Dascălii olteniţeni vor purta în prima zi de şcoală banderole albe

La Olteniţa, cadrele didactice vor purta în prima şi de şcoală banderole albe, în semn de protest faţă de sistemul actual de învăţământ şi faţă de modul cum sunt tratate cadrele didactice. Potrivit institutorului Mariana Capşa, reprezentant zonal FSLI, nemulţumirile acesteia şi ale colegilor de breaslă sunt adresate grilei de salarizare şi modului cum este tratată educaţia de actualii guvernanţi. „După cum ştim liderul FSLI, Aurel Cornea şi-a exprimat dorinţa de a ieşi din pactul încheiat cu sistemul educaţiei din România, retrăgându-şi semnătura. La consfătuirile noastre, îmi voi anunţa colegii pentru acţiunea de luni când toţi vom purta banderole albe în semn de protest faţă de regimul actual din învăţământ. Am fost informaţi de asemenea că marţi va pleca din Călăraşi un grup de profesori pentru pichetarea Guvernului. Din Olteniţa nu pleacă nici un profesor spre Bucureşti, acţiunea fiind organizată de Călăraşi şi pentru Olteniţa. La Bucureşti vor pleca profesorii care nu au ore în ziua respectivă, pentru a nu fi bulversat sistemul de învăţământ.” declară Mariana Capşa, liderul FSLI pe zona Olteniţa. Aceasta se arată extrem de îngrijorată faţă de tratamentul actual al guvernanţilor acordat dascălilor români. „Sunt foarte revoltată şi subscriu pentru toate cadrele didactice din Olteniţa că nu se respectă coeficientul de ierarhizare. În grila de salarizare un profesor cu 40 de ani vechime şi gradul didactic I are coeficientul de 4,25% cu tot cu sporuri incluse, adică se ajunge la un salariu lunar de aproximativ 2500 de lei. În proiectul de lege care este postat şi pe site-ul Guvernului se arată că învăţământul este prioritate naţională. Atunci întreb eu, ce fel de prioritate este când vorbim de coeficientul de 4,25% pentru un profesor cu vechime şi gradele luate? Ne situăm între 1 şi 4,25%, ceea ce este extrem de puţin şi de jignitor pentru munca unui dascăl.” mai spune Mariana Capşa, institutor şi lider sindical pe zona Olteniţa.
Reprezentantul FSLI Olteniţa este de acord să participe alături de colegii săi din învăţământ, la toate acţiunile FSLI Bucureşti.
Sindicaliştii din învăţământul olteniţean sunt nemulţimiţi de decizia executivului de a fi obligaţi la cele zece zile de concediu fără plată, de legea unică a salarizării dar şi de disponibilizările ce se anunţă.
Profesorii din toată ţara sunt pregătiţi ca pe 14 septembrie să boicoteze începerea noului an şcolar, mai ales acolo unde vor fi prezenţi şi politicieni. Tot în prima zi de şcoală se va organiza şi un miting la Bucureşti, în faţa Parlamentului, la care vor participa peste o mie de cadre didactice.
Dacă zilele acestea nu se va ajunge la nici un compromis, sindicatele învăţământului ameninţă cu greva generală, pe 5 octombrie, chiar de Ziua Educaţiei. Mai mult decât atât, pe 7 octombrie este anunţată o grevă generală a tuturor bugetarilor, iar pe 16 noiembrie, în perioada când bugetarii ar trebuie să fie în concediu fără plată, este preconizată o nouă acţiune de protest.

Comentarii

 1. costel spune:

  Pai ce sa faca si ei saracii?
  Lasa sa faca greva,pentru ca, oricum,ar face orice altceva,numai cursuri nu.
  Eu le-as da 5000 lei /luna,daca as sti ca fac ceea ce trebuie.
  Dar…din pacate,oricat ar fi de mare salariul,conceptia ramane aceeasi.
  Si vorbesc in cunostinta de cauza,pentru ca soatza mea este cadru didactic!!!!!!!

 2. LEX spune:

  Costelus dragule, daca sotia ta este o loaza, precum uni elevi, ar trebui sa-i recomanzi acesteia sa se lase de meserie daca nu are aceasta inclinatie de bun dascal.

 3. LEX spune:

  Opinia mea este ca nu trebuie sa-i bagam pe toti in aceasi oala. Sunt cadre didactice care isi fac meseria cu onoare si responsabilitate, daca sotia lui domn costel face parte din alta categorie, ar trebui sa se ocupe de cules capsuni in Spania, sau bona in Italia, daca nu de pescuit.

 4. dantv spune:

  Lex.. fara suparare dar tu de fapt ce faci in romanika daca zici ca in spania se culege doar capsuni si in italia sunt doar bone ? esti functionar pe banul statului sau bagat prin ,, guvernul curat si cinstit” romanesc ? cunosc destul de bine felul cum functioneaza sistemul de invatamant romanesc asa ca numai vb te rog ..am cunoscut doar cativa dascali care-si fac datoria acolo dar acestia sunt cazuri unice si izolate ..dar stii cum e cu orele de meditatie pe care elevii sunt nevoiti a le plati pt. ceea ce ar trebui sa invete de fapt in clase. Ai idee cum preda un profesor in Spania ? nu cred .. si are salariul cat un muncitor , doar daca preda in colegiu si mai e si inginer, poate sa ajunga la 2000 euro..cam cat iau eu cu diurna cu tot adica.Iar eu nu sunt inginer, plus ca stiu macelari care castiga pana la 3000 net pe luna, care sunt tot muncitori adica..
  De cate ori au facut greve muncitorii iin ultimii 20 de ani si de cate cei din invatamant ? Numai se tine minte la cei din urma ..asa-i ? de cate ori au facut cadrele au primit aproape cam tot ce au vrut nu ?Ia vorbeste cu cei care au lucrat la Navol, Stentor , etc..de cate ori au primit ceva ? Si i-ti spun ca multi din ei sun in occident acum unde sunt platiti si respectati ca OM..tu ai idee ce e asta ? Asta inseamna un progres mare pt. ei domnule draga..aaa.. apropo eu meserie si ceea ce stiu nu am invatat in timpul orelor la scoala ci din cartile tehnice si documentatia adunata de pe internet , platita de multe ori cu bani grei…profesoara mea de fizica in clasa 12-a nu a stiut sa/mi explice diferenta dintre ,materie si antimaterie”..
  O zi buna i-ti doresc si invata sa faci totusi diferente intre oameni nu te mai crede zeu atot stiutor in toate, poti da de unii ceva mai bine pregatiti care prefera sa stea mai in umbra de obicei plus ca cei mai capabili au preferat sa nu ramana acolo ci sa emigreze acolo unde sunt platiti si apreciati nu sa munceasca pe 800 de ron net la ,,afaceristul ” x sau y din oltenita …. sau 1200 si sa faca naveta zi de zi la buc. trezindu-se la ora 5 dim. Referitor la cadrele care merita , merita tot respectul dar enumera te rog mai mult de 20 de persoane care crezi ca-si fac datoria asa cum trebuie.

 5. LEX spune:

  Draga Dantv, nu am nici un motiv de suparare cu privire la observatiile facute; sa stii ca nu am facut parte nici un moment din categoria profesionala a bugetarilor si nu sunt bagat in ,, guvernul curat si cinstit” romanesc, la care faci referire ; fac parte dintr-o categorie profesionala liberala, pe care o exercit ( sper cu onoare si demnitate, fara a-mi fi rusine fata de semeni mei ) de aproape 20 de ani. Partial ai dreptate in ceea ce spui, insa, trebuie sa fac cateva precizari / critici :
  – Aceasta invrajbire intre categoriile profesionale, se datoreaza prin excelenta ‘domnilor- politruci – sa traiti bine sau de genul alegeti-ma pe mine… sa traiesc si eu bine ;
  – Secundus, indiferent ce partid sau om politic ( stanga sau dreapta ) ; ai opta sa reprezinte micul nostru orasel sau natiunea !? din cei aflati pe esechierul politic sunt o apa si un pamant, atat local cat si la nivel national – te apuca lehamitea, scursuri, oameni de nimic, care in fata iti spun ceva, iar in secunda doi , dupa vot, fac altceva ;
  – Tertius, cu privire la mentiunea ta, citez : apropo eu meserie si ceea ce stiu nu am invatat in timpul orelor la scoala ci din cartile tehnice si documentatia adunata de pe internet , platita de multe ori cu bani grei…profesoara mea de fizica in clasa 12-a nu a stiut sa-mi explice diferenta dintre ,materie si antimaterie”..
  Daca nu ai fi avut o buna baza in clasele 1-4 si respectiv 5-8, am dubii serioase ca ai fi putut sa fii un atat de bun autodidact !?Mai , mai sa crezi ca ai avea ceva probleme de narcisism ?
  Este foarte adevarat ca unele cadre didactice sunt ff departe de a avea aceasta calitate, eu insumi cunosc cazuri : unele vorbesc in timpul orelor la telefonul mobil (aranjand si dezlegand afaceri ), sau profesori de religie ,culmea , pun elevii sa-i faca masaje in timpul orelor, iar unele chiar au grave probleme de comportament, cu apucaturi neonorabile. INSA ASA CUM BINE AI SESIZAT TU INSUTI, NU TOATE CADRELE DIDACTICE POT FI BAGATE IN ACEEASI OALA, SI NU IN TOTI POTI ARUNCA CU NOROI.
  Urmeaza ca ‘selectia asa zisilor neprofesionisti’ CE NU FAC ONOARE ACESTEI BRESLE sa fie facuta de parinti, care vor sanctiona acest ‘neprofesionalism’ prin ocolirea acestora, prin indreptarea copiilor catre alte scoli sau alte cadre didactice ce cu onoare si dragoste fata de meserie si copii isi exercita profesia – daca nu cumva nu o face ISJ-ul sau directorul scolii respective.
  In ceea ce priveste meditatiile la care ai facut referire, imi e teama ca esti putin rautacios, sau putin confuz, de ce spun asta , sunt copii care au nevoie reala de meditatii, care vor sa faca performanta, sa exceleze… ca sunt si cadre didactice care procedeaza de asa maniera incat sa-i forteze, sa-i determine pe bietii parinti sa aduca copii la meditatii ( culmea, aceeasi profesori care predau la clasa – acestia din urma , ar trebui sa se lase de meserie, intrucat se pare ca ori nu-si fac meseria la orele de clasa cu responsabilitate ori au facut o ‘afacerea din aceasta indeletnicire’, ceea ce este ff rusinos).
  Ps. Cu privire la recomandarea facuta, se pare ca tu , insuti dai impresia ca detii adevarul suprem !? Ar trebui sa o pastrezi pt. tine !
  Si sper fara suparare, eu am exprimat o opinie si atat , iar daca am suparat imi cer iertare pt. umila mea opinie.
  O zi buna !

 6. pavel_chinezu spune:

  Sunt de acord in totalitate cu tine Lex – noi romanii avem tendinta de a generaliza. Cand luam contact cu un profesor care e departe de standarde – spunem ca toti profesorii sunt prosti, cand auzim ca un judecator a luat „spaga” de la unul pentru a anula un proces-verbal prin care i se lua permisu’ – rezulta justitia e corupta (conform sondajelor 78% din romani au spus asa), DAR nu ne convine cand alte popoare fac acelasi lucru – gen toti romanii sunt HOTI, TIGANI (in sens peiorativ sau la propriu)etc.
  SA luam un exemplu- noua tuturor celor care am terminat studiile anterior Revolutiei ne place sa spunem ca „atunci se facea scoala”. Ei bine, uite cum prietenul meu „dantv” tine cu tot dinadinsul sa ne contrazica:
  – profesoara lui de fizica era o proasta care nu stia diferenta dintre materie si antimaterie
  – deducem ca profesorul cu care a facut limba romana era un retardat, asta deoarece „autodidactul” asta care a invatat totul din carti si de pe Internet foloseste expresii de genul „in spania se culege doar capsuni”, „Numai se tine minte”, „O zi buna i-ti doresc” , „Si i-ti spun ca multi din”, „sunt platiti si respectati ca OM” (@ dantv daca nu intelegi unde ai gresit, pune mana iar pe carte)
  -profesorul de logica ii preda socialism politic, deoarece face urmatoarea afirmatie „sunt cazuri unice si izolate” – un caz unic e UNIC nu e mai multe asa dupa cum capsunile e mai multe si tre sa folosesti „culeg” atunci cand spui „in spania se culege doar capsuni”
  – profesorul de istorie era la furat deoarece (dupa cum mi-a reprosat intr-un post anterior) el crede ca Pavel-Chinezu are ceva comun cu familia poreclita „Chinezu” (renunt sa-i mai trimit linkuri de pe wikipedia) etc.
  DECI toti profesorii care predau inainte de Revolutie erau niste „loaze” sau poate… domnul dantv care ne indeamna „nu te mai crede zeu atot stiutor in toate” (a propos e un pleonasm aici maestre)este el insusi o LOAZA (asta indiferent de cate id-uri ti-ai face pt. a-ti pleda cauza)
  PROBLEMA cu invatamantul este ca la nivel inalt sunt foarte multe asemenea loaze care au INTERESUL sa ne tina copii in ignoranta si sa le umple capul cu manele si cu antimodele de urmat pentru ca cu cat va creste nivelul de scolarizare cu atat mai mult oamenii vor realiza cat sunt de nepotriviti pentru pozitiile pe care le ocupa.

 7. dantv spune:

  LEX..Problema care ma deranjeaza cel mai tare este aceea ca banii pe care acestia ii solicita drept marire de salariu provin din banii publici de la acei care platesc din putinul lor acolo niste taxe si impozite care oricum sunt sufocante.Dumnealor trebuie sa inteleaga ca asa cum acei oameni muncesc pe putin si ei ar trebui sa se adapteze la ,, mersul pietei ” si sa accepte asa pana cand ceilalti vor primi salarii mai onorabile , impozitul va fi proportional cu castigul si atunci vor avea de unde le da un salariu mai bun.Cunosc ca in romania singurii care au primit ceva cand au facut greve au fost in general bugetarii deci nu ma refer doar la cei din invatamant.Iar cel care produce efectiv banul pt. ca acesta nu creste in pomi desigur a fost mereu marginalizat si aruncat pe treapta de jos a societatii.A nu se uita ca economia in general se bazeaza pe productie sau pe calitatea serviciilor ..adica daca nu se fac masini si vapoare se face turism de calitate de ex…Dar cand nu e nici una nici alta atunci e declin economic ..nu ?Si atunci bani de unde ?
  Daca numele tau coincide cu cel de pe masinile cu nr LEX din oltenita cred ca ne cunoastem si ma vei aproba sau poate ca nu in ce afirm mai sus .
  Eu am urmat clasele primare in anii 1973/1981 dupa aceea celelalte, oricum am terminat inainte de 90 intr-un sat mic intre Buc. si oltenita .In oltenita doar am lucrat dupa aceea deoarece se stie ca era o puternica zona industriala.In acei ani se invata carte pt. ca profesorii nu stiau ce sunt acelea greve, de meditatii numai vorbesc , poate doar cei care trebuiau sa le explici de 10 ori acelasi lucru.Doresc sa spun ca au fost generatii intregi chiar si inaintea mea care au ajuns multi din ei ingineri sau tehnicieni si nu au avut 2 ore macar de meditatii.Iar profesorii aveau domnule unii din ei castig cat un muncitor calificat, poate un pic mai mult dar i-si dadeau interes , daca nu, mai recurgeau si la celebra rigla la palma .Au fost profesori care urmau o facultate pe bune, pe meritul lor la facultate de stat desigur nu cu examene luate pe pile , plicuri si alte cele.
  Tocmai pt. ca dumnealor sunt niste cadre didactice ar trebui sa inteleaga acum ca nu trebuie sa-si bata joc de acesti copii asa cum au facut de atatea ori trimitandu-i acasa spre bucuria unora din ei..de aceea ies acum multi inculti , numai stiu a vorbi si scrie corect in limba lor meseriasi tot mai putini, sunt si capacitati printre ei dar din ce in ce mai putini pt. ca in afara de a lucra prin vestul europei sau SUA nu au alte solutii mai bune.Cunosc persoane care acum lucreaza aici in invatamant , desigur ca muncesc destul de mult cu elevii, recunosc si ei ca nu se ,,freaca menta ” ca in romania dar au intrat aici cu examen, in romania trebuia sa aiba pile sau bani pt. a prinde un post.Hai sa recunoastem ca acolo fara pile sau bani esti un om paralizat.Putem scrie pagini intregi despre asemenea subiecte insa revenind la tema articolului discutat, trebuie mentionat ca de pe urma acestor greve pierd pana la urma copii si viitorul acelei tari si profita desigur si cei care nu-si merita locul in invatamant, trebuiesc facute sesizari si plangeri in acest sens pt. a fi excluse acele persoane care nu au chef de a fi buni dascali ci doar de a se imbogati de pe urma banilor publici dar asta nu o poate face cineva ca mine sau dumneata ci doar dumnealor, cei care le sunt colegi ..dar pana la urma sa nu uitam ca fiecare i-si vede doar de interesul personal asa cum se face de multi ani incoace in tara aia.Exceptii fac doar cei din generatia fostului profesor Pavel plus/minus 10 ani.
  Revenim la problema bagatului in aceeasi oala a anumitor persoane pe care ai facut-o chiar un articol mai sus iar pe urma mi-ai aprobat-o in urmatorul eh..tocmai asta e ca nu toti cei care lucreaza pe afara sunt cum afirmi..te rog retine acest fapt deoarece am abservat ca ai o predilectie pt. acest lucru, ai mai facut-o si in alte comentarii pe acest site..asa cum poti face diferenta pt. dascali asa poti face si pt. cei de afara ..nu-i asa ? Pana la urma ce sa inteleaga cititorii ? Ura, invidie , ostilitate fata de cei emigrati ? Nu cred ca ar fi cazul pt.ca te simt a fi o persoana cu ceva mai multe carti citite in aceasta viata si de aceea ma astept la afirmatii ceva mai eficient calculate inainte de a fi postate in acest sens.Asta ca sa nu ,,dau impresia ca detin adevarul suprem „…
  Fara intentii de molestare…
  O noua saptamana cat mai buna i-ti doresc..!

 8. dantv spune:

  Special pt. Pavel chinezu : artistul number one al gramaticii si ortografiei romanesti post comuniste.Revin cu un ultim comentariu aici pt . ca desigur in afara de oameni mai apar si ciudatenii sau curiozitati ale naturii umane , unul este acest pavel-chinezu care poate ceva gramatica sa stie , altceva nu ..Stimabile cred ca candva am avut vreun contact fata in fata , poate ca nu mi-ai platit vreo reparatie la vreun tv sau monitor sau mai stiu eu ce se intampla cu matale..eu vreau sa comentez NISTE IDEI nu sa fac gramatica , daca vrei ortografie du-te omule in alta parte si lasa-ma numai ma stresa cu aparitia ta pe aici daca vrei pot sa-ti scriu mai bine in limba engleza sau spaniola pt. ca romana ta acum nu ma ajuta decat sa citesc ce spune un einstein ca tine in ale gramaticii..Nu ma intereseaza gramatica ci ideea ..intelegi ? Eu traiesc aici, nu in jegul unde traiesti tu si in care nici dupa 20 de ani nu vei reusi sa iesi din el.. Pe unde citesc pe forumurile romanesti apare cate unul ca tine care zice ..,, vezi ca nu ai separat cuvintele” ..sau ..se scrie cu z..nu cu s..
  Mai Pruteanu de oltenita ce esti , sau doresti sa pari in afara de a corecta ce faci util pt. tara aia. Garantat ca nu stii sa tii o surubelnita in mana iar cand i-ti sare siguranta noaptea ramai pe intuneric pana a doua zi cand vine electricianul sau vreun vecin mai de treaba sa cupleze siguranta ?Asta desigur daca nu ai din aia cu ,, litza ” ca atunci e ceva mai problematic.Tu nu vezi ca tara aia e macinata din cauza ,, inteligentilor ” si papagalilor din familia carora faci si tu parte ? Uite unde traiesti..http://www.realitatea.net/doar-patru-tari-au-drumuri-mai-proaste-decat-romania–cum-comentati_613472.html..si daca vrei i-ti mai dau 100 de link-uri cu asemenea chestii ca sa vezi unde traiesti ca poate uiti.Din cauza ca oamenii de acolo asa ca tine si sunt destui dupa cum se vede se gandesc prea mult la ..erectia gramaticala a altora si nu la problemele tarii ..stimabile spania are nivelul de alfabetizare mai slab de cateva ori ca romanika dar spania asa cum se zice ca are acum economia cazuta face ceva pe romanika si apoi ii da foc din multe puncte de vedere si nu o va ajunge nici dupa 50 de ani.Du-te omule si ia-ti catelul sau ce ai pe acolo mai portabil daca nu plimba-l pe al meu un pic , ia o gura de aer curat in parc si gandeste-te cum va fi ziua de maine acolo sau viitorul natiunii romanesti.Daca nu ai o partenera sa-ti tina de urat nici o problema , mergi pe la blocurile cu 10 sau pe marasesti si vei gasi sigur pt. ca e tare vizibil ca duci o mare lipsa in acest sens.Pai cum ar fi sa fii cu partenera si la un momendat sa zici..vezi ca ai uitat sa spui ,, x-ul ” si ai spus cs…sau poate ca ai alte inclinatii si nu vrei partenera ci un partener..asta e ..nu toata lumea e perfecta..Ai vazut ? ideea conteaza nu virgula de la litera si motzul de la basca.

 9. costel spune:

  LEX…bag seama ca si tu ai sotia prin invatamant si cred ca mi-a fost si profesoara.
  S-ar putea sa ma insel si nu astept nicio confirmare in acest sens.
  Pari un om citit si ti-am apreciat,de multe ori,parerile.
  Sotia mea nu este „o loaza” asa cum ai avut nesimtirea s-o etichetezi.Este doar un om cu bun simt,solidar cu problemele tarii si care evalueza cu responsabilitate si decenta ceea ce se intampla in invatamantul romanesc si nu numai in acest domeniu.
  Si daca crezi ca tu detii adevarul absolut si esti un fel de „stapan al inelelor”,afla ce te inseli.
  Chiar daca nu suporti sa ti se spuna!!!
  Tot din bun simt nu-ti voi spune ce realizari are sotia mea,desi ma doare foarte tare „aprecierea” ta.Oricum,nu are nicio relevanta pentru tine.
  Dar mi-ar placea sa avem o confruntare.Sau chiar mai multe!In orice domeniu!
  Si consider discutia cu tine incheiata!!!

 10. pavel_chinezu spune:

  Atunci cand se termina argumentele trecem la insulte…nicio problema. Pot sa duc multe, dar asta nu va demonstra decat ca EU am avut dreptate. In ceea ce te priveste desigur, pentru ca nu sunt „atot stiutor”.
  NU esti decat un ingamfat care, se pare ca, momentan, a dat de bani (ai remarcat cum se pun virgulele). Ai uitat de unde ai plecat si acum ii dispretuiesti pe cei care iti amintesc ce ai fost. Promit sa nu-mi mai dau silinta sa te corijez in vreun fel si asta nu pentru ca nu as avea pentru ce, dar pentru faptul ca esti irecuperabil. Try to undrestand this! Comprende?
  Un singur lucru mai vreau totusi sa-ti supun atentiei – „jegul” in care locuiesc eu se numeste ROMANIA, locul pe care multi il denumesc „casa”, indiferent in ce hal a fost adus de o clica de oameni iresponsabili si avizi de putere si bani. Tu si Spania „ta” (tara pentru care am tot respectul) nu prezinta interes. Pentru un spaniol (iti garantez acest fapt) nu esti decat un parazit. Bun doar sa faca o munca pe care el nu si-o doreste. Tu nu vei fi niciodata egalul lui si nici nu ai potentialul pentru a-ti depasi conditia. Sunt chiar curios cat va mai dura „toleranta” asta si in Spania. Nu uita ca acum 10 ani Italia ne critica vehement ca nu suntem in stare sa stapanim „problema tiganilor” si ca suntem un popor extremist (alde mussolini ne faceau pe noi extremisti), situatia s-a schimbat radical dupa ce le-am exportat „problema”. ATENTIE SPANIA A FOST AL DOILEA STAT FASCIST DIN LUME (clarificare pt. tine – dupa Italia).
  P.S. pentru a evita alte viitoare polemici infructuoase te rog sa postezi „ideile” tale pe topicurile corespondente gradului tau de instruire. Contrar a ceea ce crezi tu – sa schimbi litza unei sigurante (fuzibile) nu dovedeste ca esti inteligent („The ability to speak does not make you intelligent”). Iti repet – te cunosc inca de pe vremea cand te chinuiai sa faci diferenta intre un tranzistor PNP de unul NPN.
  UN SALUT CALDUROS SI TE ASTEPT IN ACEST „JEG” IN CARE NOI SUBOAMENII NE COMPLACEM

 11. LEX spune:

  Dragi prieteni, speram sincer sa nu dau nastere la asemenea polemici pe aceasta tema, insa si amicul Pavel_Chinezu are partial dreptate. Adevarul este undeva la mijloc , chiar daca pe alocuri prietenul nostru a fost mai aspru, mai acid, in ceea ce priveste unele scapari, care nu au fost iertate. FIE VORBA, INTRE NOI, UNEORI ESTE BUN SI CATE UN PRUTEANU. INSA TOLERANTA, BUNUL SIMT, ECHILIBRUL SI INTELEPCIUNEA AR FI ATRIBUTELE CE AR TREBUI SA GUVERNEZE ATAT IN SOCIETATE CAT SI OPINIILE SI COMENTARIILE DE PE ACEST BLOG !!
  In ceea ce priveste supararea amicului dantv, privind majorarea salariilor dascalilor din BANI PUBLICI, este partial justificata. De ce spun asta :
  – Exista o lege de majorarea a salariilor personalului didactic , aprobata relativ recent, si votata cu mare veselie de toata lumea ( PE CARE TOVARASII GUVERNANTI, BA AU UITAT-O CU DESAVARSIRE, BA SE PRONUNTA CA AU FACUT O EROARE CAND AU ADOPTAT-O, INAINTE DE ALEGERI), induiosind pana la lacrimi pana si pe actuala doamna ministra a educatiei ‘Abramburica”.
  Toti economistii cu scaun la cap, isi puneau intrebarea de unde si cum vor scoate bani tovarasii guvernanti pt. a onora ‘promisiunile’ electorale cat si pt legea in cauza, este firesc ca masura sanctiuni pt aceasta indolenta a clasei politice sa fie pe masura, adica atat prostia cat si domnia se plateste deopotriva !?
  – Nu ar fi nci o mare suparare daca, ar ingheta salariile bugetarilor, dar cand vii si infiintezi un minister al turismului, cu un buget pe masura- BUGET ARUNCAT PE GEAM – IN BUZUNARELE CUI TREBUIE, cand tu ministru tineretului dai pe o nenorocire de scena 800.000 euro pt. un concert prapadit; cand pt. o centrala termica in loc sa platesti cat este pretul de piata, adica 5000 lei se dau pe aceasta 15000 lei, TOATE ASTEA DIN BANI PUBLICI !!!! SI AS PUTEA SA CONTINUA EXEMPLELE LA INFINIT… In aceste conditii, pe recesiunea asta economica, nu te mai superi, cand toate afacerile infloritoare se fac pe bani publici, adica pe banii nostri !? Am mai spus si cu alte ocazii, nu avem DNA, nu avem Curte de Conturi, cat despre ANI !?
  Cum va puteti explica, dragi prieteni, faptul ca dintr-un salariu amarat de deputat, senator sau ministru, in cei 19 ani de dupa ‘revolutie’ se poata achizitiona gojgogiamite viloiu la Tenerife. Pai daca punem tot salariu, fara alte cheltuieli, tot nu ar ajunge, nu mancat, nu baut, nu…f., poate nu a platit nici una din necesitatile enumerate, si a luat-o precum ursul la….in padure ca-i pe gratis.
  – Si parca toatea acestea nu ar avea nici o importanta, vis a vis de tema in discutie , cand tovarasii guvernanti mai vin cu o nenorocire de lege «asa-zisa lege unica privind salarizarea bugetarilor » care practic arunca in aer tot sistemul bugetar, bulverseaza si invrasbeste pe toti bugetari ;
  – Avand in vedere toate cele de mai sus, considera ca pretentiile de majorare a salariilor sunt justificate, in sensul ca exista un DREPT CASTIGAT, printr-o lege, lege ce nu a fost abrogata sau modificata, nu s-a declarat a fi neconstitutionala, ori unde este lege nu este tocmeala, asta ar trebui sa inteleaga si tovarasii guvernanti , mai ales cand unii dintre ei sunt mari juristi !?
  Expresia folosita de mine vis a vis de capsunari a fost numai una retorica si nu una tendentioasa, avand o alta tenta in context.
  Ei, dragi prieteni, adevarul este numai unul :TOVARASII GUVERNANTI NE CRED PROSTI RAU. SAU MAI RAU NICI UNUIA NU-I PASA DE PAREREA NOASTRA .
  PT. DANTV M-ai inteles gresit, in privinta emigratiei, si a celor care fac sacrificii pentru a asigura un trai mai decent si mai bun familiilor lor, decat cel oferit de politrucii-afaceristi, care au facut masterul sau doctoratul peste noapte la apelul bocancilor, sau mai rau in timp ce era ministru al muncii, precum eminenta blonda a Budestiului, care a nascocit un cod al muncii de zeci de mii de ori mai prost ca cel de dinainte, in timp ce-si face facultatea de drept la ff.
  Buna tara, rea tocmeala… mama ei de randuiala !?
  Ne meritam soarta, dragii mei .
  Asta am votat, asta avem. Sau asta au votat si tot asta avem.
  Sigur, acum ma veti intreba , si ce sa votam?
  Raspuns : NU AVEM CE SA VOTAM DIN CE ESTE PE PIATA !!!!
  As prefera sa aud zilele astea ca va candida ca independent, la prezidentiale Primarul SIBIULUI, un bun primar, un Sas al dracului de gospodar.

  PT. DOMNUL COSTEL- ori nu am inteles eu bine mesajul opinie tale, ori ai oarece probleme de exprimare si comunicare, si asta ar schimba cu totul situatia, insa imi permit sa te citez : oricum,ar face orice altceva,numai cursuri nu….
  Dar…din pacate,oricat ar fi de mare salariul,conceptia ramane aceeasi.
  Si vorbesc in cunostinta de cauza,pentru ca soatza mea este cadru didactic.
  Daca aceasta este o atitudine demna ce face onoare unui cadru didactic, am dubii serioase.
  Ce concluzie putem trage dintr-un asemenea mesaj!?
  In situatia in care ai dorit sa comunici altceva, decat cele de mai sus imi pare ff rau amice si imi cer scuze. insa din opinia postata, se intelege altceva.
  PS. Este de presupus ca sotioara mata nu a vazut opinia ta ( CHIAR SI REALA ), cu privire la activitatea domniei sale, daca profilul moral (postat ulterior, este real ) acela care definit ulterior, in alte nuante, ar trebui sa-ti faci ceva griji, pt. ca nu te vad bine in viitorul apropiat amice , daca afla opinia postata de mataluta, nu te vad bine : nu tu mancare calda, nu tu caldura sufleteasca, nu tu… DAR CUM FIE CARE CUM ISI ASTERNE ASA DOARME, ESTE LESNE DE INTELES, CA ASTA ESTE PROBLEMA MATA.
  Inca ceva, nu am avut nici un moment pretentia ca as fi atot cunoscator , zeus sau mai nou stapanul inelelor dupa opinia lui Frodo- domn Costel.
  Opinia mea, este aceea ca prin excelenta omul ar trebui sa invete in fie care zi ceva, atat din cele bune cat si din cele rele, principiu dupa care ma ghidonez, si pe cat posibil incerc sa traiesc cu intelepciune si demnitate, si sa transmit din experienta mea si altor semeni.

  In speranta ca pe viitor vom avea altfel de comentarii, mai domestice si mult mai pasnice, doresc tuturor prietenilor acetui blog, un gand bun, toate cele bune, multa intelepciune, cat mai multa toleranta si mai ales sanatate !

 12. larisa spune:

  Bravo LEX! Sunt de acord cu candidatura lui KLAUS JOHANNIS pentru sefia statului. Am fost la Sibiu de cativa ani incoace si am vazut ce a realizat neamtul.Asta ne trebuie noua acum romanilor, disciplina prusaca pe care acest primar al Sibiului o are in sange, doar asa o sa mai vedem ordine in Romania .

 13. larisa spune:

  Domnule Costel!!!Mai iti gateste sotia dupa ce ai afirmat ca face orice numai ore la clasa nu ?Cata sinceritate din partea dumitale…nu am mai vz asa ceva.

 14. costel spune:

  Doamna Larisa!!Va multumesc pentru grija pe care mi-o purtati,dar,sincer,nu este cazul.
  Vorbirea mea era la modul general!
  Nu v-ati pus problema ca ,poate,sotia mea este un cadru didactic care-si face datoria?
  Pentru ca exista si aceasta categorie.
  Sau i-ati dat dreptate lui LEX,atotstiutorul si salvatorul economiei nationale?
  Daca ne-am cunoaste si am sta de vorba,sunt convins ca v-ati schimba optica.
  Sfat:nu mai judecati situatiile si oamenii dupa aparente.
  Riscati multe.

 15. dantv spune:

  In primul rand cer scuze admin-ului pt. abaterea de la subiectul articolului de mai sus. Chinezu, uite am sa vin cu un alt comentariu { mai bland acum }deoarece vad ca ai nevoie de niste lamuriri ..
  Nu stiu cate de multe stii despre mine dar am sa-ti mentionez ca din anul 1993 din sept am lucrat intreprinzator particular cu autorizatie , profil reparatii aparatura electronica si am functionat legal pana in 2002 , cu taxe si impozite platite la zi, dar treaba cu reparatiile a inceput sa scada de cand au aparut sistemele de rate iar sculele s-au ieftinit f. mult. Vreau sa spun ca scoteam dragule cam un milion vechi pe zi { la vremea aceea }chiar si mai bine cateodata , profit net pana la acea data din reparatii iar faptul ca a scazut acest nivel m-a facut sa ma orientez spre munca in o tara occidentala pt. ca in romania era din ce in ce mai rau , ca si acum de fapt. Am avut dosarul depus la hotii de la OMFM { ministerul muncii}in Buc. dar pe meseria mea ca sa pleci se dadeau cam 2000 de euro spaga sa prinzi un contract in vest.Eu am dubla calificare de electronist-automatist si de electromecanic echipamente industriale si de fapt ceea ce am facut in oltenita este ca aia mergea mai bine atunci, in fabrici erai sluga pe un salariu de mizerie.Am plecat pana la urma abia in 2005 in spania dar pe contracte mici , de cateva luni dupa care ma intorceam in tara iar faptul ca tu m-ai vazut ,,murdar si pe nas” la Florin Tugui, omul pt. care eu am un deosebit respect a fost pt. ca eu nu doream sa redeschid autorizatia si sa inchiriez un spatiu al meu pt. ca eu aveam de gand sa ma intorc in spania.Omul ala m-a lasat sa repar acolo si nu-mi cerea nimic , reparam si pt. el cand avea nevoie pt. vreo obligatie la un client. Din 1993 nu am fost sluga la nimeni din oltenita. Asa ca nu avea rost sa ma complic sa dau bani degeaba la buget.Eu am incercat sa dezvolt mult serviciul de reparatii ,, la domiciliu ” asa cum este in vest dar ce sa faci cu tzaranii dragul meu ? Ei tot cu el in brate la ,, centre de carpaci , ca profesionisti mai erau doar 2-3″ .In schimb cei ce lucrau in vest pe meserie se umpleau de bani , adevarat ca pe meserii grele fizic: zidari, sudori,etc…iar eu reparam monitoare si tv pe 5 euro…lol..asa ca sa nu-ti vina sa pleci ?
  Cum doresti tu sa am un un respect fata de locurile de acolo cand oamenii , cand eram in ,, fortza financiara ” din ,, domnul dan ” nu ma scoteau iar dupa evenimentul din 2002 pe care banuiesc ca-l stii daca nu, intereseaza-te un pic prin oras, dupa aceea nici macar nu ma salutau ba se si prefaceau ca nu ma vad multi dintre ei, astia erau de fapt ,, prietenii” care se credeau ca-mi sunt.Ma sunau sa le repar ceva de sarbatori , unii chiar in ziua de Craciun si de multe ori mergeam , pe motiv ca ,, hai mai dane ca suntem prieteni „.Dar asta e omul nostru , cand numai are de unde suge , te arunca la o parte.
  Am reusit sa plec cu o firma din Bucuresti , particulara si fara sa dau un cent in anul 2007 ,in Spania , mai exact in Burgos ca electromecanic industrial, unde am lucrat pana in luna mai acest an cand m-am mutat aici in Madrid la o firma elvetiana cu sucursala in spania , firma construieste masini pt. masuratori, etalonari si reparatii cai ferate inclusiv cele de mare viteza de 300 km/ora, unul din clientii nostri este chiar RENFE , o masinarie din aia costa intre 3 si 8 milioane de euro , depinde de model iar eu sunt unul dintre tehnicienii de reparatii pt. acele masini{ electric si electronic }si sunt cam 50 de masinarii impanzite prin toata spania.Am dat interviu si concurs desigur pt. post, au fost cam 120 de candidati { toti spanioli !} pe 2 posturi si am luat eu si un spaniol din Madrid….deci ca sa ma numesc sluga nu prea pica bine nu crezi ? Sluga am fost 6 luni cat am lucrat la Buc.in 2007 si aveam 800 de ron plus bonuri de masa iar patronul meu zicea ca nu are ce face cu mine, asta ca sa nu am pretentii salariale mai mari. Nu uita ca acum noi avem drept de munca deplin in spania ca si spaniolii, nemtii, francezii iar pt. posturi unde se cere o buna calificare nu tin cont de unde esti, important e ce cunosti.Sunt singurul strain din toata firma sa stii, restul sunt spanioli.Eu romaneste vorbesc doar cu nevasta acasa sau in vreun fin de saptamana cand mai ma gasesc cu niste amici din oltenita la un gratar si o bere.Am prieteni spanioli destui de multi, ma respecta mult pt. ca nu gandesc ca alti conationali dar prefer sa nu ies cu ei prea des deoarece ei au felul lor de viata , sunt risipitori cu banii, femeile ies separat iar ei separat iar mie nu-mi place acest lucru, plus ca cheltuiesc zeci de euro prin baruri intr-o seara pe bautura pe care eu o pot cumpara din market la mai putin de sfert de pret.I-mi traiesc viata linistit aici, fara stress-ul ce-l aveam acolo cand nu aveam de munca , fara manele la 12 noaptea, fara galagie in bloc,fara caini vagabonzi pe strazi si mai ales fara sa auzi ,,salbaticii” bagand si scotzand in orice pe strada cand iesi cu nevasta,la o plimbare.I-ti dai seama cam cum e.. poate ca te-ai plictisi de atata liniste dar asa se traieste in civilizatie.
  Ai afirmat ca sunt un ingamfat..uite daca vrei sa stii de sunt asa sau nu , am pe Costel care lucra pe taxi { baiatul lui Petza taximetristul } pe Coco Mitea si pe Mircea Paturan , cumnatul lui Marius Odaiasu aici , suntem amici aici si ne mai facem vizite , mai iesim pe undeva ,ei pot sa confirme cum sunt…insa problema e ca daca eu zic ca-mi iau ceva , aici e ceva normal pt. ca-ti poti permite cam orice dar acolo tu o percepi ca pe o ,,fudulie”, ,, ca ne dam mari”etc..nu e asa dragul meu, viata aici te schimba dupa un timp si asa cum va parem voua ciudati sau ,,increzuti” la fel ne pareti si voi noua .. sau foarte necivilizati…cu scuzele de rigoare..jigodii incearca mereu sa vina aici din romania ne fac si noua o imagine destul de rea dar spaniolii sunt mult mai intelegatori fata de italieni si nu conidera pe toti romanii la fel.Eu le cunosc destul de bine si cultura , istoria , obiceiurile si chiar daca au fost aliatii nazistilor ii respect pt. ca dupa ce a disparut dictatura in 1975, dupa 20 de ani au ajuns in topul tarilor civilizate si dezvoltate economic, sunt foarte uniti si ies in strada cand nu le convine ceva..in romania ai vazut ceva pana acum ceva dupa 20 de ani ? crezi ca va ajunge la un nivel similar dupa alti macar 10 ? Eu nu cred. Vreau sa spun ca am de citit documentatii despre acele utilaje care au peste 500 de pagini fiecare, plus scheme , de fiecare masina si nu sunt decat vreo 7-8 modele care desigur sunt in spaniola iar invatarea acestei limbi la perfectie e prioritatea nr. 1 acum pt. mine .Prefer sa corectezi pe cei de acolo , pe manelizati si cei care urla pe strada ca i-ti este rusine sa iesi cu nevasta si copii, corecteaza pe aceia care invata sa fure si sa dea in cap la altii dupa care pleaca in lume si fac romania de rusine .Dar cum poti sa corectezi niste minoritati care de fapt au ajuns majoritari ? Corecteaza pe cei care desi votati de cetateni ajung si i-si bat joc de ei , vezi destul de bine ce se intampla ca doar nu traiesti in glob de sticla.Dupa aceea judeca pe acei care nu mai au de fapt acelasi scop ca cei de acolo, vorbesc alta limba si traiesc in alta civilizatie.Nu uita ca de sute de ani creierele mai mari sau mai mici au emigrat care pe unde le-a fost mai bine.Cine se simte capabil e liber sa o faca, cine nu mai bine sa stea acolo langa prispa mamei ca aici pana la urma i se infunda daca face prostii.Politia i-si face destul de bine datoria , doar ca legile sunt si in favoarea infractorilor cateodata..deh..drepturile omului..
  Daca zici ca intradevar ma cunosti de atata timp, demonstreaza cine esti, numai sta ascuns dupa un paravan poate tocmai pentru a putea sa-ti ascunzi un trecut pe care poate si eu il stiu{ bun sau rau } si poate candva am avut legaturi bune {sau rele } in comun si asa poate ca te voi respecta mai mult si nu vom mai avea polemici de acest gen plus ca i-ti voi arata mai multe chestii pt. a nu mai crede ca sunt un,, irecuperabil” sau ,, ingamfat ” sau cum crezi tu…daca nu vrei voi intelege ca pur si simplu ai ceva personal cu mine si asta e….eu raspund cum mi se raspunde si de fapt tu ai fost cel care ai inceput polemicile intr-un comentariu mai demult si cu un alt subiect.Nu uita : chestia cu gramatica o fi utila dar ,,boborul” are mai multa nevoie de ea decat noi ..cei emigrati..Cer scuze pt. cei pe care i-am plictisit cu comentariul meu , dar fac asta pt. a spulbera acel mit ,, hotz” sau ,,capsunar de spania ” care de fapt a pornit de la jegurile de la realitatea tv si pe urma au dezvoltat-o alte tv. romanesti de ciuda ca le pleaca muncitorii din tara.Acum sunt si doctori si profesori romani aici.Un salut si o zi buna.