Olteniţeni premiaţi la olimpiada meşteşugurilor de la Sibiu

Capitala Culturală Europeană a României, Sibiu, a fost gazda celei de-a XIV-a ediţii a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Evenimentul, recunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase acţiuni culturale din România, a reunit anul acesta 250 de elevi şi profesori din 33 de judeţe ale ţării. Olteniţa a reprezentat judeţul Călăraşi, prin cercul de artă populară din cadrul Clubului Elevilor, coordonat de prof. Ecaterina Mitran. „Olteniţa se găseşte la a 6-a prezentare şi pot spune că şi anul acesta sunt mândră de succesele obţinute de fete, toate cele trei participante au obţinut premiul I. Lucrările realizate cu pasiune şi talent au fost recompensate pe drept, spun eu, de juriu. Juriul a fost constituit din specialişti restauratori, muzeografi şi inspectori de specialitate din învăţământ, iar preşedintele juriului a fost prof. universitar Ilie Moise. Cei care au participat cu icoane pe sticlă şi pe lemn sunt aceiaşi elevi care au fost premiaţi la Olteniţa în cadrul concursului „Lumină din lumina Învierii” din 12 aprilie”, declară prof. de specialitate Ecaterina Mitran, de la cercul de pictură din cadrul Clubului Elevilor Olteniţa.

Probele practice s-au desfăşurat în Dumbrava Sibiului la Complexul Naţional Muzeal „Astra”, într-un cadru natural ieşit din comun, „un paradis” după cum l-a descris Ecaterina Mitran.
Meşteşugurile românilor talentaţi se întâlnesc la Sibiu în fiecare an, iar cei prezenţi aduc opere interesante, lucrări demne de premiat din diverse ramuri ale artei practice şi îndemânării artistice, cum ar fi: prelucrarea osului sau cornului, prelucrarea lemnului, olărit, ţesut, brodat, confecţionat podoabe, confecţionat măşti, cojocărit, curelărit, sculptură în lemn, prelucrare sau decorare a metalului, confecţionat instrumente muzicale, pictat icoane pe sticlă şi lemn, încondeiat ouă, împletire fibre vegetale.

Despre tagma meşteşugarilor, prof. Ecaterina Mitran spune că încearcă să-şi creeze un statut de meşter în arta sacră.
Participantele care au obtinut recompensele binemeritate sunt:
•   Maria Nicolae, elevă a clasei a X-a a obţinut premiul I la secţiunea „icoane pe sticlă”, cu tabloul „Viaţa Sfântului Nicolae”
•   Ştefania Prodan, elevă a clasei a VIII-a din localitatea Valea Roşie a obţinut premiul I la secţiunea „icoane pe lemn” cu lucrarea „Sfânta Treime”
•   Diana Axente, din localitatea Radovanu, elevă a clasei a IX-a la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, a participat la secţiunea „împletire fibre vegetale” de la Sibiu cu o lucrare realizată din nuiele.

Olimpiada meşteşugurilor s-a desfăşurat în perioada 20-26 august 2009.
Micii artişti olteniţeni vor participa şi anul viitor la acest eveniment cultural, anul 2010 fiind an jubiliar pentru olimpiada de la Sibiu.

Comentarii

 1. KAMY spune:

  FELICITARI ELEVELOR SI PROFESOAREI!

 2. Wlad spune:

  Bine Nicolaaa 🙂

 3. Cora spune:

  Ma simt atat de mandra de voi! Felicitari doamnei profesoare, bravo fetelor!

 4. Mimitza spune:

  Felicitari tuturor:) in special lui stefi, bravo!o fata frumoasa si talentata:*

 5. Chaotique spune:

  hei hei hei .. sunt Nicola, nu Nicolae :d :-”
  si da, a fost foarte frumos, fantastic 😡
  Multumim Doamnei profesoare pentru ajutor! >:D<

 6. catalina spune:

  felicitari tuturor !