calusari”, si implicit muuult creier sa recunosti toate dansurile pe care copii aia le danseaza cu atata pasiune si devotament si care bineinteles sunt 100% romanesti.
  daca eram in locul altora nici nu mai postam comentarii ca sa ma aflu in treaba

 6. Gipsy flamenco spune:

  Don’soara Velescu daca nu stii ce dansuri a prezentat ansamblul, te rog sa te abtii de la comentarii gen „gipsy flamenco si calusari” ca nu se cuvine. Ansamblul danseaza unde este chemat, nu refuza din cauza ca se danseaza in jurul turnului de apa.

 7. Barcan spune:

  un video ….ceva ?