„Trăim printre ticăloşi” – cartea lui Alexandru Ionescu a fost prezentată sâmbătă olteniţenilor

Prof. Alexandru Ionescu a lansat sâmbătă, 19 septembrie, la Olteniţa cartea „Trăim printre ticăloşi”. Sala Mică a Primăriei Olteniţa a fost ocupată de tineri liceeni, profesori practicanţi şi pensionari, foşti colegi de şcoală ai prof. Alexandru Ionescu, născut la Olteniţa. Paul Amu, pensionar olteniţean, a deschis întrunirea cu ocazia lansării acestei cărţi. Alexandru Ionescu a fost însoţit de jurnalistul Doru Braia, de candidatul la preşedinţia României din partea Partidului Ecologist Ovidiu Ieni şi de alţi apropiaţi ai săi.
Paul Amu a dezvăluit celor prezenţi la lansare faptul că această carte nu se găseşte în librării. Motivaţia autorului la alegerea titlului cărţii şi a subiectului a venit imediat. Prof. dr. Alexandru Ionescu arată în introducerea discursului său importanţa liceului „Neagoe Basarab” numit pe vremea sa Alimănăşteanu: „Am scris şi câteva cărţi cu iz literar în „Însemnări din verde gri”. Acolo e viaţa mea şi a noastră, pentru că apare acolo Olteniţa aşa cum am văzut-o eu copil şi elev fiind la unul dintre liceele cu care trebuie să se mândrească nu numai Olteniţa ci România-liceul Alimănăşteanu (azi liceul „Neagoe Basarab”). Liceul a dat personalităţi importante în ţară şi în lume. Acolo au predat Eugen Ionescu, Toma Caragiu…Olteniţa este oraşul care a dat un preşedinte şi să dea preşedinţi care să reprezinte demnitatea şi onoarea şi cinstea alături de toate caracterele bune ale poporului român. Aici am copilărit cu multă lume şi îmi regăsesc tinereţea. În covârşitoarea majoritate cărţile mele sunt cărţi de ştiinţă, în total am scris 68. S-a întâmplat ca viaţa să mă ducă în toate mediile: la şefi de stat, la regele Mihai acasă la Versois, am cunoscut prim miniştri, ar trebui la vârsta asta să ştiu tot, din păcate însă nimeni nu ştie tot” spune scriitorul.

Despre ticăloşie profesorul Ionescu vorbeşte ca despre o realitate: „Din păcate sunt foarte mulţi ticăloşi, am scris această carte cu nume reale. Am zis că dacă pe ocolite nimeni nu pricepe, atunci să scriem pe de-a dreptul. Sigur că nu sunt toţi ticăloşii trecuţi aici, ar trebui să mai scot alte 20 de volume…Aş vrea să condamnăm ticăloşia unora care trăiesc bine în România şi înjură în fiecare zi România. Sigur şi eu sunt nemulţumit de tarele umane, numai că ele nu sunt ale poporului român ci sunt ale întregii lumi, Homo Sapiens…Ticăloşia o fac oamenii care pot să facă lucruri bune pentru poporul român şi nu o fac. Ti Kalos înseamnă în limba greacă „ce frumos” şi iată cum a ajuns în limba română un ticălos. Iată o ticăloşie: Să muşti mâna care-ţi dă pâine.” grăieşte în pledoaria sa despre carte prof. Ionescu.
Scriitorul, învăţatul şi biologul olteniţean comentează rolul presei în societate: „Presa aşa cum este ea acuma putredă şi infectă are o aripă dumnezeiască, fără ea n-ar exista libertatea. Ea trebuie să ne informeze, ea nu trebuie să comenteze. Ar trebui în toate să ai o anumită măsură. De aici şi până la mizeriile care se varsă peste tot e cale lungă. Sunt analişti care se ocupă să ne pună în minte punctul lor de vedere, presa trebuie doar să ne informeze nu să ne facă morală Cine să ne facă morală? Trustul Realitatea TV cu banii furaţi de la FNI sau trustul lui Felix Motanu care a făcut avere furând din banii lui Ceauşescu, adică din banii noştri? Şi atunci cum vrea să ne mai facă şi morală? Ziariştii ar trebuie să ne facă numai o informare. Lucrurile putrede sunt din păcate aproape universale. Dumneavoastră cunoaşteţi fiecare zeci de ticăloşii şi zeci de ticăloşi. Ce trebuie să facem? Întâi să le spunem cum sunt şi să nu-i băgăm în seamă, pur şi simplu să nu-i băgăm în seamă. Veţi pune „Ei şi ce? Lor nu le pasă!” Da, se poate. Dacă doar eu nu-i bag în seamă sigur nu le pasă, dar dacă noi toţi nu-i băgăm în seamă o să le pese” mai spune Ionescu.

Doru Braia face recenzia cărţii. El descrie cartea şi realitatea din România: „Titlul cărţii m-a strivit. La redacţie primesc un pachet cu două cărţi, mă uit la titlu…m-am cutremurat. L-am întrebat într-o emisiune pe domnul profesor ‘Şi chiar sunt ticăloşii majoritari?’ Domnia lui m-a contrazis cu a sa delicateţe, eu zic însă că DA. Că de accea este impropriu titlul ‘trăim printre ticăloşi’. Ticăloşii sunt printre noi. Este din păcate o Românie din care cei mai înverşunaţi duşmani ai ei se dovedesc a fi români şi asta reiese din fiecare pagină a ei. Nu numai că am citit, am recitit această carte…ea nu are veleitatea de a intra în panoplia operelor literare, nu şi-ar avea rostul şi nici autorul nu cred că şi-a dorit aşa ceva, dar ea vine şi contrazice ceea ce nu ştiu de ce s-a spus „Nimeni nu este un profet în ţara lui”. Ba da, domnul Ionescu este un profet în ţara lui şi puţine voci se mai încumetă să rostească ce rosteşte dumnealui. Una a visat România în mirificul an ’89 şi absolut cu totul alta a devenit, vinovaţi fiind nu numai stăpânii oculţi ai lumii ci noi toţi prin indolenţă, velocitate, fantasticul egoism de care dau dovadă românii. La oricare dintre popoarele acestei lumi m-am aşteptat dar nu la poeţii mei români. Aici în ţara mea am dat de cel mai exacerbat individualism care împiedică coagularea a ceea ce trebuia să devină măcar după 250 de ani un popor. Românii nici pe departe nu sunt un popor. Cartea cuprinde 190 de pagini, ghimpele care ar trebui să ne străpungă tuturor sufletele. Această carte ar trebui alăturată unei predici. În această carte regăsiţi tabloul exact al ticăloşiei româneşti. Ea nu este specifică, se întâmplă şi prin alte părţi doar că acolo Daomne ajută! sunt în insesizabilă minoritate în timp ce la noi nu. A da fiecare această carte oricăruia din jurul dvs, s-ar mai repara ceva. Cei tineri trebuie să poată de acum identifica piedicile morale ale existenţei lor, pentru a reuşi să le evite. Nu ştiu dacă vor avea succes dar măcar să încerce. România din păcate este deja destinată disoluţiei. Nu mai interesează pe nimeni şi în primul rând pe români. România nu mai are valenţe. Nu mai are nici măcar ceea ce este gratis: moarlă. Şi atunci fireşte ea fiind abandonată şi urzicată de români, trezeşte şi altora pofta de a-şi bate joc de ea. România a ajuns de la Republica Socialistă România la Republica Securistă România.” arată Doru Braia într-o parte a discursului său de prezentare a cărţii lui Alexandru Ionescu.


Din sală au mai vorbit câţiva profesori, o elevă a liceului Neagoe Basarab, fiecare dintre aceştia dorind să afle esenţa frământărilor proprii lor. Profesorii care au luat cuvântul au subliniat pasaje din carte, cei care au citit-o au comentat puţin din subiectul cărţii. Unul dintre invitaţii evenimentului cultural, prof. Constantin Zegrea arată în cuvântul său punctul de vedere. Prof. Zegrea subliniază faptul că ticăloşi au existat şi în alte timpuri, exemplificând certitudinea sa cu romanul „Ciocoii vechi şi noi” al lui Nicolae Filimon, roman care descrie tipologia umană din România, ce a fost moştenită şi în zilele noastre.
Alte cărţi remarcabile ale lui Alexandru Ionescu sunt „Însemnări din verde gri” sau „Ciudatele fantezii ale lui Joe Babuinul”
Prof. dr. Alexandru Ionescu s-a născut la Olteniţa în anul 1932. El a absolvit Liceul „Mihai Viteazul” din Bucureşti. Datorită situaţiei politice a tatălui său, (candidat din partea PNŢ-Iuliu Maniu la alegerile parlamentare din 1946) a fost exmatriculat de la facultăţile de medicină din Timişoara apoi de la Iaşi.
A absolvit ulterior cu multe succese Facultatea de Bilogie a Universităţii Bucureşti.
Prof. Ionescu a fost profesor în învăţământul mediu, apoi cercetător ştiinţific la Institutul de Bilogie al Academiei, la Institutul de la Fundulea şi şi din nou la Institutul de Biologie al Academiei, şef de secţie şi cercetător principal I.
A scris şi a coordonat peste 60 de volume de carte (unele traduse în limbi străine), publică sute de articole, recenzii, referate şi studii în 12 ţări, este laureat al premiului Academiei Române în două rânduri, membru al Academiilor de Ştiinţe din Ilinois şi New York (USA) şi al Academiei de Ecologie din Chişinău. Mai târziu a fost profesor de Fiziologia Plantelor şi de Ecologie la Universitatea Ecologică-Bucureşti, unul dintre fondatorii acestei universităţi.
Alexandru Ionescu a predat la Rennes în Franţa şi la Geambloux în Belgia.
Prof. Alexandru Ionescu este membru CPUN, vicepreşedintele Comisiei de Ştiinţă, primvicepreşedintele Mişcării Ecologiste din România, fondator şi preşedinte al Federaţiei Ecologiste din România primită în anul 1999 în Partidul Verde European, deputat (FER-CDR) în Parlamentul României, secretarul Comisiei de Învăţământ, Cercetare, Tineret şi Sport în anii 1996-2000, preşedintele Camerei Deputaţilor pentru UNESCO.
Din anul 2003 este vicepreşedintele Acţiunii Populare, şeful Departamentului de Ecologie AP-preşedinte de onoare al Partidului Verde.

Comentarii

 1. Mo' Greens spune:

  Mare om domnul Alexandru Ionescu ..nu conteaza ce spun ceilalti.Si il asteptam cu o noua carte :D.Bravo!Felicitari!

 2. Lavinia spune:

  http://laviniaiancu.blogspot.com

  aici o viziune personala asupra evenimentului

 3. rey_mariano spune:

  hai sa o luam dupa traducerile din limba greaca, oare noi avem ticaloshenii in orasul oltenita? nici pe departe, totul merge de la sine, anul asta nimic mishcari din nici o latura, la iarna mai putin,chiar as fi curios sa citesc cateva randuri scrise de acel poet octogenar ,dar realitatea este ca, e criza fratilor si mai jalnica este prin vest pentru cei care au ramas pe acolo, saracie multa si multa lume la cershit dintre connationalii nostri, la noi asa cum e , avem bine de rau „hasul” pe masa, si patul nostru cu perna, om vedea dupa alegeri ce v-a fi si ce alt concetatean de al nostru, carturar, v-a mai putea sa scrie cate ceva despre viata actuala de zi cu zi !

 4. giany89 spune:

  un titlu adevarat.asta e realitatea.FELICITARI MAESTRE